ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pafka Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/25/2007
Díky!
Posláno:

Pokročilý
Na přání větší verze staršího modelu bird&trout... Už je to tak velké, že je to spíš bear&shark. 12 cm čepel.

Pafka vložil tyto přílohy:
01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
03.jpg.jpg
04.jpg.jpg
05.jpg.jpg
06.jpg.jpg
07.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Pafka napsal:
Na přání větší verze staršího modelu bird&trout... Už je to tak velké, že je to spíš bear&shark. 12 cm čepel.

Nožík na mé přání a mých rozměrů - čepel 12 cm je přesně tak akorát na jakoukoliv činnost.
Moc se na něj těším.Ok
Pavlovi děkuji za super nožík a překonání dodacího termínu Admire Applause ( čekal jsem spíš termín do vánoc 2024 Happy ).

Posláno:

Pokročilý
Na bladeforums byla udalost - build challange, tematem byl bowie nuz. Nedavno jsem zrovna koupil knizku o historii tohohle noze, tak jsem si vybral jeden ze zlate ery jako predlohu (prvni obrazek). Vysival jsem to docela dlouho a i kdyz to nedopadlo uplne na jednicku, tak z nej mam celkem radost. Ozkousel jsem si "frame handle" konstrukci, nytovani frikcnim formovanim hlavy nytu, mozna dalsi veci.
Sleipner 6 mm, celkove 35 cm, cepel 22 cm. Rucka mosaz, indicky eben, nerez.

page93_r.jpg.jpg
01.jpg.jpg
03.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Vyšlo to viac ako dobre-trochu modernejšie, no verné predlohe a niet pochýb o inšpirácii.
Ani o kvalite spracovania.Ok
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:

Pokročilý
Malý kudlík z Elmaxu, 3,5 mm tloušťka, cca 85 mm čepel, 205 mm celkově. Ručka Osage orange, bronz a (nejspíš) cocobolo.

01.jpg.jpg
03.jpg.jpg
05.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Veľmi sympatický, kompaktný a uhladený nôž.Ok Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Zdarec.
Máš ty nože fakt takový uhlazený a krásně čistě zpracovaný.
Navíc, velkej obdiv jak přistupuješ k celé výrobě nožů.
Charitu tady někdo občas udělá, ale co jsem vyrozuměl, tak Ty tak jedeš pořád.

Ale píšu taky kvůli tomu dřevu. Zkus to zvážit, jestli to nebude něco jinýho.
Osage orange má kruhovitě pórovitý letokruhy. V podstatě je dost podobný jasanu, jen je žlutý.
Tohle co máš na tom noži vypadá na něco tropickýho.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:

Pokročilý
Ahoj, moc dekuju.
S tim drevem uplne nevim, jsem presvedceny ze jsem to riznul z hranolu OO co jsem nedavno kupoval a neprisel mi nejak podezrely. Co se divam na obrazky po internetu tak mi neprijde jako nejak extra vybocujici. Samozrejme zalezi jak je drevo riznute a jak je osetrene, nejaka variabilita tam bude, ale tady mi to prijde v norme. Pochopitelne nevylucuju ze k omylu mohlo dojit na spouste mist, vcetne moji dilny.
Delal jsem z toho taky tento otvirak na lahve (prvni foto spodni, druhe levy), treba pomuze v identifikaci tak nebo onak. (bonusovy bludistak je za identifikaci zbyvajicich tri drev).

01.jpg.jpg
02.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Otvíráky taky super Ok

Vůbec nic se neděje. Jen mě to trklo do očí že je to jiný, než to znám.
Osage má dost výrazně oddělený jarní a letní letokruhy. Na radiálním řezu zase dost výrazný zrcátka.
Tady má chlapík velice obsáhlou databázi fotek všemožných dřev z různých úhlů.
Jestli chceš, mrkni tam.

http://hobbithouseinc.com/personal/woodpics/

Osage:
http://hobbithouseinc.com/personal/woodpics/osage%20orange.htm
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:

Pokročilý
Gyuto z AEB-L, cca 210 mm čepel.
"Set phasers to SCRUM" je vtip pro budoucí majitelku - je scrum master a zároveň konzument star treku.

01.jpg.jpg
04.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
N690, 3,75 mm tloušťka, 12 cm čepel, 26 cm celkem. Ručka jakýsi stabilizovaný nádor (bříza tuším) a G10.

01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
04.jpg.jpg
05.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
U tebe ve vláknu se mi tuze líbí. Jirka
Posláno:

Pokročilý
Jirko, díky
Posláno:

Pokročilý
Další bowie - inspirace rokem 1850. Sleipner 6 mm, cca 20 cm čepel. Dřevěné pouzdro potažené kůží s mosazným vlezem. Ručka je rozebíratelná - nelepěná, stažená sřoubem.

01b.jpg.jpg
02b.jpg.jpg
03b.jpg.jpg
04b.jpg.jpg
05b.jpg.jpg
06b.jpg.jpg
07b.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Historická inšpirácia zrejmá.
VydarenéOk
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/3/2022
Bowie nože nejsou úplně můj šálek kávy, ale ten poslední (vz. 1850) je teda fakt pecka! Jak nůž, tak futro. Admire
Pro letošek mám už bohužel "vybráno", ale příští rok se asi budu zajímat o jeden kousek do sbírky.

Jen jeden dotaz.. nějak si neumím představit, jak se ta věc přidělá na pásek. Tuším, že to nějak souvisí s tím mosazným čudlíkem na kování futra. To se to musí omotat nějakou koženou šňůrkou, nebo je na to jiný patent?

Za podporu UA máš u mě body navíc Ok
Co je vostrý, to je dobrý.. :D
Posláno:

Pokročilý
Ahoj, díky moc. Na humpoláka se takovéhle pouzdro dá nosit vevnitř za opaskem, kdy ten čudlík sloužil jako stopka proti sklouznutí dolu. Je to hodně vidět na dobových fotografiích, jako třeba níže str 164 z knihy "Bowie Knife: Unsheathing an American Legend". Ale to jsou takové naaranžované fotky, kdy za tím opaskem máš třeba tři pistole a kachnu cos právě ulovil, tak nevím jestli to má nějakou výpovědní hodnotu. Praktičtější by bylo udělat z kůže "frog" (česky asi závěsník - https://www.bladeforums.com/threads/nask-frog-carry.1591750/), což jsem tady neudělal ale asi měl. Celkově to pouzdro se mi moc nepovedlo, ten šev vzadu je strašně vystouplý. Ale možná právě s tím závesníkem by to bylo v pohodě.

bowiescabbard.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/3/2022
Děkuji za objasnění :) Až se budeme bavit konkrétněji, určitě k tomu budu chtít i nějakou tu žábu :) Po novém roce se ozvu. Zatím čekám na dokončení zakázky od Wajgyho..

Jo, a to futro se mi líbí právě tak, jak je.. možná mu ta drobná nedokonalost dodává jistou dobovou autentičnost.. ;)
Co je vostrý, to je dobrý.. :D
Posláno:

Pokročilý
Možná to už všichni znají a objevuju ameriku, ale nenašel jsem tady o tom zmínku - existuje obchod elektrospoj.cz, kde prodávají odřezky textitu a kartitu. Mají spoustu rozměrů, včetně těch tlustších, které se v materiálech jako micarta nebo G10 shánějí špatně. Není pochopitelně sice možné si vybrat barvu, to je nejspíš vždycky jen jedna, ale zato je cena na váhu, a aspoň u těch přířezů je velmi příznivá. Za tuhle hromadu jsem dal asi 540 Kč bez kurýra, a je to materiál na 10 nožů bez problémů (+ tam mám další kusy na přípravky, mezikroužky apod).

Např. blok 25 x 40 x 118 je za 55 Kč :)

https://eshop.elektrospoj.cz/textitove-prirezy-tl-25-mm/

textit_kartit.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum