ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kunwu Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2011
Tak už je domaHappy

JiriS vložil tyto přílohy:
IMG20260327153736.jpg.jpg
IMG20260327153715.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/14/2023
JiriS napsal:
Tak už je domaHappy

Full size nebo compact? Vypadá parádně!
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/13/2011
vojtechposmourny napsal:
JiriS napsal:
Tak už je domaHappy

Full size nebo compact? Vypadá parádně!

Je to compact

JiriS vložil tyto přílohy:
IMG20260327220339.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Kunwu Excalibur verta lock. Design pochází od Metal Complexe (chlapíka, kterému mu prošly rukama stovky nožů a na YT má přes 800t odběratelů), takže by měl být dobrý. Původní integrální verze z titanu a Vanaxu se mi líbí, ale je dost těžká a drahá. Když jsem ale uviděl u MC na Instagramu verzi s verta lockem, řikal jdem si, že tu kudlu zkusím. Objednáno z kunwucrew.com za 239 $ a s poštou v ceně. Kudla bez problémů dorazila, žádné clo ani další poplatky se nekonaly. V balení byl kromě plátěného pytlíku a leštícího hadříku i deep carry drátový klip se šroubem, což potěšilo. Kudla samotná přišla hodně zapatlaná vazelínou, takže hned rozborka, vyčištěno a namazáno KPL. Po rozborce začal trochu šustit detent, čepel chodí hladce, ale je to slyšet. Jinak všechny šrouby T8, čep klasicky D shape s torxem jenom z jedné strany, pohoda. Ke zpracování nemám v podstatě výhrady, dal bych mu 9/10, Kunwu umí. Kvalitní karbon, na mém kuse prakticky perfektní, ale kamarád Vojta v něm měl nejaké dutiny. Čepel samotná je zpracovaná opravdu pěkně, kombinace satinu s pískovaným žlábkem vypadá skvěle a jako celek nůž působí velice dobře, nebál bych se říct luxusně. Přispívají k tomu i timaskové kroužky kolem čepu, nice little touch Happy. Škoda jen, že není timasková i tyčinka, kolem které se má protáhnout parakord, na produktových fotkách z timasku byla, ale co už. Ruku v ruce s dobrým zpracováním jde dobrý chod (dvouřadá keramická ložiska), perfektní centr a vyladěný detent. Thumb flick (oboustranný kolík) i reverse flick skrz díru v topu a jen tak si cvakat je s kudlou radost. Pojistka chodlí krásně, hladce, žádný lock stick se nekoná. Je vidět, že to navrhl někdo, kdo si taky rád cvaká Happy. Dost mě překvapilo i to, jak kudla řeže, 3.5 mm tlustá čepel (z Elmaxu na 60-61 HRC, integrální verze Vanax o stejné tvrdosti), dlouhá 94 mm s 86 mm dlouhým ostřím (finger choil) leze do materiálu překvapivě dobře, což je zásluha tenkého výbrusu (neměřil jsem, ale tipuji do 0.5 mm nad fazetou) a patrně i toho cool žlábku. Hlavně při pohledu na hřbet to vypadá opravdu skvěle. BTW, tahle verze má o 3 mm delší čepel, než integrál (94 vs. 91 mm), ale integrál má o 2 mm delší ostří (88 vs. 86 mm)...zajímavé, pokud na stránkách Kunwu nekecají...pokud máte někdo oba, zkuste to, prosím, změřit. Takže kudla dobře vypadá, dobře řeže i cvaká. A velmi dobře se i drží, střenky jsou zaoblené a úchop je opravdu skvělý, pohodlný, umím si představit s tím dělat celý den. Na střenkách jsou po obrábění pod úhlem 45° téměř neznamená stopy, které ale zlepšují grip. Nůž v ruce neklouže, ale přitom se dává dobře do kapsy i ven. Klip je tu moc pěkný 3D titanový s malým logem a funguje příkladně. Kudla z kapsy kouká tak akorát, aby mě to neobtěžovalo, tak nemám zatím potřebu měnit za dodaný DC z drátu. Ale určitě ho časem vyzkouším, protože drátové klipy mam moc rád. Kudla váží příjemných 125 gramů, takže v kapse nijak neobtěžuje (BTW udávaná hmotnost 117 g, zvláštní), integrál má 167 g, což už je dost. Dostávám se k poslední věci, která mě napadá, a to je konstrukce. Integrál má framelock a thumbstudy fungují v otevřeném stavu jako stop pin. Jednoduché, vyzkoušené a funkční (ZT, Hinderer atd.). Verze s verta lockem má 2 stop piny. Jeden pro zavřený stav, který zároveň prochází pojistkou a zabraňuje její deformaci směrem nahoru při tlaku na hřbet čepele. Spy má tuhle pojistku vyřešenou lépe a teď, když vypršel patent na jejich compression lock, nechápu, proč není i zde. Na CL je použitý jeden stop pin pro zavřený i otevřený stav a pojistka zapadá mezi něj a čepel. Velmi pevné a spolehlivé řešení, které ale občas trpí na lock stick. Kunwu tu používá pro otevřený stav malý plovoucí stop pin nalisovaný v čepeli, což je za mě nejhorší možné řešení. Stop pin je tak blíž čepu a při řezaní je na něj vyvíjen větší tlak, navíc lisování se může časem uvolnit. Osobně mám nejradši, když na sobě čepel nic nemá (ani otevírací kolíky, které se mohou uvolnit, chrastit a ráda se kolem nich objevuje koroze) a konstrukce je co nejjednodušší. Tady navíc, a to jsem fakt čuměl, je ocelový liner pouze na jedné straně, kde je pojistka, a na druhé straně běhá stop pin pouze v karbonu a opírá se tedy pouze na jedné straně s linerem. Vyměnil jsem si o tom s MC u něj na YT i několik zpráv, prý je to otestované a funguje to. Já bych to takhle teda nenakreslil. Stačilo dát malý ocelový liner i na druhou stranu, třeba jenom kolem stop pinů a čepu. Ideální by ale bylo vytáhnout linery vepředu ven z karbonu a použít jako stop pin otevírací kolíky, jako to má integrál. To by bylo mnohem lepší řešení a stačilo by fakt málo. Proč to udělali takhle...fakt nevím, možná se jim s tím jenom nechtělo kreslit. Taky nejsem moc nadšený ze závitových trubiček v backspaceru, které si člověk tím, jak šrouby utahuje, přetahuje ze stany na stranu. Je potřeba na to při skládání myslet a tak nějak to vycentrovat. Tohle se také dalo udělat výrazně lépe. Takže konstrukce za mě tak 7/10. Nicméně kudla už má něco nacvákáno a funguje zatím pořád stejně dobře, uvidíme za pár let. V kapse bude asi hodně, protože mi jinak opravdu sedí.

Martin Morávek vložil tyto přílohy:
20260324_123047.jpg.jpg
20260324_123053.jpg.jpg
20260324_123123.jpg.jpg
20260324_123133.jpg.jpg
20260324_123106.jpg.jpg
20260324_123140.jpg.jpg
20260313_150138.jpg.jpg
20260313_150155.jpg.jpg
20260313_150323.jpg.jpg

“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/24/2013
Primo

rotwailer vložil tyto přílohy:
20260410_095617.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/28/2026
rotwailer napsal:
Primo

Pěkný sekáček, teda dva! :)
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/28/2026
U mě s tao, perfektní nůž.

blackhead vložil tyto přílohy:
IMG_0805.jpeg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/17/2001
Kunwu Excalibur verta lock.

Zajímavé informace k této verzi. Ale asi jsem hodně rád za ten svůj těžký titanový integrál, některým řešením zde bych taky něvěřil.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/24/2013
Stiffy D

rotwailer vložil tyto přílohy:
20260530_143151.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum