ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kulinářský koutek II. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
majkl> nas "rodinny" recept je hodne podobny, jen vic do kysela - deci octa, 5 cukerinu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
@majkl dík za recept, ale bolo to dosť nečitateľné, tak som si dovolil upraviť 😊

kamzik vložil tyto přílohy:
Screenshot_20260801_110930_Chrome.jpg.jpg

"I'm not gonna fight you, Ringo! There's no money in it."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013
majkl napsal:
Okurky nakládám podle starého receptu od babičky - za studena příprava a pak jen zavařit.
Chuť láku a okurek fantastická - recept chce každý kdo ochutná.
Recept je na klasickou 1/2 l zavařovačku, při menší-větší sklenici platí přímá úměra surovin.
Výdrž ve sklepě několik let. 😉

dnes jsem se rozhodl vyzkoušet . Převedl jsem text z psaného do tištěného . První zádrhel byl co je to za slovo ( celý pepř a potom mi to hlásilo chybu ) Naštěstí mám program na staré jazyky a ten po hodině zjistil že je to začátek závorky .Happy Další a asi poslední chyba byla že tam vůbec nejsou slova okurka . Každopádně dneska nákup na trhu a už se to dělá .Ok Ok Ted ještě při jaké teplotě se to sterilizuje ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/27/2015
Oblíbená letní činnost

svestka11 vložil tyto přílohy:
e2ccfb80_b0a3_4f5e_b1c7_7e8a7e63d43e.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
tolokan napsal:
majkl napsal:
Okurky nakládám podle starého receptu od babičky - za studena příprava a pak jen zavařit.
Chuť láku a okurek fantastická - recept chce každý kdo ochutná.
Recept je na klasickou 1/2 l zavařovačku, při menší-větší sklenici platí přímá úměra surovin.
Výdrž ve sklepě několik let. 😉

dnes jsem se rozhodl vyzkoušet . Převedl jsem text z psaného do tištěného . První zádrhel byl co je to za slovo ( celý pepř a potom mi to hlásilo chybu ) Naštěstí mám program na staré jazyky a ten po hodině zjistil že je to začátek závorky .Happy Další a asi poslední chyba byla že tam vůbec nejsou slova okurka . Každopádně dneska nákup na trhu a už se to dělá .Ok Ok Ted ještě při jaké teplotě se to sterilizuje ?

Slovo okurka je v nadpisu 😉
V textu : "( vždy 3 bobule )" míněno 3 kuličky pepře, sterilizovat na cca 100 st. - lehce probublávající voda asi 20 - 30 min. Pak hned vyndat z vařící vody a nechat otočené na víčkách vychladnout. Po vychladnutí a otočení zpět hotovo - víčka by měla být lehce prohnutá dovnitř.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Pocházím ze Znojma a tam se dal získat od "dobrých" zaměstnanců Znojmie tzv macerát. Neznámé složení, tajné jak becherovka. To mi neprozradil ani jeden z bývalých spolumajitelů (žid který přežil koncentrák). Myslím, že ten recept nepustili do Hamé a tím i do turecka.
Tak jsem se časem dopátral k nálevu, který skoro odpovídá tomu z macerátu.

Příloha / Přílohy:
Znojemské.doc (12kb) staženo 52 time(s).

Posláno:
Štamgast
a jdeme na to

tolokan vložil tyto přílohy:
j.jpg.jpg
j1.jpg.jpg
j2.jpg.jpg
j3.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/1/2025
Mňa zase čakajú slivky mrGreen

Nostrodumbass vložil tyto přílohy:
IMG_6772.jpeg.jpg
IMG_6768.jpeg.jpg
IMG_6733.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
dagger napsal:
...Tak jsem se časem dopátral k nálevu, který skoro odpovídá tomu z macerátu.

Juro, znojemský macerát dělá Aromka Brno. Odkaz tady: https://www.aromka.cz/nalev-na-okurky/
Tvrdí doslova toto: cit. "Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka."

Zkusil jsem ho a řekl bych, že dobrý. Stejně tak i jejich ocet je naprosto jiná liga, než to, co se běžně prodává: https://www.aromka.cz/ocet-8/

Tvrdili mi pamětníci, že znojemské okurky byly takové, jaké byly i díky použitým odrůdám nakládaček. Asi na tom něco bude, nicméně i ty, které jsem koupil a naložil, byly skvělé. Mají jenom jedinou chybu. Už jsou sežrané.Laugh

Letos jsem nic nedělal, jen jsem naložil pár sklenic květáku a udělal jsem nějakou tu kvašenou zeleninu. Mám poněkud jiné starosti.

Takže zkus tu Aromku, třeba Ti to bude vyhovovat.

Zdenek
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015

Dík Roman5. Vrátil jsem se o 60 zpět, při pohledu na loucký klášter s kapličkou v popředí. Já bydlel v té době kousek doprava od té kapličky.
Jura
Posláno:
Štamgast
plněné papriky krůtím masem

tolokan vložil tyto přílohy:
pap_1.jpg.jpg
pap.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2018
Ahoj, doma jsme porovnali @daggerův nálev na okurky s naším. Máme podobné komponenty ale poměrně zásadně se lišíme u množství soli, cukru, sacharinu

4,7 l vody
1,8 l octa (doporučuji Bzenecký)
75 ks sacharinu
24 Dag soli
45 Dag cukru

po přepočtu nám to vychází
4,7 l vody
1,6 l octa
38 ks sacharinu
16 dkg soli
22 dkg cukru

(ještě přidáváme hořčičné semínko, koriandr, kousek feferonky)

Posláno:
Štamgast
tolokan napsal:
plněné papriky krůtím masem

Děkuju za inspiraci, už vím, co budu zítra vařit. Wink Ok
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Zdendo, dej vědět! Žena na dovče projevila přání : uvař plněné papriky......Grin
Posláno:
Štamgast
Miloslav Zítek napsal:
Zdendo, dej vědět! Žena na dovče projevila přání : uvař plněné papriky......Grin

Až budou, dám i obrazový report, neboj! Happy Zatím čekám, až rozmrzne mleté maso. Ale recept můžu hodit hned.

Maso osolím, opepřím, přidám cibuli na kostičky, nacpu tím papriky a dám na pečící papír péct v remosce. Beru, co je. Dneska bude mleté vepřové, ale už jsem to dělal i z kuřecího, krůtího i hovězího a taky to bylo dobrý.

Do kastrólu hodím na sádlo cibuli. Když začne zlátnout, přidám rajčata pokrájená na malé kousky, dva hřebíčky, trochu skořice, mletou papriku červenou a trochu pálivé, dva bobkové listy, sůl a ocet. Nechám dusit, dokud nejsou rajčata tekutá.

Pak jsou dvě možnosti. Fajnšmekři to propasírujou, lenoši jako já vyndají bobkáče a hřebíčky a rozmixujou do hladka. Pak se provede finální dochucení cukrem a pokud je potřeba i solí a octem.

Mezitím se dopečou papriky, takže je přidám do omáčky a nechám s ní trochu povařit, aby si navzájem předaly chutě.

Zjednodušená verze, pokud máš pasírovaná rajčata: Občas je kupuju v Lidlu, když mají italský týden. To jen vyleješ do kastrolu na orestovanou cibuli, ochutíš a okořeníš a necháš povařit. No a pak mixer, papriky a ještě společných deset minut probublávání.

Dlabu to bez přílohy. Maximálně si uvařím něco celozrnných těstovin.

Tak co, chce se Ti do toho, Mílo?Grin

Ta druhá varianta je rozhodně co se týče pracnosti příjemnější. Mě čeká ta první, anžto pasírovaná rajčata došla.Laugh
Posláno:
Štamgast
Tak, hotovo a jedna už je ve mě. Bez přílohy. Jako obykejně.Laugh

Sidney vložil tyto přílohy:
IMG_20260804_172811.jpg.jpg
IMG_20260804_182750.jpg.jpg
IMG_20260804_190538.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Oddelená strava musí byť.Wink
Vonia to aj z fotky...
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Zvýšili sa nám ešte dve kilá ovčieho syra od miestneho baču Števka, tak som urobil dve hrudky bryndze.

kamzik vložil tyto přílohy:
20260806_192039.jpg.jpg
20260806_192323.jpg.jpg
20260806_200149.jpg.jpg
20260806_203214.jpg.jpg
20260806_204618.jpg.jpg
20260806_205931.jpg.jpg
20260806_211021.jpg.jpg

"I'm not gonna fight you, Ringo! There's no money in it."
Posláno:
Pozorovatel