ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Volný Pokec Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen , Moderátor, Moderátor - inzerce
Připojený: 9/5/2022
Surga jsem osobně neznal, přesto jeho odchod vnímám jako ztrátu pro celou českou knife komunitu,zejména jeho znalosti starých středoevropských výrobců zde léta pomáhaly v identifikaci mnohým z nás. Je mi líto každé chvíle, kdy se "kácí v našem lese", Surgovi přeji klidný odpočinek, a dlouhá léta Vám všem, kdo knife navštěvujete.

Ad budoucnost Knifu: jsem tu jen novopečený moderátor, tak nechci přebírat majitelské/admin povinnosti,zároveň vím,že stran tohoto tématu je zde dlouhodobě ticho,tak aspoň nějaké minimální info z mé strany: S Bertem jsem mluvil asi měsíc zpět (zároveň zjevně před DDOS útokem na chronomag,který asi situaci též zbrzdil), přesun neupadl v zapomnění, ale Bertovo vytížení v pracovním i osobním životě situaci pozdrželo. Každopádně migrace by měla být ve fázi,kdy přestěhování bude možné v řádu týdnů (předútokové info). Jakmile dojde k nějakému posunu, budete určitě adminy Knifu zavčasu informováni.

díky za trpělivost 🙏
CUM SPUMIS ORIS
instagram.com/forgottenkustoms
ZI
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2007
Vědomostí pomálu a příspěvků taky, tak si říkám, že bych ani neměl reagovat.

Ale vždycky, když jsem četl od Surga nějakou odpověď spojenou s historickým pátráním, tak jsem si vždy říkal, že pokud bych se chtěl osobně s někým z Knifu setkat a potřást ruku, tak Surg byl na 1.místě.

Ad parte - mě to příjde naopak uctivé, stejně jako třeba fotka a stručné Curriculum vitae (latina k doktorovi patří).
Se zájmem jsem četl vzpomínky na Gala (?) ze Západočeské brigády a stejně jako bych uvítal parte, fotku a něco o životě u JAN03.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/10/2008
Surg byl, je legendou komunity Knife.cz. Vědomosti a obrovský přehled. Odpočinutí věčné dej mu Pane. A hodně síly jeho blízkým.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Surga jsem potkal jen párkrát, ale jsem teď ochoten věřit tomu, co popisuje London v knize Tulák po hvězdách, že nežijeme jen jeden život. Ta obroská koncentrace různých vědomostí přece nemohla jen tak zmizet.
Asi bych neměl brečet, když vlastně jinde žije dál.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2008
Surg
Emeritní Primář a zástupce přednosty úrazové kliniky fakultní nemocnice v Brně, MUDr. Pavel Mach, Ph.D.
Poznal jsem ho před mnoha lety na KNIFE SHOW v Lipové. Byl to úžasný člověk, každý rok měl v Lipové pro nás nějaký workshop (první pomoc, šití pokožky, náprava vykloubených končetin aj. aj. aj.). Byl to úžasný vypravěč, a měl o čem povídat… Jako lékař sloužil mj. i v Africe, v Rusku, ve Velké Británii… Ovládal několik evropských jazyků, ale třeba i svahilštinu a pidgin english…. Tím, že do mého života vstoupil, přinesl mi obrovský rozhled. Nikdy na něj nezapomenu. V květnu by mu bylo 70 let….
Starey Willie

Willie vložil tyto přílohy:
2008_kresadlo_Surg_a.JPG.jpg
2008_kresadlo_Surg_b.JPG.jpg
2009_ja_figurant.JPG.jpg
2009_workshop.JPG.jpg
2016_Surg_60_let.JPG.jpg
2016_Surg_Maley_Willie.JPG.jpg
2025_Surg_Dana_Jirka_K.JPG.jpg

IRA
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2014
Co k tomu říct. Ještě minulej měsíc tu zpřístupnil svůj neskutečnej archiv knih a ještě mě naváděl na kterou knihu se mám podívat. Tohle vždycky zabolí, prve Samurai, teď Surg... Stárneme ... Děkuji Surgu ...
IRA
Posláno:

Pokročilý
Sidney napsal:
Ježkovy oči, tohle je teda noc! Právě jsem se vrátil ze zahrady. Pohřbíval jsem svoji dlouholetou kamarádku, čubinku Dorotku. Ještě ve tři ráno chtěla jít ven, tak jsem jí vynesl a když jsem se v šest probudil, byla už někde hodně daleko. Bylo jí patnáct let a pět měsíců...

Život je velmi křehká věc a měli bychom si ho opravdu vážit.

A teď přijdeš Ty se zprávou o Surgovi. Pokud je tomu opravdu tak, na Knife.cz po něm zůstane obrovská díra...

Taky jsem to měl. Čubinka přestala jíst, bylo jí třináct. Na klinice udělali rozbor krve a řekli rovnou eutanázie. Hlava mi to nechtěla vzít, tak jsem si ji odvez domů. Spinkala se mnou, celou noc jsem ji hlídal a nad ránem usnul. Když jsem se vzbudil, taky to bylo v šest, byla ke mě přitisknutá, ale už byla za duhovým mostem. Víš, pejska nahradíš, my si vzali starýho miláčka z útulku. Ale člověk se vrátit nedá. A to bolí...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Sad vrátil jsem se po operaci ze špitálu a hned taková rána kladivem mezi oči

Pavle, bylo mi velkou ctí Tě považovat za přítele, díky za Tvou lidskost a nepřebernou studnici znalostí. S pokornou úctou Westy.
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
IRA napsal:
... pejska nahradíš, my si vzali starýho miláčka z útulku. Ale člověk se vrátit nedá. A to bolí...

Děkuji Ti za Tvá slova! Máš pravdu. Ale já už jí nahrazovat nebudu. Je mi devětašedesát, mám vážně nemocné srdce, které bez kardiostimulátoru samo fachat nezvládne a sám nevím, jak dlouho tady budu. To není pesimismus, to je pouze reálný pohled na věc. Tudíž si žádného pejska už brát nechci, aby tu po mě jednou nezůstal bezprizorní sirotek. Bylo by to ode mě nezodpovědné.

Takhle holt budu zneužívat sousedovic kocoury. Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/7/2011
Ani nevím co napsat... cítím smutek a zároveň jsem šťastný že více jak 15 let jsem měl možnost se každoročně v Lipové setkat s Pavlem "Surgem" a jeho ženou 🙏 a posluchat přednášky, příběhy i rady. Děkuji osudu že jsem měl možnost Surga, Sama i Galila poznat (!?) spíš chvíli s nimi pobýt.
Una hora ultima 🕙
My life, my rules! No pain,no gain!
IRA
Posláno:

Pokročilý
Sidney napsal:
IRA napsal:
... pejska nahradíš, my si vzali starýho miláčka z útulku. Ale člověk se vrátit nedá. A to bolí...

Děkuji Ti za Tvá slova! Máš pravdu. Ale já už jí nahrazovat nebudu. Je mi devětašedesát, mám vážně nemocné srdce, které bez kardiostimulátoru samo fachat nezvládne a sám nevím, jak dlouho tady budu. To není pesimismus, to je pouze reálný pohled na věc. Tudíž si žádného pejska už brát nechci, aby tu po mě jednou nezůstal bezprizorní sirotek. Bylo by to ode mě nezodpovědné.

Takhle holt budu zneužívat sousedovic kocoury. Happy

Jsem stejně starej jako Ty. Před pár lety jsem se ještě oháněl sekerou, dneska sotva lezu. Ten pejsek je tu nutnej, je taková nárazníková zóna mezi mnou a osobou ženskýho pohlaví. Tejko dotahujem vodu na chatě a já už nic nedávám, berem si na všecko lidi. Kamarád na kterýho jsem se mohl spolehnout, už je taky pryč. Když si vzpomenu, bulím...
A tyhle fotky... Potěš koště.Sad

IRA vložil tyto přílohy:
P1090135.JPG.jpg
P1090136.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Těžko něco psát, je mi to moc líto. Na Surgovy kurzy šití nezaponu. Stejně tak na jeho tvarůžkovou pochutinu. Doufám, že nebude vadit, když tu zkopíruji recept, který jsem od něj před lety získal.

Ahoj, Davide,
my to děláme ve velkém a z kupovaného, poměry si musíš upravit, ale nic na tom není. Takže:
10 balíčků syrečků nebo 1 kg "zlomků"
1/4 kg tučného měkkého tvarohu, naposledy se osvědčilo žervé, může být i Lučina
1/8 kg másla
Rama nebo Perla cca taky 1/8 kg - přidáváme podle konzistence nakonec
2 VELKÉ cibule nakrájené najemno
uzená paprika, sůl, wei-su čili adži-no-moto (= glutasol)

Tvarůžky den před přípravou nechat v pokojové teplotě!
Tvarůžky do mísy, rozmačkat šťouchadlem na brambory na začátek nahrubo, přidat tvaroh, máslo a pořád promíchávat šťoucháním. (Teď jsme to zmechanizovali a semeleme tvarůžky na elektrickém masovém strojku - hrubá šajba, pak se to musí dobře promíchat.) Přidat koření, cibuli, doplnit Ramou. Někdo dává pivo - my ne. Pak nechat v míse 1-2 dny odstát v pokojové teplotě. Naplnit do sklenic, střepat boucháním dna o utěrku, nahoře nechat tak 3 cm místa a do ledničky.

Do atomové kundy křen - na uvedenou dávku tak aspoň 5 lžic konzervovaného "vyždímaného" a tubu wasabi pasty - my dáváme prakticky celou tubu, máme rádi ostré. Pozor, wasabi až nakonec, potřebuje, aby to nebylo moc mastné (hydrofilní, ne lipidovou bázi), jinak ztratí chuť.

Ať chutná!

Surg

( . )( . )
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
IRA napsal:
...Jsem stejně starej jako Ty. Před pár lety jsem se ještě oháněl sekerou, dneska sotva lezu. Ten pejsek je tu nutnej, je taková nárazníková zóna mezi mnou a osobou ženskýho pohlaví. Tejko dotahujem vodu na chatě a já už nic nedávám, berem si na všecko lidi. Kamarád na kterýho jsem se mohl spolehnout, už je taky pryč. Když si vzpomenu, bulím...
A tyhle fotky... Potěš koště.Sad

Život je holt takovej. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když utne! Beru to tak, jak to přichází a hlavu si s tím nelámu. Stejně bych si tím nepomohl. Tak co!

Žiju sám "na samotě u lesa" a podle polského přísloví, které říká, že "není mámy - všechno sami", musím spoléhat jen sám na sebe. Co nezvládnu sám (a je toho čím dál víc), to si musím nechat udělat někým jiným. Jiná možnost není. A když to není něco, co je opravdu nutné udělat, klidně nad tím mávnu rukou. To si nestěžuju, jenom konstatuju. Přijde problém, najdu řešení a jede se dále močálem černým kolem bílých skal! Happy

Nárazníkovou zónu potřebuju leda vůči své vlastní blbosti a na to je, obávám se, asi i ten nejlepší pejsek krátký.Laugh Jo, hrozně mě to láká, neříkám, že ne, ale pouštět už se do toho už nechci. Nevím jak dlouho budu ještě moci fungovat na své poustevně a kam se eventuálně budu muset (a moci) přesunout dál a zda by to šlo i s pejskem. Takže zatím využívám toho, že se mi sem vnucují sousedovo kočičáci, kteří jsou hodně muchlací, takže na nich si můžu realizovat své temné pudy.Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
David napsal:
Těžko něco psát, je mi to moc líto. Na Surgovy kurzy šití nezaponu. Stejně tak na jeho tvarůžkovou pochutinu. Doufám, že nebude vadit, když tu zkopíruji recept, který jsem od něj před lety získal.

Ahoj, Davide,
my to děláme ve velkém a z kupovaného, poměry si musíš upravit, ale nic na tom není. Takže:
10 balíčků syrečků nebo 1 kg "zlomků"
1/4 kg tučného měkkého tvarohu, naposledy se osvědčilo žervé, může být i Lučina
1/8 kg másla
Rama nebo Perla cca taky 1/8 kg - přidáváme podle konzistence nakonec
2 VELKÉ cibule nakrájené najemno
uzená paprika, sůl, wei-su čili adži-no-moto (= glutasol)

Tvarůžky den před přípravou nechat v pokojové teplotě!
Tvarůžky do mísy, rozmačkat šťouchadlem na brambory na začátek nahrubo, přidat tvaroh, máslo a pořád promíchávat šťoucháním. (Teď jsme to zmechanizovali a semeleme tvarůžky na elektrickém masovém strojku - hrubá šajba, pak se to musí dobře promíchat.) Přidat koření, cibuli, doplnit Ramou. Někdo dává pivo - my ne. Pak nechat v míse 1-2 dny odstát v pokojové teplotě. Naplnit do sklenic, střepat boucháním dna o utěrku, nahoře nechat tak 3 cm místa a do ledničky.

Do atomové kundy křen - na uvedenou dávku tak aspoň 5 lžic konzervovaného "vyždímaného" a tubu wasabi pasty - my dáváme prakticky celou tubu, máme rádi ostré. Pozor, wasabi až nakonec, potřebuje, aby to nebylo moc mastné (hydrofilní, ne lipidovou bázi), jinak ztratí chuť.

Ať chutná!

Surg

Dovolím si přihodit dva vzorky Surgovy tvorby Happy
První z Lipové 2016 a druhý z 2022.

LiborZ vložil tyto přílohy:
P1100983.JPG.jpg
P1210837.JPG.jpg

IRA
Posláno:

Pokročilý
Sidney, s tou blbostí máš naprostou pravdu. Koupil jsem 19 metrů kabelu k budoucímu čerpadlu a včera elektrikář řekl že je slabej. Byl jsem za největšího blbce pod sluncem. Ale měl jsem neskutečnou kliku, ten kabel mi vzali zpátky, ani jsem to nečekal Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/30/2011
.

BOB. vložil tyto přílohy:
Pavel_parte.png.jpg

Na zdar správné věci ! A nech zhynů všeci zkurvysyni !
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/9/2020
Tož to je mě moc líto 😪
Ať je ti na druhé straně dobře.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum