ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
najde se nějaký šikovný nožíř, který by mi podle obrázku vyrobil jednoduchý fultang?

jiri.rbck@gmail.com

Admire
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/3/2012
Tak páni,
mal by som ďalšiu prosbu o radu od skúsenejších. Posledný nôž, ktorý som urobil je z 2.5 mm n690, niečo ako kuchyňák do lesa :) Včera som nahodil rúčku, drevené črienky, fulltang, na troch miestach pin. Keďže ide o celkom tenký nôž, skúšal som o ohýbať, všetko ok ale medzi čepeľou a črienkami vznikla malá medzera, asi 1cm smerom od ohybu noža. ďalej už rúčka prilieha k nožu (škoda že nemám foto). Už sa mi to raz stalo, ďalšiu čepeľ mám z cruwearu, tak by som sa tomu rád vyhol. Rúčka schla 24h, epoxid, stiahnutá na 3 miestach. Držalo to slušne kým som neskúšal ohyb. Stáva sa to niekomu, resp máte tip kde robím chybu? Žeby nedokonale odmastená čepeľ? Alebo drevo podložím fíbrom, kožou? Ďakujem za rady chlapi!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Asi tu budou povolanější, ale mariál rovnoměrné tloušťky se mezi 2 opěrnými body vždy ohýbá v celé délce. A dřevěnné střenky se ohýbají o dost hůře než ocelová čepel. Tedy prostě kdykoli zkusmo ohneš čepel a budeš držet nůž za rukojeť, riskuješ odlepení.

Jako možné řešení je nejlépe to nedělat schválně nebo ne tolik, použít nějaký pružnější materiál střenek, či nůž udělat pod střenkami tlustší než v čepeli (zbytečná váha ale). Další možností je zkoušet ohyb před nalepením střenek, či pokud chceš po nalepení, tak rukojeť pevně upnout a stáhnout k sobě (např, obalit papírem a do svěráku). Nebo případně místo pinů použít nýty či šrouby, kdy rozšířená hlava může (možná) stačit, aby přinutila dřevo se ohnout taky (nebo taky prasknout).

2,5 mm ocel se prostě ohne mnohem snáz než např 8 mm dřevo na střence. Nerovnoměrný ohyb je vždycky riziko odlepení.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Souhlasím s Honzou.
Plán B - použij špičkové průmyslové lepidlo a oceli dej dokonalou předúpravu (ale lepidlo asi nekoupíš, resp. ti jedno balení nikdo neprodá a předúprava je náročná).
Plán C - na nůž dej pořádnou kovovou záštitu, ta ten ohyb ve střenkách hodně omezí.
Plán D - střenky přidělej šroubky a lepit je pak nemusíš.
Plán E ....... Laugh
Posláno:
Pozorovatel
Dík chlapi, kovová záštita by asi bolo riešenie, tak to je aj na kuchyňákoch. Len teda pri fulltangu asi 2 kusy kovu, odvrtať, pin, prilepiť a zbrúsiť do tvaru. Aký kov na to používate? Ja jatagane vidím mosadz väčšej hrúbky, ak to nechcem zlaté tak asi nejaká nerez? Alebo podložím drevo nejakým kovom, to by mohlo zvýšiť odolnosť..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ahoj kluci,

Potřeboval bych poradit, nasměrovat na někoho, kdo by mi uměl vyrobit raznici s mým logem na značení čepelí za studena.

Mám raznici od Gonzy už dost obouchanou, ale ten už bohužel novou nevyrobí z časových důvodů.....

Tak jestli někdo víte, nebo dokonce umíte.....

Díky moc!!!!!

Jirka.

Svob.007@seznam.cz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/21/2011
Mě dělal raznici...
Myslím že za slušnou cenu
https://bilek-rytectvi.sluzby.cz/
lepsi nuz od tamanu nez zadny
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ahoj,

Díky moc za tip! vypadá to, že se domluvíme 😉.

Jirka.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/16/2016
Ahoj, mám velikou prosbu. Poprosila mě kamarádka, že by ráda darovala svému příteli myslivci k vánocům nějaký hezký nůž. Prolezl jsem kde se dalo, něco jsem našel, ale rád bych se obrátil ještě zde na vás, jestli někdo nemá něco volného vyrobeného. Požadavkem z její strany je pouze aby lahodil oku...
Fajn by byl pevný, spíše nerezovka, kdyby se našel nějaký sendvič bylo by to super.
Má na to limit 6000, tak snad se tu u někoho něco najde. Díky moc, kontakt klidně so sz nebo na mail.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Tusim Pilch mel v nedeli na vystave neco, co by se veslo do limitu. Ale "lahodit oku" je subjektivni zalezitost..
Myslim, ze to byly tyhle: https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1060173#1060173
Posláno:
Pozorovatel
Ahojte chlapi,
nevedel by mi niekto poradiť, kde by som zohnal knihu: Knife Engineering: Steel, Heat Treating, and Geometry od Larrina Tomasa? Čo som našiel tak USA a amazon :(

m.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2008
macekP napsal:
Ahojte chlapi,
nevedel by mi niekto poradiť, kde by som zohnal knihu: Knife Engineering: Steel, Heat Treating, and Geometry od Larrina Tomasa? Čo som našiel tak USA a amazon :(

m.

Ahoj, mrkl jsem na neměcký Amazon a mají ji, s doručením zdrama. Ok
https://www.amazon.de/-/cs/dp/B08D4P9D95/ref=sr_1_1?crid=VQX72UV3FOGB&keywords=Knife+Engineering%3A+Steel%2C+Heat+Treating%2C+and+Geometry&qid=1702902025&sprefix=knife+engineering+steel+heat+treating+and+geometry%2Caps%2C70&sr=8-1
vratislavindrastudio.cz
Posláno:
Pozorovatel
Fuha,
tak to ma nenapadlo Tygerstyle, ďakujem! Admire

m.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/19/2023
Ahoj, mám starou ocílku, která má poškozenou rukojeť. Našel by se někdo ochotný ji vyměnit? Původní ručka je plast s nějakým proložením gumou či něčím podobným. Novou bych preferoval dřevěnou. Předem díky za ochotu či radu/doporučení.

Zahradnik vložil tyto přílohy:
ocilka.jpg.jpg
ocilka3.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/18/2007
Ahoj, před časem jsem si po delší době hledání na aukru pořídil tzv soudkovy nůž. Jak jsem ale zjistil, někdo zjevně nahradil Původní čepel jinou o cca dva centimetry kratší a zbroušenou hodné do tenká. Hlavně pak chybí kolíček, který má čepel zajistit v otevřeném stavu. Snad to bude vidět na fotografiích. Hledám někoho, kdy by uměl vyrobit novou čepel , vsadit ji do nože a ostřit oním kolíckem. Mohu poslat i snímky jiného nože, kde je ten kolíček správně. Zdravím. J.C.

J.C. vložil tyto přílohy:
20240108_145143.jpg.jpg
20240108_145159.jpg.jpg
20240108_145252.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/18/2007
Takhle to má vypadat

J.C. vložil tyto přílohy:
20240108_150244.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/6/2015
Ahojte Happy chcel by som sa prosím vás spýtať či by niekto vedel urobiť črienku s titánu na hinderer xm-24? na cene sa určite vieme dohodnúť Ok ak by niekto vedel poradiť tak môžem poprosiť mi hodiť kontakt do mailu? tshark647@gmail.com ďakujem
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
Mám prosbu - nenašel by se někdo ochotný s pásovkou, kdo by mi rozumně vytáhnul výbrus na jednom paroháči? Výbrus je takový konvexoidní véčko, nad fazetou to má ale moc materiálu a není to řezivý. Příbram, Benešov, Tábor a okolí dovezu jinak klidně poštou. Nechci to samozřejmě zadarmo.
Admire Ok

pohlava vložil tyto přílohy:
IMG_5784.JPG.jpg

Sapere Aude.
Posláno:
Pozorovatel
Ahojte,
chcel by som poprosiť nožiarov, či niekto zháňal karbidové kladivko na vyrovnávanie nerezových čepelí? Ak áno odkiaľ, všetko čo vidím je z USA :( Ďakujem za odpovede

m.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Ahoj.
Před časem jsem měl jedno tady v inzerci. Už je prodaný.
Můžu teda zase nějaký udělat.

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum