ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
zavíráky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Tak při opravdu nepřiměřeném zacházení se zavírákem (předpokládám nějaké páčení nebo brutální sekání) dojde velmi pravděpodobně mnohem dřív ke zlomení čepele nebo, když to čepel vydrží, k nějaké destrukci konstrukce kolem čepu a pojistky, takže otázka, jestli v takové situaci vydrží víc podložky nebo ložiska, je taková spíš cimrmanovská Laugh

Jinak Martin vše napsal. Běžně používaná ložiska jsou citlivější na sajrajt (prašné prostředí, krev, bláto ...), ale i tak záleží na konstrukci a moje oblíbené video je, jak Kraken zadupává do bláta nějaké ruike, pak ho propláchne v potoce a nůž bez problémů funguje i s ložiskyGrin.
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/14/2023
no to mě všechno zajímá a pevnej nůž sebou nosit nebu ... proto chci vědět co je u zavíráku nejlepší , nikdy nevíte co si pro vás život připraví ... spadnout do bláta nebo do ledové řeky a bůh ví co mě ještě čeká
Posláno:

Štamgast
No on to je ve skutečnosti vždy zavírák "na něco", "to nejlepší" je vždy pro nějaké použití Happy. Jestli jsi tou vyšší zátěží myslel zavírák "na přežití" nebo pro extrémní situaci, potom se výběr nože trochu zjednodušuje, nejsem si ale jistý, jestli se do něj nějaký zavírák od ANV vejde. Potom má smysl vyřadit ložiska, vybírat ocel s prioritou houževnatosti, čepel cca 4 - 5 mm ve hřbetu, co nejjednodušší pojistku, rukojeť a ocelovými příložkami (t.j. ne jen třeba G-10 nebo jiné odlehčené konstrukce) a a nekoukat moc na váhu nebo pohodlí. A i tak to pořád bude zavírák. Možná by bylo lepší ujasnit si nejdřív, co doopravdy od zavíráku čekáš Happy .
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
LIONSTEEL SR-1 G

K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/17/2014
Ale on chce jenom ANV, alespoň to píše v jejich vlákně kde je velmi dobře informován!
Buď to si z nás utahuje nebo dělá PR ,,výrobci" ANV.
Kolikrát člověk za život spadne do bahna nebo se ocitne v rozbouřené řece? Laugh
Posláno:
Štamgast
Myslím, že si z nás utahuje, ale v rozbouřené řece bych měl raději tedy v kapse to ANV, to joRazz
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/13/2022
Růža napsal:

Kolikrát člověk za život spadne do bahna nebo se ocitne v rozbouřené řece? Laugh

Záleží na vztahu k alkoholu Grin
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/19/2024
Odporúčam QSP ako jednoduché používateľské nože, skvelé spracovanie, funkčný dizajn, hlavne za tú cenu (začínajúca na 27€) sa im dá máločo vytknúť.
Moja osobná skusenosť je s nožmi Penguin a Parrot, oba nože majú príjemnú mikartu na rúčke a D2 na čepeli, rezivosť čepelí dosť vysoká vďaka 3mm hrúbke a vysokým plochým výbrusom. Brusivosť z mojej skúsenosti na tejto D2 prekvapivo dobrá a oceľ sa zatiaľ neprejavovala britko a krehko na ostrí, najviac sa mi osvedčilo občasné obťahovanie ostria na keramike.
Obe čepele behajú na ložiskách, je ľahké ich otvoriť rýchlym potlačením kolíčku do otvorenej polohy ako flipperom.

Jediná moja výtka je že na modeli Penguin s wharncliff čepeľou je liner poistky príliš zubatý(ale oproti iným podstatatne drahším nožom má ohladenejšie hrany) a zase na noži Parrot je liner poistky úplne hladký a vyleštený a palec sa na ňom šmýka.

B.U.K.O. vložil tyto přílohy:
IMG_20240609_190559.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/14/2023
-Chloupek - rukojeť a ocelovými příložkami už nechci :) co j se s tím natrápil když ještě byly hladký ty střenky tak jak mám mastný ruce od oleje od motorové pily nebo od buřta a člověk má buď to nebo to od celodenní práce na výřežu, ale co nejjednodušší pojistku máš pravdu to mě nenapadlo :)
-Jardah .- LIONSTEEL ta pojistka že jde zamknout jakoby a předělat na pevnej nůž je geniální má to i jinej a cenově dostupnější nůž ? Kdyby mi tenhle spadnul do řeky nebo někde vypadnul při práci tak už člověk to pocítí na srdci a peněžence
-Růža - AVN bych prostě a jednoduše rád zkusil a odpověď je je obě dvakrát ...
- rozbouřené řece bych měl raději tedy v kapse to ANV ... někdo tohle myslí sarkasticky ale já ne ... debatu jak na facebooku nechci ...
-B.U.K.O.- QSP má kamarád a je spokojený ale já bych raději jinou firmu at máme o čem povídat a něco na porovnání :) a čepel z D2 se bojím křehkosti a když v práci často zmoknu tak mi bude chytat rez ... mám štěstí že je hezky jenom když já jsem doma a v práci moknu
Posláno:

Štamgast
Je to jen názvosloví, já to znám tak, že jako příložky je označováno to, co je pod střenkami a co zajišťuje pevnost celé rukojeti, střenky jsou na příložkách a mimo jiné zajišťují grip Happy
Posláno:
Štamgast
Občas je tu debata, zda kudla nýtovaným čepem má vůli hned nebo až časem….
Tak některý ani hned, ani časem….☝️👍

Jardah vložil tyto přílohy:
IMG_7870.jpeg.jpg
IMG_7871.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Lenže toto nie je celkom klasický nôž,ani ten čap.
Skôr taký tank.Wink
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:
Štamgast
Tohle JE celkem klasický nůž, za ty ošůlený nedomrlce se zaměnit nedá, to je pravda🙃👍
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2013
Ahoj, mám na vás záludný a asi i mnohokrát položený dotaz. Chtěl bych zkusit něco jiného a mám dva favority (záměrně nepíšu koně mrGreen ): 3” spearpoint Hinderer vs malá Sebenza. Neměl bych to na žádné prasení, prostě městské EDC a sem tam klacek na buřta. Rád bych nůž, který bude spolehlivé fungovat i za pár let nošení. Co byste mi prosím doporučili?
Posláno:
Štamgast
Na klacek Hindoše, do města do obleku Sébku a na obojí něco co neutrhne kapsu ani kraťasům v létě, ani tu s peněženkou….

Jardah vložil tyto přílohy:
IMG_8027.jpeg.jpg
IMG_8026.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
A má Hinderer řezivou čepelku?
Posláno:
Štamgast
Sébka podstatně víc.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/14/2020
Není Hinderer naostřené páčidlo?
Posláno:

Štamgast
Tak Vám děkuji. Asi bych si z nich nakonec zvolil spíš malou Sebenzu.
Po důkladném promýšlení mi z toho ale nakonec stejně zase vychází slipjoint s čepelí z uhlíkovky. A to je, jak se zdá, ještě hůř dostupný nůž, než ta Sebenza Neutral
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Pěkné slipjointy z uhlíkovky dělá OTTER-Messer Solingen. Dají se sehnat i v ČR. Co mám má solidní zpracování a řeže krásně. Navíc ceny jsou vzhledem k původu ze Solingenu celekm lidové.

Obrázek jsem tady už kdysi dával, tak se budu trochu opakovat:

Tobiáš vložil tyto přílohy:
otter.jpg_big.jpg.jpg

Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum