ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
mad
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/13/2003
Ahoj Milane. Chtěl bych se tě zeptat, z jakých ocelí jsi ten sendvič dělal a jaká je výsledná tvrdost středu a povrchu. Díky
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Já jsem ocel koupil od Luboše Šmidrkala a vybrousil jí, takže za výrobce sendviče bych se nepovažoval. Co se týká složení, je to: střed - AK6 Mo (skalpely na mozkové operace) tvrdost 59 HRc, boky - 17115 tvrdost 55 HRc. Happy

Milan

mad napsal:
Ahoj Milane. Chtěl bych se tě zeptat, z jakých ocelí jsi ten sendvič dělal a jaká je výsledná tvrdost středu a povrchu. Díky

.
mad
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/13/2003
Díky za odpověď. Jelikož jsem ale nezkušený šťoura, prosím tě ještě: jaká je ČSN pro AK6, popřípadě jesli mi napíšeš kontakt na toho pana Šmidrkala. Mooooooooockrát díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2004
Dobrý den
Měl bych dotaz, kde by se dal sehnat kydex na výrobu pouzdra, případně i poradit jak na to, jestli má někdo nějaké zkušenosti s výrobou.
Politická korektnost - pomýlená filozofie předstírající, že hovno lze zvednouti za čistý konec.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Tabule 2 mm o rozměru 1,2 x 2,4 metru vyjde na necelé 4000,-Kč. Práce s Kydexem je pak jednoduchá, stačí Kydex ohřát horkovzdušnou pistolí a vytvarovat podle nože (buď v rukavicích nebo ještě lépe zavřít mezi dvě desky s nalepenou pěnovou gumou).
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Zdravim!
Vie niekto poradit, kde sa da na Slovensku kupit dobra ocel na vyrobu nozov, pripadne aj za dobru cenu? Pripadne aj iny vhodny material? Jestvuje nejaky obchod alebo firma, resp. niekto, čo sa tymto zaobera?
Vdaka za pripadnu odpoved!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
"Objevil" jsem ocel Bohler K390, je to praskova nastrojova ocel pro praci za studena, bezproblemove (jednoduche) tepelne zpracovani, vyborne parametry (oteruvzdornost, tvrdost a zaroven houzevnatost), akorat neni nerezovka. Kdybyste nekdo vedeli, kde ji u nas kus (ne vagon) sehnat, nezlobyl bych se . . .
www.bohler.nl/download/koudwerk/Bohler_K390.pdf
Je tam i jakesi porovnani s konkurencnima ocelema od crucible service . . . vypada fakt hodne slusne. Podle me, kdyz se muzou delat noze z 10V, ktera taky neni nerezovka a podobny slozeni, proc by to neslo z tohodle . . .
Posláno:
Štamgast
Slozeni K390 :
C:2.45
Si: 0.55
Cr:4.15
Mo:3.75
V:9
W:1
Co:2

Konkurencni 10V:

C:2.45
Cr:5.25
V:9.75
Mo:1.3

10V bude (asi) nepatrne vice oteruvzdorna, ale K390 je mnohem vice houzevnata, navic bude mit tvrdsi(pevnejsi) matrici na drzeni mikroostri . . .kdyz se delaj noze z 10V, urcite pujdou i z K390 a budou podle me lepsi . . . stalo by to za pokus, ne ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
George_KiLLeR napsal:
"Objevil" jsem ocel Bohler K390, je to praskova nastrojova ocel pro praci za studena, bezproblemove (jednoduche) tepelne zpracovani, vyborne parametry (oteruvzdornost, tvrdost a zaroven houzevnatost), akorat neni nerezovka. Kdybyste nekdo vedeli, kde ji u nas kus (ne vagon) sehnat, nezlobyl bych se . . .
. . .
To je s Boehlerem problém, nejmenší rozumné množství které uznávají je ingot o cca 800 kgSad
Posláno:
Štamgast
hm . . . ale na strankach pisou, ze delaj i plechy a plochace a hranoly . . . problem bude spis z dovozcem nez z vyrobcem bych to videl . . .
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/22/2004
Oscarr napsal:
Zdravim!
Vie niekto poradit, kde sa da na Slovensku kupit dobra ocel na vyrobu nozov, pripadne aj za dobru cenu? Pripadne aj iny vhodny material? Jestvuje nejaky obchod alebo firma, resp. niekto, čo sa tymto zaobera?
Vdaka za pripadnu odpoved!
no v prvom rade by si mal špecifikovať čo je dobrá oceľ a čo dobrá cena. ale skúsim zhrnúť základné možnosti (nemám s ani jednou praktické skúsenosti, vzhľadom na to že nože nevyrábam)Ale ak hľadáš obchod kde si vyberieš vhodnú oceľ a vhodný rozmer a ešte ti aj poradia tak ťa asi sklamem (a nielen na slovensku)

1. základná, najľahšia je kúpiť materiál na nožiarskej výstave. väčšinou tam vždy je nejaký materiál dostať, ale jediná výstava o ktorej na slovensku viem bola pred mesiacom.
2. pokiaľ chceš nejaký bežný materiál napr. pán Maďarič robí vojenské nože aj z oceli 14260 tak ten zoženieš pomerne bez problémov napr. vo FERONE by ho mali mať.
3. pokiaľ chceš niečo lepšie tak môžeš skúsiť nejaké väčšie firmy napr. www.bohler.sk alebo www.italinox.sk. neskúšal som ale väčšinou predávajú len kusy čo je u pásoviny asi 6m, prípadne si za rez účtujú tak 300Sk, musíš vyskúšať.
4.kúpiť materiál od nejakého nožiara, kontakt získaš na výstave alebo na internete, resp. sa treba opýtať.touto formou sa najľahšie dostaneš aj k damašku.
skús sa opýtať pána Lenča na www.noziarstvo.sk, má internetový obchod z nožmi a mám dojem že ich aj vyrába-l.
5.pokiaľ by si chcel DAMASTEEL tak výhradný zástupca pre CR a SR, je nejaký pán od ktorého mám ponukový list aj s tepelným spracovaním ale je to dosť drahé.môžem sa pozrieť. materiál na jeden nôž ťa bude stáť asi 1500 Sk.ale je to naozaj krásny a kvalitný materiál.

a teraz ešte dve najlepšie
6. nájsť si firmu ktorá daný materiál používa a dohodnúť sa s ňou(prípadne so skladníkomWink)
7.ak sa vyznáš alebo poznáš niekoho kto sa vyzná je možné prechodiť zberne druhotných surovín a nájsť daný materiál tam.je to najlacnejšie ale najpracnejšie a treba sa naozaj vyznať. musíš vedieť z akého materiálu sa konkrétna súčiastka-časť stroja vyrába a pod. takto sa najľahšie zháňa pružinová oceľ na Meče a tesáky, prípadne dlhé "outdoorové" nože. jednoducho vezmeš listovú pružinu napr. z moskviča.

a na záver prihodím ešte jednu. fulltextový vyhľadávač a hľadať na internete nielen na slovensku. často nejaký nožiar predáva prebytky a bez problémov to na dobierku pošle.

dúfam že som ti pomohol.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Anebo se zkus podívat na moje stránky, mám stabilně v nabídce 19573 (D2) a posílám i na Slovensko. Já dělám skoro výhradně z této oceli - tenhle materiál miluju Wink Připojuji foto posledního nožíku z D2. Je to dárek pro nějakého myslivce k 65. narozeninám, tak doufám, že udělá radost...

www.volny.cz/pdohnal

pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/19/2003
Krásnej nožík Petře... z čeho je ta rukojeť? Co to je za dřevo?

Jinak - s tou D2 musím souhlasit - fakt super matroš... bál jsem se, že bude černat - zkusil jsem z ní udělat takovej japonskej kuchyňáček - visí na stěně, furt se na něj páří z rychlovar. konvice, někdy ho zapomenu utřít - a vůbec nic - krásně se leskne a vůbec nečerná - a suprově drží ostří... paráda

Petra Dohnala ti můžu vřele doporučit - taky od něj kupuju a všechno je bez problémů. Má toho dost a ceny jsou taky vpohodě.
Posláno:

Štamgast
Ahoj, díky za pochvalu.
Dřevo je ovankol, trochu napuštěnej fermeží, je to úplně super dřevo. Tvrdé, krásně barevné, na slunku mění barva od žluté, oranžové - takové 3D Wink
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
V Hodoníně jsem se konečně domuvil s panem Štraubem a stal jsem se prodejcem materiálů od fi. DAMASTEEL. V současné době mám skladem slušnou zásobu RWL 34, damašky mohu objednat. Ceny jako p. Štrauba, nadělím jakékoliv množství.
Nabízím tímto i výrobu čepelí a nožů z těchto ocelí. Než mi to kámoš prdne na stránky, dávám to na vědomost touto cestou.
dohnalknives.com
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Gratuluji Petře,
hoď na stránky jaké máš vzory, tloušťky, ceny...

Jsem zvědavej

Milan

Petr Dohnal napsal:
V Hodoníně jsem se konečně domuvil s panem Štraubem a stal jsem se prodejcem materiálů od fi. DAMASTEEL. V současné době mám skladem slušnou zásobu RWL 34, damašky mohu objednat. Ceny jako p. Štrauba, nadělím jakékoliv množství.
Nabízím tímto i výrobu čepelí a nožů z těchto ocelí. Než mi to kámoš prdne na stránky, dávám to na vědomost touto cestou.

.
Posláno:

Štamgast
No jak píšu mám zatím skladem pouze RWL 34 v cenách 50x3 - 1830,- ; 38x3,5 - 1610,- ; 38x4 - 1820,- ; 40x5,2 - 2430,- (cena za běžný metr), jak píšu - uříznu klidně 20 cm a nemusite si kupovat celu lištu. S damaškama je to tak - podívej se na stránky www.damascen.cz, můžu to objednat, mají tam vzorník i cenník. Zrovna extra výhodnější to přeze mě nebude, jen třeba to dělení ...
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/18/2004
Ahoj,
pokud sháníte materiály, tak zajděte na www.jatagan.cz. Jinak jsem schopnej dodat cokoli od Brisy.
honza
Posláno:

Štamgast
Chlapi, kdo mě voláváte, nemám všechny čísla uložený, tak nemůžu všem napsat zprávičku - mám nový tel. číslo: 775 919 450
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Na stránkách pana Hofmana jsem našel tato slova:

... čepele jednoplátové až tří vrstvé přeseknou kulatinu tvrdosti stavebního hřebíku,probijí 2 mm silný plech a unesou 100 kg ve svém středu, devítívrstvé sendviče rozseknou bez funkčního poškození kámen běžné tvrdosti
Je to vůbec možné? Co je to funkční poškození?

Jinak - kdo nevěří trnům - podložil jsem jeden takový náš pracovní nůž z D2 (59 - 60 HRc, délka 23 cm) z každé strany prkýnkem (asi jen 2 cm nože na prkýnkách) a uprostřed jsem si stoupl se svými téměř 120 kily. Nědělo se vůbec nic, což mi připadá neuvěřitelné, čekal jsem, že to prdne, neumím si představit, co by člověk musel udělat, aby to normáním používáním zlomil. Jakmile jsem ale fláknul vší silou do hřebíku, hřebík jsem sice do půlky nasekl, ale na ostří je zub - nic tragického, ale je, kámen jsem nezkoušel Wink Ořezat ten hřebajz šel, až špony lítaly, ale přeseknout bez funkčního poškození ne - nebo není zub funkční poškození?
No co vy na to? Je někdo takový destruktor a testoval podobnými metodami?.
dohnalknives.com
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum