ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Který brusný kámen si mám vybrat? Odpověď: Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Pripájam sa a tiež ďakujem za info. Ok
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2018
Přesně tohle mi tady chybělo. Mám na cestě kameny PDtools expert pro diamond, tak jsem zvedavý.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Zajímavé srovnání. Muselo to dát spoustu práce. Díky, že ses do toho dal a zveřejnil výsledky.

Není mi jasné, zda ty vodní kameny byly klasické, velké, na kterých se brousí z ruky, nebo něco co pasuje do KMFS systému.
Je to boj
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
krezac napsal:
Ahoj, pokud to neni moc prace, mohl bys pro zajimavost cvaknout i povrch tech kamenu?

Vodní kameny jsem měl u sebe jenom na test. Už jsou prič.

Všechny kameny byli velikosti do brusné sady.
Postupně budu posílat další kameny které jsem testoval, nebo budu testovat. Kameny CBN Aldim jsou na cestě.

Když máte vy, nějaký kámen který by ste chtěli vidět pod mikroskopem můžete mi napsat na brano.dz zavináč gmail.com

Posláno:
Pokročilý
Měl jsem na test kámen Matrix 1700 10 mikron, abych udělal srovnání z kamenem Dr. Marv 10 mikron.

Jaroslav, který mi laskavě půjčil do testu většinu kamenů které jsem testoval, mně požádal, abych jako mazivo použil iba čistú vodu. Použil jsem tedy destilovanou.

Na kameny Dr. Marv které jsem testoval den předtím jsem použil jako mazivo ISOPAR H kvůli jeho viskozitě a schopnosti se zcela vypařit z kamene beze zbytků.
Říkám to proto, aby bylo jasné, že podmínky broušení byli jiné pro oba kameny.

Povrch na oko po obou kamenech byl srovnatelný. Marv byl o trochu rychlejší. Řez byl po Matrixu o něco zoubkovitější zatímco po Dr. Marv kamenech o trochu hladší.
Oba kameny jsou po broušení celé černé od odbroušeného kovu.
Po broušení jsem je oba vyčistil vydřenou galvanikou.
Matrix se čistil snadněji, protože Marv je tvrdší.

Dr. Marv’s Scientific Stones 10μm vs Matrix Pro 1700 (10μm)

-BaRD- vložil tyto přílohy:
IMG_20251022_143922.jpg.jpg
IMG_20251022_065048.jpg.jpg
IMG_20251022_065230.jpg.jpg
IMG_20251022_065735.jpg.jpg
IMG_20251022_070027.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Měl jsem na test kameny Aldim CBN s vazbou medno cínovou s doplnením fenylfornaldehyd. Jedná se o kameny velice podobné Poltavským kamenům.
Jsou trochu agresívnější a zanechávají zoubkovitější hranu.
Brousil jsem z olejem Blasogrind HC 5.
Tento kámen zanechal velice zubatou hranu. Víc, než by bylo příjemné na pohodlné řezání.

Aldim CBN 28/20 μm

IMG_20251030_160112.jpg
S35VN_Aldim_28_20_200x_povrch.jpg.jpg
S35VN_Aldim_28_20_300x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_28_20_1000x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_28_20_2500x.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Po tomto kameni je příjemně agresívni pracovní hrana. Upřednostnil bych ji před PDT stejné zrnitosti.

Aldim CBN 14/10 μm

S35VN_Aldim_14_10_200x_povrch.jpg.jpg
S35VN_Aldim_14_10_300x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_14_10_1000x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_14_10_2500x.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Kámen 7/5 je pořád agresivní. Víc, než by ste si představovali od gridu 3000. Žádné zrcadlo, jen matný lesk.
Ostří dokáže řezat letákový aj cigaretový papír a holit chlupy na ruce. Pořád je to zoubkastý řez.

Aldim CBN 7/5 μm

S35VN_Aldim_7_5_200x_povrch.jpg.jpg
S35VN_Aldim_7_5_300x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_7_5_1000x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_7_5_2500x.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Kámen 3/2 (5000 grid) je pořád hodně agresivní. Brousí velice rychle. Snadno řeže papír a holí chlupy na ruce. Na pár místech dokáže přeřezat volně visící vlas. Lesk na fazetě pomalu přechází do zrcadla, ale ještě bych to zrcadlem nenazval.
Jsou to dobré kameny když chcete rychle nabrousit nůž na pracovní hranu která bude fungovat.

Já na každém diamantovém kameni dělám minimálně 200 až 300 tahů po ostří, abych pozoroval úběr materiálu a taky, zda se nezmění povrchová úprava fazety.
Ale při těchto kamenech bude stačit brousit 30 vteřin každou stranu nože a přejít na vyšší zrnitost.

Aldim CBN 3/2 μm

S35VN_Aldim_2_3_200x_povrch.jpg.jpg
S35VN_Aldim_2_3_300x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_2_3_1000x.jpg.jpg
S35VN_Aldim_2_3_2500x.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Ahoj -BaRD-
skoro se tu po těch fotkách a studijnímu přístupu stydím ten dotaz napsat...no nic s odvahou do tohoWink Happy
Brousím na KMFS. Poslední kámen je RUBY 3000, pak už jen pasta na kůži - vše KMFS.
Některé oceli jsou mléčné a vyleští je až kůže s pastou, některé oceli slušně vyleští už i to RUBY...
Ostrost je pro mě už dostatečná a to jak v kuchyni(Tojiro Basic VG10), tak i EDC - Elmax, M390, 20CV, S30V,...
A teď dotaz :
Který kámen bys mi, prosím, v gritu 5000 doporučil...nebo i v jiném gritu, pro Tebe třeba logičtějším...aby to byl posun v broušení a zároveň, aby to nebyl nesmysl v poměru cena/výkon??
Moc děkuji za názor,
Luboš
Posláno:
Pokročilý
Do různých brusných sad a kamenů jsem investoval už tolik, že si nejsem jistý, zda už nejsem moc hluboko v problematice na to, abych dokázal posoudit levné varianty. Nepamatuji si, jak se ten psychologický efekt jmenuje.

​Ale k věci.
​Jelikož jsi neupřesnil typ KMFS, budu předpokládat, že je to RIVAL nebo MOA.
Tvé možnosti jsou omezené na to, co tam dokážeš upnout, jelikož prakticky všechny kameny, které jsem tady ukazoval, mají rozměry, které do KMFS (mimo Vantaedge) neupneš.

​Buďto si nech vytisknout na 3D tiskárně redukci mezi unašeči a kameny, které tam normálně nepasují
(a kup si kameny, které jednorázově stojí nesmysl, ale dlouhodobě ušetříš),
nebo musíš koukat po něčem, co má správné rozměry.
​Ruby 3000 byl dlouho mým favoritem pro konečné broušení. Nějak si neumím představit, že by tohle plus kůže bylo málo.

​Nauč se brousit jemným tlakem proti ostří s Ruby 3000 tak, aby ostří po celé délce dokázalo řezat volně visící chlapský vous. Jde to. Většinou.

Pak po Ruby 3000 byla nejlevnější varianta, kterou jsem zkusil (a byla dobrá), kůže s pastou 3 mikrony (cca 5000 grit), kde se už počítá s klasickým konvexem po kůži. A pak další kůže s pastou cca 1 mikron (10000 grit) na finální doleštění.
Když je to alespoň trochu možné, sežeň si na ten 1 mikron kůži z klokana a pastu Stroppy stuff.
Je to posun na mnohem vyšší úroveň.

​Pak si pořiď velké prkénko s jemnou kůží, taky na ni nanes pastu 3 mikrony a udržuj nože na ní. Když udržíš v rukách přibližně správný úhel a při používání nože nevyštípneš hranu, tak je to skvělá volba, jak udržovat dlouhodobě ostrou hranu na práškových ocelích.

​Všechno ostatní, co jsem zkusil a vím, že funguje, bude stát nesmysl.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
HmmmOk Ok Ok pro úplnost sada RIVAL
Moc děkuji za velmi vyčerpávající odpověď!! Doladím techniku s RUBY proti ostří a pořídím ještě jedno prkno a adekvátní pasty.
A taky děkuji za uklidněníWink A sice, že v uživatelské úrovni nožomila jsem v broušení cca na úrovni, se kterou lze být spokojený👍👌🍀
Děkuji!!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum