ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Samurai Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
a nyní nový vzhled:

Samurai vložil tyto přílohy:
iaito01.JPG.jpg
iaito02.JPG.jpg
iaito03.JPG.jpg
iaito04.JPG.jpg
iaito05.JPG.jpg
iaito06.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
a ještě pár detailů tsuby:

tanin2_a.jpg.jpg
tanin2_b.jpg.jpg
tanin2_c.jpg.jpg
tanin2_d.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/7/2006
Shocked parada - to iaito ted vypada o tridu lip
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/24/2004
hmm,ted je to teprv parada
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2006
Moc pekne,celkove to k sobe ladi.
chceš můj nůž tak pisni na e-mail
Posláno:

Štamgast
tak ještě jednu dotaženou tsubu z překládaného matrošu od Bolfa:

Originál z knihy a pak výsledek:

original9.jpg
tanin9_a.jpg.jpg
tanin9_b.jpg.jpg
tanin9_c.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/17/2006
Naozaj SAM tie tsuby si super.... ta posledna je perfektná ....
Posláno:

Štamgast
Kámoška mi donesla starý nožík co doma našla, jestli bych jí to neupravil na nožík vhodný na běžné použití... sice by to mohla nechat v historickém vzhledu, ale je to její nůž a její volba.. tak mě zarputilí sběratelé nekamenujte Wink

Musel jsem vyměnit špatně snýtovanou rukojeť z parohu, použil jsem nový paroh z daňka, neb jelen má kruhový průřez a na tohle by z něho po stranách moc nezbylo.. Takže jsem to rozebral, přeleštil, falešné ostří jen překartáčoval a zase sešrouboval a dodělal pouzdro..

nuz_isis_maly.jpg
pouzdro_male.jpg
solingen2_maly.jpg
solingen_maly.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Mě se to libí, sice asi nemá historickou cenu, ale stylově je to stejné, jen by mi k tomu sedělo asi trochu jinačí, asi zdobnější, pouzdro. Tohle je taková šedá (černá) myš Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/24/2004
no vidis a me se to takhle libi,jednoduchy a nepreplacany
Posláno:

Štamgast
mr. karno: myslíš jako vyložit pouzdro zlatem a platinou? Laugh no ono je to vlastně druhé pouzdro neb první bylo z hnědé kůže, ale udělal jsem ho moc natěsno a jak to bylo nabroušené jak žiletka tak první zasunutí mělo za následek rozřízutí hřbetu špičkou.. takže to druhé už byla taková inspirativně snaha o čistě praktické pouzdro, neb nůž stejně bude v kabelce tak na co serepetičky..
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Ne to jsem nemyslel, spíš nějakou tu linku drážkovačem, pár záseků raznicí Laugh vždyť víš Wink. Prostě mi k takto barevně výraznému noži nesedí černé hladké pouzdro, i když důvod barvy jsi již objasnil.
Edit: Třeba k Fällknivenům mi tyhle černá nezdobná fakt sedí Razz
Posláno:

Štamgast
Tak jsem vyměnil tsubu a seppu i na wakizashi, takže mám iaita obě hotové, hned to líp vypadá..

iaito21a.jpg
iaito22a.jpg
iaito23a.jpg
iaito24.jpg
iaito25a.jpg
iaito26a.jpg
iaito27a.jpg
iaito28a.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Já těmhle žaponskejm věcem vůbec nerozumím, ale jako řemeslná práce je to moc zdařilé, taky se mi hodně líbí ten držák (omlouvám se asi má své přesné pojmenování) a ten znak na něm.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Mám dotaz naprostého japonskonožového analfabeta: je obvyklé, že u takovéto soupravy jsou cuby různé?
Posláno:

Štamgast
slon napsal:
Mám dotaz naprostého japonskonožového analfabeta: je obvyklé, že u takovéto soupravy jsou cuby různé?

jasně že je to možné, dokonce i běžné.. neb stejně jako laik považuje za počítač celou sestavu, kdežto odborník pouze case, tak japonci nepovažují za meč to co laik, tedy funkční celek, nýbrž pouze čepel.
Takže sestava katany + wakizashi neboli Daisho by měla mít čepele od jednoho kováře, ale to ostatní (koshirae) si majitel mohl měnit. Takže mohl mít jedno koshirae na slavnost, jiné na boj a přitom čepel pouze jednu. Často se také upravovalo třeba koshirae po předcích na nový meč v rámci ducha tradice.
Aby vše šlo měnit, nic se nesesychalo atd. tak meč - čepel byla v době nepoužívání uložena v shirasaya, což je dřevená pochva + rukojeť přesně pasující do sebe a chránící čepel uvnitř - viz http://www.samuraiart.com/Tadahiro_Kanei_Shirasaya1.jpg
Stejně tak aby bylo chráněno koshirae, tak bylo dovnitř místo čepele meče vložená jeho dřevěná replika.
Když chtěl pak majitel někam s mečem vyrazit, vytáhl čepel z shirasaya, navlekl podložku (seppa), záštitu (tsuba), rukojeť (tsuka) a zajistil kolíčkem (mekugi) , zastrčil do pochvy (saya) a mohl vyrazit.

Je to dost jednoduše vysvětleno? Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Jednoduše a srozumitelně, díky
Posláno:

Štamgast
Tak dneska skončila akce táhnoucí se až odněkud z únoru, kdy jsem s Pavlem Bolfem realizoval řezání nových nakreslených tsub z adekvátně vhodného materiálu, čili jsme spolu vykovali několik paketů na tsuby, pak jsem prošel několikatýdení hádkou z awacem, protože minule, když mi řezali tsuby, tak museli použít speciální trysku 0.5mm a díky nutnému pomalému řezu na tom byli ztrátoví, a proto mě zaskočila vysoká cena a musel jsem redukovat kusy a některé tsuby ( kde to nevadí) nechat řezat běžnou tryskou.. a dneska mi konečně došel dlouho očekávaný balíček za cenu, kterým by se tu některým protočili panenky.. ale zas bude co kutit další rok Wink
Nejprve ty moje: (kromě první řezané tenkou tryskou jsou řezané obyčejně (~300,-/m)

sam06a.jpg
sam01a.jpg
sam02a.jpg
sam03a.jpg
sam04a.jpg
sam05a.jpg

Posláno:

Štamgast
předposlední tsuba je z oroshigane (vytavená evropská ocel a následně svařená překládáním) je upravená na moji starou katanu..
Posláno:

Štamgast
a teď Pavlovy tsuby (řezané tenkou tryskou) - na některé se taky chystám, ale až budou finance a dodělám ty co mám..

bolf01a.jpg
bolf02a.jpg
bolf03a.jpg
bolf04a.jpg
bolf05a.jpg
bolf06a.jpg
bolf07a.jpg
bolf08a.jpg
bolf09a.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest