ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Sissipuukko M 95 Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/3/2023
Cca o číslo.
A Böker má také vyšší výbrus (to je za mě do plusu).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Ještě k M07 a M95, vzpomínám na celkem nedávnou a trošku vyostřenou debatu s jedním nevychovaným nováčkem, který chtěl (i když vlastně nevěděl co chtěl) levný nůž se kterým, jak uvedl, by mohl sekat tloukem menší špalíky či kamínky, připravit třísky na oheň a k tomu nějaké to jídlo. Tehdy jsem mu psal, že bych volil nože typu Mora Bushcraft či Garberg, nebo Tops BOB.
Myslím, že na tyhle věci jsou Peltoneny jako stvořený, cena přijatelná, řezivost výborná, a i když to nejsou hmotnostně žádný divoši, zejména s M95 jde sekání menších klacků (řekněme cca 8cm bez tlouku, jen švihem) opravdu velice dobře, navíc ta plastoguma na ručce dobře tlumí rány.
A když se něco přihodí, nestojí to svět, ale myslím, že toho snesou dost.
Posláno:

Štamgast
Totoro napsal:
Cca o číslo.
A Böker má také vyšší výbrus (to je za mě do plusu).

Pak bude zajímavé je porovnat. Klidně bych neměl problém Ti poslat M07 na porovnání 👍.
Jinak s tím výbrusem, nepřu se, ale u M07 jsem fakt překvapenej, jak agresivně to jde do řezu.
Posláno:

Štamgast
wrafan napsal:
Pak bude zajímavé je porovnat. Klidně bych neměl problém Ti poslat M07 na porovnání 👍.
Jinak s tím výbrusem, nepřu se, ale u M07 jsem fakt překvapenej, jak agresivně to jde do řezu.

Koupeno.
To není nic ke pření - objektivně: 07 = šavlový, 2000 = vysoký šavlový.
Otázka spíš je, jak bude výbrus vypadat za fazetou, úhel samotné fazety atd.
A díky za nabídku, ale mám malou, ta moc buřtkraftu nedá (nebaví ji to v tomto věku). Většina mých pevných teď jen leží a místo lesa travím čas po herničkách, hřištích, kvalitní zmrzce atd.
Nabídnu opak, já ho pošlu tobě, vsadím se, že les a klacek uvidí o několik týdnů dřív.😄
Jsi za?
Posláno:

Štamgast
Totoro napsal:
wrafan napsal:

Koupeno.
A díky za nabídku, ale mám malou, ta moc buřtkraftu nedá (nebaví ji to v tomto věku). Většina mých pevných teď jen leží a místo lesa travím čas po herničkách, hřištích, kvalitní zmrzce atd.
Nabídnu opak, já ho pošlu tobě, vsadím se, že les a klacek uvidí o několik týdnů dřív.😄
Jsi za?

Jsem pro, tedy pokud ho dřív nekoupím 🤣🤪🤷‍♂️, ale nechme to po dovolených, teď budu hodně rozlítanej, a navíc v tom vedru v lese spíš chcípám než řežu😁.
A díky moc za nabídku, vážím si toho🙏🙏😉.
Posláno:

Štamgast
wrafan napsal:
Jsem pro, tedy pokud ho dřív nekoupím 🤣🤪🤷‍♂️, ale nechme to po dovolených, teď budu hodně rozlítanej, a navíc v tom vedru v lese spíš chcípám než řežu😁.
A díky moc za nabídku, vážím si toho🙏🙏😉.

Domluveno.👍
Jak dojde, hodím sem pár fotek a ty si řekneš, kdy poslat na přímé porovnání.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Kdysi dávno, v uspěchaný době, dneska vlastně někdy v pravěku, jsem porovnával M07 a F1 od Fällknivenu... A Fini v tý době pro mě i přes moji fakt malou ruku dali Švédům fest na prdel.

Není až takovej problém to v tomhle vlákně věnovaným Sissině dohledat.

Když vidím, kolik stojí současná M07, když vím, že je z 80CrMoV (rum v žíle, nepřesnost je možná), kterou tolik oblibuju na Skramě... Tak čekám stejnej výsledek. Univerzál na vše jak dělanej 👍🏻

P.S.: Pár měsíců už předělávám F1 v Elmaxu na tenčí čepel ve hřbetu a stále konvexní výbrus... A TO, TOHLE, mi nakonec mezi pevňákama smrdí ideálem... aneb, stay tuned, i když teda v jiným vlákně 😎
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/22/2012
Totoro napsal:
wrafan napsal:

Koupeno.

Bushfriend bude mať určite nad fazetou viac materiálu a aj samotná fazeta bude vyššia. M07 ju má fakt malinkú, v N690 skoro žiadnu. Tie nože toho nemajú veľa spoločného, vlastne takmer nič. Najbližšie k M07 má asi jaakaripuukko, prípadne korpisoturi (foto), ten má ale o niečo bližšie k typickým puukko..

Mižo vložil tyto přílohy:
20250629_232036.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
U M07 jsem naměřil nad fasetou 0,6mm u rikasa a 0,8mm v místě začátku oblouku ke špičce.
Úhel klínu výbrusu (myšleno obě strany dohromady) nějakých 17-18°, a fasetka je tak pidi, že nemám šanci to změřit.

wrafan vložil tyto přílohy:
20250630_064606.jpg.jpg
20250630_064631.jpg.jpg
20250630_065220.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Mižo napsal:
Totoro napsal:

Bushfriend bude mať určite nad fazetou viac materiálu a aj samotná fazeta bude vyššia.

Ahoj,
toho co říkáš jsem si vědom. Vždyť jsem to sám napsal. Čísla ale z obrázků nevykoukáme, naměřím a pošlu až přijde.
Koneckonců, když to bude hrůza a nebudu s ním spokojený, může jít zpět...

Mižo napsal:
Tie nože toho nemajú veľa spoločného, vlastne takmer nič.

Tady nesouhlasím, mě přijdou podobné.
Typově, tvarově, materiálem.
Kde jsou rozdíly jde vidět, ale za mě hrají do karet Bokeru, proto jsem ho vzal...
Posláno:

Štamgast
Oceľ a tvar čepele..to je tak všetko čo majú spoločné. Ale inak sa mi ten bushfriend páči už dávno, hlavne tá novšia verzia so skrutkami namiesto pinov. Takže budem veľmi rád ak pridáš nejaké postrehy.
Posláno:

Štamgast
wrafan napsal:
U M07 jsem naměřil nad fasetou 0,6mm u rikasa a 0,8mm v místě začátku oblouku ke špičce.
Úhel klínu výbrusu (myšleno obě strany dohromady) nějakých 17-18°, a fasetka je tak pidi, že nemám šanci to změřit.

Skúšal som to merať na staršom kúsku na novom z N690. Starší 80crv2 s teflonom 0.4-0.5 mm nad fazetou. Nový z N690 má fazetu ešte menšiu a nad ňou 0.2-0.3
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/19/2018
Clapci, Vy na to jdete moc vedecky, mam nekolik kriterii ty musej sedet a to druhe je, aby preskocila jiskra, kdyz se tak stane, lecos kudle odpustim, stejne alespon v mem pripade pri koupi noze, jde o kompromis, jeste jsem nemel v ruce kudlu, ktera by byla na chlup podle meho gusta a to ani z dilny nozire. Neco jde dodelat, predelat a neco holt ne.
Mam rad jednoduche a funkcni noze, ne takova ta zverstva, ktera chrli treba TOPS, ale proti gustu .... (prosim nekomentovat, respektuju jineho zamilovanost)
M07 je hodne fajn nuz, s primo sametovou ruckou, bohuzel a tady je ten muj kompromis, z materialu, kterej nemam vubec rad, obdobny material se mi na SRKcku doslova rozzmoulal v ruce, lepil a to nemluvim o tom, ze pri jednom z prvnich pouziti onoho SRKcka, jsem pri osekavani kulanu, orval tu gumu, ktera ma byt rukojeti. Peltonen ma onen material trochu tvrdsi a predpokladam i vetsi stalost, to drobonke lepeni beru jako indikator, ze je rucka jeste v poradku, kdyby zacla lepit vic, nebyl bych uplne rad, no budu Finakum verit a opakovat si, co Fin dela, dobre dela.
Toliko k rucce, ze ktere mam opravdu trochu obavu.
Jinak je kudla naprosto uzasna, ostri docela drzi, k jedovatosti mi zatim stacila kuze s pastou a mam zato, ze to jeste parkrat da, nez bude muset do klestiny nektere brus. sady.
Ne neriznul jsem do zadneho klacku, nato mam tu kudlu jeste hodne rad, k tomu potrebuju takovej ten pocit zevsedneni, tak prozatim kuchyn a grilovacky, u brachy rozhozena pulka cunika a to bez ocilky, ikdyz spicka zhruba v puli te lopoty zacala ztracet, no proste klouby a sem tam kost, nejsem reznik, neubranim se tomu.
Kdyby se tahle kudla objevila i verzi s cepeli o delce 9 - 10cm, ani vterinu bych nevahal.
Pouzdro, to je taky pecka, gumu rucky to z trnu nerve dolu jako to delaj nektera kydexova pouzdra, to gumove kolecko s draskou je sakra vynalez, mozna bych uvital jeste jedem pruvlek pro horizontalni upevneni, ale i ten jeden to dava vcelku dobre, poloha jde pojistit parakordem.
Zaveseni k opasku vertikalne je taky fajn, ocenuju moznost regulace, tak ze na tenkem opasku nuz nemusi plandat a obracene, army opasek neni problem (no to by bylo smutne).
No a nakonec k te rezivosti, do masa jde jako cert, me to staci, tenci nad fasetou je na ukor odolnosti a tu je zase nejaky kompromis Grin
Posláno:

Štamgast
Prcek🫠👍

1000051920.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/10/2010
Už i v ČR…
Já mám objednáno, jsem zvědavý na pocitový rozdíl v řezu mezi uhlí verzí a N690…
https://zlepsovak.cz/cs/peltonen-knives/1102-ranger-puukko-m07-n690-kompozitni-pouzdro.html
"...můžeš bejt blbej jak chceš, ale musíš si umět poradit..."
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2007
Dorazil balíček z Finska.

Karliq vložil tyto přílohy:
20250703_121605.jpg_compressed.JPEG.jpg
20250703_122215.jpg_compressed.JPEG.jpg
20250703_122529.jpg_compressed.JPEG.jpg

Posláno:

Štamgast
Mě dorazil balíček z ČeskaOk .

1000052055.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/10/2010
A je doma…
Za mě teda pecka, o víkendu v lese potestujeme…

yeneek79 vložil tyto přílohy:
IMG_6055.jpeg.jpg

"...můžeš bejt blbej jak chceš, ale musíš si umět poradit..."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Bolo tu spomínané nejaké porovnanie M07 a DBK Bushfriend 2000.

Podľa mňa sú to úplne odlišné nože a to v každom ohľade. Ci už ide o výbrus, dĺžku, hrúbku, materiál na čepeli alebo púzdro.

Boker DBK má pomerne úzku rúčku a aj v mojej relatívne malej ruke je už priveľmi úzka. To zas verzia od BPS sa drží o poznanie lepšie. Ale zas kvalita spracovania sa nedá porovnávať.

Nôž, ktorý je k M07 najbližšie, je Demko FreeReign. Gumoplastová rukoväť, plastové púzdro, "rovnaká" oceľ, rovnaký výbrus, takmer rovnaká dĺžka ostria, FreeReign o čosi väčší v každom smere.

Ak by som si mal z týchto vybrať len jeden, tak asi beriem FreeReign. Najlepšie mi sedí v ruke, je len o pár gramov ťažší ako M07 a púzdro má asi jedno z najlepších, aké momentálne sú dostupné vo svete.

kamzik vložil tyto přílohy:
20250704_102253.jpg.jpg
20250704_102351.jpg.jpg
20250704_102657.jpg.jpg
20250704_103042.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Já jsem spokojen🔪👍.

1000052183.jpg.jpg