ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Sissipuukko M 95 Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2009
[quote=palong74]..a sakra...nemylim si osobně že je to špatný nůž ..spíš tipnul to na vadu materiálu??
Budu se držet Esee...a tak nějak jsem si zahrával s myšlenkou ho okusit
Sver ho někomu kdo z něj zvládne udělat nůž menšího rozmeru [/quote

Měl jsem kdysi tu starou verzi z uhlikovky a tam problém nebyl. A že toho nasekala a našťípala. Tohle fakt žádnej bátoning ani praseni nebylo. Asi to bude nějak překalené. Ale od té uhlikovky bych tě odrazovat nechtěl.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
To vyzerá vážne na prekalenie 😔 Nuž, je to asi skôr kuchyňák do prírody...

Ja som premeral zopár nožov do prírody a tu sú výsledky. Prosím zohľadnite moju nie úplne najväčšiu zručnosť a odchýlky merania Lidl meradlom 😉

Nôž - hrúbka čepele - hrúbka nad fazetou pri rukoväti - pri špičke

FreeReign - 4.7 - 0.8 - 1
M07 - 4.1 - 0.3 - 0.4
Sliwkosky - 3.45 - 0.3 - 0.3
DBK - 3.1 - 0.7 - 0.9
Kephart - 3.4 - 0.8 - 0.7
DMP - 6.0 - 1.0 - 1.4
Apocalypse - 6.5 - 0.8 - 1.1

Keď tak na to pozerám, tak asi ten Kephart bude najuniverzálnejší, aj keď najškaredší 😂

kamzik vložil tyto přílohy:
20250917_133857.jpg.jpg
20250917_135532.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/11/2010
Dándý - Já jsem řešil opačnou situaci.., měl jsem M95 evidentě popuštěnou moc a k tomu přispěl výbrus vyhnaný do tenka, ostří se v cca kruhu 1cm vyboulilo do strany.., lehce. Kolikrát je tep. zpracování alfaomega všeho, když se to nezadaří. Kdo ví, navíc kdo a jak nože všeobecně používá a nemusí na to přijít. Když konkrétní kus není třeba popuštěn vůbec a takto to dopadne. Jo jo, pár podobých karambolů jsem taky měl.Happy
Youtube: Jakub Kmoch -MONOLITH knives and tools
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Prosím dotaz na někoho, kdo má verzi M07 fulltang z oceli 14c28n, jak si stojí ostří ??? Předem díky za případné info😉.
Posláno:

Pokročilý
Taky by mě to zajímalo. Působí to na mě sice dle obrázku jako úplně jiná kudla ale líbí se mi.
Naštvanost už mě přešla zvláště potom, když se mi po napsání recenze na Zlepšováku ozval sám majitel, který už to řešil přímo u výrobce a ti mi chtějí poslat nový kousek. Prý se jedná o výrobní vadu😁
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/22/2012
M07 full tang som mal. Ako reže povedať neviem, no viem že minimálne jedna várka bola zle spracovaná. Ja som svoju reklamoval a vrátili mi peniaze s tým, že sami priznali že to nevyšlo podľa ich predstáv. Ďalšia várka by mala byť spracovaná lepšie. Pocitovo to bol festovnejší nôž ako klasika a drevená rukoväť bola trochu šmykľavá.
Ak by bola lepšie spracovaná, kúpil by som si ju zas. Netreba však očakávať pocitovo podobný nôž ako je klasika. Je to skôr taká heavy duty bushcraft finka
Posláno:

Štamgast
Ok, i tak díky, u Finů se teď dá pořídit ve čtyřech barvách mikarty, kudrnatá bříza momentálně není. Cena je jaká je, no prsty mě i tak svrbí😁🤔.

wrafan vložil tyto přílohy:
Screenshot_20250923_212531_Chrome.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak jak jsem už psal, bylo těžké odolat, M07 fulltang ze sandviku 14c28n dnes dorazil z Finska.
Na první dojem fakt parádní kudla.
Porovnání s nerezovou verzí asi následující. Ručky co do objemu a délky jsou naprosto totožné, síla čepele ve hřbetu u N690 rovné 4mm, u sandviku 4,4mm, výška čepele N690 26mm, sandvik 28mm.
Výška výbrusu je u obou modelů stejná, totožně i nad fasetou 0,3-0,4mm. Váha u N690 je 182g, sandvik 231g.
Mikartová ručka není úplně hladká, jako má třeba Jöker (tam je mikarta vyleštená), tady je velice jemně hrubá struktura, nepřijde mi, že by to v ruce nějak klouzalo, ale první odpoledne, na závěry tohoto ražení moc brzo.
Pouzdro jsem s nožem nekupoval, u Peltonenů se dá nůž koupit bez pouzdra, stejně bylo v nabídce jen kožené a to jsem měl doma, pasuje tam perfektně. Zkusil jsem I do toho plastového pouzdra, tam sedne taktéž úplně v pohodě.
Asi toliko prvotní zhodnocení, mě se líbí, zbytek prověří čas.
Mižo a Dandy, kluci snad to je i odpověď na Vaše dotazy, ať to necpu na jiné vlákno.

1000068727.jpg.jpg
1000068749.jpg.jpg
1000068757.jpg.jpg
1000068776.jpg.jpg
1000068752.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Díky za odpovědi a fotky👍
Je moc fajn že se takhle podělíš s pocity i detailními rozměry 😊👍
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/15/2006
Ospravedlňujem sa za možno hlúpu otázku, ale aký je prosím rozdiel medzi uvedenými oceľami?
'Raymond, you don't need camping equipment, you need these skills.'
Posláno:

Štamgast
chodec napsal:
Ospravedlňujem sa za možno hlúpu otázku, ale aký je prosím rozdiel medzi uvedenými oceľami?

Vypůjčil jsem si😉.
N690 – nerezová ocel obohacená kobaltem od rakouského výrobce Bohler-Uddeholm. Ocel N690 je svými parametry podobná oceli 154CM, případně japonské oceli VG-10. N690 je kvalitní nerezová ocel s tvrdostí 58 – 61 HRC a vynikajícím držením ostří. Není až tak tvrdá jako prémiové superocele, ale její tvrdost je nadprůměrná a pro běžné uživatele naprosto dostačující. Velkou výhodou je jednoduchost broušení a ostří je zároveň odolné (není křehké). Výborná ocel pro outdorové nože, lovecké nože nebo pro kvalitní zavírací nože pro běžné nošení.

Složení oceli: 1,08% uhlík, 17,3% chrom, 1,5% kobalt, 1,1% molybden, 0,4% křemík, 0,4% mangan, 0,1% vanad.

Sandvik 14C28N - švédská nerezová ocel od výrobce Alleima (dřívě Sandvik Materials Technology). Velice kvalitní ocel s tvrdostí 58 - 62 HRC. Optimalizované složení jednotlivých prvků vytváří kombinaci dobrých vlastností jako výborné držení ostří, vysoká tvrdost a dobrá odolnost proti korozi. Pro zvýšení odolnosti proti korozi, je do této oceli přidán dusík (0,11%). Ocel 14C28N lze nabrousit extrémně ostře a výborně drží ostří. Stabilita ostří z hlediska mikro vylamování, ohýbání nebo rolování ostří je velmi dobrá

S doporučenou tvrdostí do 62 HRC je ocel 14C28N ideální pro nože, které kladou velmi vysoké nároky na ostrost, odolnost ostří a odolnost proti korozi, jako jsou například outdoorové a bushcraft nože, kapesní nože, lovecké a rybářské nože, ale i kuchyňské.

Složení oceli: 0,62% uhlík, 14% chrom, 0,6% mangan, 0,2% křemík, 0,11% dusík, 0,025% fosfor, 0,01% síra.
Posláno:

Štamgast
Dándý napsal:
Díky za odpovědi a fotky👍
Je moc fajn že se takhle podělíš s pocity i detailními rozměry 😊👍

Rádo se stalo😉🙋‍♂️
Posláno:

Pokročilý
Tak mě sami od sebe ze Zlepšováku poslali novej kousek.😊
Tak uvidíme co vydrží tenhle 😁
Pocitově mě přijde že by mohlo být trochu víc materiálu nad fasetou.
Nebo je to možná jen mé přání nevím ale asi s ním budu chvíli jen krájet zeleninu😅
Ale jako řeže úžasně 😍

Dándý vložil tyto přílohy:
IMG_20251002_182858.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/15/2019
Wrafane, ty kujone. Kvuli tobe nebudou mit moje deti zase co do huby. mrGreen Je objednano. Bude ta celocerna. Z te jedne fotky co tam maji, usuzuji, ze bude s cervenym fibrem.
Posláno:

Štamgast
Kýňák napsal:
Wrafane, ty kujone. Kvuli tobe nebudou mit moje deti zase co do huby. mrGreen Je objednano. Bude ta celocerna. Z te jedne fotky co tam maji, usuzuji, ze bude s cervenym fibrem.

Když musíš tak musíš, a žijeme jen jednou✌️😁.
Ta moje podložky z fíbru nemá, jen mikarta.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/15/2019
Tak jsem dnes trochu vyřezával a k tomu porovnával. No nový fulltang M07 je oproti svému staršímu bráchovi o dost těžší (o 60g) a znatelně takový masivnější. Těžiště je o dost více vzadu. Mnohem líp jde do řezu klasika. I z této fotky to jde vyčíst. M07čka je více úžovkovitější nebo jak to mam popsat. Grin Když se člověk zaměří na detaily parametrů, tak to není bůh ví o kolik jiné. Ale beztak se mi lépe pracovalo se starším provedením. Jinak zpracování moc hezké. Ještě zmíním, že ručka mi v ruce tak nějak klouže, jak bych to od ní v tomto provedení čekal. Paradoxně se mi ručka lépe drží v mokrých rukách, kdy ta jemně broušená mikarta krásně přilne.
Zkrátka je to prostě kus nádherného nože. Ale obávám se, že moje "zlé já" zase sáhne po gumě až budu vyrážet na vandr.Cry Laugh

Kýňák vložil tyto přílohy:
IMG_6123.jpeg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/28/2010
Dneska dorazil z Finska, přesně týden od objednání...
A jsem moc rád, že ty s ručkou z kudrnaté břízy, zelené a černé micarty byly vyprodané, protože téhle brown micarty bych si jinak nevšiml. Vypadá fantasticky.
I nůž je povedený, oproti původní verzi je v ruce cítit kus železa, krásného železa.
Konec hlášení 😉

Porter vložil tyto přílohy:
IMG_7961_SnapseedCopy.jpeg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/25/2021
Rukojeť stejně objemná jako u plastové?
Posláno:

Štamgast
M95, na svou tenkost a nízkou hmotnost seká velice dobře🔪👍😉.

1000076106.jpg.jpg
1000076107.jpg.jpg
1000076108.jpg.jpg
1000076110.jpg.jpg
1000076115.jpg.jpg
1000076121.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Tak odvolávám co jsem odvolal!
Dneska mě to nedalo a byl jsem otestovat tu vyreklamovanou nerezovou verzi. A dal jsem jí co pro to. Né pro to abych jí zničil ale abych věděl jestli na ní bude na vandru spoleh jestli se nezlomí když jí budu nejvíce potřebovat. A musím říct že to dopadlo výborně! Osekala celý suchý strom a ještě něco naštípala bez jediného zoubku nebo nějakého prohnutí ostří. Happy
Myslím že jsem měl jen smůlu na nějaký překalený kus. Jsem moc rád že mám zase další nůž na který je spolehnutí Happy

Dándý vložil tyto přílohy:
IMG_20251102_115002.jpg.jpg
IMG_20251102_115503.jpg.jpg
IMG_20251102_115513.jpg.jpg
IMG_20251102_115104.jpg.jpg
IMG_20251102_123846.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum