ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kovadlina - opravy a renovace Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2020
Ahoj
Tož když už se to téma tady tak rozjelo, tak se pochlubím mojí novou hračkou
Vím špalek mám z měkkého dřeva, ale až se rozsype tak si prostě udělám druhý.
Díky za tip s tím silikonem.
Ještě to stáhnout jak zatvrdne silikon a možu se učit kovat😀

Hann vložil tyto přílohy:
IMG_20241107_WA0007.jpeg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/13/2012
Krasny spalek. Podobny bych si chtel taky udelat, ale z tvrdeho. Ale kdyz se divam na ty ceny, tak se mi trochu protaceji panenky Laugh

Cim jsi to natiral ? Resp cim se to da natirat aby to vypadalo trochu fajnoveji? Vim ze vyjetym olejem jak psal honzaj, ale kdyz bych chtel aby to melo nejakou fazonku?
Posláno:
Štamgast
Tož já sem to jenom opálil hořákem a eště to natřu konopným nebo nějakým jiným olejem, ještě vyměnit ty vruty ale to si musím vykovat hřeby 😀
Posláno:
Štamgast
A chtěl bych tam namontovat na bok kolečka ať s tím možu rajtovat po dílně (néni teho místa)
Posláno:
Pokročilý
Tuu kovadlinu jsem myslel.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Gohan napsal:

Nerozumim co se ti nelibi?
Ze se ptam nekoho, kdo mi nabidl at se zeptam?
Nebo ze se chodim ptat na diskuzni forum?
Nebo ze ty jsi musel prolezat X stranek, zjistovat, zkouset nez jsi prisel na neco, na co se ptam a nechce se ti tu informaci proste predat?

Uprimne nerozumim teto mentalite, sam jsem clenem nekolika diskuznich skupin kde mam podstatne vice zkusenosti a zastavam nazor, ze jsem rad, ze novacky to tema zajima a spise poradim protoze vim ze sdileni informaci posouva dane hobby dale jako celek nez sysleni informaci. A kdyz uz nechci, tak proste nepisu nic. Nedokazu si predstavit ze bych nekoho sprdnul za to, ze se dovolil zeptat.

No, jestli dotaz na samostatnost bereš jako že jsem Tě za něco sprdnul, tak už su asi starej nebo co. To je reakce jak od mojich dětí.
Samostudium, jestli nevíš, nabízí vždycky víc poznání než jen "Teď jsem tady a dejte mi odpověď ".
Už přestávám moralizovat, buď zdráv a vesel.

Jo a odpověď jsi ode mě předtím dostal.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Hanne - tohle než se rozsype, to už tu dávno nebudu..... Dřevo, když je v suchu, vydrží staletí! V historických kovárnách mají původní špalky. Popraskaný, ale držej.
A pro Gohana - natírat kovadlinu vyjetým olejem je hloupost. Ničemu neprospěješ a ještě to bude dělat lepivý bordel.
A když se někde nachomýtneš ke kácení stromů listnatých ve městě - nech si fiknout hodně sukatý špalek, nejlépe z rozvětvení kmene. A máš to za pětikilo i s dovozem.
Posláno:
Pokročilý
Raďas napsal:
Gohan napsal:

Nerozumim co se ti nelibi?
Ze se ptam nekoho, kdo mi nabidl at se zeptam?
Nebo ze se chodim ptat na diskuzni forum?
Nebo ze ty jsi musel prolezat X stranek, zjistovat, zkouset nez jsi prisel na neco, na co se ptam a nechce se ti tu informaci proste predat?

Uprimne nerozumim teto mentalite, sam jsem clenem nekolika diskuznich skupin kde mam podstatne vice zkusenosti a zastavam nazor, ze jsem rad, ze novacky to tema zajima a spise poradim protoze vim ze sdileni informaci posouva dane hobby dale jako celek nez sysleni informaci. A kdyz uz nechci, tak proste nepisu nic. Nedokazu si predstavit ze bych nekoho sprdnul za to, ze se dovolil zeptat.

No, jestli dotaz na samostatnost bereš jako že jsem Tě za něco sprdnul, tak už su asi starej nebo co. To je reakce jak od mojich dětí.
Samostudium, jestli nevíš, nabízí vždycky víc poznání než jen "Teď jsem tady a dejte mi odpověď ".
Už přestávám moralizovat, buď zdráv a vesel.

Jo a odpověď jsi ode mě předtím dostal.

Chapu ze pro spoustu stamgastu jsou po tech letech tyhle otazky uz stokrat zodpovezene pripadne naprosto trivialni, ale je potreba byt trochu shovivavy k novackum, protoze az my tady nebudem, tak prave v nich se muzou dale prenaset ty leta znalosti.

Z veci ktere jsem si sam nastudoval jsem casto narazil na dva a vice nazoru, ktere se rozchazeji, takze se stejne potom clovek musi zeptat.

Pro me jako naprosteho zacatecnika je mnohem lepsi a efektivnejsi polozit jasnou otazku a dostat jasnou odpoved abych mohl zacit neco delat namisto toho abych stravil tydny studiem nez si vubec na neco sahnu.

Takze jaky material, jake kladivo, jakou vyhen, jakou kovadlinu jsou zakladni otazky, na ktere kdyz clovek dostane odpoved tak muze zacit pracovat a znalosti si muze doplnovat posleze zaroven jak prakticky, tak teoreticky.

Proto "ted jsem tady a dejte mi odpoved" je pro nekoho, kdo je absolutni zacatecnik a pomalu ani netusi co ma hledat a jak se v te prehrsli informaci ktera na internetu je orientovat a vybrat tu spravnou, mnohem lepsi volba, protoze ma jasnou odpoved a jasnou cestu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Gohane pozor, to že narazíš na mnohdy zcela rozdílné (či dokonce opačné) odpovědi na jednu otázku ještě neznamená, že je to špatně. Pokud jsou to zkušenosti, tak oboje může být v pořádku a záleží na zkušenostech a umění těch, kteří odpovídají. Takže pokud tady dostaneš jednu jasnou odpověď ještě neznamená, že je jediná možná a ani nemusí být správná. Takže spíš má smysl najít několik možností a pak se zeptat, které se komu osvědčila.
Hezký příklad - svařování damašků - https://www.knife.cz/Knifecz/Technika/tabid/57/ctl/Details/mid/384/ItemID/287/Default.aspx
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Pokud chceš něco naštudovat, mrkni se na youtube na kanál Kovárna Duben. Spousta postupů, spousta povídání, ne vždy teda se vším souhlasím, ale je vidět, že to pán má zmáklé.
A myslím, že úplně nejlepší je zajet si za nějakým kovářem. Nepředpokládám, že budeš dělat brány a ploty pro Chrám sv. Víta, budeš se bavit a zkoušet a to je opravdu lepší v dílně než u internetu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Jo, a nejdebilnější odpověď na otázku "Proč to děláš zrovna takhle?" je, "Protože se to tak dělalo vždycky.".
Posláno:
Pokročilý
Miloslav Zítek napsal:
Hanne - tohle než se rozsype, to už tu dávno nebudu..... Dřevo, když je v suchu, vydrží staletí! V historických kovárnách mají původní špalky. Popraskaný, ale držej.
A pro Gohana - natírat kovadlinu vyjetým olejem je hloupost. Ničemu neprospěješ a ještě to bude dělat lepivý bordel.
A když se někde nachomýtneš ke kácení stromů listnatých ve městě - nech si fiknout hodně sukatý špalek, nejlépe z rozvětvení kmene. A máš to za pětikilo i s dovozem.

Tak to ze nekke drevo neni automaticky uplne spatne je dobra zprava, tim se trochu zjednodussi hledani materialu. Jsem vesmez rozhodnuty pro lepeny spalek presne jako ho ma Hann. Jednak se mi to libi a nejspise se k tomu dostanu lepe nez k celemu kmeni.

Vencál napsal:
Pokud chceš něco naštudovat, mrkni se na youtube na kanál Kovárna Duben. Spousta postupů, spousta povídání, ne vždy teda se vším souhlasím, ale je vidět, že to pán má zmáklé.
A myslím, že úplně nejlepší je zajet si za nějakým kovářem. Nepředpokládám, že budeš dělat brány a ploty pro Chrám sv. Víta, budeš se bavit a zkoušet a to je opravdu lepší v dílně než u internetu.

Znam a sleduji.
Byl jsem i na par kurzech v popovicich u Brna, kam jsem si prave jel vyzkouset jestli me to bude bavit.
Bavi a proto bych se rad od teoreticke casti prehoupnul k prakticke, proto vsechny me dotazy se tykaji vesmes toho jak zacit, hlavne za cilem neudelat nejakou velkou hloupost hned na zacatku aby clovek nelitoval casu a penez.

slon napsal:
Gohane pozor, to že narazíš na mnohdy zcela rozdílné (či dokonce opačné) odpovědi na jednu otázku ještě neznamená, že je to špatně. Pokud jsou to zkušenosti, tak oboje může být v pořádku a záleží na zkušenostech a umění těch, kteří odpovídají. Takže pokud tady dostaneš jednu jasnou odpověď ještě neznamená, že je jediná možná a ani nemusí být správná. Takže spíš má smysl najít několik možností a pak se zeptat, které se komu osvědčila.
Hezký příklad - svařování damašků - https://www.knife.cz/Knifecz/Technika/tabid/57/ctl/Details/mid/384/ItemID/287/Default.aspx

Ta jasna odpoved je pro zacatecnika voditkem, od ktereho se muze odpichnout. Pokud se poklada na naprosto zakladni otazky, tak tam je predpoklad ze dostat vylozene spatnout radu je celkem tezke. Jde o to, ze na internetu je informaci dost, ale pro zacatecnika az moc a vsim tim se probirat muze naopak odradit. Jde o to najit si v te prehrsli informaci nejakou cestu
Posláno:
Pokročilý
Tak dneska jsem mel chvilku cas, tak jsem vzal drateny kartac na flexu a sel jsem do akce.
Kdyz uz tady skemram o rady, tak bych se mohl podelit o progress.

Pred: https://i.imgur.com/G4H5zG0.png
Po: https://i.imgur.com/rtkvxJ6.png

Pred: https://i.imgur.com/9xa6Vj2.png
Po: https://i.imgur.com/eRrEyKA.png

https://i.imgur.com/wXNESYf.png

Jeste to neni komplet okartacovane, je to hotove tak z poloviny, ale musim rict ze ani nevim jestli to budu natirat nebo ne, ten povrch se mi takto libi sam o sobe.
Planuju to jeste kolem toho loga a napisu vzit jemnou vrtaci bruskou aby to trosku lepe vyniklo.

Dale potom prijde na radu spalek. Kovadlinu bych na nem chtel ne uprostred, ale blize k hrane ze strany, kde budu pracovat tak, aby mi na vzdalenejsi strane zustalo na spalku odkladaci misto. Premyslim jestli se da nejak zjistit jake rozmery zakladny by mel mit spalek vs zakladna kovadliny tak, aby byl stabilni a nestalo se, ze do kovadliny drknu a preklopi se.
Posláno:
Pokročilý
Jo a ještě jsem si teda všiml že má zespodu hranatou díru kterou se nejspíše položila na nějaký čep a kulatou díru, přes kterou se utáhla. Akorát v té kulaté díře je nejspíše zbytek šroubu nebo něco, takže to budu muset vyvrtat a potom to můžu použít k fixaci ke špalku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Co se týče dřea na skládaný špalek, koukni se po jasanu.

Alespoň tady na olomoucku jsou suché jasanové fošny k sehnání skoro za stejnou cenu jako smrk. Sice jasan váže vodu víc, než ostatní dřeva, ale pořád lepší než smrk. Mnohem pevnější. Půl ceny dubu. A pokud to není vloženě na dešti a máš to naimpregnované proti houbám, vázání trochy vody navíc nevadí.

Co se uchycen týče, důrazně doporučuji stáhnout přes patky. Hluk kovadliny je dán vibrací rezonančních bodů. U většiny kovadlin to jsou patky, střed kus pod dráhou a rohy kousíček od konce. Stažením přes patky odstraníš vibraci patek a omezíš vibraci středu. V kombinaci s gumou výrazné (dokud se ti to neurve po vyhnití teda, ale já mám kovadlinu venku, takže uvnitř nehrozí).

S vibrací rohů moc neuděláš. Sice někdo doporučuje najít rezonanční bod na každém rohu a dát pod něj velký magnet ale není to výrazné. Mám. Ale na hluk kování uprostřed to nemá moc vliv, hluk kování na rozích je mírně slabší, ale skoro nepoznám, takže možná není.

Co se mého mazání vyjetým olejem týče... Teď jsem si uvědomil, že jestli ji budeš mít uvnitř, je to zbytečné. Já ji mám venku pod igelitem. Takže na ni neprší, ale v zimě na kovadlině kondenzuje voda. Takže před zimou vždy namažu.

EDIT: Cca za týde, pokud počasí dopřeje, dokončím upgrade své domácí kovárničky, pak to dám do galerie. Doporučuji pak kouknout na představu o minimalistickém nářadí úplně na cokoliv. Ale zatím to tam nenajdeš.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Pokročilý
Dik za tip na jasan! Mam nejaky konktakt na pile, tak pozjistuji co a jak. Bude to pod strechou, takze nejaka voda tomu hrozit nebude.

Dneska jsem ji na hrubo docistil tam, kam jsem se dostal flexou s dratakem, ceka me jeste nejaka drobna prace s primou bruskou tam, kde jsem se dostat nemohl.

https://i.imgur.com/aB4YlU4.png
https://i.imgur.com/O3O6y9M.png

https://i.imgur.com/GeVUXCp.png
https://i.imgur.com/JeXCaLq.png

https://i.imgur.com/t9Nqd73.png

Ta kulata dira skrz patky v sobe ma z vrchu nejake drevo, tak jsme mel naedji ze to jen vyklepnu, ale zespon je v te dire neco navarene, takze nejspise se to bude stejne muset provrtat.

Utahovat pres patky budu, nejspise nejaky plochac ktery provrtam a potom skrz nej pekne to spalku. Mel by ten plochac byt pres celou tu patku nebo je mozno na krajich nechat nejake misto? Treba k pechovani nebo neco.

Dale potom jsem si rozmeril jak bych chtel mit velky ten spalek:

https://i.imgur.com/TIYk1d5.jpeg

Takze jen musim poptat na kolik me to vyjde ve dreve
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Důrazně doporučuji kovadlinu dát co nejblíž té strany špalku, u které budeš stát. Já třeba mám patku s hranou špalku zarovnanou a je to akorát. 6 cm je opravdu moc. 3 by ušly. Ale já jsem co se výšky týče celkem mrňous s krátkýma rukama.

Co se uchycení týče, tak nejvíc rezonují rohy patky, takže chytit za ně.

Ale stejně... ať uděláš co uděláš, stejně nemyslím, že by to někdy bylo na kování bez sluchátek.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Pokročilý
Mam trochu strach co se tyce stability a tady kdyz ji lehce zanorim, tak se bojim ze se to z te strany vystipe.
Taky jsem myslel ze 3 cm budou stacit, ale pak jsem mel pobliz lat ktera mela sirku 6 cm tak jsem to udelal podle ni.
Ve vysledku to stejne hodim na spalek a budu zkouset jak stabilni to bude.

Ok, takze plochas pres celou patku a u rohu budou srouby.

Myslis ze to bude az tak hlasite? Stejne jsem pocital s nejakymi spunty. Zajimalo by me jestli se vyrabi nejake ktere bud tlumi urcite frekvence, nebo jen lehce "pritlumuji".
Posláno:
Pokročilý
Tak dneska dorazil material na spalek:

Obrazek

Jsou to dubove prazce 15x26 a 60 cm dlouhe.
Je to ale jeste hodne zive, takze minimalne do konce jara do chci nechat trochu proschnout.
Mezitim nejspise vyrobim nejaky podstavek ze zeleza, nejakou trojnozku, do noh pisek s olejem a pod kovadlinou bych chtel mit jakousi nadobu s obdelnikovym pudorysem, do ktere dam taky pisek s olejem a na to jeste drevo a potom to cele stahnu zavitovkou pres patky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum