ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pomoc při identifikaci Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Děkuji vám moc za informace o noži Admire
Možná jsem tu značku tady na knife už viděl, tušíl jsem že to není jen tak běžný nožík.
Je příjemný, fajn rozměr.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ahoj kluci,

Dostal se ke mně nůž viz. Foto.... Je to nějaký ruský vojenský nůž, měl byste k tomu někdo vice informaci?

Pouzdro je 100% neoriginální, a podle mne chybí záštita?????

DÍKY za pomoc.....

Jirka.

jirka007 vložil tyto přílohy:
IMG_20240706_WA0005.jpg.jpg
IMG_20240706_WA0004.jpg.jpg
IMG_20240706_WA0003.jpg.jpg
IMG_20240707_132924.jpg.jpg
IMG_20240707_132918.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
Mohl by to být upravený "зик 1942" - нож развéдчика.
Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/12/2006
Je to předělávka sovětského oficiálně zavedeného útočného nože vzoru 1940 (Nož razvědčika obrazca sorokovo goda). Tento byl vyroben v roce 1942 ve Zlatoustském imperiálním kombinátě (ZIK). Chybí mu esovitá záštita. Traduje se o nich, že první mužská ruka se jich dotkla na frontě. Říkali mu také finka. Jeho předobrazem byly finské nože, které měli Finové ve válce proti SSSR. A sovětští vojáci pocítili jejich hrozivou účinnost po napadení Finska. Rudá armáda po prvním nezdařeném pokusu porazit Finy vyhodnotila chyby, přecvičila a přezbrojila a pak Finy smetla. Součástí poučení z první nezdařené kampaně proti Finsku bylo i ozbrojení průzkumníků atd. nožem rozvědčíka vzoru 40. Ten pak rudoarmějce provázel celou válku i po ní. Byl i poměrně dost používán v naší armádě po válce. Zejména u výsadkářů. Do zavedení jeho částečné kopie, nože VO7 (to je kompilace německých vzorů a sovětského vz.40). Pochva je neoriginální hodně pozdějšího provedení.
Posláno:

Štamgast
Díky kluci..... Takže je to nůž viz. Foto níže?

Podle mne ta záštita jen upadla (ulomila se). Nevypadá, že by nůž někdo rozebíral..... Trn je na konci rukojeti roznytovany a to vypadá originální.....

To asi nebude mít moc cenu, když je v takovém stavu, že?

Nechci ho prodat, jen zjišťuji co a jak..... 😉

Díky Jirka.

jirka007 vložil tyto přílohy:
ldvnpg.jpeg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
To je on.
Cenu netuším, myslím, že jsem na ru viděl 3-21t. rublů.
Tady varianty:

https://youtu.be/8M9iAcdPBKo?si=7M1jJfoI-pZ75MNp

https://youtu.be/kU4wskk_yYA?si=Af_Lkd_gudzKcYJ6

Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:

Štamgast
Děkuji Admire
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/13/2023
Zdravím, opožděně bych k výše uvedenému noži bych rád něco doplnil. Prosím neberte toto jako poučování, jen se chci podělit o informace, které jsem si k tomuto tématu mohl v minulosti načíst.

Označení Nož razvědčika není jeho oficiální název. Jde o hovorové označení nože, které se ale natolik rozšířilo, že i v Rusku je nůž často takto nesprávně označovaný. Správný název zněl Nož armjejskij obrazca sorokovogo goda - tj. česky Armádní nůž vzor 40. Kromě oněch "rozvědčíků" (tj. průzkumníků) ním byli vyzbrojeni i další vojáci RA, např. samopalníci, obsluhy kulometů, tankisté apod.

Označení finka, nebo finský nůž nesouvisí s tzv. Zimní válkou 1939-40, ale je starší a odkazuje na civilní nože, od kterých je nůž odvozený. Na přelomu 19. a 20. stol. se v Rusku staly velmi oblíbenými nože finské firmy Fiskars. Od tradičního puukka se tyto nože lišily odlišnou patkou rukojeti, rikasem na čepeli a sníženým hřbetem u hrotu (podobně jako u nožů Mora nebo bowie).
V Rusku se pak tyto nože také vyráběly pod oficiálním označením Nůž finského typu. Lidově se jim říkalo finka, finský nůž, ruská finka a pod. Jednalo se o rozšířené a oblíbené užitkové a pracovní nože. Velice oblíbené a rozšířené byly ale také v podsvětí jako nože gangsterů a různých mafiánů.

Na základě těchto civilních nožů vznikl vojenský ženijní a pracovní nůž zavedený v r. 1939. Jednalo se o pracovní nůž bez záštity, kterým byli vybaveni ženisté a příslušníci dalších technických a týlových jednotek. Nožem byly vybaveni také vojenští potápěči. V tomto případě měl nůž gumové pouzdro a speciální gumový návlek nasazovaný na dřevěnou rukojeť.

Dále, jak už napsal john1, během tzv. Zimní války se Rusové střetli s Finy, kteří při boji zblízka místo bajonetů raději používali svá puukka. Ta se jim také velmi dobře osvědčila při různých přepadech a diverzích. Rusům naopak vlastní bojové nože citelně chyběli. Začali tedy nejprve bojové jednotky vyzbrojovat noži vz. 39 a poté na jeho základě vyvinuly bojový nůž vz. 40 (upravil se tvar rukojeti, přibyla esovitá záštita a dřevěný pochva).

V případě nože jirky007 jde pravděpodobně o zcivilněnou variantu nože vz. 40. Jak jsem pochopil z diskuzí na ruských fórech, tak v Rusku po válce byl problém s pořízením civilních pracovních nebo loveckých nožů. Lidé to tedy řešili různou samo domo výrobou a také úpravami kořistních vojenských nožů. V tomto směru byly prý velmi rozšířené a oblíbené úpravy německých bajonetů k puškám mauser. Pokud jim takto zůstaly i ruské nože i ty mohly být takto využívány.
Navíc pokud vím tak v Rusku dlouho bylo (nebo snad ještě je) trestné vlastnit bojové a vojenské nože. Ty se od civilních často liší pouze tím, že měli záštitu. Je tedy dost dobře možné, že majitel nože záštitu odstranil, aby se při jeho používání vyhnul opletačkám se zákonem.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
virtual1jk napsal:
Mohl by to být upravený "зик 1942" - нож развéдчика.

Jo, je to VO-7 a něco kolem něj je ve vlákně "vojenské nože" na přelomu 2019 - 20.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Dostali jsme o jednoho staršího místňáka kdysi tuhle čepel.
Pomůžete někdo s určením? Moc pěkná věc, dobře zakalená, krásně pruží.
Je to nějaká Solingeňácká značka ...

Petr Dohnal vložil tyto přílohy:
cepel_03.jpg.jpg
cepel_02.jpg.jpg
cepel_01.jpg.jpg

pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/27/2015
Nemohlo by to být WKC?

germanicus1 vložil tyto přílohy:
Screenshot_2024_08_21_06_04_20_446_com.android.chrome_edit.jpg.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...asi Sasko,dělostřelec,oficìr...z tý fotky na ruce se rozměry daj jen odhadnou...mělo by to mít tuším 31 palců,těžký odhadnout no...

EM vložil tyto přílohy:
IMG_20240821_114222.jpg.jpg
IMG_20240821_114619.jpg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Díky to bude ono, to zakončení drážek, značka atd ...

A co je to tedy za zbraň? Nepřipadá mě to ani jako meč, ani jako šavle, kord ... Happy

pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...německy "degen" takže kord...je to takovej předěl mezi mečem a šavlí podobně jako palaš resp.je to zbraň u které je upřednostněna bodná funkce a je masivnější než starší kordy nebo rapíry...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/8/2011
Klucí poraďte. Toto jsem koupil v jednom konvůltku. Nemá žádné značky. Jen u střenky nějaké písmena , snad s , d ? Není tam žádné ostří, jen na straně s nehetníkem je ostří jakoby naznačeno. Je možno, že to je sadařský, případně něco lékárničkového z dob budování míru? Díky Tomáš

TomáZ vložil tyto přílohy:
20241112_130730_COLLAGE.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/10/2013
Dle mého názoru se jedná o sadařskou "žabku" - výrobce KDS Sedlčany
https://www.kds.cz/cz/produkt/nuz-zahradni-zabka-pro-pravaky.html
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
@TomáZ: na zvětšené fotografii je vidět pozůstatek loga KDS, jinak to je zahradnická žabka, která by měla být jednostraně broušená,
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/8/2011
Šmarjá KDS, mi to nedocvaklo. Díky kluci.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Jak je správně uvedeno výše je to zahradnická žabka od KDS. A to asi předlistopadová výroba. KDS ji vyrábí stále jen jsou tam už jen dva nýty. Měli jsme ji doma spoustu let a udělala na zahradě hodně práce. Bývala na ní fakt kvalitní uhlíková ocel a plast na střenkách byl masiv a držák.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
Při plnění branné povinnosti jsme měli tyto žabky ve zdravotnické brašně, střenky dřevěné.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum