ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
GiantMouse Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Nenašel jsem tu vlákno GM, tak jsem ho dovolil založit. A přihodím povídání o svém posledním přírůstku od téhle US značky.

Trvalo to pár let, ale konečně jsem se dočkal a jednomu z mých nejoblíbenějších designů mezi foldery GiantMouse ACE Biblio přibyla (po prckovi Riv, který už jsem sem kdysi dával) verze XL. Klasické Biblio je na trhu už pár let (od roku 19) a jednu dobu to byl můj nejvíce nošený nůž. Design je boží, což nepřekvapí, když ho pro GiantMouse společně vytvořili Jesper Voxnaes a Jens Ansø. Skvělá ergonomie, praktická čepel a kombinace flipperu a díry (mé nejoblíbenější kombo) z něj dělá i dostatečně zábavné EDC. Ale pořád jsem si říkal, že by se mi líbila větší verze s plnohodnotným úchopem na 4 prsty. A když jsem jí loni na podzim na IG u GiantMouse uviděl, bylo mi jasné, že na můj must-have list přibyl další řádek.

Kudla samotná doznala oproti svému menšímu bráchovi několik konstrukčních změn. Linery jsou nově zafrézované v mikartě takže tloušťka celé kudly klesla z 15 na 13 mm. Naopak čepel je o půl mm tlustší (3.5 mm), což je asi zbytečné, ale řeže to pořád moc pěkně. Větší je i díra v čepeli a finger choil, což je fajn, teď už si úchop může zkrátit opravdu každý a silové řezání tak není problém. Klip je nově z tenčího drátu, nicméně pocitově je tuhý stejně. Šrouby na ručce jsou nyní všechny T8 (čep T9), což je super při servisu, kdy nemusí člověk pořád přehazovat bity. Konstrukce je nyní konvenční s mosazným backspacerem (na původním designu je jeden šroub nepochopitelně schovaný ještě pod střenkami). Osobně mám radši otevřenou konstrukci se standoffy, navíc nejsem fanda používání Cu slitin na kudlách. Snad to nebude moc platinovat a smrdět Happy. Nicméně barevně se ta mosaz k použité mikatě a zbytku pěkně hodí. Jinak pouzitá mikarta je perfektní, GM obecně používá asi nejhezčí mikartu, co jsem na kudlách viděl, tak akorát hrubou a krásně homogenní s pěkně viditelnými vlákny, která dávají ten super pocit při úchopu.

Taky přibyl jimping i na horní části flipperu, takže je velmi nepravděpodobné, že by prst sklouzl, což se mi na původním Bibliu občas stalo. A velký palec nahoru za keramický detent a (velmi pravděpodobně) i ložiska, což bych všem výrobcům nařídil dělat povinně. Zajímavé je, že kudla váží stejně, jako menší verze (včetně pletence), jinak je rozdíl zanedbatelných 6 gramů. Ergonomie Biblia XL je perfektní, prostě bez výhrad, na rozdíl od zpracování. Původní menší verze mi tenkrát přišla s hrozným lock stickem. Dal jsem tomu týden a pak ho vrátil. Druhý kus přišel s ožvýkanými šrouby. Napsal jsem Lamnii, jestli si ze mě dělají prdel. Napsali, že se moc omlouvají, ale z těch několika kusů, co ještě mají, má každý nějaký problém. Napsal jsem tedy přímo do GM, reagovali hned a maximálně vstřícně a kompletní nový hardware jsem měl z USA za týden doma. Nicméně modely, co si nechává GM dělat v Itálii fakt nejsou bez chyb. PRC produkce je perfektní (výroba Reate, Bestech).

Můj kus Biblia XL by snesl tužší detent (poměrně jednoduše řešitelné), centr taky není ideální (ani na původní menší verzi). Nedivil bych se, kdyby to v USA třídili a ten větší shit nám posílali do Evropy… Jinak chod je ok, pojistka funguje, jak má, ale chybí mi tam takový ten uspokojivý kovový zvuk při otevření i zavření. Běžná verze ho má, XL ne. Udělal jsem i neumělé video, snad to bude slyšet. Normální verze působí v ruce o dost lépe a značně robustněji. Takže za mě design 100 %, zpracování tak 70 %. Ještě se dělá verze ve full titanu a Vanadisu 4 (jinak Elmax, původní verze M390), která je fakt sexy, ale moc mi nedává smysl titanová střenka bez framelocku plus nechci mít na EDC ocel, co rezne. Suma sumárum fajn kudla, jako všechno od GiantMouse. Nemají toho tolik, ale většinu produkce bych si klidně koupil. Budu doufat, že se Biblio XL někdy objeví v GM line s framelockem a zpracováním, který si tenhle super design zaslouží.

Po týdnu mi to nedalo a kudlu jsem rozebral a přišel na to, proč není vycentrovaná. Jedna příložka byla prohnutá a to o dost. V rámci možností jsem jí srovnal, ale dokonalé to není. Moc se tomu nechtělo, protože je kalená. Ale centr se trochu zlepšil. Jinak ložiska keramická nejsou. Až se budu někdy nudit, kuličky za keramické třeba vyměním.

Martin Morávek vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg
5.jpg.jpg
6.jpg.jpg
7.jpg.jpg
8.jpg.jpg
9.jpg.jpg
10.jpg
11.jpg.jpg
12.jpg.jpg
13.jpg.jpg
14.jpg.jpg
15.jpg.jpg
16.jpg.jpg
17.jpg.jpg
18.jpg.jpg
19.jpg.jpg
20.jpg.jpg

“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/3/2023
+1 za parádní post, to stálo úsilí 👍
GiantMouse má BRUTÁLNÍ základ. S tím prostě nejde bojovat. Ty nože jsou čisté, mají pointu a účel. Na mě osobně funguje nejvíc Farley a Reo.
Teď ta horší část, jedno z mých pravidel - pokud je nůž z Maniaga (ano, slíznu si za to hate), je automaticky out. Nehodlám opakovat nákupové chyby. Zpracování super, ale horší M390 (pokud to vůbec byla ona) jsem neměl tu smůlu zkusit. A když se to opakuje, není to náhoda.
Škoda.
Posláno:

Štamgast
Nevím, co všechno se dělá v Maniagu, ale mám doma Fox, Lionsteel i Viper a každý má nějaký problém. Fox je udělaný asi nejlíp. Jinak ještě mě moc láká Sonoma a Jutland, ale jak říkám, mohl bych mít doma od nich skoro všechno. Parádní budou určitě kudly z GM line, ale to se sem ani nemá šanci dostat a kupovat to z USA je nesmyls.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Sun
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/26/2011
Sonoma V2 je fajn nožík na ven. Vzhledem k tloušťce čepele má krásně stažený výbrus ke špičceOk Ono celkové vybrusem, chodem, povrchem, váhou a vyvážením je to můj asi nejpříjemnější zavírací kudlik. (Ano, mám rád titanové vnitřky a oblou mikartu)
Jediné co mi u této značky nesedí, jsou choily. Myslim že mám o něco větší ruce než páni designéři (vel. 11) a tak se nepotkavame. Iona mi byla taky malinkatá. Radši bych byl za delší ostří:) Ale vnímám to jako jejich designovou značku a pro lidi s normálním a rukama je to nejspíš v pohodě.
Rád bych někdy zkusil jejich pevné, konkrétně gmf4 mě láká vším kromě cenovkyHappy

Sun vložil tyto přílohy:
IMG_20240326_090334.jpg.jpg
IMG_20240326_090623_1.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/14/2020
Slyšel jsem spoustu zvěsti ze noze z Itálie jsou špatné já naštěstí měl zatím štěstí a všechny byli perfektní. Měl jsem 5 modelu od GM a všechny byli perfektní. Teď mám jenom tyto dva a jsou zpracované na jedničku.

fazzyk vložil tyto přílohy:
IMG_2736.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Sun napsal:
Sonoma V2 je fajn nožík na ven

Vypadá pěkně, nicméně osobně bych šel do full titanu, který vyrábělo tuším Reate, takže by to mělo být perfektní. Jinak vnitřek je normálně ocelový, jako na Bibliu. Můžeš to vyzkoušet magnetem. Choily mi nevadí, radši velký (finger) choil, než žádný, jako to mají třeba Spyderca.

Fazzyk napsal:
Slyšel jsem spoustu zvěsti

To jsi musel mít hodně velkou kliku, nebo jenom nejsi takový rýpal a hnidopich, jako já. Navíc když porovnáváš třeba s We/Civivi... Jinak to GM11 vypadá super, jen škoda, že to nemá FF výbrus...
Sun
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/26/2011
Zapochyboval jsem o sobě že ani nepoznám titan pohmatem a vyvážením, ale je to onHappy Výrobce uvádí backspacer titan a magnet se po otevření čepele na střenky nechyta. ..a výroba je taky Reate.
https://www.giantmouse.com/collections/ace-knives/products/sonoma-v2-natural-canvas-micarta
Ten choil je na me prstíky na fingerchoil právě malý a na sharpeningchoil velký. Spyderca v pohodě, ale zas nefunuje jako sharpening:( Na malém/středním zavíraku je to boj o každý milimetr..
Já jsem v ruce V1 neměl, ale na internetu zmiňují zlepšení ergonomie zakulacením střenek. A tipnu si že budou širší. Někde (tuším YouTube) jsem viděl titulek že V2 je Sonoma tak jak měla vypadat od začátku.

Sun vložil tyto přílohy:
IMG_20240327_094748_1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Vycházel jsem z toho, co píšou na Blade HQ (steel liners). Jinak pokud je to opravdu titan a vyrobilo to Reate, tak Ok .
Dav
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/7/2001
Ahoj, jo tyhle nože jdou svojí cestou .-)
Vizuelně zajímavý, zpracování perfekní, matroše dobrý...
Neodolal jsem, a koupil Jutland (oranžová G10, omílaná elmax).
Ale nakonec nějak úplně "nepřeskočila jiskra".
Tak po půl roce v čuplíku a občasném osahání jde do světa.
Je v inzerci
Dav

Dav vložil tyto přílohy:
GM1.jpg

Posláno:

Štamgast
Zpracování perfektní? To jsi musel mít velikou kliku. Jinak je moc pěkný, hodně jsem a něj jednu dobu koukal. Ale právě kvůli špatným zkušenostem se zpracováním jejich kudel z Itálie jsem si nechal zajít chuť.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/28/2011
Je to pravda. Nyní stahují zpět celou novou řadu GM12. NoNoNo
Dav
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/7/2001
No, co jsem někde chytil já, tak ta řada ACE se vyrábí jinde než ty prvotní malokusové výchozí modely...
Můj nůž nepracoval, ale opticky jsem na něm chybu nenašel... Dav
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum