ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stockman - zavírák pro dědky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/29/2014

mirek.r vložil tyto přílohy:
IMG_0881.jpeg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/6/2017
RR umí pěknou mikartu. Sepraný džíny.

Zajímavý nůž ve dvou věcech.
1. Má slipjoint podpořený linerlockem.
2. Linerlock není ocel, ale nějaka mosaz či co. Takže se hrana pojistky hned zdeformuje a nejistí -> takže máme zase jen slipjoint.

Ja hned vystouplý linerlock ubrousil, jen tlačil do ruky.

Tyler Durden vložil tyto přílohy:
20240803_123333.jpg.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...

EM vložil tyto přílohy:
1000013505_01.jpeg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/5/2024
Štyri nové krásky

PeKa vložil tyto přílohy:
IMG_20241002_090027543.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/5/2024

PeKa vložil tyto přílohy:
IMG_20241005_130347626_HDR.jpg.jpg

joe
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/22/2010
Ok

joe vložil tyto přílohy:
20241006_150443.jpg.jpg
20241006_155759.jpg.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
...

EM vložil tyto přílohy:
1000014961_02.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Snad to patří sem. Happy Chtěl jsem zase po létech něco jednoduchého, podobně jako je Opinel. Opíků jsem měl hodně, každý jsem nějak předělal a pak někomu dal jako dárek. A tak jsem zkusil Old Bear Carbon "L", a sice s olivovou ručkou. Carbon, protože u tohoto typu nože uhlíkovku preferuji. Byl jsem mimo jiné zvědavý, jak se tenhle nůž od Opinelu liší.

Opinel s rukojetí z olivového dřeva jsem nikdy neměl, protože ho dělají jen s čepelí z nerezu, což jsem nechtěl. Takže pro mě nová zkušenost. Začnu-li celkovým dojmem a zpracováním, lépe mi z toho vychází Old Bear. Čepel má lepší finiš, rukojeť se mi zdá u "medvídka" lépe tvarovaná, lépe začištěná a hlavně, zbavená všech hran. Zatímco Opinelům jsem rukojeti upravoval právě kvůli těm hranám, tady nemám jediný důvod něco měnit. Jen jsem jí nechal nacucnout ještě trochu oleje. Zvýraznilo to kresbu dřeva a trochu to uvolnilo čepel v čepu. Hýbala se relativně dost těžko. Některým Opíkům jsem přidal podložky a čepele pak lítaly samy. Tady se ještě rozmyslím. Po promazání se čepel pohybuje celkem slušně, zatím tyhle touhy nemám. Je to ale docela macek, když jsem ten nůž vzal do ruky poprvé, říkal jsem si, jestli mi neposlali místo "L" spíš "XL". Ale není tomu tak. Happy Ačkoli se to na první pohled nezdá, rozměry jsou stejné jako u devítky Opíka: čepel je dlouhá 9 cm, otevřený nůž měří 21 cm.

Čepel má trochu jiný tvar. Řekl bych, že clip point není tak výrazný, má méně zvednutou špičku. Fazeta je horší, než měly všechny moje Opinely, nebyla tak řezivá. Celkový finiš čepele je daleko lepší, než jaký jsem kdy u Opinelů zažil. Čepel je o něco málo užší a tenčí, ale není to nijak výrazné. Jak na tom bude se zpracováním použitá ocel je otázka, na kterou odpoví až čas. Podle zkušeností lidí, kteří Opinely s Old Beary porovnávali, má Opinel uhlíkovku lépe zvládnutou. Zatím mohu konstatovat, že se čepel brousí velmi dobře, tak jak se na uhlíkovku sluší a patří a díky tenké čepeli řeže opravdu hezky.

Pojistka pracuje na stejném principu jako u Opinelu, který ovšem má celý pohyblivý prstenec, kdežto Old Bear má pouze úzký prstýnek s jazýčkem,kterým se pojistka ovládá. Viděl jsem v jednom testu, jak si majitel nože stěžoval na to, že mu jazýček vadí při některých činnostech. Za sebe tohle říci nemůžu, nemám problém uchopit nůž tak, aby jazýček pojistky nepřekážel. V čem vidím jeho výhodu oproti prstenci Opinelu, je to, že není problém ovládat pojistku mokrou nebo mastnou rukou a ani rukou v rukavici.

Tyhle nože se používají především na potraviny a tu a tam uříznou nějaký ten klacek. Tohle Old Bear zvládá bravurně a už začal chytat patinu. Taky jak se sluší a patří. Happy
Na fotky jsem k "medvědovi" ještě dal pro porovnání Victorinox Forrester a Unčovkých "Heavy Duty". Unčovský má čepel stejně dlouhou, Vinox o půl cm kratší. Old Bear vedle nich vypadá jako pěkný macek. Happy Budu rád, a myslím, že nebudu sám, když někdo z majitelů tohoto nože napíše něco o svých zkušenostech.

Přeju hezký den! Zdenek

Sidney vložil tyto přílohy:
IMG_20241020_102538.jpg.jpg
IMG_20241020_102749.jpg.jpg

joe
Posláno:

Štamgast
V dnešnom balíčku od noze-nuz ma čakali dva parádne RRR...

joe vložil tyto přílohy:
1000030830.jpg.jpg
1000030831.jpg.jpg
1000030828.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2013
Ten Sowbelly Stockman vypadá pěkně. Mohl bys prosím pořídit fotku svrchu na zavřená želízka?
joe
Posláno:

Štamgast
Luděk napsal:
Ten Sowbelly Stockman vypadá pěkně. Mohl bys prosím pořídit fotku svrchu na zavřená želízka?

Jasné Luďku, nech sa páči

joe vložil tyto přílohy:
20241105_184338.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/14/2020
joe napsal:

Co je prosím zač ten horní ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/27/2015
fazzyk napsal:
joe napsal:

Co je prosím zač ten horní ?

Rough Ryder Reserve Original Barlow Red Jigged Bon
EM
Posláno:

Štamgast
...

EM vložil tyto přílohy:
1000015574_01.jpeg.jpg

Posláno: