ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/30/2009
nazdar.poradte mi noze z rwl34.co si myslite o tejto ocely?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/9/2006
Špičková nerezová práškovka, myslím jedna z mála ocelí, vytvořených přímo pro nožířské účely. Velmi houževnatá, poměrně dost řezivá. Stačí?Wink
Všechno dobré je k něčemu dobré
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/30/2009
porad neakych dostupnych vyrobcov.a co si myslis o infi a busse combat
Posláno:

Štamgast
Dostupných výrobců je tu víc, kromě mně například Ládes, Želva, Dohnalovi...atdWink
Jinak ty názvy, co jsi uvedl mi nic neříkají, ale předpokládám, že jde o značky nožů.
RWLku jsem na továrně vyráběných nožích moc neviděl, je dost drahá a tak trochu z módy, i když nechápu proč, pořád je to špička. Teď jsou (celkem nesmyslně) v módě supertvrdé oceli, které jsou ovšem dost náchylné na zlomení.
Tahle ocel naproti tomu splňuje náročné požadavky na houževnatost i při tvrdosti 60HRc, což je dle mého názoru už zbytečně moc.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/1/2009
V Cechach vyrabi noze z RWL nejdele nozir Zdenek Stor, tak ze dobrou kvalitu asi opravdu muze zarucit. Mrkni na jeho web knifemakers.eu
Posláno:

Štamgast
No myslím, že říct nejdéle je dost odvážný. Ale pravda je, že ji používá. Tuhle ocel ale stejně většina výrobců nechává tepelně zpracovat v profi kalírnách, takže o nějakých zkušenostech s ní je celkem zbytečný mluvit. Je to prostě špičková ocel, která při špičkovém tepelném zpracování poskytuje špičkové vlastnosti.
Tož tak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
RWL 34

Kalitelná martenzitová nerezová ocel pro čepele nožů vyráběná rychle ztužitelnou práškovou technologií.

Tepelné zpracování
Teplota pro válcování - kování 1160 - 1050 C
Tání se objevuje při teplotě 1220 C (2230 F). To znamená, že ocel je poměrně citlivá na přehřátí. "Hoření" se může objevit při příliš vysokých teplotách ohřívání. Musí se počítat s "deformačním teplem". Dlouhodobé zahřívání vede ke ztrátě materiálu z důvodu dekarbonizace. Pomalé chlazení nebo postupné žíhání po zahřátí je prevencí vzniku trhlin.

Rychlé ztužení
Moderní nástrojové oceli na stříhání nebo na prostřihovací ostří jsou v dnešní době vyráběny z rychle ztužených práškových materiálů, RSP - nástrojové oceli. V Söderforsu se ASP-oceli (obchodní název) vyrábí už 20 let. ASP-oceli našli své uplatnění v těchto odvětvích mechanického průmyslu, kde stabilita ostří nástroje je základem.

Důvod, proč RSP - oceli poskytují výjimečné ostří se skrývá ve ztužené struktuře.

Hrubá karbidová struktura běžných ocelí omezuje pevnost v lomu. Shluky karbidů se chovají jako iniciátoři lomu na určitém stupni namáhání. Podstatně menší shluky karbidů v rychle tužených materiálech způsobují, že k lomu dochází až při téměř dvojnásobném stupni namáhání. Práškové oceli mají téměř dvojnásobnou pevnost v lomu než běžné oceli.

Nejlepší kombinace tvrdosti a síly je právě v rychle ztužených práškových ocelích.

Složení martensitické nerezové damascenscké oceli RWL 34 v %.

Materiál C Si Mn Cr Mo V
RWL 34 1,05 0,50 0,50 14,00 4,00 0,20

Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2005
Zdravim pani, jeden znamy ma stav ohrozenia surne zhana bronzovy odliatok zastity a hlavice na lovecky tesak a nejak sa nam to nedari zohnat..... Na Jatagane to nemaju ze objednali no zatial nic neviete kde by sa to mohlo este dat kupit? Vopred dakujem Happy
Hneva ma ked mi nieco nefunguje... No viac ma vie nahnevat ked neviem preco to nefunguje!... :-D
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/22/2008
dark.edge napsal:
Zdravim pani, jeden znamy ma stav ohrozenia surne zhana bronzovy odliatok zastity a hlavice na lovecky tesak a nejak sa nam to nedari zohnat..... Na Jatagane to nemaju ze objednali no zatial nic neviete kde by sa to mohlo este dat kupit? Vopred dakujem Happy

Skús zavolať tomuto chlapíkovi. Na výstave v BA niečo mal.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2005
Dik Kurt za info vybavene dufam Laugh Wink
Hneva ma ked mi nieco nefunguje... No viac ma vie nahnevat ked neviem preco to nefunguje!... :-D
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Vyrobil jsem z RWL34 několik nožů. Oo kuchyňských, po survival macka. Jsem s tou ocelí velmi spokojen. Wink
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/11/2008
Ahoj,
chtěl jsem se pánů nožířů zeptat, jak se dá v domácích podmínkách leštit /vyleštit nůž?
Díky všem za případnou odpověď, Martin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/8/2007
Martin.D napsal:
Ahoj,
chtěl jsem se pánů nožířů zeptat, jak se dá v domácích podmínkách leštit /vyleštit nůž?

je o tom celé vlákno
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=876
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/11/2008
cb058374 napsal:
Martin.D napsal:
Ahoj,

je o tom celé vlákno
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=876

Díky
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/3/2008
Zabývá se tady někdo ještě tvorbou damaškových a podobných prstenů nebo už se všichni šťastně provdali a nešťastně oženili a tudíž je to pasééééé?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
pořád dělámWink
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/26/2005
Mám prosbu. Neznáte někdo důvěryhodný zdroj repasovaných pecí?
Dík.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/25/2009
Zdravím panové chtěl bych se zeptat zda by byl někdo ochoten a schopen vyrobit tento nůž http://www.noze-nuz.com/browning/BR580.php akorát ho zmenšit do velikosti někde od 25-30cm kdyby se někdo našel prosím o odpoved do emailu díky poteší mě i orientační cena
Radek
Bad
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/26/2009
prosím o info o černění čepelí kdo to dělá a jakým způsobem se to dělá díky odpověď prosím do mejlu spěchá
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
dadek napsal:
Zdravím panové chtěl bych se zeptat zda by byl někdo ochoten a schopen vyrobit tento nůž http://www.noze-nuz.com/browning/BR580.php akorát ho zmenšit do velikosti někde od 25-30cm kdyby se někdo našel prosím o odpoved do emailu díky poteší mě i orientační cena
Radek

Ahoj, pokud vím jediný podobný nůž tady dělal Ondřej Kašuba (Oncudora san). Zkus se obrátit na něho Wink
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum