ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kovadlina - opravy a renovace Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2007
Díky kluci

red face

Nedělal jsem všechno sám..... Broušení dráhy a frézování jsem nechal na profikach..... Nemám tak velký mašiny.....
Jinak brousilo se jen minimálně, nebyla používaná na kování, tak byla rovná, jen měla pár záseků, ale tak max. Do 5 desetin.....

Taky z ní mám radost..... Když jsem synkovi řekl že ji zdědí, tak se mu rozsvítily oči...... Skoro jsem měl strach se k němu otočit zády..... Grin Grin Grin Grin
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/13/2012
Zdravim, zkusim tady.

Narazil jsem na:

https://i.imgur.com/T9YAxHY.png
https://i.imgur.com/xCyoQyr.png

Kolik s tim zhruba bude prace aby to bylo pouzitelne? Dovede si nekdo tipnout?

DIky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
A co bys na tom chtěl dělat? Sundat rez, osadit a koveš
Posláno:
Pokročilý
Vencál napsal:
A co bys na tom chtěl dělat? Sundat rez, osadit a koveš

Přesně to jsem chtěl slyšet. Díky
Posláno:
Pokročilý
Ještě přidám, nějaký odhad co by to mohlo být za model podle toho označení?
Posláno:
Pokročilý
Tak uz jsem si ji dovezl.

https://i.imgur.com/H56CDQe.png
https://i.imgur.com/BJyP2Tf.png

mela by to byt teda VS890, takze vaha cca 89kg.
V realu je v lepsim stavu nez jsem cekal. Hrany ostre az na par mist a draha rovna.

Zeptam se mistnich mistru, mam v planu to jen okartacovat dratenym kartacem na flexu a drahu potom jeste vzit smirkem.
Delali by jste s tim jeste neco? Necim to natreli ?

Potom hledam inspiraci pro spalek. Jelikoz kovadlinu i vyhen(cca 10kg) budu muset pokazde vyvezt ven z garaze, idealni by bylo neco s kolecky. Nevim jestli nejake sklapeci nebo co.

Dale potom jak ji pridelat ke spalku? Nekde jsem cetl ze vydlatovat profil a podlepit mamutem, nekde ze se tam da dat jeste nejaka guma(mam podlozku pod pracku, z toho by to slo). Jinde jsem videl retezy pres kovadlinu stazene do spalku atd..

Je nejaky "nejlepsi zpusob" nebo jsou tam minimalni rozdily?

Diky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Kovadlinu mám zajištěnou z obou stran prkem které je zapasovane do výřezu v kovadline a prisroubovane ke spánku a cele prilepene silikonem Vyhen a kovadlinu mám ve stodole a ven to vozím rudlem .
Posláno:
Štamgast
Pokud seženeš veliký špalek, tak špalek. Pokud ne, tak si ho udělej z trámů nastojato, opásáš to pásovinou. Posadíš kovadlinu, obkleslíš ji, podmazneš silikonem a další pásovinou příkotvíš. Na webu je hromada návodů, jak na to. Mám pocit, že o tom moc přemýšlíš, pokud chceš kovat, tak prostě kovej a časem to nějak vylepšíš. Prostě kovej a až ti bude moc zvonit v uších, tak to předělášLaugh
Posláno:
Pokročilý
Vencál napsal:
Pokud seženeš veliký špalek, tak špalek. Pokud ne, tak si ho udělej z trámů nastojato, opásáš to pásovinou. Posadíš kovadlinu, obkleslíš ji, podmazneš silikonem a další pásovinou příkotvíš. Na webu je hromada návodů, jak na to. Mám pocit, že o tom moc přemýšlíš, pokud chceš kovat, tak prostě kovej a časem to nějak vylepšíš. Prostě kovej a až ti bude moc zvonit v uších, tak to předělášLaugh

Prekreslit myslis obkreslit a potom vydlabat a potom to hodit na silikon?
S tim ze moc premyslim souhlasim. Mas nekde link na nejaky konkretni navod?
Posláno:
Pokročilý
Luboš napsal:
Kovadlinu mám zajištěnou z obou stran prkem které je zapasovane do výřezu v kovadline a prisroubovane ke spánku a cele prilepene silikonem Vyhen a kovadlinu mám ve stodole a ven to vozím rudlem .

Rudlik je moznost. Snad ho nezlomim :D
Posláno:
Štamgast
Posláno:
Štamgast
Jenom to musíš prohledat komplet, někde to tam má
Posláno:
Štamgast
je to tohle video:

Posláno:
Pokročilý
Mrknu, diky. 400 liber to uz je celkem vaha
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/10/2010
Ahoj, sehnal si nejkvalitnější kovadlinu pro takové to domácí kování. Je to Škodovka a kdybys měl zájem, tak mi zavolej. Živím se boucháním do podobné kovadliny už skoro čtyřicet let a něco jsem o nich pochytil. Ondřej 607677808
Posláno:
Pokročilý
kovaříček napsal:
Ahoj, sehnal si nejkvalitnější kovadlinu pro takové to domácí kování. Je to Škodovka a kdybys měl zájem, tak mi zavolej. Živím se boucháním do podobné kovadliny už skoro čtyřicet let a něco jsem o nich pochytil. Ondřej 607677808

Tak to je parada.

Jeden dotaz bych mel hned, k cemu je ta dira ktera vede nad patkama pod rohem podelne?
Je videt tady https://i.imgur.com/BJyP2Tf.png
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Chlape, co trocha samostatnosti?
To se opravdu na každou prkotinu budeš vyptávat jak neználek?
Zjišťoval sis aspoň něco o kovářství? Nebo chceš jen "bouchat do železa" ?
Máš k dispozici celej internet!

Jináč díry jsou na manipulaci s kovadlinou. Vrazíš tam tyčky a můžeš přenášet.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:
Pokročilý
Raďas napsal:
Chlape, co trocha samostatnosti?
To se opravdu na každou prkotinu budeš vyptávat jak neználek?
Zjišťoval sis aspoň něco o kovářství? Nebo chceš jen "bouchat do železa" ?
Máš k dispozici celej internet!

Jináč díry jsou na manipulaci s kovadlinou. Vrazíš tam tyčky a můžeš přenášet.

Nerozumim co se ti nelibi?
Ze se ptam nekoho, kdo mi nabidl at se zeptam?
Nebo ze se chodim ptat na diskuzni forum?
Nebo ze ty jsi musel prolezat X stranek, zjistovat, zkouset nez jsi prisel na neco, na co se ptam a nechce se ti tu informaci proste predat?

Uprimne nerozumim teto mentalite, sam jsem clenem nekolika diskuznich skupin kde mam podstatne vice zkusenosti a zastavam nazor, ze jsem rad, ze novacky to tema zajima a spise poradim protoze vim ze sdileni informaci posouva dane hobby dale jako celek nez sysleni informaci. A kdyz uz nechci, tak proste nepisu nic. Nedokazu si predstavit ze bych nekoho sprdnul za to, ze se dovolil zeptat.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
No ono je vždycky lepší si napřed nastudovat a pak diskusní fóra používat buďto na detaily, jež nejsou k nalezení nebo naopak je toho k nalezení tolik, že je problém zvážit možnosti. Ane bstejné dotazy stále dokola znepřehledňují fórumWink Stejně se nakonec vždycky musíš rozhodnout na základě vlastních možností a rozumu.

K tématu: Kovadlinu stačí očistit dráhu drátěným kotoučem, pokud by byly vrypy, tak ze začátku jen zabrousit jejich hrany, ať to není tak hrozné, celé to natřít vyjetým olejem a jedeš.

Co se uchycení týče, tak prostě nesmí mít možnost se hýbat. Pak je tišší. Takže buď těžký zapuštěný špalek/kovový podstavec, k tomu to přilepit na silikonový tmel a přišroubovat přes patky natěsno.

Osobně mám špalek zapuštěný metr do země, na něm centimetrovou gumovou desku pod pračky a na tom kovadlinu. Ke špalku je to přitažené řetězy. Nové to tlumilo otřesy perfektně, po 10 letech už špalek hnije, šrouby se uvolnily, po utažení se uvolní zase, takže kovadlina prostě sice nepochoduje, ale kravál dělá. Takže budu-li špalek někdy měnit, tak tvrdé dřevo a napustit bochemitem.

Takže uvažovat i o trvalosti řešení. Jako ideál bych viděl krabici ze silného plechu, naplnit pískem, na to dřevěnou desku, na to kovadlinu a přitáhnout ke krabici. A až si písek sedne, znovu utáhnout.

EDIT: Koukni na youtube na kanál blackbear forge. Jsou tam odpovědi tak na 80% dotazů, co jsi zde na fóru (celkově) položil, rozebrané do detailu profíkem a ještě spousta krásných návodů.

EDIT2: Celej internet: Doporučuji hledat anglicky, česky moc zdrojů není.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Pokročilý
honzajbanzaj napsal:
No ono je vždycky lepší si napřed nastudovat a pak diskusní fóra používat buďto na detaily, jež nejsou k nalezení nebo naopak je toho k nalezení tolik, že je problém zvážit možnosti. Ane bstejné dotazy stále dokola znepřehledňují fórumWink Stejně se nakonec vždycky musíš rozhodnout na základě vlastních možností a rozumu.

K tématu: Kovadlinu stačí očistit dráhu drátěným kotoučem, pokud by byly vrypy, tak ze začátku jen zabrousit jejich hrany, ať to není tak hrozné, celé to natřít vyjetým olejem a jedeš.

Co se uchycení týče, tak prostě nesmí mít možnost se hýbat. Pak je tišší. Takže buď těžký zapuštěný špalek/kovový podstavec, k tomu to přilepit na silikonový tmel a přišroubovat přes patky natěsno.

Osobně mám špalek zapuštěný metr do země, na něm centimetrovou gumovou desku pod pračky a na tom kovadlinu. Ke špalku je to přitažené řetězy. Nové to tlumilo otřesy perfektně, po 10 letech už špalek hnije, šrouby se uvolnily, po utažení se uvolní zase, takže kovadlina prostě sice nepochoduje, ale kravál dělá. Takže budu-li špalek někdy měnit, tak tvrdé dřevo a napustit bochemitem.

Takže uvažovat i o trvalosti řešení. Jako ideál bych viděl krabici ze silného plechu, naplnit pískem, na to dřevěnou desku, na to kovadlinu a přitáhnout ke krabici. A až si písek sedne, znovu utáhnout.

EDIT: Koukni na youtube na kanál blackbear forge. Jsou tam odpovědi tak na 80% dotazů, co jsi zde na fóru (celkově) položil, rozebrané do detailu profíkem a ještě spousta krásných návodů.

EDIT2: Celej internet: Doporučuji hledat anglicky, česky moc zdrojů není.

Mam v planu drevo,idealne slepit hranoly, vysekat profil kovadliny a lehce ji zapustit na silikon. Pripadne silikon pod podlozku pod pracku(jedna se mi tady vali) a potom zase silikon na ni a az na ten kovadlinu.

Uchytit jsem premyslel ze bych mohl prave skrze tu diru co vede podelne v kovadline namisto toho abych utahoval pres patky. Protahnout tim nejakou tyc, vrtnout skrz a pritahnout ke drevu.

Premyslel jsem taky, ze ji na spalek pridelam asymetricky, blize ke kraji ze strany kde budu pracovat tak, abych na vzdalenejsi strane mel takovou jakousi odkladaci plochu.

Ta plechova krabice zni zajimave, pocitam ze kovadlina se pritahne k te drevene desce, ale jak se ta deska pritahne ke krabici aby byla moznost znovu utahnout po tom, co si pisek sedne?

Anglicky hledam, jen mam obcas problem neceske materialy na odpovidajici ceske.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum