ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
jex
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/29/2002
Milan napsal:
Vzhledem k tomu, že sám nože vyrábím a také se trochu potýkám s nedostatkem materiálů, mohu všem doporučit nákupy na nožířských výstavách. Dají se tam koupit nejen různé druhy ocelí, ale také materiály na rukojeti.

Milan
Zkoušel někdo dělat z litého damašku (woodz, bulat)? Indové občas prodávají takové koule...
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
jex napsal:
Zkoušel někdo dělat z litého damašku (woodz, bulat)? Indové občas prodávají takové koule...
Bohužel jsem nic nezkoušel, ale wootz se dá koupit od Andrého Dhana www.bladesandmore.de/Uber_Dhan/uber_dhan.html Můžete jej potkat na některých českých výstavách - myslím že jezdí do Příbrami... Mívá s sebou meče nebo úlomky čepelí z wootzu.
Myslím, že vykovat wootz umí jen málo kovářů a některé výrobní postupy jsou již zapomenuty.

Milan
.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Wootz nabízí i www.brisa.fi , ale nemám tušení, co je to zač. Jinak trochu opožděně reaguji na to nitridování - v historii byla spousta pokusů na tohle téma, ale výsledky byly asi spíš symbolické. Zbraně se kalily do moči (nevím, oč je panenská lepší než jiná Happy), do hnoje, do svazků kůže, ale i do živých zajatců. V jedné legendě se popisuje, jak kovář rozpiloval meč, piliny přimíchal do krmení husám a z jejich trusu pak vykoval meč nový...Happy Ale na vážně míněné nitridování jsou určené speciální oceli a výrobní proces je dosti náročný, podoma ho asi těžko někdo zvládne. Povrchová vrstva je velice tvrdá, ale dost tenká - je nutné takhle upravovat už hotový nůž, ne jen na hrubo vybroušený.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/29/2003
ZAČÍNAL JSEM JAKO VŠICHNI.STROJNÍ PILKY,PILNÍKY,ÚPRAVY KUCHYŇÁKŮ.VE STROJNICKÝCH TABULKÁCH JSEM SE ZAČAL VÍCE ZAJÍMAT O MATERIÁLY.U NÁS NEJDOSTUPNĚJŠÍ 17029,17042 JSOU VELMI DOSTUPNÉ VE SKLADECH S HUTNÍM MATERIÁLEM.JE NEJČASTĚJI V KULATINÁCH A UŘÍZNOU VÁM JI NA KILA.PAK JEN STAČÍ V JAKÉKOLIV STROJAŘSKÉ FIRMĚ NECHAT OFRÉZOVAT NI PLOCHO,POPŘÍPADĚ JAKO PLOTOVAR NA INTEGRÁLNÍ NŮŽ.VÝHODA-DOSTUPNOST,NEVÝHODA VELKÝ ODPAD.JÁ POUŽÍVÁM 12C27 JA TO SKVĚLÝ MATROŠ.KOUPIL JSEM HO NA VÝSTAVĚ V BRNĚ.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/16/2003
Ohledne te 17029. Nemam s ni zatim zadne zkusenosti, ale nedosahuje tak dobrou tvrdost jako 19191. Jinak se urite vyskytuje i jako plech, osobne mam doma dva kousky asi tak 10 mm silne. Take jsem videl docela zajimavy material 19830, je to legovana nastrojovka, ale je to dovoz z Anglie, zajimave je ze neni zas tak moc draha, neco kolem 200,- za kilo, coz je oproti nerezu priblizne dvojnasobek. A ohledne te moci pri kaleni, tak se pouzivala panenska pravdepodobne kvuli poveram, pochybuji, ze by mela nejake jine slozeni nez moc ostatnich lidi.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Kde tu panenskou moč Pike sháníš? Razz
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Já ji nesháním, ale kdyby měl někdo zájem, tak myslím, že je přece jen jednodušší sehnat panenskou moč než živého zajatce Razz. Jinak 19830 je ekvivalent oblíbené nožířské oceli M2.
Posláno:
Začátečník
Tak bych rek, ze i toho zajatce by se podarilo sehnat, ale to riziko s tim bych nezkousel.Razz
Jinak jsem rad, ze se material 19830 pouziva i v nozirstvi, jen by mne zajimalo jak dobre jde kovat.
Posláno:

Štamgast
19830 jsem kovat nezkoušel, ale obávám se, že to půjde blbě - všechny rychlořezky jdou kovat blbě. Ale tím tě nechci odrazovat od případných pokusů.
Posláno:
Začátečník
Diky za informaci, ja totiz s tim zatim nemam zadnou zkusenost, rad bych se tomu venoval vice, ale nezbyva mi cas, muj sen je jednou si udelat svarkovy damasek, ale nevim jestli to nekdy zvladnu.
Posláno:

Štamgast
Tak to ti úplně rozumím, mám přesně stejný sen. Už jsem pár kousků vyrobil, ale spokojený zatím rozhodně nejsem. Ale doufám, že to bude časem lepší, slyšel jsem jedno pěkné přísloví: kováním se dělá kovář.
Posláno:
Začátečník
To prislovi, bych rekl, ze je spise tvrda realita,dobrej kovar nejdriv musi si se zelezem rozumet a pak s nim neco muze delat, ale to ja neumim.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/20/2003
NOŽE STARP mají stránky na www.volny.cz/starp-mt/ sice se to objeví nenalezeno,ale pod tím najdete odkaz.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/17/2001
Nemáte někdo informace, kde a za kolik by se dala u nás koupit ocel CPM S30V a CPM S90V? Také bych rád sehnal micartu nebo G10.
Posláno:

Štamgast
Nazdar chlapi všichni (i ženská se tu objevila), nevím, kam tohle umístit a proto na fórum, kderé jsem tu kdysi zapříčinil.

Přeji Vám všem - a vlastně nám všem (samozřejmě i Pokorňasovi), ať nás v roce novém pořád baví, co nás baví a ať jsme pořád dokola schopni omílat věci, při kterejch si sokolí zlehka ťuká na čelo.
Ať nám to prostě v roce 2004 řeže ještě líp než v tom 2003.
Wink

Ahoj Petr Dohnal
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
No samožřejmě ne sokolí, ale jen okolí, i když jestli se sokoli k přání přidávají ... Laugh
dohnalknives.com
Lov
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/1/2004
Čau všichni pro koho je výroba nožů koníčkem.Zkoušel jsem taky různý materiály od pilníku přez pružinovky po nerez 17024,17029,17042.Nejvíc se mi osvědčila z uhlíkovejch 19191 (58-61Hrc),19452 dobre se kove a brousi.Používá se taky na hoblovací nože.Tvrdost (55-58Hrc).Občas si vykovu vlastní damašek z řetězu,starýho nářadí i měkou do toho zakovu.Má to sice divoký vzory,ale celkem dobrý.Tvrdost se kvůli použitým materiálům nedá přesně změřit.Z nerezovek jedině 17042 ostatní nic moc.Výbornej materiál 19573 (58-61).Kousek jsem testoval na rez tím,že jsem to nechal ponořený 5 dní ve vodě,5 dní jsem to píchl do země(takový věci snad s nožem nikdo nedělá),bylo to trochu zašlý,ale žadný rezavý fleky.Jinak já si nože kalím a popouštím ve výhni podle barvy.Výhoda je ta,že hřbet je houževnatější než ostří.Já osobně se vůbec nevyhýbám uhlíkovým nožům i když reznou.Používáteli uhlíkový nůž,tak vám zajde(nezrezne)u hřbetu víc,na ostří lehce matně kovový a to je známka,že nůž žije.Zatím Čau.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/5/2004
cao kolegove. prosimvas,najde se nekdo,kdo poradi jakym tech.zpusobem kovarsky svarit retez z pily? dik jura.
Posláno:

Štamgast
tutitita napsal:
cao kolegove. prosimvas,najde se nekdo,kdo poradi jakym tech.zpusobem kovarsky svarit retez z pily? dik jura.
Vyprovokoval's mě k sepsání stručného návodu. Najdete ho na www.mujweb.cz/www/pike1/retez.htm Jen to bude chvilku (tak pár dní) trvat, než ho mujweb zpřístupní.
Posláno:

Štamgast
No máš to pěkný Piku, díky ti.
Mám na Vás pánové dotaz. Chtěl bych docílit toho, že trny nebudou zakaleny - nebo jen tak, aby šly provrtat - díry na nýty, abych vše nemusel sestavovat před kalením a potom se modlit, aby to vyšlo. Přemýšlel jsem o tom, zasunout je při kalení do trubky až po kraj čepel, přičemž trubka by byla naplněna nějakým sajrajtem, který by znemožnil zakalení. No a jde mi o ten sajrajt - co použít? Mokré to asi být nemůže (nějaký jíl?), co by to dělalo v peci? Kolil tvrdosti by to potom mohlo mít? Zkoušeli jste někdo něco takového?
dohnalknives.com
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum