ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Vypalování do dřeva Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2006
Dotaz na ty, kteří vypalováním zdobí dřevěné rukojeti, krabičky a cokoliv jiného - čím vypalujete? Postaru, žhavým drátem, nebo používáte elektrickou vypalovačku? Koupenou, nebo vlastní výroby? Existuje vůbec nějaká slušná "začátečnická" vypalovačka, nebo se vyplatí připlatit za vysokou kvalitu?

Samozřejmě uvítám i jakékoli jiné rady, tipy a triky Wink
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/30/2008
Známej mi poslal vypalovačku z Ameriky od této firmy,Vypaloval jsem s ní jen párkrát a bez problému.Má různé nádstavce ,bohužel je na 110Voltu tak k tomu používám trafo.
http://www.walnuthollow.com/woodburning.aspx
Běžná trafopáječka na vypalování moc použitelná není moc se přehřívá a je moc velká.
To už bude lepší hrotová pájka kterou seženeš i u vietnamcu ,a na ní se hroty dají vyměňovat a není problém si potřebnej tvar hrotu vyrobit ale je dost dlouhá a na vypalování něčeho přesnějšího to není moc dobrý.
Pug
Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/22/2009
Ahoj, já, pokud vypaluji do dřeva, tak rozmotanou kancelářskou sponkou, kterou mám namotanou na konci tužky. Žhavím to nad svíčkou. Je to zdlouhavá, ale celkem přesná metoda Happy Mám doma nějakej nákres obvodu a návod na výrobu vypalovačky do dřeva, kdyby byl zájem, oskenuji a vložím. Tou sponkou vypaluji celkem často a ne malé obrázky, taťka dycky řekne, abych vypálil placku a já pak pár večerů strávím u dřeva o rozloze talíře, ale jde to Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/21/2007
ja na podobne ucely pouzivam spajkovacku (pajecku) ci uz trafo, alebo klasicku s vymenitelnym hrotom za par kacek.
"Treat the wilderness with respect: carry in only what you can carry out; leave only footprints, take only pictures"
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/7/2009
Pamatuju si jak jsme páječkou vypalovali čísla na podsady stanů ( aby se sešli vždy stejné bočnice jinak to pak při pomíchání více či méně nesedělo). Zničili jsme spoustu hrotů, šlo to hrozně pomalu a bylo to kostrbatý. Později jsem si hrál s lupou a oproti páječce to šlo 5x rychleji a tloušťka linky byla stejnoměrnější. Chce to ale dobře broušenou lupu aby soustřeďovala paprsky s malým rozptylem. Taky to zlobí pokud povrch není hladký (např jsou tam třísky). Chápu, že čekat na léto se asi nevyplatí a taky se to nedá srovnat s raznicí která se obtiskne, ale než páječkou bych to tedy radši "volnou rukou" dělal lupou.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/26/2007
Tak ja jsem podedil tuto uzasnou sovetskaju masinu... kupodivu slouzi doted a dela se s ni celkem dobre, nejen na dreve.

phweb vložil tyto přílohy:
2010_05_25_17.01.18.jpg.jpg
2010_05_25_17.10.44.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
já mám podomáckou vypalovačku, je na 220V do trafa, z něj zvonkový drát skrz dřevěnou rukojeť z pilníku do elektrikářské čokolády, do které upínám ohnutý drátek.. zapnu, drát se rožhaví do běla a možu kreslit jako s tlustou tužkou..
vypadá děsně, ale hlavní je že funguje.. Happy
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/26/2009
Ahoj Pugu!
Nehodil by jsi sem nákres tý vypalovačky?
Díky.

Nevěděl by někdo jaké trafo použít, regulaci ....a podobně? Díky všem, kdo odpoví!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
RadimV napsal:
Ahoj Pugu!
Nehodil by jsi sem nákres tý vypalovačky?
Díky.

Nevěděl by někdo jaké trafo použít, regulaci ....a podobně? Díky všem, kdo odpoví!

Ahoj
Koukni ze kdy je ten příspěvek...navíc Pug tu byl naposledy někdy v březnu...lepší bude napsat přímo jemu...mail, PM...takhle se nemusíš dočkat...a jestli ten nákres získáš dej ho sem i pro ostatní...někdo to určitě ocení...díky
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/20/2009
..tu ruskou jsem také měl,strejc bydlí kousek od Milovic a tam se dalo sehnat všechno...dneska bych jí chtěl zpátky,ale při stěhování se mi někam zatoulala,tuším že tam bylo trafo,které mělo na sekundáru více výstupů...když to tady vidím,tak jsem si vzpoměl,že tu mám někde zasyslený trafo,s plynulou regulací a to si myslím by bylo vhodné na tu vypalnicu...
...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/2/2009
Já jí kdysi vyráběl,myslím,že návod byl ve starém VTM.Možná že jí mám ještě někde zahrabanou ve sklepě.Co si tak vzpomínám,bylo to odmotané trafo z 24V asi na 5V,byli tam i odbočky.Žhavící hrot byl s odporového drátu,podobnej systém jako na tý ruský.Zítra se mrknu.Prd, nemrknu.,bude se strojit stromek.Ale vzpomněl jsem.že mám ve svázaném ročníku VTM Návod na vypalovací tužku na popisování oceli.Skusím vyštrachat oboje..
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/16/2009
V listopadu nebo začátkem prosince měl LIDL v prodeji vypalovačku na dřevo za cca 300 peněz.Na začátky asi O.K.Možná že někde ještě ve slevách bude.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/25/2011
Z pohledu elektrikáře nevidím na vypalovačce nic složitého. Měl by jí umět udělat každý kdo je aspoň trochu od oboru.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/26/2011
Ano, přesně tohle jsem držel před nedávnem v ruce (nevěděl jsem co to je), ,,že by cestovní pájka?" to už mi k ničemu nebude, šup s tim do koše...
In Omnia Paratus
WOSM member, Pack Rat #32 EDC: BM BC 092/500, Skeletool, Izula #22121
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/12/2010
http://www.volny.cz/matejkatvs/
tady maji nějaké vypalovačky,má někdo zkušenost?
Sedím sám pod měsícem
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/30/2008
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/18/2009
vyrobeno vypalovačkou sssr z 82roku a slouží pořád dobře

On visel na větry zmítaném stromě, v neznámu co koření; jsa proklán kopím po devět nocí
moudrý Ódin s&
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/28/2012
Zdravím všechny co zajímá vypalování do dřeva. Vypaluji zakázkově a přihazuji dvě fota svých prací. Nejraději dělám portréty (konkrétně Napoleoniku, protože se jí věnuju) ale také motivy z myslivosti atd.

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/19/2010
Samurai napsal:
já mám podomáckou vypalovačku, je na 220V do trafa, z něj zvonkový drát skrz dřevěnou rukojeť z pilníku do elektrikářské čokolády, do které upínám ohnutý drátek.. zapnu, drát se rožhaví do běla a možu kreslit jako s tlustou tužkou..
vypadá děsně, ale hlavní je že funguje.. Happy

Tak to mi vyvolalo trochu nostalgickou vzpomínku,protože přesně tak to měl můj táta.Dřevěná bedýnka,v ní trafo, zvonkáč, rukověť a drátek.Měl jsem rád tu vůni při vypalování.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
Norde pěkná práceOk
:mrgreen:
telefón:737101335 emil:vidomustomas@seznam.cz
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum