ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Spyderco II. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/3/2023
K390 je pecka.
Mám ji na třech Sekinách a je to workhorse.
Za mě ji ale chybí špetka extrémnosti.
To je ale tím, jak je dobrá, ne že by ji něco chybělo. Je úžasně vyvážená.
Drama queen - možná dobrý výraz.😄
Maxamet umí jedno - totálně sebrat vítr z plachet a překvapit.
U jiné oceli jsem nezažil takový WOW efekt.
To chci na zavíráku.

K390 bude ultimátní pevňák.
Už dloooouho mi vrtá hlavou jeden projekt, tak ho třeba někdy dotáhnu...🙈
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/24/2018
Igi964 napsal:
Keby som mal vybrať kráľa ocelí asi by to bolo medzi 15V a Maxom. 15V má rozhodne väčšiu húževnatosť a pritom stále veľmi dobrú výdrž ostria 😊Maxo sa mi veľmi páči ako drží agresívne pílkovitejšie ostrie 👌Prvých päť mesiacov som ho len obtahoval na balze s diamantom a rezal furt. Zatiaľ žiadne problémy vylamovanim ostria nemám.

Môj prvý kontakt s Maxametom bol však úplne iný 😵‍💫 Zohanl som výmenou Manix Lw používaný. Prišiel s ostrim v dosť zlom stave. Nemal som v tom čase diamantové brusivo a tak len na Sharpíku som ho ako tak dal do stavu že rezal papier. Po pár týždňoch som si všimol vylomený kúsok ostria. Vôbec neviem z čoho. Nič extra tvrdé som nerezal🤷‍♂️😳 Pokus o opravu len keramikou bol môj najhorší zážitok brúsenia🥵🥶🫣 Vtedy by som súhlasil že Maxamet je drama queen 🙁

řešilo se to milionkrát, jak maxamet tak 15V mají hrubou strukturu a jemným brouskem je můžeš krystal nebo cotoje vytrhnout, takže hrubší brousky tuším pod 1000?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/26/2012
K390 je výborná, podľa mojich skúseností je 15V ešte o level vyššie ☺️ Dokáže všetko čo K390 k tomu má lepšiu vydrž ostria, ľahko sa brúsi a skoro nepatinuje. Taký príklad zo života. Dosť sa potím a keď som mal par hodín nôž vo vrecku na časti čepeľe ktorá je mimo rúčky som na K390, Maxamete a iných uhlíkovkách ihneď mal tmavé fľaky. Na 15V sa mi to nestalo. A to ani včera v Súľovských po 3 a pol hodinách a 7km 😌 Viem že niekto má rád patinu. Ja sa skôr obávam že "prejde" do korózie 🫣 Na Maxamete zatiaľ len farbí. Na K390, M4 a podobne mi to občas až do červených fľakov prešlo 🤷‍♂️

Always look on the bright side of life...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Zajímavá diskuze. Z extrémů jsem vyrostl a nepotřebuju ocel, která vydrží 8 hodin denně řezat lano a pak se s ní jestě večer oholím. Samozřejmě chci slušné držení ostří, rozumnou houževnatost a co nejlepší odolnost proti korozi. A ideálně co nejjemnější strukturu. Takže za mě je takový sweet spot M390 a ekvivalenty, případně slušně zakalený Magnacut, S35VN, Elmax, Vanax...Maxamet doma mám na PM2, ale vadí mi, jak chytá lišku plus se bojím, je mi kudla 'spadne na zem' a čepel praskne. U K390 a M4 mi vadí, jak rychle reznou. Jsou oceli, co drží ostří velice dobře a zároveň odolávají korozi, tak proč mít v kapse něco, co rezne. Možná by to částečně vyřešilo DLC, ale já nerad na čelních povlaky...jestě mam doma S110V, která by mohla být zajímavá, ale tatím jsem se k ní nedostal. Uvidíme. Jo a přes léto jsem nosil S90V a to se chovala velice slušně. Ani náznak lišky a ostří to drží velice schopně. Prostě je fajn, že si máme z čeho vybrat.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
Flekatá K390, jedné jsem pomohl, druhá zatím přirozeně. Mě se líbí.
Mezi top oceli bych přidal K720, viz Želvákovo krájení kulatiny 8mm.

virtual1jk vložil tyto přílohy:
IMG_20260830_114551_841.jpg.jpg

Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Igi964 napsal:
K390 je výborná, podľa mojich skúseností je 15V ešte o level vyššie ☺️ Dokáže všetko čo K390 k tomu má lepšiu vydrž ostria, ľahko sa brúsi a skoro nepatinuje. Taký príklad zo života. Dosť sa potím a keď som mal par hodín nôž vo vrecku na časti čepeľe ktorá je mimo rúčky som na K390, Maxamete a iných uhlíkovkách ihneď mal tmavé fľaky. Na 15V sa mi to nestalo. A to ani včera v Súľovských po 3 a pol hodinách a 7km 😌 Viem že niekto má rád patinu. Ja sa skôr obávam že "prejde" do korózie 🫣 Na Maxamete zatiaľ len farbí. Na K390, M4 a podobne mi to občas až do červených fľakov prešlo 🤷‍♂️

Tak to mne zas po 2 rokoch skoro dennodenného nosenia K390 nič, len tmavá patina, 15V po dvoch týždňoch červené hrdzavé bodky a vylomené ostrie... 😉
"I'm not gonna fight you, Ringo! There's no money in it."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/26/2012
Ako hovorí Sal Glesser. All good, but different 😇
Každá oceľ má svoje plus a mínus. Ak máš rád M390, tak S110V je ešte viac "nerezová" a má vyššiu výdrž ostria. Nevýhodou je menšia húževnatosť. Videl som Spyderca S110V zlomené podobne ako Maxamet cez dieru 😵‍💫 Určite išlo o extrémny prípad. Aj preto si myslím že 15V je TOP. Padol mi na dlažbu a tá ultra tenká špička mala iba minimálne poškodenie. Po prvom brúseni to zmizlo☺️
Maxamet sa mi páči kôli tomu ako reže. Závisí od nabrúsenia mňa pri Maxe baví hrubší grit. Plus šedá až duhová patina 😉

K390 aj M4 som mal viackrát. Veľmi dobrý pomer vydrž ostria a húževnatosťi. Trochu mi vadí sklon k líške.

Magnacut mňa osobne sklamal. Bol okolo neho veľký hype. Testy vydrže na úrovni M390, no mne prišiel priemerný 🙄

Always look on the bright side of life...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Díky za super debatu!!Admire
Mě nevadí DLC, naopak.
Děsí mě křehkost. Představa, že primitivním pohybem, mini zatížením(páka pří lámání tenoučkých třísek…) ulomím špičku, část ostří, prostě obsese…🙈
S Elmaxem, M390, RWL, Sleipnerem jsem spokojený bez výhrad, ale jako modlu mám právě K390 nebo Vanadis 4E, zatím…
Třeba K390 na Spy Endela nebo teď nově na Kizer Sable Chief DLC je prostě👍

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 6/7/2014
Měl jsem období "super" ocelí 125v, Rex121, k390, ruzné damašky apod. Buď to to všechno rezlo, člověk se bál aby se to nezlomilo nebo to nešlo skoro nabrousit. A jediné co opravdu nemám ve vitríně tak je x let denně Cold Steel Master Hunter ze 3V který nosím téměř denně ve sluzbě. Původní verze s DLC. Ten má napracován nesmysl. A teď nově na zdejší radu doporučený Bodacious ve Spy 27. A ta ocel je super. Jde nabrousit jak Sandvik a drží krásně. A nebojím se, že když mi spadne na zem, zlomí se jak sklo. Opravdu překvapení v dobrém.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/24/2018
Tom bmg napsal:
Měl jsem období "super" ocelí 125v, Rex121, k390, ruzné damašky apod. Buď to to všechno rezlo, člověk se bál aby se to nezlomilo nebo to nešlo skoro nabrousit. A jediné co opravdu nemám ve vitríně tak je x let denně Cold Steel Master Hunter ze 3V který nosím téměř denně ve sluzbě. Původní verze s DLC. Ten má napracován nesmysl. A teď nově na zdejší radu doporučený Bodacious ve Spy 27. A ta ocel je super. Jde nabrousit jak Sandvik a drží krásně. A nebojím se, že když mi spadne na zem, zlomí se jak sklo. Opravdu překvapení v dobrém.

No vidíš a mně se přáve na 3V Coldsteelu Trail Master vylomil zub.
Posláno:

Pozorovatel
3rdlife napsal:
Tom bmg napsal:

No vidíš a mně se přáve na 3V Coldsteelu Trail Master vylomil zub.

A já to nosím furt na stehně před pistolí na steheňáku. Šáhnu a je tam. Nejvíc řeže pizzu ale také furt na něj prší ( no tenhle rok ne ) a nijak to nečistim. Prostě je tam na noze a nemusím hledat. Sekal větve, dělal zářez u sražené zvěře atd. Neni den, abych ho na něco nepoužil. Ale ostrí nedrží tak, jako to Spy 27 a je horší to vytáhnout tak " hezky"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Tom bmg napsal:

Tak, tak... Ak sa nemýlim, tak jedným z najväčších propagátorov Spy27 som bol práve ja, takže dávam ti za pravdu 😊 A som rád, že to nie je len moje subjektívne skreslenie ☺️
"I'm not gonna fight you, Ringo! There's no money in it."
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/28/2010
Nový koloušek aneb z LC200N jsem doma ještě nic neměl 😎😅

Porter vložil tyto přílohy:
IMG_3737_SnapseedCopy.jpeg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
A ten bude můj... Děkuji mistrovi Mydlinkovi

Tom bmg vložil tyto přílohy:
IMG_20260902_105427.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/20/2020
Tom bmg napsal:
A ten bude můj... Děkuji mistrovi Mydlinkovi
Ahoj a g10 hladká ale má nejaký "grip"?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/10/2014
Má jemné drážkování, kulovou frézou pr.5mm do hloubky 0,1 mm. Na fotkách v mé galerii je to vidět víc. I když to ty "wave" docela dobře maskují. 😉
KONTAKT POUZE PŘES EMAIL! Ten se mi stahuje do mobilu a mohu odpovědět, dík za pochopení.
Posláno:
Štamgast
Tak to je fajn nie som fanda tých " hladkých na šamanovi aj bodacious- ovi.😉
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/26/2008
Malá hádanka, na které filmy/knihy si nyní "hraji"?

Honzík Lékárník vložil tyto přílohy:
IMG_20260902_183624.jpg.jpg

Evropská Unie končí tam, kam dostřelí má brokovnice!
Posláno:
Štamgast
Hanibal?Mlčanie jahniat?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/26/2008
Je to tak... Lišaj smrtihlav, kožná vesta a hlavní hrdina Spyderco Harpy... Vlastně je to tak, pomotal jsem dva filmy (knihy) dohromady... Ale těžké to evidentně nebylo...Happy
Evropská Unie končí tam, kam dostřelí má brokovnice!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum