ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pece - Tavení / Odlévání / Ohřev I. Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2017
Doporučená hodnota je 0,8-1 W/cm2. Když jsem stavěl já tak jsem použil cca 2 W/cm2 víc si nepamatuji.
Pokud bude odpor při napětí 230 V 1,7 ohmu tak to shoří zcela určitě. Proud bude 230/1,7 to se rovná 135 ampér. Možná, ale dřív než to shoří vypadne jistič/pojistky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
reta napsal:
...Pokud bude odpor při napětí 230 V 1,7 ohmu tak to shoří zcela určitě. Proud bude 230/1,7 to se rovná 135 ampér. Možná, ale dřív než to shoří vypadne jistič/pojistky.

Aniž bych do toho chtěl příliš mluvit, tak hodnota odporu kanthalového drátu o průměru 1mm se udává cca 1,8 Ohm/m, tedy odpor jednoho metru délky... Happy
Posláno:

Pozorovatel
Tak to se omlouvám, přečetl jsem a jen počítal, taky mě mohlo napadnout, že cca 17 m nemá odpor jen 2 ohmy. V tom případě to neshoří a dokonce to bude topit cca 1 900 Watů. Otázkou zůstává jak velká je komora jenž se má vytopit a na kolik stupňů.

Příloha / Přílohy:
spiraly_zivotnost.pdf (62kb) staženo 57 time(s).
spiraly_vypocet.pdf (90kb) staženo 52 time(s).

Posláno:

Pozorovatel
Kdysi dávno tady Zbrojovák dal k dobru.

Příloha / Přílohy:
výpo_et_pece_podle_Rraka_lehce_vylepšený_Zbrojovákem.xlsx (15kb) staženo 81 time(s).

Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/19/2024
Ahoj, máte někdo zkušenost s těmi 15kW mašinkami na indukční ohřev, co se hojně nábízejí na Aliexpressu?? Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/16/2013
Chlapi, neví někdo o nějaké malé pícce na náhřev kyvet pro zlatníky? Případně něco na odpis za cenu šrotu s komorou 200x200x200 k předělání? Kamarádova žena se chce zabývat odléváním a tohle je poslední věc co jí chybí. Slíbil jsem, že se poptám, případně zase něco spáchám. Budou se v tom vypalovat a nahřívat kyvety s voskovými nebo nějakými plastovými modely, tudíž extrabuřt s odsáváním, komínkem, vložnou nerezovou komorou atp. fungovat to bude do 800stupňů. Pokud má někdo nějaké přebytky materiálu po stavbě pece, klidně nabídněte. Ideálně Brno a okolí. Bylo by potřeba minimálně 10 cihel nejlépe JM26 nebo něco podobného, kalciumsilikátové zbytky, rohože a ostatní příslušenství co je potřeba. Relé, termočlánky a ostatní šepleť vítány. Je to pro mě něco jako humanitární akce, takže zisk z toho nebude žádný. Za případné nabídky díky. Pište semhle: pneurydlo@seznam.cz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/16/2013
Kdyby měl někdo zájem, nebo byste o někom takovém věděli, tak dejte vědět. Pište na pneurydlo@seznam.cz . Dělal jsem tuhle pec pro kamaráda a v rámci využití celých balení izolačního materiálu a jiných úspor jsem udělal rovnou pece dvě.

https://stroje.bazos.cz/inzerat/204493345/elektricka-pec-pro-zlatniky.php

Speciální elektrická pec pro zlatníky a jiné profese na vypalování voskových modelů z forem s náhřevem na odlévací teplotu. Spirála z Kanthalu A1. Příkon 3000W. Trvalá provozní teplota do 1000°C. Maximální zkoušená 1140°C. Obvyklá teplota pro daný účel je kolem 700-800°C. Použité žáruvzdorné materiály jsou o třídu lepší pro daný účel (do 1260°C), což je zárukou delší životnosti stejně tak je i spirála naddimenzovaná. Žáruvzdorná mufle má vnitřní rozměry 170x170x270mm. Půdorys asi 500x700mm. Výška bez komínku asi 500mm, s komínkem 1000mm. Celá kastle se vším všudy je z nerezu. V mufli jsou dva odvory pro odtah spalin přes komínek. Dolní otvor se po vypálení vosku z forem uzavírá klapkou, horní ucpávkou. Vhodné zapojení na ohebnou rouru o větším průměru (150mm) přes nucený odtah ventilátorem ven z místnosti. Tah má pec dobrý, ale pálící se vosk moc dobře nevoní v místnosti, pokud nebude pec umístěná někde venku. Spirála je motaná na mufli po celém obvodu i kolem otvorů a zamazaná žáruvzdorným tmelem. Vše vysušeno a vypáleno. Pec je připravena k okamžitému použití. Termočlánek typu K s keramickou jímkou. Regulátor Tchajvanský BTC 9090 s funkcí náběh a výdrž (Ramp and Soak). Dopravu si vzhledem k tomu, že jde o poměrně křehkou záležitost zařizuje kupec sám, nejlépe vlastním autem. Instalace a zaučení obsluhy v ceně.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zbrojovák vložil tyto přílohy:
IMG_2273.JPG.jpg
IMG_2274.JPG.jpg
IMG_2278.JPG.jpg
IMG_2297.JPG.jpg
IMG_2299.JPG.jpg
IMG_2302.JPG.jpg
IMG_2208.JPG.jpg
IMG_2216.JPG.jpg
IMG_2217.JPG.jpg
IMG_2218.JPG.jpg
IMG_2225.JPG.jpg
IMG_2312.JPG.jpg
IMG_2313.JPG.jpg
IMG_2338.JPG.jpg
IMG_2311.JPG.jpg
IMG_2307.JPG.jpg
IMG_20241018_200819.jpg.jpg
IMG_20241018_200826.jpg.jpg
IMG_20241018_200908.jpg.jpg
IMG_20241018_200918.jpg.jpg
IMG_20241018_200924.jpg.jpg
IMG_2168.JPG.jpg
IMG_2169.JPG.jpg
IMG_2171.JPG.jpg
IMG_2174.JPG.jpg
IMG_2175.JPG.jpg
IMG_2176.JPG.jpg
IMG_2177.JPG.jpg
IMG_2179.JPG.jpg
IMG_2183.JPG.jpg
IMG_2189.JPG.jpg
IMG_2190.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Zdar, má prosím někdo praktické zkušenosti s pecí kde jsou použita topná tělesa SIC (silicon carbide – karbid křemíku). Hlavně mi jde o to jak je to s výkonem a jak je objednat u "číňana"? Ideálně těleso(a) do pece zbrojovák.

Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/5/2026
Ahoj všem pecařům Happy na tohle fórum jsem narazil čistě nahodou a je moc pěkné. Líbí se mi, jak se tu k sobě i hezky chováte, žádný urážky, nadávky, inteligentní lidi, super to vidět Happy

No projel jsem kus tohodle vlákna, je toho opravdu hodně, ale jsou hodně i příspěvky starý. Jak jde čas, mění se materiály, ceny. Jsem elektrotechnik a programátor, kutil, který začíná brouzdat do umění. Hrozně rád bych si postavil menší pícku, primárně na burnout forem pro odlévání, páč mám 3d tiskárny, ale i smaltování se mi hrozně líbí a říkal jsem si, že bych zkusil když to budu mít v hromadě i vypalovat menší keramiku. Proto bych si chtěl postavit pícku tak max 30x30x25 cm nastojato a s víkem nahoře. Máte tu samý parádní výrobky a tak jsem se chtěl zeptat, zda by mi někdo třebas po messengeru nepomohl s návrhem, kde co dneska koupit případně jak udělat. Pece jsou drahý jak sviň a tak bych chtěl to nějak udělat aby mě to nezruinovalo Laugh Případně nástřel nějaký ceny. Našel jsem od Vevoru pěknou za rozumný peníz ale ten prostor se mi zdá na keramiku moc malej, jen 15x13x15 cm tuším. Burnout v poho, smalt v poho ale přemýšlel jsem, že bych si dělal i nějaký keramický polotovary pro další výrobu na zpracování na laseru případně cnc a doplnil o glazury. Jsem v tomhle úplný lajk a začátečník. Teplota výpalu cca 1200° stabilní, programovatelný PID regulátor s ramp a soak jsem si už postavil z ESP32, který má nejen grafický displej ale i úložný prostor na sd kartu pro programy a webový rozhraní pro řízení a tvoření vypalovacích programů na PC. Moc všem děkuji za jakoukoliv pomoc Happy Budu si toho moc vážitHappy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum