ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Návod na výrobu formovaného koženého pouzdra Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/4/2008
Záleží na tom, z jaké části zvířecího těla ten kus kůže který chceš pužít, je.Na břiše, nohách, slabinách a krku má kůže řidší strukturu(protože tam je kůže neustále v pohybu, tak musí být měkká) tak se mnohem líp tvaruje. Pokud nemáš celou půlku krávy a nemáš se čeho chytit odkud ta kůže je, a pokud se jedná o přírodní hlazenici, můžeš se orientovat podle rubové strany. Když je kůže jadrná-tuhá, někde ze hřbetu, je na rubu tvrdá a hrubá asi jako 600 šmirgl. Ale pokud je z krku nebo slabin, bude na rubu jakoby chlupatá-to jak vlákna nedrží tolik u sebe. Taková se na tvarování hodí nejvíc
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
4 Meli - k tomu lepení - zkoušel jsem jak kontaktní lepidla, tak disperzi, a skončil jsem u disperse. Potřebný čas je zhruba stejný - za těch 7 - 10 minut co je potřeba na odvětrání ředidla z kontaktního lepidla už disperze drží docela slušně, řekl bych, že spoj lepený disperzí je pevnější (asi tím, že disperze i trochu zasákne do kůže, zatímco kontakt vytvoří jen film na povrchu), a last but not least při lepení disperzí není třeba si dávat tak velkýho majzla při sesazování jako u kontaktu - u disperze ještě chvíli jdou ty dva díly posunout, kdežto kontakt jak se chytí, tak už nepustí. Asi takhle. Ale proti gustu žádnej dišputát Wink
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/4/2008
Jasně-obojí je cesta. Ale kontaktní lepidlo drží podstatně dřív a líp než voďák. přiložíš,přimáčkneš, a HNED můžeš šít nebo jakkoliv jinak spojovat ty díly k sobě. TIME IS MONEY!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Kde se dá sehnat sedlářská nit? Mam něco na papírový špulce, ale zdá se mi to dost silný, je to myslim čalounická nit, neni to asi přesně ono...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Ppetr napsal:
Kde se dá sehnat sedlářská nit? Mam něco na papírový špulce, ale zdá se mi to dost silný, je to myslim čalounická nit, neni to asi přesně ono...

já si kupuju už voskovanou v Praze na florenci v kutilovi
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Dík za tip, možná že je to co mam já, jen to neni voskovaný a je to asi ten 2 obr. od spoda zkusil jsem to rozmotat a má to 3 prameny, tak to asi je ono. Proč má bejt voskovaná? Kvůli vlhkosti?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Ppetr napsal:
Dík za tip, možná že je to co mam já, jen to neni voskovaný a je to asi ten 2 obr. od spoda zkusil jsem to rozmotat a má to 3 prameny, tak to asi je ono. Proč má bejt voskovaná? Kvůli vlhkosti?

co mám já tak je na stránce až úplně dole.. voskovaná je kvůli pevnosti - voskovanou nit jen tak nepřetrhneš narozdíl od nevoskované, navíc má díky vosku daleko větší tření a nehrozí, že ti při utahování konců ujede v ruce a řízne prst.. což se sice občas zadaří i u voskované, kde to říznutí pak stojí za to Razz ale zase to není tak často a my co už máme v patřičných kloubech prstů mozoly to neřešíme Wink
Posláno:

Štamgast
Podle mého (můžu se mejlit) to voskování má více účelů - jednak nit chrání a konzervuje, jednak snižuje tření při šití (což je zejména markantní u smolený nitě), a za třetí by to snad mělo (i když míň než smůla) přispívat k lepšímu držení těch uzlíků co dělaj sedlářskej steh tak pevnej.
Se Samuraiem nejsem schopen souhlasit ohledně pevnosti - řekl bych že to nemá valný vliv, s výjimkou otěru.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/26/2005
Zdar Dany, můžeš se podělit kde si sehnal smůlu? Dík.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2006
Protože se mi i voskovanou nit povedlo přetrhnout, s tou zvýšenou pevností taky moc nesouhlasím.

Jinak nitě taky kupuju na Florenci. Beru ale obyčejnou lněnou, má tuším 6 pramenů. Voskuju si ji sám včelím voskem.
Ptal jsem se tam na obuvnickou smolu a koukali na mě jako kdybych spadl z Marsu. Sad

Open mind for a different view.
And nothing else matters ...
Posláno:

Štamgast
4 Francome - Dlouho (vlastně měsíc) jsem se na fórum nedostal, takže sorry za zdržení. Smolu jsem dostal od známého, sám jsem ji sháněl několik let zcela marně. Na amerických fórech doporučujou stavit kalafunu a včelí vosk v poměru 1:1 - 3:1, ale nevyzkoušel jsem, takže nevím jak to funguje. Asi takhle - zdá se mi, že smolená dratev je lepší, ale dá se docela dobře obejít i bez smoly.
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/7/2007
My jsme si dříve v práci vyvařovali provázky,
aby držely uzlíky pří šití.
Byla to směs parafínu a včelího vosku.
Ale s kůží to nemělo nic dočinění.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Díky za návod, dobrá práce. Pokusil jsem se podle něj vytvořit pouzdro na BC Kimura. No a tady je výsledek. Není to úplně dokonalý, ale je to opravdu moje první formované pouzdro.

Tomáš vložil tyto přílohy:
2.JPG.jpg
3.JPG.jpg
Nepojmenovaný_1.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/7/2008
Tomáš: hodně dobrý Happy kvůli takovýmu pouzdru, bych si snad koupil i toho motýla.mrGreen V tmavější kůži by to bylo ještě o kousek lepší, podle mě...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Dík za pochvalu Happy Tmavší kůži bohužel namám, je to šitý ze zbytků co jsem měl doma. A jak jsem psal, byl to pokus o formovaný pouzdroWink
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2007
Povedené pouzdro.
Před časem jsem šil něco podobného.

Karliq vložil tyto přílohy:
pouzdro2.jpg.jpg
pouzdro3.jpg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/23/2024
Paráda. Velké díky, je to naprosto vyčerpávající článek který člověku dodá odvahu se do toho pustit. 👍👍👍
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum