ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
INMU Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/11/2006
Zdravím všechny,
uplynulo hodně vody v Rio Pecos, takže jsem se rozhodl, že je čas rozvířit hladinu tohohle vlákna. Nožík byl dokončen sice už v létě, ale nějak jsem se nemohl dokopat k tomu, abych předvedl fotky. Nožík už běhá v jedné kapse po Plzni.
Přesné rozměry si bohužel nepamatuju, třeba doplní majitel.

Byl to takový experiment. Důraz byl kladen na výrobu bytelného motýlka s co nejnižšími náklady. Taková ekonomická verze. Čili jednoduché přímé linie, žádná záštita, jednoduchý výbrus, hrubší povrchovka. Insiprace byla v jedoduchých tvarech filipínských balisongů, akorát v provedení celokov. Nůž je celý proveden v AK5 tloušťky 3 mm, čepel asi 56 HRC, rukojeti 50-52 HRC. Západka je s pružinkou.

Pro sebe mu říkám EkonomCool

INMU vložil tyto přílohy:
DSCN3114.JPG.jpg
DSCN3115.JPG.jpg
DSCN3120.JPG.jpg
DSCN3128.JPG.jpg

Je to boj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/7/2010
Applause ještě jsem nevlastnil motýla a tenhle je fakt moc pěknej, navíc má vlastnosti ( to "eko") které ho předurčují k boji o snový ručo vyrobený zavírák do mojí kapsy...Grin Ok chytl mě.....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/7/2008
Nazdáár ...no konečně po dlouhé době něco nového ( já mám co kecat) ...super motýl ...ale nic jiného bych od Tebe nečekal! ty střenky jsi mrskl jen do chloridu ?
Posláno:

Štamgast
hf.p napsal:
Nazdáár ...no konečně po dlouhé době něco nového ( já mám co kecat) ...super motýl ...ale nic jiného bych od Tebe nečekal! ty střenky jsi mrskl jen do chloridu ?

Nee, takhle zašedlý to přišlo z kalírny, tak jsme to tak nechali.

Právě když mi přišel ten nůž z kalírny, tak jsem se děsně navztekal. Čepel byla v půlce ohnutá, že to dělalo na špičce tak půl centimetru. S rovnáním mi poradili Luboš a Qweck, ale bylo to veselý

Je to boj
Posláno:

Štamgast
Ještě jsem objevil pár výrobních

1.JPG.jpg
2.JPG.jpg
3.JPG.jpg
4.JPG.jpg
5.JPG.jpg

Je to boj
Posláno:

Štamgast
A jedna čerstvá novinka.
Tenhle je trochu vymazlenější. Radost z něj bude mít snad hlavně Golem, kterému je určen. Čeká na něj, chudák, už dost dlouho.

Čepel 3,6 mm 440 C na 60 HRC
Délka čepele cca 100 mm, ostří 90 mm
Délka zavřený 127 mm
Celková délka 225 mm

Ručky jsou 2 mm nerez a černo červená mikarta z Příbrami. Západka s pružinkou.

P9300005.JPG.jpg
P9300021.JPG.jpg
P9300029.JPG.jpg
P9300036.JPG.jpg
P9300037.JPG.jpg
P9300047.JPG.jpg
P9300053.JPG.jpg
P9300068.JPG.jpg

Je to boj
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/29/2007
INMU napsal:
Zdravím všechny,
uplynulo hodně vody v Rio Pecos, takže jsem se rozhodl, že je čas rozvířit hladinu tohohle vlákna. Nožík byl dokončen sice už v létě, ale nějak jsem se nemohl dokopat k tomu, abych předvedl fotky. Nožík už běhá v jedné kapse po Plzni.
Přesné rozměry si bohužel nepamatuju, třeba doplní majitel.

Byl to takový experiment. Důraz byl kladen na výrobu bytelného motýlka s co nejnižšími náklady. Taková ekonomická verze. Čili jednoduché přímé linie, žádná záštita, jednoduchý výbrus, hrubší povrchovka. Insiprace byla v jedoduchých tvarech filipínských balisongů, akorát v provedení celokov. Nůž je celý proveden v AK5 tloušťky 3 mm, čepel asi 56 HRC, rukojeti 50-52 HRC. Západka je s pružinkou.

Pro sebe mu říkám EkonomCool

Jasně že doplní a rádHappy

BALISONG EKONOM
Celková délka v otevřeném stavu......222mm
Délka v zavřeném stavu.......................130mm
Délka střenek.........................................122mm
Délka čepele..........................................119mm
Délka ostří.................................................95mm
Tloušťka čepele..........................................3mm

Je fakt super a byl povýšen na EDC balisong.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/20/2009
Mno INMU, byla to milá náhoda potkat v ocelovém městě tvář z Knifu. :o)
Teď k tvému noži. Je to krásnej elegantní motýl, jen vzlétnout. Nosíš některý svůj kousek u sebe??
Rád bych jej ošmatal na živo Wink
Měj se dobře a přeji hodně nápadů.
Posláno:

Štamgast
Hektor napsal:
Mno INMU, byla to milá náhoda potkat v ocelovém městě tvář z Knifu. :o)
Teď k tvému noži. Je to krásnej elegantní motýl, jen vzlétnout. Nosíš některý svůj kousek u sebe??

Občas s sebou vezmu tu ebenovou variaci na mayhema, kterou mám na stránce 7. Hlavně do saka a na různý lepší příležitosti. Mám ho jak otakový svýteční nůžLaugh Stabilně ne. Mám totiž o svém EDC už dlouho docela přesnou představu, ale ještě jse se nějak nědostal k realizaci.
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2010
ahoj pekná a elegantná prácaApplause pac imroHappy
Co jsme udělali jen pro sebe,zemře s námi.co jsme udělali pro ostatní a pro svět,zůstane nesmrtelné.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/7/2008
si říkám že to má nějaký divný odstín na to aby to byl chlorid :) ale vypadá to skvěle ! Jak tam vlastně boucháš ty dosedací kolíky ? jestli to není tajemství ? to lisuješ?

prohlá čepel půl cm ? oh shit ... nechceš mi říct, jak jsi to rovnal prosím ? jestli se Ti nechce zasírat vlákno, klidně můžem mailem ...ale tohle info by možná zajímalo nejen mě ...

Ten pro golema je SAKRA dobrý !!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ahoj,

mě na tom Golemovém moc nesedí ta mikarta.Hezčí, řekl bych, by bylo hezké dřevo, ale moc se mi líbí ten klip!!!! Nějak jsem přehlédl že máš raznici a zjistil až teď.....red face . Taky moc povedená a dobrej výběr Ok . Jirka.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/17/2006
Je presne podla mojich predstav,Ta mikarta je fajnApplause , drevo som nan nechcel, za ten skoro rok a pol to naozaj stálo ĎAKUJEMApplause Applause Grin Admire
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ano, to jsem předpokládal, že tobě se bude líbit i že jsi to tak chtěl..... psal jsem co by se líbilo mě Wink Ok . Jirka.
Posláno:

Štamgast
hf.p napsal:
Jak tam vlastně boucháš ty dosedací kolíky ? jestli to není tajemství ? to lisuješ?

prohlá čepel půl cm ? oh shit ... nechceš mi říct, jak jsi to rovnal prosím ? jestli se Ti nechce zasírat vlákno, klidně můžem mailem ...ale tohle info by možná zajímalo nejen mě ...

Kolíky jsem původně používal takové ty pérové jakoby zatočené z plechu, ale nevypadalo to moc pěkně. Pak jsem náhodou v jedněch modelářských potřebách objevil kalené ocelové dráty. Nevím, na co to používají... Prodávají se v celé řadě průměrů. Doma jsem pak zjistil, že přestože na šupleře odečtu 3,0 mm, tak se to do 3 mm díry nevejde. Prostě je tam nějaká setinka navíc. Když ale konce zabrousím do tupého hrotu, tak to tam kladivem narvu a ven se to zase jinak než kladivem nedostane. Je teda děsná piplačka nasadit tam ten kolík rovně. On když má na délku 8 mm, tak se docela blbě držíLaugh
BM to dělá úplně stejně, bylo to vidět v takové videoprohlídce jejich fabrikou, na ktero utu někde byl odkaz.

K tomu rovnání...nevím, jestli budu schopen to nějak srozumitelně popsat. V podstatě je to proti logice. Postup, který asi každého napadne je, že si čepelku na dvou místech podloží, položí ji tím prohybem nahoru a do ohnutéh místa buší paličkou nebo se to snaží narovnat statickou silou.
To, co mi poradili bylo úplně obráceně. Je to takové kování za studena. Čepel položit na tvrdou rovnou podložku prohybem dolů (čili jeden konec je zvedlý ve vzduchu) A pak se vezme kladívko a jeho hrotem nebo hranou se provede série slabých úderů po délce čepele. Začneš v části, kde ještě čepel leží na podložce a postupuješ do toho prohnutí. Tak 3-5 úderů za sebou po jednom centimetru. A pořád dokola a pak postupuješ po čepeli dál a dál a oblouk se ztrácí a ztrácí. V podstatě je cílem rozklepat materiál na vnitřní straně prohnutí do větší délky a tím se to srovná. Chce to trpělivost, ale funguje to.
Je to boj
Posláno:

Štamgast
jirka007 napsal:
Ahoj,

mě na tom Golemovém moc nesedí ta mikarta.Hezčí, řekl bych, by bylo hezké dřevo, ale moc se mi líbí ten klip!!!! Nějak jsem přehlédl že máš raznici a zjistil až teď.....red face . Taky moc povedená a dobrej výběr Ok . Jirka.

Razničku mám od Gonzy. Je to rys čili INMU v jazyce Siouxů (pozůstatky poslednosti severoamerickými indiány)
Mikarta je tam z praktických důvodů. Shodli jsme se s Golemem, že by měla líp snášet různé pády a nárazy, které jsou u motýlků běžnější než u klasických zavíráků. Původně to měla být G10, ale pak jsme ji nesehnali. Ale zase se vrátím ke dřevu, ten prach z mikarty je pěkný svinstvoLaugh

Jsem rád že sis všiml klipsu. Na ten jsem hrdej. Je to sice pracnější, ale myslím, že oproti obyčejnému klipsu naohýbanému z plechu je tenhle o několik tříd výš.

A vůbec Vám všem děkuju za kladné ohlasy. Potěší. Tyhle kudličky jsou asi zase na delší dobu poslední, protože počítám, že se do dílny zase dostanu až někdy kolem vánoc.
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/7/2008
INMU napsal:

V podstatě je to proti logice.
To, co mi poradili bylo úplně obráceně. Je to takové kování za studena. Čepel položit na tvrdou rovnou podložku prohybem dolů (čili jeden konec je zvedlý ve vzduchu) A pak se vezme kladívko a jeho hrotem nebo hranou se provede série slabých úderů po délce čepele. Začneš v části, kde ještě čepel leží na podložce a postupuješ do toho prohnutí. Tak 3-5 úderů za sebou po jednom centimetru. A pořád dokola a pak postupuješ po čepeli dál a dál a oblouk se ztrácí a ztrácí. V podstatě je cílem rozklepat materiál na vnitřní straně prohnutí do větší délky a tím se to srovná. Chce to trpělivost, ale funguje to.

Inmu, práveže toto je logické a vychádza to z fyziky.
Na vnútornej strane ohybu nakuješ materiál a tým pádom vlastne vyrovnáš ohyb. Ale to už si vlastne vyskúšal.Grin
Motýliky síce nemusím ale tento sa my celkom páči.Happy
Posláno:

Štamgast
Hmmm... koukám, že je to bezmála rok... nějak nebyl čas

Ale konečně něco nového, něco na mě trochu netypického. Je na přání pro kamaráda.Pozítří s ním jede na rok do Finska, tak jsem zvědavej, jak v tamní konkurenci obstojíHappy

Elf:
Materiály: RWL34 ve 4 mm, bubingo, záštita nerez, záslepka z velblouda, pouzdro z hověziny.
Délka čepele: 162 mm
Celková délka: 280 mm
Hmotnost nože: 236 g
Hmotnost komplet 386 g

Na záslepce pokus o scrimshaw...stálo mě to děsný nervy a málem jsem to nakonec odbrousil pryč... měl jsem pocit, že jsem to tim celý zkazil. Nikdy víceLaugh

A vůbec celá výroba toho nože by jeden problém na druhym. Nejhorší bylo asi, když to přišlo z kalírny o nějakejch 7 mm prohnutý. Srovnávat to bylo opravdu lahoda.

A vzdávám hold všem, kdo takhle velké a větší čepele dělají normálně. Já se zase rád vrátim k motejlkům s čepelkama do 12 cm. Výbrus téhle čepele byl pro mě očistec.

DSCN4053.JPG.jpg
DSCN4066.JPG.jpg
DSCN4074.JPG.jpg
DSCN4086.JPG.jpg
DSCN4098.JPG.jpg
DSCN4106.JPG.jpg
DSCN4113.JPG.jpg
DSCN4117.JPG.jpg
DSCN4126.JPG.jpg
DSCN4153.JPG.jpg
DSCN4159.JPG.jpg
DSCN4057.JPG.jpg

Je to boj
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
A vidíš, výsledek na takové trápení vůbec nevypadá. Je to proporčně i zpracováním krásná kudla a věřím, že majitel ji ocení. Ok
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/24/2011
Vypada luxusne, gratuluju ke krasnymu kousku! Kamarad bude urcite spokojenej, taky bych byl :)
Zvlastni znameni woodcraft... (c) Wabi Ryvola
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum