ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brousící systém (Čína) Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 8/5/2005
Zkusil jsem tento systém a v reálu velmi dobře provedené, vše na ložiskách, pouzdrech. Ideální na dlouhé nože a hned první práci jsem mu dal zubatý nůž.

Ondraj vložil tyto přílohy:
IMG_0699.jpeg.jpg
IMG_0700.jpeg.jpg
IMG_0698.jpeg.jpg
IMG_0696.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/28/2019
S dovolením se zeptám, jestli to má jméno, snad i odkaz odkud?
Děkuji předem. LeošV
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Koukal jsem se na to na Temu. Cena více než hezká, ale podle fotky, a upřímně ani podle tamních recenzí, se skutečné kvality či nedostatky moc poznat nedají. Bylo by fajn, kdybys to ohodnotil trochu podrobněji.

Vypadá to velmi použitelně, ale něco jiného je, jak to vypadá versus jak to funguje.
Posláno:
Štamgast
Posláno:
Pozorovatel
Dobře, mohu to podrobněji popsat a že zkušenostmi cca 10 let s KMFS Rival a nové MOA21.

KMFS je na menší nože je pro mě nenahraditelný a to hlavně tím, že drží s velkou přesností nastavený úhel. U MOA21 je eliminace nesouměrného uchycení čepele a líbí se mi možnost mikroregulace. Cena je taková jaká je, to každý musí hodnotit sám.

KMFS mi ale nenabrousí delší a třeba rovný nůž, zubatý nůž, nelze použít kulatý tyčový diamant.

Vadily mi pak všechny systémy, kde je broušení uchyceno z jednoho místa nebo nemám rád, když mám broušenou stranu dole a nevidím na ni.

Takže jsem našel toto řešení.
Začneme váhou, celé to váží 3,5 Kg!. takže vše je kus pořádného materiálu.
Hlavní základnu tvoří težké ocelové pravítko s vodícími drážkami. Druhá pohyblivá základna běhá na hlavní základně po kuličkách. Otočná hlava je pro průměr 8 mm a uvnitř je válečkové pouzdro na červík měnitelné a dohledal jsem součástku jako LM8UU 8x24x15 (na Ali). Otočná hlava jde aretovat, aby byla jen kolmo.
Otočné kleště jsou přes mosazný kus aretované čtyřmi kuličkami v rozích a silnou nastavitelnou pružinu.

Za mě ten systém úplně ok, měl jsem cenu v akci za 2200.

Včera na foto byl nůž před broušením, dnes po a trvalo to 15 min.

Když tak se ptejte.

IMG_0727.jpeg.jpg
IMG_0729.jpeg.jpg
IMG_0728.jpeg.jpg
IMG_0725.jpeg.jpg
IMG_0730.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/28/2019
Sidney
Odesláno: 4. února 2026 14:14:42

LeošV napsal:
Děkuji předem. LeošV

Třeba tady, Leoši:

LeošV napsal:
Děkuji. LeošV.
Dal
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/2/2013
Jak moc ta svisla cast pruzi do stran? Tim ze je voditko chyCene na vylozeni bokem od toho svisleho nosniku, tak to asi ma snahu pruzit, ne?

Per pedes,
Nechaj noža - bolí koža, Mrtvému nože netřeba
Posláno:
Pozorovatel
LeošV napsal:
Sidney
Odesláno: 4. února 2026 14:14:42

LeošV napsal:
Děkuji předem. LeošV

Třeba tady, Leoši:

LeošV napsal:
Děkuji. LeošV.

Najdeš to na Ali, Temu, na Temu byla dost nižší cena.

IMG_0731.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Dal napsal:
Jak moc ta svisla cast pruzi do stran? Tim ze je voditko chyCene na vylozeni bokem od toho svisleho nosniku, tak to asi ma snahu pruzit, ne?

Přijde mi to tuhé dost, rukou na to musím silou tlačit, aby se to neznatelně pohnulo, drží to 2 tyče 8 mm.
Posláno:
Štamgast
Dal napsal:

Už si s tou hláškou, kterou neustále opakuju, připadám trapnej, ale i základní sada Work Sharp, která je převážně z umělé hmoty, mi nepropružuje, pokud na ní při broušení netlačím. Tlačí se na záchodě, ale ne na brousek. Jinak při broušení vzniknou nepěkné rýhy, kterých se pak špatně zbavuje.

Tohle sice nemám, ale podle konstrukce a použitých materiálů je propružování asi to poslední, čeho bych se bál.
Posláno:
Štamgast
Ondraj napsal:
...

V tom odkazu na Temu, který jsem dával výše, je momentální cena 2013,- Kč.
Posláno:
Pozorovatel
Tím lépe, ale aby to byl s tou základnou, mají tam i bez.
Posláno:
Štamgast
Rozklikni si to. Podle mě je to ono, jen v červené barvě.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Pánové, fakt tady chceme zakládat vlákna pro Temu??
Uděláme srovnávací testy, brusných sad, kudel, svítilen, hadrů atd.
Mám pocit, že Pokorný udělá pro naše nožíře a firmy nejlíp, když to celý zruší bez náhrady….
Jarda
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:
Pozorovatel
Jardah napsal:
Pánové, fakt tady chceme zakládat vlákna pro Temu??
Uděláme srovnávací testy, brusných sad, kudel, svítilen, hadrů atd.
Mám pocit, že Pokorný udělá pro naše nožíře a firmy nejlíp, když to celý zruší bez náhrady….
Jarda

Tak to vlákno smažte, šlo mi hlavně o technickou stránku věci a způsob broušení, takový systém jsem nikde jinde neviděl.
Ale Čína je bohužel čím dál lepší a když budeme dělat, že to není, tak si stejně moc nepomůžeme. Jinak neměl jsem problém koupit i český a ne úplně levný KMFS MOA21.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Když už, tak by to mohlo být ve vláknu “čím brousit”
Teď je tu asi jen jeden moderátor - Hejkal, tak bys musel jedině na něj.
Jasný Čína jede ale sedat sami na tu lopatu nemusíme.
Stejně to bude muset Evropa řešit, buď to uzavřít nebo se vrátit zpátky k dětský práci a škrtnout bezpečnost práce jako za průmyslový revoluce. Jinak to celý zdechne…
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/3/2023
Jardah napsal:
Stejně to bude muset Evropa řešit, buď to uzavřít nebo se vrátit zpátky k dětský práci a škrtnout bezpečnost práce jako za průmyslový revoluce. Jinak to celý zdechne…

Jardahu,
lidé se tu normálně baví o brusných sytémech z Čajny.
V klidu, míru, věcně.
Opravdu to musíš rozseknout, poslat do toho politiku, svůj osobní pohled a nakonec apokalypsu?🤔
Paradox je, že krom celého zbytku spektra máme na Čajnu stejný pohled.
Debaty s tebou mě naučily jednu věc:
Ne každý boj se dá vybojovat.
Někdy je lepší ustoupit, nechat žít (to mi nikdy moc nešlo😄).
Svět se bude točit dál…🤷‍♂️
vaf
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/1/2009
Tak to zkuste třeba přejmenovat po vzoru vlákna "Čínské zavíráky (SanReMu... )"
Wink
Posláno:
Štamgast
Jardah napsal:

Jardo, promiň, ale tady si dovolím s Tebou souhlasit pouze s tím, že by to mohlo být ve vláknu "Čím brousit". Ale to by se tam stejně dalo poslat vlákno "KMFS" a určitě bych našel další příklady zdablovaných vláken. Podstata věci je někde jinde. Vadí Ti výrobky z Číny. Tak se zkus zamyslet nad tím, čím to je, že se Čína během pár let tak zvedla.

Odpověď známe všichni. Americké i evropské firmy tam přesunuly výrobu kde čeho, textilem počínaje, přes boty, auta atd. až po nože a všechno s nimi souvisejí. Proč, také víme všichni. Chtěly ponížit náklady na minimum, aby jim co nejvíce vzrostly zisky. Nikdo neřešil za jakých podmínek tam dělníci pracují a můžu Tě ubezpečit, že to nikdo neřeší dodnes. Kromě řečí o tom, jak to hlídají, aby v jejich továrnách nebyla otrocká práce, se neděje nic. To by totiž museli čínským dělníkům vyplácet násobně vyšší platy a nakonec by je to s dopravou a s dalšími náklady vyšlo nastejno, jako by to dál vyráběli v Evropě nebo v Americe. A co nezabily americké a evropské "matky", to definitivně zatloukají naši prodejci svou cenovou politikou.
Příklad? Před pár lety jsem koupil bundu M65 od Alpha Industries, USA. Pochopitelně "made in China", cena skoro 3,5 tis. Kdybych tu samou koupil přímo v Číně, dám za ní polovinu. Takových příkladů najdu mraky.

Že Číňané použijí naše technologie a budou vyrábět stejně kvalitně jako my tady, bylo jasné od začátku a byla jen otázka, kdy se ta západní chytristika proti Západu obrátí. Na tu lopatu jsme si nasedli sami v momentě, kdy jsme tam z prachobyčejné zištnosti a chamtivosti převedli výrobu. Nic vice, ale také nic méně.

K tématu vlákna mám na Ondru dotaz: při té hmotnosti je to určitě stabilní, ale jsou součástí dodávky i nějaké brusné kameny? Třeba u toho odkazu, který jsem sem dával, je to bez kamenů. Zásadní problém to určitě není, ale při objednávce by se na to mělo pamatovat. Ten systém se mi líbí, provedení, podle toho co píšeš, je taky slušné, ale popravdě řečeno, na mě už je to zbytečně velké. Pro moje potřeby si asi i nadále vystačím s rozšířeným základním Work Sharpem.

Ale: nikdy neříkej nikdy! Laugh
Posláno:
Pozorovatel
Kameny byly, 6ks, 180 až 3000, ale ne diamantové, takže jsem jim nevěnoval moc pozornost.
Jinak, kdyby ten systém byl přesně nějaká kopie značkového, tak to sem nedávám, ale nikde jsem přesně takový neviděl. Je hodně podobných, ale nemají tu posuvnou základnu a to je hlavní důvod, proč jsem to pořídil.
A že to je z Číny, co dnes není, bohužel. Mně hlavně zajímá, jak dobře a efektivně nabrousím nože.
Svorky to nemá, ale stabilní je to dost.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum