ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Roman Švarc - Black Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/12/2009
Příspěvky: 2,399
upbraider napsal:
Čeho je kopie ten nůž, co sem postnul Mototechna? Vypadá docela k světu. Snažil jsem se od boku hledat u Topsů a Extremy Ratio ale napoprvé se mi to najít nepodařilo....a ještě to šídlo k němu je co? Pilníček? Něco jako příslušenství k utonu?


Je to taká moja variácia na ER Doberman, a tá vtákovina k tomu - to je ihla, koniec to má plochý ako šróbovák, a neslúži to k ničomu konkrétnemu, dá sa s tým robiť prakticky čokoľvek. Má to ostrý plochý hrot - ako dlátko, na šróbovanie, má to tvar klinu - takže niečo rozšprajcnúť, dá sa s tým fakt všeličo. Poznáš to - sedíš niekde pri ohni na polene, a máš chuť sa s niečím stále hrať, do niečoho niečím štuchať, a veľká kudla sa k tomu nehodí. Tak vezmeš takúto kravinu a blbneš :) Je to zo zbytku pri výrobe kudly, tak som to nechcel vyhodiť a urobil som si takúto vtákovinu ako nepostrádateľný a praktický doplnok ku kudlíku Laugh


mototechna vložil tyto přílohy:
037ci.jpg.jpg


kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Dělám na těch buřtkudlách. Takže, takhle jsem seskládaný, když leštím ten výbrus kotoučem.
Je jedno, jestli brousíte ve stoje, vsedě, vkleče, ži ležmo. Happy ale musíte se umět zapřít o cokoliv okolo sebe. Horolezci znají-pravidlo tří pevných bodů platí i na výbrusy. Cool Tady doma to mám tak, že zadkem jsem opřený o dveře, loktem o pracovní stůl, lokty o čím dál větší břuch, a nohama tlačím k zemi samotížkou. Laugh


Black vložil tyto přílohy:
Snímek_6073.jpg
Snímek_6075.jpg
Snímek_6076.jpg


Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Minulou neděli jsem byl požádán několika lidmi o opravu ostří na kuchařských nožích. Toto jsou dva japonci. Happy Pěkné nože, ale z výroby neskutečné žiletky. Já si myslím, že v našich krajích jsou ty nože obtížně použitelné. Ostří je extrémně tenké. Stačí maličkost, a jsou na něm zuby. Takže ty zuby právě opravuju.


Black vložil tyto přílohy:
Snímek_6077.jpg.jpg


Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Stáhnu zub na pásovce na pásu 180. Pak to na kontaktním kole pohladím shora dolů na 400, a pak už smirkovací kostka, a smirky. Pak přeleštění na brusném kameni z keramiky od Jan03. Jeho výrobky používám denně na broušení spousty věcí. A pak kůže s brusnou pastou, a je to hotové. Jeden nůž takto opravím za 30-45minut.


Black vložil tyto přílohy:
Snímek_6079.jpg.jpg
Snímek_6080.jpg.jpg
Snímek_6081.jpg.jpg


Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/7/2011
Příspěvky: 863
ahoj Romane,
no tak to sis naložil!!!!!!Nabrousit japonské kuchyňáky,to je opravdu
palba.Jsem zvědav,jak to zvládneš,ale upřímně pak napiš po pravdě,
jak se ti to dělalo a jaký byl pracovní postup.Trochu tuto problematiku
znám a tak jsem zvědav,jak se s tím popasuješ.Bacha snadno se přehřejí
Nechoď s nima na žadný mašiny,chce to vše pomaličku v packách.
to bude ok.Ale nevím ,zda se ti povede vytáhnout břit.Držím palce!!A pak napiš
Rocktead to dělá růčo na šmirglech a ve finale na tekuté pastě.Tu nanesou na
riflovinu a obtahuji to do super ostří.Pak je to žiletka!!!Ok Ale trva to pekelně dlouho.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Přesně je to, jak píšeš. Jsou to žiletky. Ale na náš způsob užívání v kuchyni jsou nevhodné.
S broušením je vždy problém, pokud bych chtěl mít tu žiletku. Ale já to malinko sklápím, takže to jde naprosto v pohodě, a rychle. (Z jemného ostří strach nemám, naučil jsem se brousit břitvy, se kterýma se i já sám holím, od Petra Smékala..)
Ostřily se velmi dobře, a drží krásně břit. Nabrousil jsem už tisíce kuchařských nožů. Asi prostě japonec na suši bude chtít jinou jakost, ale poměrně znám naše uživatele. Tady udělat tento typ výbrusu na noži, tak mám obratem reklamaci, že tam jsou zuby. Tak to je. Užíváme, a zacházíme s noži jinak, jež japonci. Nemůžeme mít stejné nože. (tedy ne se stejně jedovatým výbrusem)
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/7/2011
Příspěvky: 863
jo holt každý nůž je na něco jiného.Tady máme každý doma tři kudly a s těma děláme všechno..a to je na prd...tak to nefunguje.Stále pak jen brousíme, až do zblbnutí dokola.
A na suši a ryby?To jsou panečku skalpely.Můžeš s nima bourat i zmrzleho tuňáka,což
není zrovna malá ryba.Viděl jsem to na vlastní kukadla a ta mi málem vypadla..to je koncert.Všem nožířům,co si myslí,že jsou nožíři, bych přál tuto exkursi,ať vidí ,co jsou to za
nože a pak by mě zajímalo jestly by ty jejich kudly snesly takové zatížení a mohli by s nima dělat cely den!!!!!!!!!!Bez nabroušení-podotýkám!!!!Surprised NoNoNo
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Míro, sice mám doma brusný syntetický kámen z japonska jen jeden, ale brusných kamenů mám hodně. Já taky uvažoval, jestli to brousit na japonský způsob až na totální ušudlání ručně, ale pak jsem si řekl, že tudy cesta v čr nevede. Happy To by mohli majitelé těchto nožů v tom případě oslovit akorát těch pár chlapů, co tu dělají japonské meče. Ti mají brusné kameny dovezené z japonska. Ale kuchařský nůž není meč, já to tak neprožívám. Navíc silně pochybuju, že by si někdo dal postaru na japonský způsob brousit kudly, když s cenou práce by takové přebroušení stálo docela hodně peněz. Je potřeba stále hledat kompromisy.
Pokud bys však něco k tomuto tématu měl, rád se přiučím. Piš, informací není nikdy dost.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/9/2008
Příspěvky: 463
Ahoj Roman, tú kožu máš nalepenú na čom? Na pertinaxe? nepotrebuje to kúsok pružiť?D.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Jen na kusu bukového prkna. Ohnuto, hladkou stranou nahoru. Přibito hřebíčky. Funguje mi to tak už hromadu let. Tohle mám na nože. Na břitvy mám i volný pás, i kůži s průhybem od výrobce Petr Smékal. Happy
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Ten menší nůž jsem našel u českého dovozce. Je velmi levný. Takže, moje přebroušení na kamenech by bylo dražší, než koupě nového nože.

http://www.drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=3729
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/21/2010
Příspěvky: 1,838
Vseta napsal:
Black napsal:
Už vím, na čem budu makat o víkendu. Happy
Móc pěkné Happy Zdá se mi to,nebo je ta čtvrtá kudla ouplně dole nějaká větší? Že by lehčí posun od "buřtkraftu" k "survájvlu"? Nebo mě klame oko?
Je to tájo? A co ta střenka na asi Colt 1911 na výřezu Combat persian na poslední fotce na této straně? Můžu se zeptat,bude z ní příložka na kudel,nebo jsi se dal už i na puškařinu?Shocked
S kým se nedá vyjít,s tím se dá ještě vyběhnout.....
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2011
Příspěvky: 1,396
Romane, s tím broušením levných nožů s Tebou plně souhlasím. Brousím
nože pouze ručně, takže jenom sobě, nebo někomu z rodiny. Tak vím, že
brousit nože ručně, je velmi drahý drahý koníček. Pokud tedy přijde někdo
navíc, zapírám, zapírám....
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Vseta napsal:
[quote=Vseta] A co ta střenka na asi Colt 1911 na výřezu Combat persian na poslední fotce na této straně? Můžu se zeptat,bude z ní příložka na kudel,nebo jsi se dal už i na puškařinu?Shocked


Bude to nůž na objednávku. V Praze na výstavě mi zadal jeden ze střelců, co už má několik mých nožů pevnou verzi nože, který již vlastní, jako zavírací. Každý rok si ode mně koupí minimálně jeden nůž. Ale už má i kosičku na čištění střelnice.
Namalovali jsme si to na výstavě na papír, a šmytec, vyrobím. Však příložky mi dodal, a zakalený plocháč moje zámečnictví zvládne. Happy
Ale až se konečně někdy urvu, že nebudu dělat kudlu jen na zakázku, ale jen tak, potom mám kamaráda, co mi na příložky udělá suprovou rybinu, jako dělá na pažby.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Bushcrat knife. Happy Materiál N690, turecký ořech. Ocel sehnat jde, ale toho ořechu mám minimum. Nemám na něj zdroj. Je to hezké dřevo, ale jeho opracování je dvakrát zdlouhavější, než třeba má oblíbená brazilská třešeň.Happy Které díky kamarádovi odsud Happy Admire mám dostatek na dost dlouho. Happy
Takže, co vlastně tady ukazuju. Je to způsob práce. Líbil se mi surový povrch plný drobných teček, jaký ten matroš má, když jej koupím. Koupil jsem u H.Máry na Jataganu. Napadlo mně, že když může několik místních nožířů používat na finální úpravu čepele pískování jemným pískem, já to tam už vlastně mám od výroby. Takže jsem to jen přeleštil na filcovém kotouči se zelenou brusnou pastou. Myslím, že to in natura vypadá dost dobře. No, a výbrus není smirkovaný ručně, ale na kotouči. (jako např. moje kuchařské nože)Takže, a to je velmi pro mně i vás podstatné, já si nemorduju ruce na ruční smirkovačce, a vám nabídnu tento způsob opracování poté, jako velmi výrazně levnější. Oproti tomu samému noži z RWL34, který smirkuju ručně, tato verze bude o 1000kč levnější, jen díky tomuto způsobu práce. Což už by ledaskoho mohlo zaujmout. Takže pro tento rok stanovuji cenu tohoto nože na 3200, plus mínus rozdílná cena dřeva, textitu, micarty, G10, či co seženu.


Black vložil tyto přílohy:
Snímek_6087.jpg.jpg
Snímek_6083.jpg.jpg


Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/21/2010
Příspěvky: 1,838
FešákOk Ten tureckej ořech je proti našemu ořechu i tvrdší? Nebo je to zhruba nastejno?
S kým se nedá vyjít,s tím se dá ještě vyběhnout.....
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Je to jen pocit, přijde mi to stejně tvrdé, ale při leštění to trvá déle, než náš ořech. Ale tady je to přeci hlavně o pocitu líbivosti. Fungovat bude i buková parketa, ale ta dřívka jsou prostě o té drobné marnivosti zákazníka, že chce hezkou hračku. Happy
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
V Brně na výstavě, kde místo vystavování jsem si raději skvěle pokecal s Mírou Makovičkou.Happy mi dal do ruky Dipper tuhle emerickou kudlu. Kus zakaleného plocháče. Zjevně kolegové zámečníci. Cool Laugh Je to neskutečné těžítko. Měřil jsem to, má to tl.6,5mm...Mám strhnout ten černý hnus, vybrousit plný klín, a odlehčit. Happy Happy Happy
bod 1 chápu-osmirkuju
bod2 umím-vytáhnu nový výbrus
bod3-to je ta otázkaHappy , co s tím? Mám možnost to ztenčit celkově třeba o 1mm. Mám přístup k rovinné brusce. (o některých jsem tu párkrát utrousil-všechno ví, všechno zná, a od všeho má klíče. Happy tak od té mašiny mám klíče.) Bohužel, je to kalené, tak se mi moc nechce do toho vrtat díry pro odlehčení.
Na druhou stranu, tohle je kudla asi pro armádní účely, naprosto srovnatelná s anglickým MOD. Ale MOD u mně soukromně vede na žebříčku "nejhnusnější odfláknutý zakalený plocháč pro armádu", co znám. A já bych si vybral raději tuto, kdybych už musel mít tu volbu. Jedno se tomuhle noži upřít ale nedá. Nemá se na něm co posrat. Cool Je to prostě kus železa. Páčidlo, i těžítko v jednom. Má to ručku, ostří i špičku, tak pořád je to nůž. Laugh


Black vložil tyto přílohy:
Snímek_6088.jpg.jpg
Snímek_6089.jpg.jpg


Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/21/2010
Příspěvky: 1,838
Nevylehčí se to už tím novým výbrusem? Rukojeť vyřezat,vyfrézovat,vybrousit přímou bruskou? Nebo udělat zužující se fulltang,jako má třeba Crowel Barker? Aby měl u patky třeba jen 3,5mm?
S kým se nedá vyjít,s tím se dá ještě vyběhnout.....
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Vseta napsal:
Nevylehčí se to už tím novým výbrusem? Rukojeť vyřezat,vyfrézovat,vybrousit přímou bruskou? Nebo udělat zužující se fulltang,jako má třeba Crowel Barker? Aby měl u patky třeba jen 3,5mm?


Myslím, že se to odlehčí nejvíc, když to prostě pořádně uberu na tl. Ale máš pravdu, že zbroušení do klínu by trochu šlo. Jen bych to musel dělat ručně, nemám sklopný magnet na rovinnou brusku. Výbrusem se to neodlehčí skoro vůbec. Vyfrézovat do kaleného to dokáže leda CZechyCool . Ale tady mi to přijde, jako zbytečný luxus. Šlo by to vypálit vodou, laserem, nebo drátořezem. K němu přístup nějaký mám, ale je to drahý způsob. Cena opravy by asi neměla několikanásobně přesáhnout hodnotu koupeného nože. Cool Laugh Jsem prostě furt strojař. Cena-výkon. Happy
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris