ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
trc knives Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/13/2007
zdenki napsal:

Bohužel odkaz nefunguje
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/30/2017
Ak v tom videu bola tá nová malá Apocalypse, čo myslím, že bola, tak tá má premiéru 9.3., takže to video dovtedy asi musel stiahnuť.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Mně tohle funguje

A ten tomahawk je fajn 🙈

"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Pokročilý
Tyler napsal:
Mně tohle funguje

A ten tomahawk je fajn 🙈

A já myslel, že ten Kosmos byla jen limitka pro členy FB skupiny. Jestli tomu rozumím dobře, tak to bude sériovka jen s mikartovou ručkou Sad
Posláno:

Štamgast
Vyzerá to jak korózia, použitý na potraviny...

Mico1300 vložil tyto přílohy:
IMG_20260310_203854.jpg.jpg
IMG_20260310_203935.jpg.jpg
IMG_20260310_204012.jpg.jpg
IMG_20260310_204129.jpg.jpg
IMG_20260310_204048.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/6/2025
Mico1300 napsal:

vypadá moc dobře hlavně v magnacut bude 👍👍👍 budu mít narozeniny právě čekám právě čekám 🎁 novou Apocalypsu Prime

Snody vložil tyto přílohy:
photoroom_20260309_181339.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/3/2023
Mico1300 napsal:

Horké maso přímo z grillu, solené?
Posláno:

Štamgast
Jak vieš? 😂
Posláno:

Štamgast
Nevím, jestli je to specifickým heat treatmentem (u TRC geniální), ale mám stejnou zkušenost u TRC M390 a MC.
Obě nemají rády čerstvé maso z grillu (můj milovaný stařený flank).
Obojí černé fleky.
Obojí to samé maso, Maldonská sůl a pepř, těsně před grillem.
Po naplátkování (nechávám chvilku odpočinout) stejná reakce u obou.

Já to neberu jako vadu, ale děje se to.🤷‍♂️
A když vezmu v potaz retenci, MC docela dostává na prdel.😄
Posláno:

Štamgast
Mne to je v zásade jedno, nôž je na používanie, len ma prekvapilo, že MagnaCut chytí líšku jak nič.

Nedávno sa tu MagnaCut lámal, teraz už aj koroduje..😂
Posláno:

Štamgast
Je to zajímavé.
Já mám custom MC pevňák od nožíře z Litvy. Precizně dělaný a HT testováný X-krát po délce (je to fulltang).
Výsledný průměr HRC je z cca 6-ti pichnutií 61,5 - 62,5 na 22,5 cm celkové délky.
Podle mě ideální tvrdost na full tang a tuto délku..
Z toho samého masa, stejně připraveného chytil takové zlato-hnědé mapy.
Chemicky, bez abraze, nejdou pryč.
Ne černé, jako TRC, ale pod úhlem jdou vidět a jasně tam jsou.
Magnacut není “moje” ocel.🫡

A zapomněl jsem zmínit: TRC Elmax - to samé, úplně v klidu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Neodolal som

kamzik vložil tyto přílohy:
20260312_132545.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/26/2006
Mico1300 napsal:

Presne tohle mi udelal Polheim a davno pred nim Spy Aqua Salt - Polheim na stave z masa, Salt na stave z ovoce. Na Spy foru tvrdili ze to nerezne ocel noze ale zbytky materialu ktery je "zadreny" v povrchu materialu jako nasledek po brouseni nebo nejake vyrobni operaci. Salt jsem poradne prelestil brusnou pastou a problem se uz nikdy neobjevil. U Polheimu se objevilo podruhe ale vyrazne min takze dalsi brusna pasta, potreti uz jen malicko takze dalsi brusna pasta a od ty doby je klid. Na prvni pouziti ceka Magnacutovy South Pole tak jsem zvedavej Happy .
Posláno:

Pokročilý
Tak hlavní je, že to není žádná koroze nebo liška. Je to spíš patina. Pravdou je, že mi to u těchto super nerezovek překvapilo, ale jelikož patina je kámoška, tak mi to vůbec netrápí. Shodou okolností u tech TRC to bylo taky po grilováni (maso, česnek a tak co si pamatuju) Ta S35VN to bylo na dovolený v dost vlhkém prostředí a to už mi jako patina úplně nepřipadalo. Magnacut, M390, S35VN.

Hrabak vložil tyto přílohy:
IMG_3290.jpeg.jpg
IMG_2700.jpeg.jpg
IMG_2619.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/10/2016
První dvě fotky Magnacut po klobáskách, třetí je RWLka po steaku...Happy

zdenki vložil tyto přílohy:
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg
5.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Hrabak napsal:
Tak hlavní je, že to není žádná koroze nebo liška. Je to spíš patina.

Co je patina?
Koroze a 🦊, ne že ne. Sic povrchová, je.
A v tom je pointa.
Má zkušenost s K390 od Spy je opačná - není zdaleka tak náchylná a tím, že není překrmená Cr-kem si dá M390 i MC k snídani.
K čemu je pak snaha soustředit na “nerez” (ještě u pevňáků)?
Primární pointa v běžném užití nefunguje jak má a zbytek vlastností se nedá srovnávat - právě pro primární účel, který nefunguje.🤷‍♂️

Edit: ty mé fleky na MC jsou značně podobné Zdenkiho flekům na RWL-ce.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/11/2010
Po mých testech, co jsem si vyzkoušel - v zásadě lze říct, že vyloženě vrchní vrstva povrchu čepele nemusí být super odolná vůči veškerým látkám - přírodního charakteru ze šťáv, kyselin - potraviny (zelenina, ovoce, soli z konzervantů - uzeniny, hořčice a pod), tzn. i vodní kámen je lehce vidět na čepelích (420, sandviky, N690, evidentně i Elmax, M390 Magnacut..)

Čili na nožích TRC - kdo čeká 100000% výsledky netečnosti a nezná to, bude logicky zklamaný u tak drahých kudel. Ale sem tam se dá lecos - neinvazivně odstranit, kombinací odrezovače - působením delší dobu, nebo jsem zkoušel i čistič brzd nastříkat, hadříkem setřít dolů, vylapovat na kůži s pastou. Ono aplikantů na to bude vícero, stačí testovat...

Před nějakou dobou jsem to po mailu konzultoval s Petrem Dohnalem v souvislosti s elmaxem a odlupování povrchu, a ono taky závisí na koncetraci legur Cr a jejich rozpuštění v površích(matrici a celé ploše). Veškerý prvky - legury, co mají za úkol zvyšovat korozistabilitu a inertnost nemusí mít právě ten konzistentní rozsah v materiálu (vstupní jakost ocele a její tepelné zpracování) - a toto je zajímavý, dílky skládačky se pojí dohromady, protože, co jsem sám několikrát postřehl a testoval, čepele, a to i z nástrojových (nesuperkorozistabilní Cr -14% + a více, Mo-V-Mn) můžou v rámci i záměrné patinace na určitých místech reagovat více či méně, a za delší vystavení z hlediska času kontaminace danou látkou. Osobní testy - použití přírodních činitelů (ocet, hořčice a pod). A chemicky - kyselina, brynýr - černění.

Rychle reagují - hřbety čepelí, obvodové části, obloukové radiusy náběhu začátku výbrusů
Pomaleji reagují - části - žebra - (nevybroušené)
například nůž Lionsteel M7 (Sleipner), co jsem zkoušel
Ale může to být rozdílné...

Co je ale hlavní, nerezka, jak patinaci, tak korozi Fe2O3 nepropusti tolik jako uhlíkovka, je to čistě estetika na povrchu(za mě elmax od TRC a liška na celé čepeli - vlhko a čepel v pouzdře).

Např uhlíkovka1080-SK5, bez Cr..., kde to mám sám odzkoušeno, jak záměrná patinace - reakce se "prožere" hlouběji, odstraní i mírné vlásečnice. (i rychločerněním - brynýr od Balistolu). Kolikrát posléze lapuji, a trvá sakra dlouho, než odstraním zregovanou plochu ostří nože zase zpátky na "ocel."

A opakem - nezáměrně - je "smrtí" pro tyto ocele - zaizolovaná vlhkost, působení vody, a kombinací se soli po delší dobu - klasicky slaná voda a přímořské obl. působení. (SOG z SK5 - kde rez se prožrala až milimetr z každé strany čepele). A velikou paseku to zanechá samozřejmě na ostří na nejtenčí části (následné podbrušování nutností).

Co z toho plyne? Rez je ku*da, patinace kámoška, jak bylo psáno výše. Happy
Youtube: Jakub Kmoch -MONOLITH knives and tools
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/17/2025
Pěkné fotky Happy

Mám k tomu jeden dotaz, ty fleky/patina/rez se objevily bezprostředně po použití nebo až po delším čase, kdy ten nůž zůstal neočištěný? U uhlíkovek to znám, tam se tomu nedá úplně vyhnout, ale u nerezovek bych to považoval za průser. Já vím že nerezovka také může korodovat...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/10/2016
marsuc01: Moje fleky na Magnacut tak do 15min, ta RWLka myslím do půl hoďky, psal borec....
Posláno:

Pokročilý
Totoro napsal:
Hrabak napsal:
Tak hlavní je, že to není žádná koroze nebo liška. Je to spíš patina.

Co je patina?
Koroze a 🦊, ne že ne. Sic povrchová, je.
A v tom je pointa.
Má zkušenost s K390 od Spy je opačná - není zdaleka tak náchylná a tím, že není překrmená Cr-kem si dá M390 i MC k snídani.
K čemu je pak snaha soustředit na “nerez” (ještě u pevňáků)?
Primární pointa v běžném užití nefunguje jak má a zbytek vlastností se nedá srovnávat - právě pro primární účel, který nefunguje.🤷‍♂️

Edit: ty mé fleky na MC jsou značně podobné Zdenkiho flekům na RWL-ce.

Liška je počátek koroze. Koroze degraduje materiál, patina naopak do jisté míry chrání před korozí. Patina neubírá základní materiál, je to něco jako takovej divokej přírodní brunýr.

Nejsem expert, ale patina není koroze.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum