ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pece - Tavení / Odlévání / Ohřev II. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/13/2006
ZDAR

MÁ TU NĚKDO ZKUŠENOSTI S KOVÁNÍM VYTAVENÝHO ŽELEZA?
MĚ SE TO NĚJAK NEDAŘÍ.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
zeptej se Petra Dohnala.. poradí.
http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm sekce wootz/bulat
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/4/2006
Zdar,
ja si tavil železo z rudy a spojovalo se to skoro samo , bez boraxu , prostě paráda . Z čeho si tavil ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2006
sladekjar napsal:
Zdar,
ja si tavil železo z rudy.....

Nemáš tu tavbu nějak zdokumentovanou?
Také jsem nad tím dost přemýšlel, ale pro nedostatek informací jsem od toho ustoupil...
Hodily by se nějaký fotky trocha povídání prostě cokoliv.

Nový blog:
Posláno:

Štamgast
TAVIL JSEM TŘIKRÁT POPRVÉ BYLA PEC Z TVÁRNICE A TAVIL JSEM SOUSTRUŽNICKÝ TŘÍSKY.
PROBLÉM BYL TEN, ŽE TVÁRNICE NEVYDRŽELA TAK VYSOKOU TEPLOTU A ZEVNITŘ SE TAVILA.
NA DRUHOU TAVBU JSEM UDĚLAL PAC Z HLÍNY S JILEM (SAMOTNÝ JÍL JSEM NIKDE NENAŠEL) A TAVIL JSEM ŽELEZNOU RUDU (LIMONIT). RUDA SE V POHODĚ VYTAVILA ALE KOVAT NEJDE ZKUSÍM JI ZPRACOVAT JAKO WOOTZ (http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm).
TŘETÍ TAVBU JSEM CELOU NAFOTIL VČETNE STAVBY PECE. PEC JSEM UDĚLAL ZE TŘÍ KVĚTÍNÁČŮ (U DVOU JSEM UŘÍZL DNO A TAVIL JSEM ZBYTKY CO JSEM NAŠEL V KOVÁRNĚ. VE SPODNÍM KVĚTINÁČI JSEM NECHAL TU MALOU DÍRU, POD PECI BYL ŽLAB KUDY MĚLO ODTÉKAT ROZTAVENÉ ŽELEZO.
JAKO PALIVO SE MI OSVĚČILO NA ZAČÁTKU DŘEVĚNÉ UHLÍ POTOM KOKS.
FOTKY PŘIDÁM ODPOLEDNE.

CHAIN vložil tyto přílohy:
KIF_6113.JPG.jpg
KIF_6119.JPG.jpg
KIF_6135.JPG.jpg
KIF_6145.JPG.jpg
KIF_6156.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
já to zkoušel asi před rokemapůl a vytavil pekáč škváry kterou sem rozbyl a u výfučeny byla houba železa.

Kenda vložil tyto přílohy:
P1020010.JPG.jpg
P1020011.JPG.jpg

s železem to je jak plastelínou
Posláno:

Pozorovatel
No já jsem kdesi kdysi sehnal nejaký povídání od p.Plajnera /sned se to tak píše) a podle toho jsem si doma vybudoval takovou pícku - betonový zkruže , šamotový cihly atd. Přikládal jsem dřevěný uhlí v nějakym poměru s předtavenou a rozdrcenou rudou . Byla to metoda pokus omyl , ale po třetí to vyšlo . vytavil jsem takovej divnej kus "železa " , rozbil , rozmlátil na placičky a skoval do hromady. Fakt jsem čuměl jak se to krásně spojuje, proti materialům co dávám do damašků úplná paráda . je to sice samá dírka , ale musí se to vyčistit překládáním . Kus sem toho jednou dal PD a až bude někdy chuť a nálada a hlavně čas tak s toho něco uděláme . Já ten svůj kus někam " dobře schoval " :- ( . Pokusim se najít nějkakou fotku . Jinak klidně cinkni na 05 172116 , můžem to rozpitvat . Ale hlevně taditím spůsobem tavení to železo nikdy nepoteče žádnou dírkou ven . Dřevěným uhlím neuděláš tzakovou teplotu abys to roztavil na nějakejch cca 1600C.
PORAĎTEJAK SEM D8T OBÁZEK , prosím Happy
Posláno:

Pozorovatel

sladekjar vložil tyto přílohy:
000_1681.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
A JAKOU JSI VYROBIL PEC A Z JAKÉHO MATERIÁLU

[url=http://www.volny.cz/starahut/]
Posláno:

Pozorovatel
.............. tak takhle vypadala tavba . Tohle je sice fotka z pokusu o wootz s PD , ale tavení železa vypadalo stejně . : - )) , pouze s lepším výsledkem Laugh
Posláno:

Štamgast
TEN BETON TO VYDRŽEL?
Posláno:

Pozorovatel
No v tý zkruži jsou dráty . Je to cihla , 10cm betonu a ta zkruž. Ale STEJNĚ to poklo , tak jsem to ještě stáhnul obručí . Letos to musím opravit pořádně . Už se těším na tavbu . Je to docela HUKOT . Laugh CCA 1m vysokej plamen .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Nazdar Jardo.
Je fakt, že spojovat tu vytavenou houbu bylo vcelku snadné, máme toho vykovaný plocháč, ještě to chce párkrát přehnout. Zkoušeli jsme kousek zakalit a vypadá to dobře. Máme to už v dílně docela dlouho a nemůžeme se pořád dokopat k tomu, abychom to dotáhli.
K tyvbě wootzu - byla to paráda, hořelo to jako blázen, fedrovali jsme tomu jako čerti, spálili dva pytle koksu a ráno jsme vysypali lehce natavené kousky z tyglíku ... prostě to hořelo jen okolo a nic se nevytavilo Happy jó první pokus prostě nevyšel.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal napsal:
Nazdar Jardo.
Je fakt, že spojovat tu vytavenou houbu bylo vcelku snadné, máme toho vykovaný plocháč, ještě to chce párkrát přehnout. Zkoušeli jsme kousek zakalit a vypadá to dobře. Máme to už v dílně docela dlouho a nemůžeme se pořád dokopat k tomu, abychom to dotáhli.
K tyvbě wootzu - byla to paráda, hořelo to jako blázen, fedrovali jsme tomu jako čerti, spálili dva pytle koksu a ráno jsme vysypali lehce natavené kousky z tyglíku ... prostě to hořelo jen okolo a nic se nevytavilo Happy jó první pokus prostě nevyšel.

KDE BYCH SEHNAL TYGLÍK A PRÍPADNĚ ZA KOLIK
Posláno:

Štamgast
Já jako pec sem měl pánev ze sklářský hutě,ta je z šamotu.Vydržela 2 tavby pak rozpraskala.Moc rychle se nahřála.
A k tavbe wootzu tam mi praskl tyglík i ta pánevSad
Posláno:

Štamgast
Já si tyglík delal z šamotu a jílu,ale asi špatně.Sad
Posláno:

Štamgast
Kenda napsal:
Já si tyglík delal z šamotu a jílu,ale asi špatně.Sad

TO NECHÁPU JAK ZE ŠAMOTU?

A CO HU UDELAT JENOM Z JÍLU?
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/18/2006
Petr sem dával kontakt na nějakou firmu , mám tušení u Svitav a cena byla kolem dvou stovek.

KDE BYCH SEHNAL TYGLÍK A PRÍPADNĚ ZA KOLIK[/quote]
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/18/2006
Už jsem to našel www.mkz.cz
Posláno:

Štamgast
CHAIN napsal:
Kenda napsal: