ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
dopsler napsal:
Čau, prosím o radu zda je to originál nebo nějaká tržnice. Díky

Ahoj, osobně si netroufám jednoznačně říct. V prvopočátcích takové značení Benchmade měl. I to nýtování původně stálo za prd. Uvidíme, jak se vyjádří ostatní znalci…
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
ron1 napsal:
Dlouho tady nebyl pořádný motýl Grin

JK Design super…. Ok
Ještě ukaž ty vespod Cool
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Jak se pomalu blíží doba vydání Benchmade 82 Laro (mělo by to být již příští týden, přičemž původní termín se posunul cca. o 18 dní), tak se objevuje v předobjednávkách na stále více e-shopech. Prozatím zveřejněné fotky dostatečně představily balisong samotný, ale nově lze vidět i pouzdro, které, jak uvedl I-I, by mělo být z Boltaronu. Z fotky je funkce pouzdra jasně zřetelná. Šroub regulující sevření nože (stejný princip jako na kydexových pistolových pouzdrech) a klip s dostatečně zahnutým koncem, tak aby docházelo k vytažení pouze nože a ne celého pouzdra. Jen čas ukáže, jestli klip není moc úzký a nebude se tedy celé naklánět nebo pootáčet do stran…🤔

Tomáš vložil tyto přílohy:
IMG_3967.jpeg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/15/2016
Moc hezké pouzdro Applause

Upřímně sám nevím, v čem anebo jak, balisong nosit v kapse, když nemá klip. Mám hodně custom pouzder, znám pár dalších vychytávek, ale prostě nic není ono na EDC. Vlastně i když má klip, tak stejně ten bordel z kapsy, prach, dělají neplechu Angry

Posláno:

Štamgast
Dnes jde do prodeje BM 82 Laro Ok
Musím říct, že z toho mám radost. Benchmade (Pacific Cutlery) je výrobce, který přišel na trh s balisongy tak, jak je známe dnes a proto je fajn, že si balisongy udržel v portfoliu dodnes. A ačkoli nemůže konkurovat ostatním výrobcům, zejména kvalitou zpracování anebo “flipovacími vlastnostimi” (lepší výraz jsem nenašel), tak má na trhu své místo.
Co mě také těší, je přechod na nový typ krabičky. Představen byl u modelu 99 Necron a podle všeho to vypadá, že u 82 Laro tomu nebude jinak. Ty retro potisky mě opravdu baví Applause

IMG_4002.gif.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
"Flipovatelnost" jistě nebude jeho předností, ale za mě má na trhu své místo.

Jednoho dne se z něj může stát pro hodně lidí balisong, na nějž budou rádi vzpomínat. Podobně jako si dnes někteří postesknou po 51 Morpho nebo 53 Mangus. Určitě pro něj nevznikne tolik modifikací jako pro 51, dost možná žádné, ale o tom 82 Laro není.
Barevných zábavných hraček s všemožnými líbivými parametry je na trhu dost. Cílovkou je pravý opak.

Do Magnacutu se dnešní populární výrobci balisongů zaměřených na "sportovní" stránku věci zbůhdarma pouštět taky ve velkém nebudou. Zatím není tak přímočaré její kalení, jak se ukazuje u mnohých výrobců zavíracích i pevných nožů, a taky se při pádu může oproti S35VN jednodušeji "vyzubit".
Trh je plný S35VN v neposlední řadě i proto, že se s ní jednodušeji pracuje a dá se s ní lépe vydělat na trhu, který krájecí/řezací vlastnosti, natož pak geometrii, notoricky neřeší.

Líbí se mi ponechání velikosti šroubků. T10 čepy a T6 zbytek. Ne, že bych neuvítal T8, ale proč měnit něco co funguje, že? Na 87 jsem s nimi neměl sebemenší problém.
Aspoň to o něco protáhne životnost servisovatelnosti 87 a 85. A kdo ví, třeba to v budoucnu potáhne ještě nějakou chvíli 84 s tanto čepelí mrGreen
Stejně tak očekávám, že zůstanou i ložiska z 85 s bílou umělohmotnou klíckou.

82 Laro vypadá jako solidní záležitost, když trochu odhlédneme od cenové politiky. Nebo před ní rovnou přivřeme obě oči.
Jsem zvědav, jak se nové pouzdro osvědčí v praxi. Nevypadá v něm vůbec špatně. Klip se mi zdá být recyklovaný z jejich SOCP řady, což by mohlo být předzvěstí něčeho povedeného. SOCP klipy jsou z mé krátké zkušenosti, a z online ohlasů, dobře použitelný nadprůměr.
Povrchovku už stihli v době modelu 85 vychytat, takže ani šnečí stopy by nemusely být po nějakém čase používání tohohle pouzdra větším problémem.

I-I vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Jj, mám na to v podstatě stejný názor.
Osobně začínám zjišťovat, že dávám daleko větší přednost těmhle tradičním kusům (prostě konzerva Happy ) před moderními super high-end modely.
Takže děkuji Benchmade za BM 82 Laro a doufám, že bude brzy doma Applause
Posláno:

Štamgast
Tady jedno z prvních videí... Happy

I-I
Posláno:

Pokročilý
Mimo kratší délky jsou ručky rozměrově úplně stejné jako na 87 a 85.
Tím pádem se do toho pouzdra vejdou i 87 a 85! Akorát o to víc vyčuhují ručky.

Pro mě je to oproti mým denimovým kokonům zbytečně moc tvrdého nepohodlného materiálu, ale je mi jasný, že mnohým by takové pouzdro přišlo k chuti. Snad bude taky běžně dostupné k samostatné koupi Shocked
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Tak to byl fofr… Shocked
Benchmade hlásí oficiálně BM 82 Laro vyprodáno a čeká se na naskladnění. Je to docela s podivem, vzhledem k tomu, že ho prodávali za plnou cenu 650 USD. No nic, ke koupi je stále na e-shopech za zvýhodněnou cenu 585 USD.
Teď se ukazuje, že BM 99 Necron až zas tak velký trhák není a možná to Benchmade ukáže cestu jakým směrem jít při návrhu nového balisongu.

Snad…

IMG_4013.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak BM 82 Laro je doma Applause
Na první dobrou můžu říct, že jsem nadšený, ostatně jako vždy u nového balisongu Happy.
Nicméně v tomto případě je to trochu jiné. Jednak se jedná o Benchmade, takže klasika klasik Ok, dále je to můj první nůž z oceli Magnacut (ať je vlastnostmi jakákoli), First production a hlavně jsem dostal to, v co jsem doufal.

Zatím jedna fotka, další budou s recenzí.

Ano vím, ještě mi na stole leží recenze na BM 99 Necron, ale všechno bude, všechno bude....Cool

IMG_4022.jpeg.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
Vypadá náramně! Gratulačka Applause
Snad naplní očekávání.

Nepostřehl jsem, že by na jiných nožích měli v Benchmade s Magnacutem jakýkoliv problém. Tak snad to nepohnojili zrovna na 82.
Zatím jsem měl možnost vyzkouše Magnacut jenom na Amslerově skalpelu, takže bych taky nemohl moc porovnávat. Ale na onom skalpelu přežil bez úhony i střet s drátem ukrytým za tlustým stonkem, tak doufejme, že 82 na tom bude obdobně.

Takhle z těch všech fotek mi ta čepel pořád připadá tvarově o něco vyváženější oproti té na modelu 85 (u toho jim asi prozradil, že potřebují váhu ve špičce, aby dobře flipoval, tak ji prostě přifoukli - ač na používání/krájení bohatě stačí lehce vyosit) a taková... vytříbenější.

Samozřejmě, že ve druhé pětiletce všechno bude, tak je to správně Wink
Těším se na počtení Happy

___

A náhodou někdo tu už nepořídil Kershaw Lucha "Magnacut edition", když je o té oceli řeč?
🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Ahoj, díky za gratulaci i za video. Předpokládám, že jich bude na netu čím dál více, tak bude alespoň možnost vidět Laro z několika pohledů / názorů.
K oceli Magnacut jsem to asi špatně formuloval. Narážel jsem na rozhovor, který jsme se Štefanem vedli na IWA 2024 s Milanem Pokorným (o tom samozřejmě zdejší členi nemohou vědět Happy ). Milan tam zmínil, že ze strany výroby je Magnacut trochu "nestabilní", protože se nedaří výrobcům úplně dodržet přesné složení a nastávají pak problémy při kalení. Tak jsem to alespoň navnímal já. Takže to byla spíš taková vzpomínka a věřím, že v mé sbírce BM 82 Laro neutrpí žádné újmy.
Proč by také měl, bude se tam mít jako v bavlnce...Grin
Posláno:

Štamgast
I-I napsal:
Samozřejmě, že ve druhé pětiletce všechno bude, tak je to správně Wink
Těším se na počtení Happy

A protože se první pětiletka blíží ke konci, je potřeba dodržet slib... Happy
Posláno:

Štamgast
Původně jsem myslel, že se rozepíšu o balení, ale vzhledem k tomu, že je opravdu jiné, než jsme doposud od Benchmade znali, a vlastně nejen od Benchmade, tak by to mohlo vydat na samostatnou recenzi. Proto zvolím jednodušší popis a fotky snad řeknou více.

Velká krabice (ano, velikost předurčuje nazývat to krabicí a ne krabičkou) v retro designu (od barvy po použitý font písma), je uvnitř ve dvoupatrovém uspořádání. Nůž je v krabici uložen netradičně v otevřeném stavu a jak již zmiňoval I-I, jde asi o nejšetrnější možnost „skladování“ balisongu z důvodu napružení ruček při zajištěné západce. Zde však můžou jít tyto obavy stranou, protože se jedná o latchless, tedy bezzápadkový balisong, ale i tak se stále jedná o nezvyklé a svým způsobem i ojedinělé balení. V krabici, kromě nože, naleznete dále klasický letáček Benchmade, pouzdro typu „kapsa“ známé z modelu BM85, standardní spacery, wolframová závaží a gumičky. Ke spacerům, závažím a gumičkám se vrátíme později.

Teď pojďme raději k noži.

Asi se budu opakovat, ale na první pohled na mne působí NECRON™ opravdu lacině a je jedno v jaké verzi je. Jestli je to použitou G-10 nebo plastovým prodloužením opravdu netuším. Ale protože se jedná o můj subjektivní názor, tak se jím nenechte ovlivnit.

Ale hezky popořadě.

Čemu není co vytknout, alespoň za mne, je čepel. Je opravdu výborně, a tím myslím přesně a čistě, zpracovaná. CPM-S30V patří dnes k běžně používané oceli a tvar Scimitar je hezky dotažený do detailu. A právě tvar čepele je často kritizovaný s tím, že se jedná o kopírování Alpha Beast od BRS nebo Talisong-Z od Flytanium.

Pravda je přitom trochu jinde. NECRON™ má být svým způsobem nostalgickým pohledem do minulosti. Společnosti Bali-Song, Inc. a Pacific Cutlery Corp. ve svých počátcích spolupracovaly s legendárním nožířem Jodi Samsonem, který si oblíbil právě čepel Scimitar. No a použití tohoto tvaru čepele má být jakousi poctou a poděkováním Jodimu.

Čepel je jištěna zen-piny, lítá na podložkách a značení je standardní. Tedy logo motýla s číslem modelu mezi spodními křídly je na levé straně, na pravé straně pak označení oceli, název výrobce a v mém případě také nápis FIRST PRODUCTION.

Ručky jsou sandwichové konstrukce. Vrtáním (které můžeme znát např. z modelů čtyřicítkové nebo šedesátkové řady) odlehčené linery, jsou z nerezové oceli a příložky z G-10. Jak jsem zmiňoval, tak se jedná o latchles balisong, proto má G-10 na safe handle a bite handle rozdílnou rybinu, konkrétně safe handle má vynechaný střed. Pod příložky lze v zadní části ruček vložit dodávaná wolframová závaží pro optimální osobní vyvážení nože. Těch závaží je celkem 16, tedy maximálně 8 na každou ručku. V místě pro závaží jsou příložky provrtané třemi otvory. Nejdříve jsem myslel, že se jedná o ukazatel závaží, ale na to mi nesedí počty: 4 závaží / 3 díry. No a když jsem zjistil, že v příložkách je celkem 7 možných pozic pro závaží, tak jsem úplně mimo. Nic jiného, než designová záležitost mě nenapadá. Pokud máte někdo jiný poznatek, sem s ním, rád se nechám poučit. K závažím náleží také gumičky, které vymezují vůli ve vybráních a zamezují závažím, aby rachotila. Upřímně, nápad s pohyblivým nebo výměnným těžištěm u balisongu není nic nového a jiní výrobci se s tím vypořádali různými způsoby (nutno dodat, že za ne lépe), ale cestu, kterou zvolili u Benchmade považuji osobně za trochu „kostrbatou“.

Další možností ruček je jejich prodloužení, respektive zkrácení, protože nůž se dodává v prodloužené verzi s nastavenými spacery. Takže rozebráním ručky a výměnou spaceru zkrátíme ručky o 15 mm a snížíme celkovou hmotnost nože o 5 g.

Koho zajímá flipování, tak si pojďme na rovinu říct, že asi nebudu ta nejlepší osoba toto posoudit (rozuměj několik způsobů otevření / zavření a triky, které se dají spočítat na prstech jedné ruky), ale co se týká chodu, tak je NECRON™, alespoň z mého pohledu, vyladěn výborně. Chodí opravdu hladce a vůle jsou minimální. Lehce se rozšiřující tvar ruček a hladké zpracování G-10 spolu s váhou a vyvážením funguje docela dobře.

K ceně se vyjadřovat asi nemá cenu, protože cenová politika Benchmade je jaká je a naše názory na ni budou mít pramalý nebo spíše nulový vliv.

IMG_4035.JPG.jpg
IMG_4036.JPG.jpg
IMG_4036a.JPG.jpg
IMG_4036b.JPG.jpg
IMG_4036c.JPG.jpg
IMG_4036d.JPG.jpg
IMG_4040.JPG.jpg
IMG_4041.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
No, tak jsem si myslel, že mě už nic nepřekvapí Happy
Ale tenhle člověk prostě nezklame Laugh

Posláno:

Štamgast
Tak ať to máme komplet Happy

Benchmade BM82 Laro

Takže konec dohadům a spekulacím, konec bádání nad zveřejněnými fotografiemi, je načase si říct, jak moc jsme se mýlili, zda nikoli v našich odhadech ohledně tohoto balisongu.

A hned zkraje můžu říct, že v podstatě ve všem jsme se trefili, neboť kdo zná nebo měl možnost si osahat BM85/87, tak střílel skoro najisto. BM82 je zmenšeninou BM85 se vším všudy. Tedy nazval bych to spíše zkráceninou, ale na ničem mu to neubírá. Protože to, co se postupně podařilo vychytat na BM85 se následně promítlo do BM82. Popis bude tedy víceméně založen na porovnání těchto dvou modelů.

Začněme čepelí, která díky zkrácení postrádá lehké prohnutí ostří kousek za choilem. Oproti BM85 má tedy ostří rovné a následně se zvedá ke špičce. Žlábek s dírami v horní části je oproti celkové délce čepele v trochu jiném poměru, než to bylo u BM85. Zřejmě proto působí čepel pohledově celkově vyváženějším dojmem. Jinak výška, šířka, šroubované tang-piny, povrchová úprava a značení je totožné s BM85. I k uložení byla použita stejná kuličková ložiska s plastovou klecí, tentokrát v šedé barvě.

U-channel ručky byly zkráceny na délku, ale tvar, počet děr a vybrání, pivoty a vlastně celkový desing si zachovaly. Povrchová úprava je totožná s BM85, tedy hladká, nejméně trpící na snails. Magnetická západka je beze změny a plní svoji funkci tak, jak má, ale asi se shodneme na tom, že chodem se nikdy nevyrovná západce pružinové.

Koho zajímají rozměry, tak jsou následující. Délka otevřeného nože je 210 mm, přičemž na čepel připadá 91 mm a na ručky 119 mm. Tloušťka čepele je 2,6 mm a hmotnost nože je 125 g.

Pokud bych měl zhodnotit celkové zpracování, tak bych mu dal velkou 1*. Opravdu čisté, naprosto dokonale hladké, nikde žádné stopy po obrábění (ani uvnitř kanálu), vycentrované (vše sedí jak má) a chod je odladěný na výbornou. Asi takhle bych si představoval zpracování produkčního nože v této cenové relaci.

K BM85/87 byla dodávána pouzdra typu kapsa z pružného materiálu. K BM82 je dodáváno pouzdro z materiálu Boltaron, který je hodně podobný Kydexu. V jednom z předchozích příspěvků jsem pouzdro přirovnal ke kydexovému pouzdru na pistoli a je tomu tak. Je zde šroub, kterým může uživatel regulovat sevření nože v pouzdru. Z lícové strany má pouzdro „náběh“ (rozšíření) pro pohodlnější zasunutí nože, z rubové strany je ocelový klip s logem motýla. Řekl bych, že tento klip bude svoji funkci plnit velice dobře. Je dostatečně pevný, má ostré zahnutí ve spodní části a zároveň má praktický „výstupek“ pro odehnutí klipu při sundávání z opasku nebo lemu kalhot. Klip je však zároveň jediná kritizovatelná věc. Na prvních fotkách se mi zdál poměrně úzký a opravdu je to tak. Pokud tedy použijete užší opasek než je výška klipu nebo pokud pouzdro nezasunete až na doraz za lem kalhot / kapsy, tak vzhledem k tomu, že nůž má v pouzdře těžiště nahoře, tak bude mít celé pouzdro tendenci se naklánět do stran. Dá se to eliminovat nošením pouzdra vzhůru nohama a vytahovat nůž dolu, ale to bych já osobně nedal. Druhou kritizovatelnou věcí je uchycení klipu k pouzdru. Je totiž zahnutý dovnitř pouzdra a zvenku přitažený dvěma šroubky. Délka šroubků je v pořádku, ale zkraje pouzdra na vás při zasouvání nože čeká kus železa, kterému, abyste se vyhnuli, musíte věnovat pozornost. Pokud ne, tak dříve nebo později dojde nůž i klip k újmě v podobě odření.

Teď něco k balení. Již jsem to nakousl v předchozí recenzi na BM 99 Necron. U Benchmade přešli k novým krabicím a já jsem nadšený. Na skladování jsou prostorově sice náročnější, ale celkově je toto balení o několik levelů výš než to předchozí. Takže opět jde o krabici s magnetickým zavíráním navíc jištěnou přebalem. Obojí je opatřeno velkými potisky (i těmi retro) a jako celek působí toto balení velice vkusně. Uvnitř je v pěnovém materiálu, v přesně vyřezaném tvaru, uložen nůž v otevřeném stavu a pouzdro. Malou chybou je, že je nůž v otevřeném stavu zajištěn pojistkou. To mohlo být vyřešeno vyříznutím pěny v místě západky a nůž mohl být skladován nenapružený. Zřejmě to (skladování nenapružených balisongů) u Benchmade ještě nikoho nenapadlo nebo to považují za nedůležité. Nicméně balení je ještě doplněno známým pytlíkem z mikrovlákna a standardním letáčkem Benchmade.

Díky svojí velikosti se BM82 Laro uplatní jako skvělé EDC, kdy nebude nikoho zbytečně děsit, ale stejně tak dobře pobaví, protože se s ním velice obstojně flipuje. Úplně si nedokážu tipnout, čím to je, ale jedno je jisté, první čísla z prodeje ukázala, že je o něj velký zájem.

Jak jsem již zmiňoval, dostal jsem přesně to, v co jsem doufal, a to, že je BM82 Laro zpracovaný víc než dobře mě uspokojuje ještě víc.

IMG_4043.JPG.jpg
IMG_4044.JPG.jpg
IMG_4045.JPG.jpg
IMG_4046.JPG.jpg
IMG_4048.JPG.jpg
IMG_4049.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak jak zmiňoval Wolfes ve vláknu Cold Steel I.

Arc Angel je skladem na českých Cold Steel stránkách za 4900,- Kč
https://www.cold-steel.cz/arc-angel-bailsong

Na Lamnii se dá koupit za 6195,- Kč
https://www.lamnia.com/cs/p/85473/no%C5%BEe/noz-motylek-cold-steel-arc-angel-black-aluminum-cs-fl-43arc

Ale stále to nemá na Nože nůž s cenou 7200,- Kč
https://www.noze-nuz.com/coldsteel/CSFL43ARC.php
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2018
Tak Arc Angel dorazil, vypadá opravdu hezky a příjde mi, že ho v ruce ani necítím jak je lehký. Jestli bude dobrý na flipování se mě neptejte pač jsem dřevo. Moc se mi to líbí a závidím vám co umíte s kudlou za divy ale jsem rád, že zvládnu tak dva způsoby.
Hned jsem vybalil i Hidden Angel a je to sakra rozdíl. Jasný je to dané materiálem ruček a také v tloušťce čepele, to je také sakra rozdíl. Každopádně se mi CS balisongy líbí a těším se až někdo z vás odborníků dá nějaké své postřehy a recenze.

Wolfes vložil tyto přílohy:
IMG_20241203_091123.jpg.jpg
IMG_20241203_091926.jpg.jpg
IMG_20241203_091729.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest, ZLOjasna

Přechod na fórum