ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože ESEE (a další) z RAT Cutlery Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/1/2014
Teď jsem si všiml, že tam je aktuálně v nabídce i Nessmuk JG5, pár lidí se po něm ptalo.

wrafan vložil tyto přílohy:
1000018389.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2007
Ursus napsal:
Třeba to někdo uvidí jinak, ale je mi trochu záhadou ta volba ocele. CPM-3V se používá hlavně v aplikacích vyžadující především vynikající houževnatost - typicky velké outdoorové nože, sekáče. U takto malého EDC nožíku bych spíše ocenil prioritně výdrž ostří než nějakou houževnatost...

Já si jí nemůžu vynachválit mám jí na třech kudlách od Bark River a parádně drží ostří, dá se snadno brousit a navíc je extrémně houževnatá. Co se týče výdřže ostří tak podle tabulek od knifesteelnerds.com tak moc nezaostává ani za S35VN apod.

Příloha / Přílohy:
IMG_0999.webp (27kb) staženo 25 time(s).
IMG_0998.webp (23kb) staženo 15 time(s).
IMG_0997.webp (16kb) staženo 15 time(s).

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/4/2012
Prosím o radu. Na jaký úhel brousi svoje kudly esee resp. mě zajímá konkrétně Avispa? Diky
knifepanic
Posláno:

Štamgast
blam napsal:
Prosím o radu. Na jaký úhel brousi svoje kudly esee resp. mě zajímá konkrétně Avispa? Diky

Cca 20° každá strana, jinak všeobecně okolo 22 až 25°Happy .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/4/2012
Ok diky.

wrafan napsal:
blam napsal:

Cca 20° každá strana, jinak všeobecně okolo 22 až 25°Happy .

knifepanic
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/16/2017
Furt se mnou.

Paffka vložil tyto přílohy:
IMG_6515.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Pacaya XLGrin Happy .

1000018399.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Občas mám takové nutkání pustit tyhle velký kudlobijce do světa, protože většinu času leží ve vitríně Grin. Pak je ale člověk jednou za čas na něco vytáhne a hned je jasný, že musí zůstat domaOk Happy .

1000018483.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/11/2010
Jo jo, uhlíkovka je uhlíkovkaLaugh (ne ne ne, nevěřím, že to zrovna já říkámLaugh )
Ne, teď vážně, je to fakt účelný a geniálně simplicitní nůž.Happy

MONOLITH vložil tyto přílohy:
20240905_200216.jpg.jpg

Youtube - Jacob knives and tools
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/3/2023
MONOLITH napsal:
Jo jo, uhlíkovka je uhlíkovkaLaugh (ne ne ne, nevěřím, že to zrovna já říkámLaugh )

Přeji radost & ať slouží “v jednom kuse”! 😄
Mistře lamači nožových srdcí s páteří. 💔
Ale proč ten svraštělý tér na ní? Ty nože jsou hezké, účelné, tvarově čisté, zpracováním drobet syrovější, ale líbí se mi. Nicméně platit za nůž, ze kterého je potřeba chemicky sundat ten “hegeš”, to se mi opravdu nechce…
Posláno:

Štamgast
Totoro napsal:
MONOLITH napsal:

Přeji radost & ať slouží “v jednom kuse”! 😄
Mistře lamači nožových srdcí s páteří. 💔
Ale proč ten svraštělý tér na ní? Ty nože jsou hezké, účelné, tvarově čisté, zpracováním drobet syrovější, ale líbí se mi. Nicméně platit za nůž, ze kterého je potřeba chemicky sundat ten “hegeš”, to se mi opravdu nechce…

Díky, díkyGrin

Jo jo, je to pecka kudla
Posláno:

Štamgast
MONOLITH napsal:

No ať slouží ku spokojenosti a gratuluji. A s tou uhlíkovkovkou?? Kde kdo už tu svůj TRC dávno prodal, i já Laugh.
A svraštělej hegeš tam klidně nech, bo ti to jinak zkorodujeGrin Laugh .
Posláno:

Pokročilý
wrafan napsal:
No ať slouží ku spokojenosti a gratuluji. A s tou uhlíkovkovkou?? Kde kdo už tu svůj TRC dávno prodal, i já Laugh.

No, já dnes další pořídil.🙏
A říkej to pánovi s černo-černou Apokalypsou, která má ve své temnotě jen dvě červené linky, to aby člověk nezapomněl, jak “nasraný” to unikátní zvíře umí být.🤩🔪🖤

Ale bez fanouškovského popichovaní (v dobrém), řekni, znalče a upřímně věřím, že i největší ESEE praktiku a odborníku zde.
Nepreferoval bys místo té povrchovky “obyč” black oxide, nebo poctivé DLC s příplatkem?
Posláno:

Štamgast
Totoro napsal:
wrafan napsal:

A říkej to pánovi s černo-černou Apokalypsou, která má ve své temnotě jen dvě červené linky, to aby člověk nezapomněl, jak “nasraný” to unikátní zvíře umí být.🤩🔪🖤

Ale bez fanouškovského popichovaní (v dobrém), řekni, znalče a upřímně věřím, že i největší ESEE praktiku a odborníku zde.
Nepreferoval bys místo té povrchovky “obyč” black oxide, nebo poctivé DLC s příplatkem?

Popravdě, bylo to takové kamarádské rejpnutí, přiznávám.
Co k povrchovce u Esee a jen má zkušenost?? Povrch black oxide je fajn, má tu nevýhodu, že pokud se nůž máchá hodně a často ve vodě, rezne to pod střenkama. To samé je problém, i když menší, u S35VN, taky chytá lišku. DLC by bylo asi fajn, ale zase jak bude kvalitní a tak. Takže mě stále vychází nejlépe ta epoxidová barva, ideální řešení, pokud to někomu vadí, pod střenkama tu barvu nechat a z čepele sundat. Mě se osvědčilo nůž prostě používat, barva se oleští a je to ok, nevadí mi to. Už asi rok uvažuji, že ze všech Blackoxide sundám střenky a dám tam černý nástřik (jen pod ty střenky). Protože jinak je to jednou za rok střenky sundat a očistit a namazat.
Takže fakt jsem, samozřejmě časem, došel k závěru, že ta povrchovka s barvou mi vlastně vyhovuje nejvíc Ok
Posláno:

Pokročilý
wrafan napsal:
Popravdě….

Díky za odpověď a beru ji.👍
Pro mě je ale těžké souhlasit. Ne v názoru, nebo praktičnosti…nedovedu jen přijmout tu absenci “chladného” kontaktu se syrovou ocelí. Já zbožnuji satén a ač se snažím jim vyhnout, nevadí mi škrábance a všechny TRC která nosím, mají flíčky od soli, kyselin z ovoce atd. (M390 + Elmax).
Má partnerka “dlabe” nějaké otírání 🙈
Když ale pominu korozivzdorné outdoor nože, mé kuchyňáky jsou z uhlíkovky bez povrchovky. Občas je najdu ležet nemyté na prkénku po citronech, ananasu, rajčatech atd, někdy opravdu teror - na pohled.
Stačí omýt, vysušit a po dalším krájení osušit. Podle krájené potraviny změní patina charakter.
Je radost to sledovat. 😇
Takže beru a respektuji názor a preferenci, jen ta povrchovka prostě není šálek mého čaje.

A ještě detail pro všechny čtenáře, nenapsal jsem to jasně - ta velebená černá Apokslypsa z mého předchozího příspěvku je Monolith-ova.
Nejsem takový narcis, abych si chválil vlastní nůž, já ji jen závidím a velebením se to snažím maskovat.😅

Posláno:

Štamgast
wrafan napsal:
Totoro napsal:
wrafan napsal:

Popravdě, bylo to takové kamarádské rejpnutí, přiznávám.
Co k povrchovce u Esee a jen má zkušenost?? Povrch black oxide je fajn, má tu nevýhodu, že pokud se nůž máchá hodně a často ve vodě, rezne to pod střenkama. To samé je problém, i když menší, u S35VN, taky chytá lišku. DLC by bylo asi fajn, ale zase jak bude kvalitní a tak. Takže mě stále vychází nejlépe ta epoxidová barva, ideální řešení, pokud to někomu vadí, pod střenkama tu barvu nechat a z čepele sundat. Mě se osvědčilo nůž prostě používat, barva se oleští a je to ok, nevadí mi to. Už asi rok uvažuji, že ze všech Blackoxide sundám střenky a dám tam černý nástřik (jen pod ty střenky). Protože jinak je to jednou za rok střenky sundat a očistit a namazat.
Takže fakt jsem, samozřejmě časem, došel k závěru, že ta povrchovka s barvou mi vlastně vyhovuje nejvíc Ok

Jo jo, black oxide. brynýr atd, v podstatě oxidační vrstva (ne lept) - klasika jako bylo třeba u SOGu seki japan, je svým způsobem jen efektivní počin, není to tzv. krycí vrstva, ceracote, Tungsten carbide (wolframu) a pod, nebo teflon (Peltoneny) vydrží víc než, co je třeba na Esee, nebo Tops, BUSSE - ty nevydrží tolik otěrem, ta abraze při tření a adheze - při tlaku sevřením, způsobí velice rychlý úbyt, z počátku jakoby "vzahlazování," ale jinak otěr až na holý kov. Jak píšeš, zlatě DLC, ale taky závisí na vrstvě, co můžu posoudit. Např u TRC, co jsem zaznamenal, tak u Apocalypsy, SLG je to sakra odolné, spíš se projeví vryp, jakoby vlásečnice dovnitř, lehce znatelná. (Batonovaní borovice - suky, klikatý srůst, pryskyřice).
Proto za mě asi jinak lepší holá ocel, mimo dlc se stejně všechno odře na "kost," - já to mám kolikrát hned po dni práce skoro všude pryč..Laugh

PS: Jinak hážu video o ESEE 6HM, pokud to někoho zajímá Happy: https://www.youtube.com/watch?v=OSyssXeQ0xw&t=70s

a i to druhéLaugh :
https://www.youtube.com/watch?v=dbkT0SSMe_A&t=90s

Posláno:

Štamgast
Taky nemám problém s nožem bez povrchovky. Co se týče našich žen a nožů, stále stejná písnička, čerstvě nebroušený uhlí, pokrájená cibule a šup, už se válí nůž mokrej ve dřezuGrin .
Jinak já jsem více řezač a kráječ, než sekáč a štípač, takže u mě ta barva tak rychle dolů neleze, spíš se oleští, a co se údržby týká, přijde mi to pohodlnější.
Bez povrchovky třeba Avispa Sk5 a paprikovofialovej apofinišOk Happy .

1000018572__1_.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Pořád se něco děje Ok Happy.

1000018581.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/26/2009
wrafan napsal:
Pořád se něco děje Ok Happy.

Takže jsi neodolal 😀
Já věděl že je na tebe spolehnutí 👍
No už se těším na postřehy a foto v akci 😁
Posláno:

Štamgast
Ano neodolal jsem. Mám ho první den, tak jen pár základních informací.
Začnu cenou toho nožíku. Ač jsem skalním fandou Esee, cena je už opravdu hnus, hnus a ještě jednou hnus. Za stejné peníze dnes člověk koupí levný sporák, ledničku a spoustu dalších věcí, a tam je kurva(pardon) něco výrobních operací a nákladů. Nevím kam dál se ty ceny budou šroubovat, víc bych se v tom nebabral, a vůbec nechci rozebírat nějaké kalkulace materiálů a podobně. Prostě jsem ho chtěl, tak ho i za tu cenu mám, tečka.
Balení klasická standardní Esee krabice, uvnitř dvě samolepky a ta plastová kartička, no a samozřejmě nůž.
Pár česky pojmenovaných TTD, celková délka nože je 182mm, délka ručky 105mm, síla ručky 15mm, výška ručky 19-21mm. Délka čepele 75mm, výška čepele 32mm, a těsně nad fasetou je pouze 0,3 až 0,4mm ( měřeno obyč dílenskou šuplérou, tak berte v potaz mírnou toleranci).
Nůž jako takovej je mazel, ani velkej, ani malej, jak už jsem tu psal, mírně zvětšená Izula nebo lehce zmenšená 3HM, ostatně obrázek si dle fotek může udělat každý sám. Nůž dobře sedne do ruky, je perfektně řezivej, do suchého modřínu se zakusoval ochotně. Zítra dělám segedín na neděli, tak ho prubnu v kuchyniGrin. Zpracování je jak bych tak řekl Esee standart, nikde nic nedodělané, perfektní nabroušení. Povrchovka je tady Cerakote, takže dolů to půjde podobně ochotně jako ten epoxid (nevadí mi to). Ručka klasika mikarta, jediné, a zase detail celkem nepodstatný, narozdíl od všech ostatních nožů Esee, kde jsou klasické šrouby na imbus a se zápustnou kuželovou hlavou, tady jsou v mikartě utopené šrouby s půlkulatou hlavou a jsou na torx. Ocel, vydrž ostří a tak, hodnotiti brzo, navíc z této oceli je to můj první nůž.
Celkově mi na svojí drobnost nůž sedí, nevím jestli v Esee mají obtisk mojí rukyLaugh , ale fakt mi to vždy sedí. Když pominu fakt, že krajíc chleba se s touhle velikostí nebude krájet úplně komfortně, dokážu si ho představit jako jediný nůž na všechny běžné činnosti.
Ještě k pouzdru, kydex, téměř jak přes kopírák stejně jako u Sencilla, malinko vrklá, ale kudla tam drží jak přibitá. Pár fotek pro představu a porovnání přihazuju, a pro začátek asi vše.

1000018586.jpg.jpg
1000018588.jpg.jpg
1000018592.jpg.jpg
1000018594.jpg.jpg
1000018597.jpg.jpg
1000018601.jpg.jpg
1000018603.jpg.jpg
1000018607.jpg.jpg
1000018608.jpg.jpg
1000018610.jpg.jpg
1000018612.jpg.jpg