ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Fallkniven I. - kvalita, zkušenosti Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Malej, ale šikovnej! Na rozdíl od F1, kterou jsem měl třikrát a nakonec šla vždycky z domu, R2 má pro mou ruku lépe tvarovanou rukojeť. Konvex má řezivější, Elmax zpracovaný dobře, protože ostří drží velmi slušně.

Navzdory krátké čepeli a její tloušťce ve hřebetu, potraviny řeže dobře a při troše šikovnosti s ním nakrájím uherák na průhledné plátky. Stahování menších zvířat, vykošťování, porcování a vůbec práce s masem no problem. Se dřevem si taky poradí výborně, řezat s ním hoblinky a chlupatá dřívka je radost a dovede rozštípnout i nějaký ten špalík, samozřejmě úměrný délce jeho čepele. Ani milovníci škrtání firesteelem nepřijdou zkrátka, hřbet čepele má dostatečně ostré hrany. Navzdory jeho zdánlivé subtilnosti se s ním dá i trochu prasit. Sice nevím, proč bych to dělal, ale dá se to.

Pouzdro je slušné, nůž v něm drží dobře i bez zajištění, na opasku ani v kapse o něm de facto člověk skoro neví. Kdyby se mě někdo ptal, jakou "fabriku" bych mu doporučil jako pevné EDC, bude to určitě na prvním místě R2.

Sakra, není to neustálé vychvalování už trochu blbé?!? Laugh Laugh Laugh
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/31/2021
Ten R2 Scout je ozaj maličký... ale peckový... dobre urobený konvex z Elmaxu reže perfektne... Applause

Gaboo vložil tyto přílohy:
20250913_145733.jpg.jpg
20250913_145538.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/18/2020
Pěkná sbírka ta TK 6 se mi též moc líbíGrin
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/7/2011
Tak rodinka se rozrůstá. Někde jsem zaznamenal, že U4 skončila výroba. Tak jsem zpanikařil a jal se objednávat. Našel jsem ho nejlevnější na "megaknihy" psali dostupné, posíláme do tří dnů, čekal jsem čtyři týdny... Ale k mému překvapení nepřišel ve verzi s ocelí SGPS, ale dražší Elmax ( který pokud jsem dobře pochopil bude dále v nabídce). Takže jim odpouštím Happy . Je to fakt mazel, furt mám pocit, že na ten nožík musím šahat opatrně a šišlat Grin b.

castor fibre vložil tyto přílohy:
IMG_20250928_145638.jpg.jpg
IMG_20250926_153518.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Megaknihy ešte ani raz nedodali načas nič,nech mali dodaciu dobu alebo dostupnosť akúkoľvek!
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Asi jsem měl kliku, protože moje zkušenosti jsou opačné.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/1/2023
Ta U4 je pěkná, ale je ta velikost použitelná?
Nemám ještě zavírák od Fällknivenu, tak bych nějaký pořídil :)
Posláno:

Pokročilý
No krajíc chleba s tím neukrojíš, rohlíky nařezat na jednohubky by asi šlo Happy Každopádně váží prd, (něco kolem 20 gramů ) v kapse o něm nevím. A je to fešák. Do města pro mě na střídačku s U2 ideál b.
Posláno:

Pokročilý
Ok b.

castor fibre vložil tyto přílohy:
IMG_20251018_125244.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/2/2018
Pekný deň,
po asi 300 nožoch, som sa opäť vrátil k Fallknivenom. Sú to naozaj najlepšie nože na svete v zmysle funkčnosti.

Scout je pekelne rezivý a výborne sedí aj vo väčšej ruke. F1Pro má rovnaký typ konvexu a je ešte mierne rezivejší keďže má dlhší výbrus. Sú rezivé na úrovni finiek a dokonca si dovolím tvrdiť, že o niečo viac, lebo vypuklé bruško konvexu pekne oddeluje /štiepi drevo a kontakt s drevom je tam menší. Porovnával som s 2,5mm hrubou finkou a 3,8mm woodlore do hrubého tvrdého dreva, nie makké a tenké vetvičky, tam by vyhrali finky. Hrubý nož - aj hrubá práca :).

Posláno:
Začátečník
Ešte doplním niečo k ich oceliam.
Ich Elmax je top, rovnako ako to robí TRC. Dvakrát popúštený + Cryo. HRC o jeden rockwel viac ako TRC, lebo sú aj o 1mm hrubšie ako robí TRC a môžu si to teda dovoliť.

VgWolf je náhrada za Vg10W lebo im výrobca nevedel dodať potrebné množstvo. Bude to ich štandartná ocel na klasikách aj série Idun, Niord a spol.
Z Elmaxu nebudú robiť Idun a spol, lebo majú v Japonsku dve dielne. Tá menšia im robí ručné konvexi na prémiovkách Nl5 a spol. A majstri nechcú/nemôžu robiť s inou ocelou ako Japonskou.

Pýtal som ich nato.

we are cooperating with TWO different knife manufacturers in Japan, both are still in Seki city. One is fairly large, the other is fairly small. The small one is not willing to learn using new steels and that is the only reason why we don't offer the NL5 Idun with an elmax blade. However, the steel we are using for the entire Northern Light Series (the VGwolf or VG7 steel) is so good that we have no urgent plans to offer this knife series with another steel for the common production.

My best

Peter Hjortberger
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/11/2010
K příspěvku výše, jen doplním.. Momentálně mám zkušenost se standartní F1 v Elmaxu. a mohu potvrdit, ocel se chová velice kultivovaně. Na povrch čepele lehce "abrazivně," tzn - i tato práškovka s tímto kalením chytá vlásečnice, a jdou relativně dobře vylapovat. Retence ostří - břitu, naprosto v pohodě, a bude se dát krásně oživovat na kůži s pastou. Konvex samotný je stranově hezky souměrný, se zakřivením radiusu od spodní třetiny čepele, a s hezkým kompromisem - řezivost/odolnost. A je trochu nezvyk mít Fall s nelamino..Laugh , ale to se poddá. Možná jen standartní výtka - trubice průvlaku v rámci inovací... by mohla být spíš ke konci rukojeti, ne tolik směřovaná víc ke středu.

Pouzdra jsou funkční, ale tragická v poměru tvrdosti materiálu Zytelu (frn,grn) ve vztahu s jištěním - a tvořením otlaku na záštitě Thermorunu a hřbetu rukojeti... Já vím, je to estetika, ale.... Proto jsem si vyrobil vlastní kožené.Happy

A porovnání s nožem Ursus Cub Magnacut.

PS: Zatím srovnávačka a test řezání kartonů.., O chlup lépe drží Magnacut ostří, viditelně pohledem na břit, oproti Elmaxu, i při tenčím výbrusu. Ale zase F1 je praktičtější nůž celkově.

MONOLITH vložil tyto přílohy:
20251024_170120.jpg.jpg
20251024_162449.jpg.jpg

Youtube: Jakub Kmoch -MONOLITH knives and tools
Posláno:
Začátečník
Ich očko nieje na šnúrku. Je to istiaci prvok celej rukoväte. Verím že boli medzi prvými, ak nie prvý ktorý ho používali na istenie rukoväte a niekoho napadlo si tam prevliecť šnúrku a lepšie s nožom sekať a sekerám bolo koniec :)
Posláno:

Štamgast
Ortut napsal:
Očko nieje na šnúrku. Je to istiaci prvok celej rukoväte. Verím že boli medzi prvými, ak nie prvý ktorý ho používali na istenie rukoväte a niekoho napadlo si tam prevliecť šnúrku a lepšie s nožom sekať a sekerám bolo koniec :)

Někteří výrobci (SOG, CS, Mora, atd...), a myslim, že Fall to má u S1, vyvrtají otvor/y do "trnu v přední, nebo zadní části," a tam se logicky zalije směs plastu/gumy a pomáhá to taktéž.
Posláno:
Začátečník
Keď porovnáš konvex Idun a F1, F1 má teda strmejší výbrus?
Posláno:

Štamgast
No, pravděpodobně by to mělo mít stejně +/-, jen Idun má 5 mm silnou čepel.. Závisí pak na konkrétním kusu a jak se vyvede stranově souměrný. Někdy hold ne a pak se to musí doladit.Grin
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum