ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kulinářský koutek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2002
Příspěvky: 495
no, na nachlazení doporučuju: rum, kolik rumu, tolik citronové šťávy (z čerstvejch!), kolik je této směsi, tolik vařící vody, medu do toho podle chuti, zalízt do pelechu, přikrejt se až po uši a tam to do sebe nalít. Minimální dávka 3 deci, radši 1/2 litru Wink
Po tomdle dycky usnu jak kojenec, když se vzbudím, jdu vyždímat pyžamo a ráno je po nádše.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/5/2004
Příspěvky: 234
Pro dietáže lenochy a labužníky současně

nechat zesklovatět cibulku přihodit najemno nakrájené papriky podusit přidat rajčata na plátky/ lepe tvrdší/ na to položit kostky filé, možno i jakekoliv jiné rybí filety hojně pokmínovat otrlejší dají i chilli rychle obdělat a zasypat na malé kousky nakrájenými syrečky v poměru 2 díly rybky ku 1 dílu syrečku
Když se syrečky rozpustí je hotovo-rychlé a přitom jídlo pro králeWink
Přitom složení zelenina,lehké rybí maso a syrečky -prakticky čistá bilkovina bez tuku tedy ojedinělá kombinace,zdravé a výtečné
Conrad
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 1,170
Ahoj neznáte někdo dobrej recept na gulášek z kančího?
Dostal jsem kus kejty a instrukce že z toho má být večer guláš, mám to dělat podobně jako z hovězího nebo to chce něco jinýho?
Nový blog:
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,374
oproti klasickemu gulasu daj ale viac cibule a nesetri ani cervenym vinkom a mozes pridat hriby a borievky (pozor nie boruvky)
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/25/2008
Příspěvky: 259
Hloh napsal:
Ahoj neznáte někdo dobrej recept na gulášek z kančího?
Dostal jsem kus kejty a instrukce že z toho má být večer guláš, mám to dělat podobně jako z hovězího nebo to chce něco jinýho?

z kančího jsem guláš ještě nedělal ale asi bych to řešil stejně jako normální guláš a přidal bych trošku nějakýho divočinovýho koření aby se to ozvláštnilo. Guláš jde udělat z čehokoliv a dává obrovský prostor pro experimenty. Jednou jsme guláše probírali na linuxovém webu ABCLinuxu a já to charakterizoval tak že guláš je jako linux, každý si ho může udělat jaký mu vyhovuje.
vezměme to jako námět: máte někdo nějaký speciální recept na guláš?
Zadus se chladnou ocelí, rypáku!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/3/2007
Příspěvky: 2,216
želva napsal:
"Řízky úplně jinak"
Vepřové řízky, strouhanka, vejce - dle počtu řízků, sůl, pepř, 1 bujon, 1/2l vody, olej, 1/4 másla (=půlka velké kostky)
Vepřové řízky mírně osolíme, trošku opepříme a pokládáme do strouhanky, ve které je naklepeme tak, abychom do nich "vbouchali" co nejvíc strouhanky. (Je lepší si řízky nejdřív trochu předklepat).
Až není vidět maso, ale celý řízek je pokrytý strouhankou, obalíme v rozšlehaném vajíčku a osmažíme na oleji.
Mezitím necháme svařit 1 kostku bujonu s 1/4 kostkou másla a 1/2 litrem vody. Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme vývarem z bujonu. Celé dáme zapéct do trouby, až se vývar zredukuje a nasákne do řízků. Uvidíte, že něco tak dobrého jste dlouho nejedli.....
Výborné s bramborovou kaší.


Tak tohle byl dnešní oběd,ideální je použít kýtu,z které jsou normální řízky moc suchý.Takhle se rozplývají na jazyku,Razz mňam,škoda že nejde vložit chuť a vůně....Laugh


Dixie vložil tyto přílohy:
řízek_005.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/29/2006
Příspěvky: 197
Happy

Způsob, jak udělat rybě vepřovou chuť. Vypečená anglická se nasákne do ryby a rybí tuk vyteče po květináči. Taková jednoduchá výměna chutí pro ty, co ryby nemusí.

http://www.cmejla.cz/kapr/

Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/15/2007
Příspěvky: 416
Úplně jednoduchý a rychlý na doma i na ven:
fazole v tomatové omáčce jíte určitě skoro všichni: takže v něčem prohřát fazole a kdo má rád majoránku, může jí trochu přidat. Do prohřátých fazolí nakrájet na kostičky kousek Eidamu vcelku (asi 3 deka). Kostičky Eidamu nechat skoro rozpustit - to je hned. Je lepší to úplně nerozpatlat, jen trochu. Taky se může přidat malej kousek másla, je to lepší. Hotovo. (Zkoušel jsem to různě vylepšit, ale nebylo to ono).
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 9/25/2008
Příspěvky: 86
Taky rychlý fazolový - mexický...
Fazole v tomatě, sojovka, cibule, česnek, paprika (kapie), koření (chilli, pepř, sůl)
Takže na oleji nechat zesklovatět cibulku, přidat pokrájenou papriku a trochu sojovky chvilku podusit... přidáme fazolky, prohřejeme, okořeníme dle chuti (nejlepší je pořádně ostrý, ať to pálí i druhý den Wink ) Potom se už jen rozetře nebo propasíruje česnek, promíchá a je to.
Jim to s chlebem, ale klobáska s tím taky vůbec není špatná. Jednoduchý ale hlavně tak do čtvrt hoďky hotový.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/15/2007
Příspěvky: 1,699
Tak tohle mi silně připomíná připomíná standartní stravu z dob staromládenectví. Základ: fazole, kečup, česnek, chilli, no a pak všechno co jsem doma našelRazz. Pro slavnostní příležitost trochu červeného na podlití, zbytek dopít. Po třech dnech této stravy jsem přestal používat hromadnou dopravu.......
edit: Zapoměl jsem na název, říkal jsem tomu "Tajemství staré pánve"
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 9/25/2008
Příspěvky: 86
Gweck napsal:
Tak tohle mi silně připomíná připomíná standartní stravu z dob staromládenectví. Základ: fazole, kečup, česnek, chilli, no a pak všechno co jsem doma našelRazz. Pro slavnostní příležitost trochu červeného na podlití, zbytek dopít. Po třech dnech této stravy jsem přestal používat hromadnou dopravu.......
edit: Zapoměl jsem na název, říkal jsem tomu "Tajemství staré pánve"



Tak to máš pravdu Laugh, ale úspěch to má třeba na čundrech, fesťácích atd... To se všichni oblizujou Happy



Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/2/2007
Příspěvky: 587
"MEDicínka"
Já vím bude to vypadat divně ale zase něco alkoholuWink :

1/2litru kalvádosu (nebo nevím co... prý je i vodka dobrá - v nouzi)
2(či dle chuti) polévkové lžíce medu

Kdysi jsem med s trochou kalvádosu v nějaké menší sklenici od kečupu či tatarky rozpouštěl (roztřepával) i 25 - 45 minut jako v šejkruRazz hooodně bolely ručičkySad . Ale kolega co jsem mu MEDicínku poradil přišel na fígl s mikrovlnkou, tam se med rozpustí rychle stačí 40 vteřin na střední výkon a pak se tekutý přelije do kalvádosu či jiné kořalky a jeho spojení s kořalkou je jednodušší. No a teplý hrnek od medu dáme dětem na vylizování ať si taky užijou.
Jo, kalvádos musí mít pokojovou teplotu jinak med ztuhne - osobní zkušenostLaugh nějak mi to nedocvaklo když jsem flašu vytahoval z ledniceWink ) ale to je už dávno.


"Námořnický grog"

1malá půlka rumu
1 dcl červeného vína (zkoušel jsem i ovocné krabicové taky ujde je menší spotřeba cukruLaugh )
cukr či med, plátek citronu
horká voda

Tuto dobrůtku bumbáme na zahřátíWink (mladším stačí tělesné teplo)Laugh .
Rum a víno ve sklenici či hrnku zalijeme horkou vodou cca 1dcl tedy jako vína ale záleží na chuti každý máme jiné priority. O slazení a citronováni to platí tak samo vše dle chuti.

Happy Jinak s alkoholem opatrně (a pravidelně)Wink .
Prabábička říkávala: " Alkohol je zhoubný jed, máš li svátek kup si med" no o tom to je, je vždy třeba hledat kompromis.

Optimismus je způsoben nedostatkem infomací.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/16/2007
Příspěvky: 347
Svatá pravda s alkoholem opatrně Patrio Happy Laugh

Nehledejte chválu. Hledejte kritiku. - Paul Arden
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/19/2008
Příspěvky: 1,235
My jsme často na vandru dělali.

ohřát půllitru rumu,půllitru červeného vína,dle chuti osladit a do teplého vmíchat osminku másla. Parádně to zahřeje,dobře se to pije / nutno pít teplé , aby máslo nezačalo houstnout/, a nádherně se po tom s..e. Hovín.o klouže jak po másle.Laugh

Poznal jsem mnoho kamarádů, ale ty nejlepší v lese
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Příspěvky: 7,767
Flip-do hrnce vlít dvě lahvová piva a začít vařit..do kamen si strčíme pohrabáč a necháme rozžhavit. Připravíme si dvě deci rumu,čtvrt kostky másla,dvě až tři polévkové lžíce cukru, podle chuti skořici či med..v momentě kdy pívo začíná vřít (chce to vystihnout okamžik těsně před varem), hrnec odstavíme,vsypeme cukr a rozžhaveným pohrabáčem mícháme dokud železo nevychladne. vhodíme kostku másla a zalijeme rumem. Podáváme a konzumujeme horké.Dle chuti lze dosladit medem. Po konzumaci tohoto množství jednou osobou,mohou se vyskytnouti příznaky vedlejší, v podobě kudrnantění nohou,dřevěného jazyka, či lehce nepřítomného pohledu "jedno oko hurá, druhé nedejme se" Já jsem zdolal tyto tři várky a v lednu jsem spal u ohně na "šerifa". Nebyl jsem sto schopen dopravit se do svého spacáku o pár metrů dál!

PS:pokud máte k dispozici 80% rum neváhejte a použijte ho!

Historie tohoto nápoje prý spadá do časů osidlování severní Ameriky..Čeští krajané si stýskali po svém národním nápoji- pivu a tak uspořádali sbírku. Lodí si nechali dopravit náklad sudů piva. Leč ono nepasterizované pivo a jeho kvasinky mu vtiskly cestou nepoživatelnou pachu´t. Tu se ozval kovář-nadšený přírodovědec amatér, kdysi zaměstnanec pivovaru. Účinnou metodou,vypálením kvasinek zbavil pivo jeho hořkosti ale i obsahu alkoholu. Krajanům se však zželelo onoho cenného moku který připomínal dálnou domovinu a tak po experimentech mu vtiskli sílu anglickým námořnickým rumem kterého byl dostatek.Máslem zajistili odpařování alkoholu ze silného rumu. V Kanadě se "Flip" považuje dosud za "národní" nápoj a není vyjímkou v nabídce nápojového lístku leckterého podniku na dalekém severu.
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/3/2008
Příspěvky: 547
Želva, ty si prihol už pri písaní receptu na ten flip, lebo si to nahodil nadvakrát.
Darmo je , kocovina je mrcha....Happy Laugh
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/2/2007
Příspěvky: 587
Hm... místo pohrabáče mám kramli, neva?, 2 lahváče jsem koupil, rum je doma a když dám 2x40% tak to bude 80% že jo?Razz , cukr oškrábu děckám z bombonů, máslo by se taky našlo od snídaně.......a sakra nemám kamna a já se tak těšilSad

Člověk by si bez té alchimie ani nepochutnal. Slibuji určitě to vyzkouším a za 3 dni jak se proberu dám vědětWink

Optimismus je způsoben nedostatkem infomací.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Příspěvky: 7,767
jakýkoliv žezelo..blbý jsou ty kamna..v nouzi 200 hřebík a několikrát rozžhavit nad plynovym hořákem sporáku..
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/20/2006
Příspěvky: 308
želva napsal:
Flip-do hrnce vlít dvě lahvová piva a začít vařit..do kamen si strčíme pohrabáč a necháme rozžhavit. Připravíme si dvě deci rumu,čtvrt kostky másla,dvě až tři polévkové lžíce cukru, podle chuti skořici či med..v momentě kdy pívo začíná vřít (chce to vystihnout okamžik těsně před varem), hrnec odstavíme,vsypeme cukr a rozžhaveným pohrabáčem mícháme dokud železo nevychladne. vhodíme kostku másla a zalijeme rumem. Podáváme a konzumujeme horké.Dle chuti lze dosladit medem. Po konzumaci tohoto množství jednou osobou,mohou se vyskytnouti příznaky vedlejší, v podobě kudrnantění nohou,dřevěného jazyka, či lehce nepřítomného pohledu "jedno oko hurá, druhé nedejme se" Já jsem zdolal tyto tři várky a v lednu jsem spal u ohně na "šerifa". Nebyl jsem sto schopen dopravit se do svého spacáku o pár metrů dál!

PS:pokud máte k dispozici 80% rum neváhejte a použijte ho!

Historie tohoto nápoje prý spadá do časů osidlování severní Ameriky..Čeští krajané si stýskali po svém národním nápoji- pivu a tak uspořádali sbírku. Lodí si nechali dopravit náklad sudů piva. Leč ono nepasterizované pivo a jeho kvasinky mu vtiskly cestou nepoživatelnou pachu´t. Tu se ozval kovář-nadšený přírodovědec amatér, kdysi zaměstnanec pivovaru. Účinnou metodou,vypálením kvasinek zbavil pivo jeho hořkosti ale i obsahu alkoholu. Krajanům se však zželelo onoho cenného moku který připomínal dálnou domovinu a tak po experimentech mu vtiskli sílu anglickým námořnickým rumem kterého byl dostatek.Máslem zajistili odpařování alkoholu ze silného rumu. V Kanadě se "Flip" považuje dosud za "národní" nápoj a není vyjímkou v nabídce nápojového lístku leckterého podniku na dalekém severu.


Původ flipu bude asi o dost starší, lze se o něm dočíst třeba v knize od Kennetha Robertse - Cesta na severozápad.
Účinky můžu ale potvrdit, já alkohol nepožívám, ale viděl jsem na vlastní oči, co takový malý kotlík udělal s partičkou irokézů.
jirikostinek.cz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Příspěvky: 7,767
osidlování severní Ameriky není touto dobou?Happy
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris