ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stroje, zařízení, technika I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2005
Vlku vďaka za sekeru, nožorobstvo Sad smola...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2005
St.Nicolaus napsal:
Vlku vďaka za sekeru, nožorobstvo Sad smola...
edit: malo by to byt na ceste do tvojej mailovej schranky

edit2: mno tak ani po viacerych pokusoch sa mi to nedalo poslat tak ti tu davam link na rapidshare odtial si to mozes stiahnut

rapidshare.de/files/10285147/nozorobstwo.zip.html

vyber si moznost free pockaj kym skonci odpocitavanie vpis trojpismenovy kod a mozes zacat stahovat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Niki, kdybys to "nozorobstvo" nestáhl, ozvi se a já ti to vypálím (samozřejmě na CD, ne mezi oči Laugh)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/8/2004
maxeem napsal:
...provedení "jednošlapka"Shocked
Něco podobnýho budu mít akorát el.pohon ten musím zrestaurovat.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2006
Janstanek: Jaké plánuješ otáčky? Také bych chtěl udělat podobně velkou brusku, ale nevím, jaké otáčky budou vhodné.....nerad bych to pak předělával.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/8/2004
QNX napsal:
Janstanek: Jaké plánuješ otáčky? Také bych chtěl udělat podobně velkou brusku, ale nevím, jaké otáčky budou vhodné.....nerad bych to pak předělával.
Toť otázka zatim nevím spíš pomalejší ale skusím se mrknout na motor co tam je ale nebude to hned.
Ben
Posláno:
Pozorovatel
U kamenných brusů se počítá s obvodovou rychlostí 1-2m/s. Počítej kolem 80 až 120 otáček. Nejpomalejší motor má 700 ot/min. Musí se hodně dolu.
QNX
Posláno:
Pokročilý
u brusu 60cm a 4 ot/s je to cca 7.5 m/s. to není moc. Já nemám kamenej kotouč, ale normální korundovej o průměru 50 cm. Podle údajů výrobce by měl mít 30 m/s , tedy asi 1140 ot/min. Jenže když si představím ty otáčky a to těžký hovado....tak se toho docela bojím. Jednou mi ulétl ze soustruhu dřevěný špalek asi 40cm v průměru a 50 cm dlouhý, cestou urazil docela slušnej kus litiny, přeletěl přes celou dílnu a ještě udělal díru do zdi. Nerad bych si to zopakoval. Kdyby to točilo tak do 600 ot/min, tak už bych byl klidnější, jenže to zase nevím, jak to bude brousit.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
No nevim nevim ... Sad
Kamennej šlapací brus mám, občas na něm dělám, a musim říct, že při průměru ca 60 cm bych odhadoval otáčky tak na 1-1,5, max 2 za vteřinu (čili přesně to co tvrdí Ben). Pokoušet se šlapat rychlejc, tak se člověk jednak za chvíli ztrhá, a hlavně už je obtížný vůbec něco brousit jak ten pohyb nohy s tebou motá, i když máš opěrku. S motorem samozřejmě de vo něco trochu jinýho.
A taky ještě jedna věc - tyhle kameňáky jsou podle mně spíš na jemnější práci, dodělat ostří hoblíků a dlát po hrubým nabroušení (k čemuž ho převážně používám) nebo předělat ostří na zhuntovaným noži a tak, páč to bere hodně zvolna. Slušně přebrousit sekeru (pravda, byla dost zrasená) mně trvalo dost dlouho.
A aniž bych chtěl kohokoliv od čehokoliv předem odrazovat - zase ze zkušenosti - pískovec nemá homogenní zrnitost, občas je tam zrnko trochu větší, který udělá hlubší rejhu, takže pokud uvažujete o jeho použití na třeba výbrusy čepelí bacha abyste nebyli zklamaný (jako já).
Lenost - matka pokroku
Ben
Posláno:
Pozorovatel
Maxeem- počítá se tak v knížce Broušení nástrojů od vydavatelství Grada, mám to i potvrzeno od maníka co se tím živí, a dost dlouho cca 40 let.
Maximální obvodová rychlost pro kamenné brusy s motorovým pohonem nemá překročit 5 m/s. Co jsem se zatím setkal s pomaloběžnými brusy broděnými vodou, u žádného nepřekročili otáčky 250 ot/min. Ono nejde o to jak rychle materiál ubíráš, spíše že se vůbec nezahřívá.
Ben
Posláno:
Pozorovatel
Dany jestli mohu k sekerám. Mám ruskou ženijní a štípačku od Fiskarse. Brousím je pilníkem na omezováky motopil, moc se sice nelesknou, ale jsou ostré. Je to pouze má zkušenost, ale na ostření seker to mohu vřele doporučit.
QNX
Posláno:
Pokročilý
když to bude brousit s vodou...tak ty otáčky také nemohou překročit určitou mez, jinak by to strašně stříkalo. Jaká ta mez je, to právě vůbec netuším Sad
fm
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/27/2005
ahoj vsem kdo si troufaji i na starem vercajku vyrabet nove noze Happy
prave jsem si dovezl domu taky jeden takovy brus(viz.obrazek) zatim jsem nasel jen jedinou chybu a to, ze je na 380 coz u nas v panelaku neni obvykly rozvod tak bude muset jeste chvili pockat, nez jej plne vyuziju.
nenasel by se tady nekdo, kdo by byl schopen udelat drevene kolo(500x50) na brusne pasy jako ma Petr Dohnal
fm
Posláno:
Pokročilý

fm
Posláno:
Pokročilý
nejak jsem dnes levy na ty obrazky
fm
Posláno:
Pokročilý

Posláno:

Štamgast
Díky, tohle je to pravý řešení, na který jsem nebyl jako stavař schopnej přijít Shocked.
Akorát ještě jedna věc - jak zajistit, aby ten brusnej papír byl vypnutej? Když to budu do tý škvíry strkat rukama, tak to bude asi problém, ne? A když vypnutej nebude, tak se kousek pošoupne, na tý škvíře přehne a za chvíli uletí (bych se domníval). Leda by ta podložka pod ním byla dost pružná.

Ptám se sice jako blbec, ale již před léty jsem empiricky odvodil poučku " Blbec proto zůstává blbcem, že se nechce na nic zeptat, aby si o něm nemysleli, že je blbec" Razz
Lenost - matka pokroku
fm
Posláno:
Pokročilý
[quote=dany]Díky, tohle je to pravý řešení, na který jsem nebyl jako stavař schopnej přijít Shocked.
Akorát ještě jedna věc - jak zajistit, aby ten brusnej papír byl vypnutej? Když to budu do tý škvíry strkat rukama, tak to bude asi problém, ne? A když vypnutej nebude, tak se kousek pošoupne, na tý škvíře přehne a za chvíli uletí (bych se domníval). Leda by ta podložka pod ním byla dost pružná.

nejlepsi by bylo se zeptat primo Petra, jestli se nepletu, tak ta podlozka je filc, tak nevim jak moc je pruzna,
mozna by to slo vyresit slozenom kola z dvou pulkruhu na pant
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
dany: je to ze dřeva, čili to klidně přichyť sponkovačkou a pak dovři Wink
Jinak se to často dělá už s takovýma trnama na které ty konce nabodneš..

ale osobně se mi líbí víc vlkovo řešení s drážkou a klínkem, neb tam je to furt pevný kruh.. mám doma totiž pulírku právě na tom systému jako má petr, ale v kovu s 1cm filcem po obvodě a jak to někdy dovřeš víc či míň tak tím měníš kolo na šišku a pak to lehce háže nejde udělat ostrá hrana výbrusu..
Posláno:

Štamgast
Tagže, jestli jsem již konečně pochopil, to kolo je dělený (resp. složený ze dvou půlek)? To se mi ale vůůůbec nelýbý Angry. Fungovat to bude, natahování papíru bez problémů, ale ...
Holt budu asi radši ještě přemejšletSad.
Nebo spíš -
Vlkůůů, neposlal bys mi prosím obrázek toho svýho řešení?
Lenost - matka pokroku
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum