ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Civivi Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Ultem je docela příjemný materiál Happy

Chloupek vložil tyto přílohy:
A.JPG.jpg
B.JPG.jpg
C.JPG.jpg
D.JPG.jpg

Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Můžeš to prosím popsat. Jaký je na omak, pružnost a tvoje postřehy.
Díky
Posláno:

Štamgast
Na dotek ultem nepůsobí studeně ani plastově, pocitově je naopak spíš jako pryskyřice, jantarový "teplý dotek", nevím, jak to líp říct. V ruce je aspoň pro mě velmi příjemný.

Po rozebrání byla střenka velmi pevná a prakticky nepružila, ale samozřejmě jsem se ji nepokoušel natvrdo zlomit, pocitově je ultem minimálně srovnatelný s G-10. U otevřeného nože střenky neznatelně propružovaly, ale po hodně silném zmáčknutí a méně než s G-10.

Na netu jsem viděl lámací test a pokud si vzpomínám, tak ultem dal víc práce. Řekl bych, že bude odpovídat i to, že je ultem mimořádně odolný vůči poškrábání. Obtížnost opracování posoudit neumím.

V ruce neklouže, do kapsy jde hladce, to drážkování je na dotek znát, ale na tření o hadr nemá vliv.

Tahle žlutá je naživo hezčí než na fotkách a docela příjemná, s černěnou čepelí a příložkami je sytější, osobně bych ale dal přednost tmavšímu odstínu a ještě lépe třeba tmavší modré nebo zelené.

Hodně jsem váhal, teď by byl ultem jedním z plusů. Předpokládám, že všechny značky ho mají / budou mít ve stejné kvalitě. Víc zatím nevím Happy .
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/28/2018
Těžko říct, jak dobře to jde barvit. Třeba je toto nějaká přirozená barva toho materiálu...
Posláno:

Štamgast
Taky mě to napadlo, ale už jsem viděl (myslím na stránkách civivi) i zcela bezbarvé provedení, tak to třeba časem přijde.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/14/2020
Prý není to není porovitý materiál a nedá se moc barvit. Ale nemám to ověřené.

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/3/2019
Moc pěkný popis 👍
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Díky za popis. Dohledal jsem 3. Barevné filamenty pro 3d tisk. Zlatá, černá a čirá.
Každá barva má ale jiné číselné označení materiálu.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/27/2015
vypada zajimave, otazka jestli vyplati za 1566kc, kdyz verze s g10 stoji 1055kc, oboji na knifestock, je tam i mini verze s ultemem za 1041kc
Posláno:

Štamgast
SENCUT PHANTARA

Velký a "rozlehlý" Happy . Celkové zpracování perfektní, vše lícuje. žádné hrany, vůle etc. Pojistka zapadá na začátek, chodí, jak má. detent je pro mě hodné tvrdý, pro normální ruku ok. Mechanika skvělá, čepel chodí už z krabice hladce a lehce (po zakápnutí olejem vzhledem k masivnosti až nebezpečně Grin ), flipper je pohodlný, jimping je dost chytlavý, ale zase neklouže. Jak nemám tyhle dizajnové díry rád, tak tady je funkční a přiměřená. Úchop na všechny způsoby je velmi pohodlný pro střední i větší ruku, nůž je skvěle ovladatelný a na svou velikost skladný. Pro práci s čepem budou potřeba dva šroubováky, asi cena za cenu Happy .

Brousil jsem třetí nůž pro kamaráda. Ocel je podle mého velmi dobře zpracovaná, třeba N690 nebo 154CM od Kizeru se brousí znatelně snadněji. Už z krabice nůž řezal vcelku slušně, po nabroušení na 35° vrcholových je řezivost prostě špičková (myslím, že by tahle ocel snesla i ostřejší úhel), čepel má ve hřbetu 3 mm, výšku 44 mm a plochý výbrus.

Dřívko je krásné a dobře zpracované, G-10 v ruce neklouže, do kapsy jde hladce. Čepel u tmavého kakaového nemá BW (někde se to uvádí), ale nějaký povlak, to bylo trochu zklamání. Kdybych si ho nechával, asi bych tu G-10 obarvil, i když ani tak vůbec nevypadá zle. Někde na netu psali, že je to praxis na steroidech Grin .

A.JPG.jpg
B.JPG.jpg
C.JPG.jpg
D.JPG.jpg
E.JPG.jpg
F.JPG.jpg
G.JPG.jpg
H.JPG.jpg
I.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/26/2017
Chloupek napsal:
Taky mě to napadlo, ale už jsem viděl (myslím na stránkách civivi) i zcela bezbarvé provedení, tak to třeba časem přijde.

Bezbarvé provedení by měl být Lexan což je takový lepší pevnější polykarbonát.
Ultem je polyetherimid, jantarově zlatavá až béžově hnědá jsou jeho přirozené barvy.

Ale Duraton což je obdoba Ultemu (tedy také polyetherimid) se vyrábí i v jiných barvách.
Akorát to bezbarvé provedení chybí. Takže můžeme doufat že se na nože dostanou i další barvy, jen možná nebudou tolik průhledné.

wowosedli vložil tyto přílohy:
Plastics_Ultem1.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Na knifestocku se objevilo skladem pár novinek vč. Praxisu v button locku, tak šup. Já už ten zelený bohužel nestihl...

Martin Morávek vložil tyto přílohy:
Výst_ižek.JPG.jpg

“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2016
Tahle značka nožů je prostě skvělá... poměr cena kvalita 👌🗡️

mike978 vložil tyto přílohy:
1000046018_01.jpeg.jpg

Instagram / michal.mike978
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/10/2021
Martin Morávek napsal:
Na knifestocku se objevilo skladem pár novinek vč. Praxisu v button locku, tak šup. Já už ten zelený bohužel nestihl...

Díky za tip. Já šel po Visionu a málem jsem to nestihl. 4 ks a během dvou dnů jsou fuč.
Posláno:

Štamgast
CIVIVI PRAXIS

Zelený má tovární fazetu (odhadem 50° vrcholových), stříbrný je nabroušený na 35° vrcholových. Je to moje první zkušenpst s touto ocelí a musím říct, že se nebrousila úplně lehce (srovnávám s jinými noži, kde jsem taky měnil ůhel fazety). Už s tovární fazetou řezaly celkem slušně a fazeta byla souměrná dokonce i na špičce. Srovnání s Kizerem Justice. Zelený už změnil působiště Happy .

1.JPG.jpg
2.JPG.jpg
3.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Happy

A.JPG.jpg
B.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Vláďo - jak se s ním otvírá pivo???
Posláno:

Štamgast
Tak daleko jsem se zatím nedostal Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Dneska je venku hnusně, tak mám čas se trochu rozepsat. Tak se ke mně napůl neplánovaně dostalo další Civivi. Když jsem ho viděl mezi novinkami, říkal jsem si, že bych si ho chtěl minimálně osahat, protože Praxis mi vždycky seděl hodně (je to jeden z nejstarších modelů, co Civivi má) a tahle parádní zelená nově v kombinaci s button lockem mi fakt padla do oka. Pak se na knifestock.cz objevily 3 kousky, navíc za fajn cenu pod 2t, a než jsem ho stihl objednat, byl fuč. Pak mi ale Chloupek napsal, že ho koupil a že mi ho klidně přenechá (sám si nechal stříbrný). Tak jsem si ho jel prohlédnout a po osahání ho vzal (ještě jednou díky za obchod a fajn pokec).
A zase musím Civivi vyseknout poklonu až na zem. To, že dělají super kudly s mimořádným zpracováním, dneska už nikoho nepřekvapí, ale tohle je zase o kus dál. Ta kudla prostě nemá chybu. Dokonalý centr, perfektní chod, žádný lock stick, nulové vůle. Kapitola sama pro sebe je čepel. Perfektně symetrický a opravdu vytažený výbrus, nad fazetou jsem naměřil 0,5 mm...všude. Takhle se to má dělat, vy šulini ze ZT, BM, Spyderca atd. Přitom čepel je jenom 3 mm tlustá a v kombinaci s FF výbrusem to bude ultimátní slicer. Fazeta samotná je slušně symetrická, bohužel tradičně na dost tupý úhel (cca 50°), takže přebroušení nutné, ale pak to bude pecka. Jinak Nitro-V na 60±1 HRC je bez připomínek. Zbytečně nerezne a ostří drží velice slušně. Dál cením, že se místo relativně hrubého SW nebo pískování na čepeli objevil moc pěkný jemný příčný satin, který nebude v materiálu tolik drhnout a nebude tak náchylný na ošoupání nebo poškrábání (jako podélný satin).
I klip je moc pěkný, na rozdíl třeba od toho, co je na Conspiratoru a který jsem musel vyměnit za 3D, jak mě sral. Ale tenhle nemůže nikoho urazit, ideální funkční deep carry tvar, který kudlu v kapse krásně schová. Sice by mohl být zafrézovaný do ručky, ale má zapuštěné šrouby a do kapsy i ven jde opravdu pěkně. Osobně bych se obešel bez pozice pro leváka, ale protože button lock je v podstatě perfektní obouruká pojistka, tak to smysl dává. Jinak kudla má rozumnou tloušťku (12 mm) i váhu (112 gramů), takže v kapse mě nijak neobtěžuje. Ještě k chodu a otvírání vůbec, kudla má klasický flipper s moc fajn zdrsněním, neumím si představit, že by prst při otevírání sklouzl.
Druhý způsob je prostě skrz button lock a wrist flickem. Oba způsoby jsou fajn a fungují, ale pro notorické cvakače je to trochu málo. Zase ale čepel nemá žádný kolík (který se může uvolnit a ráda se kolem objevuje koroze) nebo díru, která by se mi tam osobně docela líbila 🙂. Nebo drážka, jako má Conspirator, aby přibyl ještě jeden/dva způsoby otvírání. Ještě k hliníkové ručce, je dost hladká (v podélném směru má patern od broušení, který trochu gripu přidá) a na nějakou práci s mastnými/špinavými rukami to fakt nebude. Ale zase kudla nebude likvidovat kapsy. Taky cením hliníkový backspacer v barvě. Jinak ten zelený elox je udělaný pěkně, ale jak to bude na kudel držet ukáže až čas. Zase ale není problém si nechat udělat elox nový, takže až mě omrzí zelená nebo kudla nachyá nějaké šrámy...ručka sama je moc příjemná, ale druhé vybraní na prst mi příliš nesedí, Conspirator má ručku v tomhle směru řešení lépe.
Byl jsem zvědavý, jak je kudla zpracovaná i uvnitř, tak jsem ho rozebral. A je to opravdu max. jednoduché a funkční. Pod keramickými ložisky jsou v ručce nalisované podložky, button lock tlačí do záběru drobná vinutá pružinka, která by teoreticky mohla prasknout, ale nahradit jí by nebyl v případě nutnosti žádný problém (na rozdíl třeba od omega springs, co používá BM na axisu). Takže za mě další povedený model od Civivi, spíš jako plnotučné EDC do města, než kudla do lesa, ale ani tam se určitě neztratí.

Martin Morávek vložil tyto přílohy:
20240208_163440.jpg.jpg
20240210_144917.jpg.jpg
20240210_144923.jpg.jpg
20240210_144937.jpg.jpg
20240210_144948.jpg.jpg
20240210_144959.jpg.jpg
20240210_165138.jpg.jpg
20240210_165148.jpg.jpg
20240211_102657.jpg.jpg

“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Martin Morávek napsal:
Perfektně symetrický a opravdu vytažený výbrus, nad fazetou jsem naměřil 0,5 mm...všude. Takhle se to má dělat, vy šulini ze ZT, BM, Spyderca atd.

Ta druhá věta mě fakt rozesmála Laugh Ok

Díky i za fotku rozebrané kudly. U Civivi fakt umí, máloplatný.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum