ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
kalení + finálové úpravy Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
honzajbanzaj napsal:
Díky pánové, skusím si ten fritovací sehnat (až po karanténěLaugh ) Sice ten smrad není až tak hrozný, ale dostat to z kuchyně jde blbě...
Zkus to hned po vytažení odrbat vhodným ocelákem nebo webrex rounem,pak na hadru ředidlo a odstranit přebytečnou mastnotu.Leta už kalím do kalícího oleje,ale když jsem s různými kalícími prostředími experimentoval tak se mi tenhle postup osvědčil.(před popouštěním odstranit co nejvíc těch nečistot,ideálně když je čepel ještě z kalení teplá)
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Ládes:
No, tahle možnost mi asi bude vyhovovat víc... Jo, kartáčem odrbu, pečlivě otřu hadrem, to vše dělám, ale ředidlo jsem teda nepoužíval. Ono u nožů na trn (většina toho, co dělám) to není problém, tam to skoro nesmrdí, ale když dělám fulltang, tak tam zústane bordel v otvorech a nejde dostat ven. Ředidlo by to mohlo vyřešit (zkusím asi odmašťovač na brzdy).

Díky.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
I díra se dá vyčistit od zapečeného oleje(vyhudrovat vrtákem,jehlovým pilníkem apod.To černý prostě musí pryč,čím víc bude dole tím míň smradu v kuchyni. Wink

Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
Potřebuji poradit.
Mám připravené dlouhé čepele - šavle,meč, tesáky, na šerm
Čísla materiálu mám někde napsaný -pérovina a nástrojovka,
Poraďte mi kalírnu, kde kalí rovně - ptám se na osobní zkušenost, seznam kalíren si umím přečíst,
Budu to asi posílat, dovezl bych to osobně do Prahy, možné do Liberce, ale dál ne.
Děkuji.

Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Zkus napsat Jino vi Jirka Novák - dělá repliky dlouhejch věcí a kalí mu to někdo v Mikulášovicích ( dělával kdysi u Mikova, ale trhnul se)
Ovšem doprava sem k nám do Benešova n./Ploučnicí bude asi problém.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/31/2008
kamarádi, po letech jsem se zas vrátil ke kudlám a udelal jsem 3 kousky, jen už nemám žádný kontakty na kalírny, jedno je nejaká uhlíkovka 19260 nebo tak necio a dva menší jsou N690 a tu jsem v oplynový výhni nikdy kalit nezkoušel - tedy oprisím o radu bud kalírnu nebo jak zakalit N690 v plynový výhni bez teplomeru.
Pomáhej Pambu

....knives don't run out of ammo...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
Wojtyla napsal:
kamarádi, po letech jsem se zas vrátil ke kudlám a udelal jsem 3 kousky, jen už nemám žádný kontakty na kalírny, jedno je nejaká uhlíkovka 19260 nebo tak necio a dva menší jsou N690 a tu jsem v oplynový výhni nikdy kalit nezkoušel - tedy oprisím o radu bud kalírnu nebo jak zakalit N690 v plynový výhni bez teplomeru.
Pomáhej Pambu

http://www.knife.cz/Knifecz/tabid/36/ctl/Details/mid/381/ItemID/426/Default.aspx
Sapere Aude.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/31/2008
díky poptáno

....knives don't run out of ammo...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/5/2022
stran kalení se podělím o svoji zkušenost s kalírnou Meduna, která mi byla z několika stran doporučena.

Někdy na konci listopadu/počátku prosince jsem poslal várku čepelí na zakalení, dva druhy materiálu. Proběhlo kalení, následoval telefonát, že N690 várka má tvrdost 55, zda je to OK. Požadavek na kalení byl 59-60, s díky jsem odmítl a požádal o druhý cyklus.

Mezitím mi byly zaslány zbylé čepele (FF damach AEB-L/AISI 304), kde mi mistři hlásili "tvrdost stříbrné složky-304ky 45 HRc".. argument,že na austenitu měřená tvrdost nedává smysl, že tvrdoměrem píchaj skrz vrstvy, neobstál,a poslech sem si pochybný řeči jak u damachu,tak N690, že kdo ví, co je to za matroš. Vzhledem k tomu,že z dané várky N690 x nožů na 60hrc proběhlo, a Futuron damach sem sám vyskládával z šaržovaných beden Bohleru, byl matroš dost jasný.

Po Novém roce (tušim koncem ledna)sem stále čekal na N690, po telefonátu, kde nastalo překvapení, že u nich něco mam, zjevně proběhlo horečné hledání, a během pár dní nože došly. Tady musim Medunovic pochválit, neb po žíhání nože srovnali, znovu zakalili, a přišla mi várka krásně rovných čepelí, zakalených na 59-60 (dle papíru, a ověřeno na tvrdoměru). Zároveň nevim, jak vypadá plánování prací u vás, ale dvouměsíční zpracování pro mě nebo úplně snový.

Pak přišlo další kolo zábavy, kdy jedna část zakázky mi byla fakturována, a zároveň poslána na dobírku. Říkam si OK, stane se,napíšem účetní. Od února jsem poslal asi 4-5 mailů dvěma různým osobám, které se mnou objednávku a fakturaci řešily. Poslední odpověď byla někdy v březnu "hned po víkendu na to s kolegyní koukneme", neudálo se nic, na další maily už nikdo nikdy nereagoval. Proběhly i nějaké telefonáty, výsledek stejný.

Vzhledem k tomu, že se jedná asi o 800 kč, je mi trapný psát vedení firmy a buzerovat s takovou blbostí, zároveň jsem si jistý, že mně by firma nezaplacenou fakturu neprominula. A nejvíc mě sere ta neschopnost nebo neochota na blbej mail odpovědět. Tušim, že kdyby x zaměstnanců nemělo jeden společný mail, měli by v tom menší bordel, zároveň to není úplně můj rybíz.

takže pokud si chcete na svý nože počkat, podiskutovat si o tom,že buhví z jakýho matroše děláte, a nakonec si zahrát hru "kde sou moje prachy", je Meduna ta správná volba. Chápu, že nožíři jsou objemově ve srovnání s průmyslem jen plivnutí do studny,a asi svym způsobem "trpěný zlo", zároveň pokud je malý zakázky serou, stačí je nedělat, a ne to řešit timhle děsnym mamvpičismem.

Zkusil jsem je jako alternativu k Priknerům, neb měli párkrát delší časy zpracování kvůli menším vsázkám, ale zlatí Priknerovi, zejména komunikace a ochota paní Priknerové je hvězdná.
CUM SPUMIS ORIS
instagram.com/forgottenkustoms
Posláno:
Štamgast
No vidíš - a právě Priknerovi mi vůbec neodpověděli. A to mi je Factory vychvaloval do nebes. Takže to je asi? jak kdy.
Chtěl jsem je "podpořit " zakázkou cca 2 kilo čepelí, že jsou z babiččina kraje. Pravda , byly to 2 oceli : N690 a 19573. Ale i tak.
Ale já to posílám Nordicovi a vše bez zádrhelů. A že si vymýšlím...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/13/2015
Ahoj
stalo se mi taky že mi priknerovci neodpověděli a tak sem tam zavolal a bylo mi řečeno že jim to padá do spemu. A pak jsme se dohodli po telefonu .
Milan
Posláno:
Štamgast
Tak jo, prubnu to.. Díky!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum