ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Sekání hřebíku je opravdu věcí tepelného zpracování a úhlu broušení. Pokud se podíváte na Brixiho nože, zjistíte že mají velký úhel ostření a tedy vydrží hodně. Ale pozor, nedejte se mýlit, Brixi se sice dost vytahuje, ale pokud si vyberete u něho jakýkoliv nůž, řekne vám, co si k čepeli můžete dovolit a klidně s jakýmkoliv ze své nabídky půjde sekat do hřebíkuShocked. Ten člověk je nožema posedlý, takže do řebíku bude klidně mlátit i rytým nožem.
Dokonce jsem viděl u něj v dílně, že prodával nůž z AK9 a když se záklazník ptal, co vydrží, tak předvedl otevření konzervy (bez problému), a posekal hřebík (předem varoval, že nadělá zuby). Nůž pak lehce přebrousil a bylo vydělánoLaugh
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
jex napsal:
Petr Dohnal napsal:
Jasně, že zoubek je funkční poškození, co by to bylo, řekni mi ale Piku, jaký uhel by ostří uselo mít, aby se neudělal. Pokud tam udělám majzl, můžu sekat hřebíky, ale krajíc si neukrojím. Podle mě je krávovina seknout do šutru aniž by to nenechalo na normálním ostří stopy, to prostě není možný, ať by to bylo z čehokoliv a tepelně zpracovaný jakkoliv - podle mě, ale třeba se pletu ...
šutr je krávovina podle toho jakej - bejvala v 9 třídě taková stupnice tvrdosti mastek, sůl kamenná, kalcit, kazivec...
pokud jde o hřebíky, taky jsem si vždycky myslel, že zub uděláš vždycky - nedávno jsem na nějakým fóru (možná dokonce na tomhle) o tom psal, ale asi nějakej dobrej úhel existuje - zrovna nedávno jsem to viděl na vlastní oči u pana Brixiho. Měl takovou velkou kudlu z nějaký dobrý uhlíkovky, ta sice při holení vzala každej pátej chlup a tahalo to, ale hřebík přesekla a nebylo to na ní vidět ani pod lupou... jestli jseš s ním zadobře, tak se ho někdy zeptej, jakej v tom je trik. Určitě záleží i na tom, jak sekneš - jakou silou, rychlostí (to není totéž) a jak přesně kolmo...
Tie spominane sutre v 9.triede - to je stupnica tvrdosti podla Mohsa (alebo tak nejako sa to pise).Je to relativna stunica, neznamena to, ze rozdiel tvrdosti medzi zivcom(6.st.) kremenom(7.st.) je rovnaky, ako napr. medzi korundom(9.st) a diamantom(10.st.). Podla tejto stupnice ma ocel tvrdost 5,5 az 6. Sklo asi 6, med asi 5(alebo len 4).
Vznik zubov nemusi byt podmieneny len tvrdostou mkaterialu. Ocel po vykaleni je, dalo by sa povedat, krehky material, ktory ma krehky lom uz pri nie velkych deformaciach. Uhol ostria ma velky vplyv na vznik zubkov, zavisi od neho velkost prierezu cepele, ktory vnikne do materialu a od prierezu zavisi pevnost. Treba povedat, ze pri sekani pohyb cepele nie je celkom pravidelne priamy, nastava aj mierne netacanie, ci uz pohybom ruky alebo vplyvom posobenia vybrusu ostrie pri prenikani materialom. Zla je situacia, ked dojde k pootoceniu čepele, ked cast ostria ostane uviaznuta v materiali. To mozno noz(hlavne z krehkeho materialu, hoc velmi tvrdeho) vystrbit aj pri seknutí do medi, plastu, ci tvrdeho dreva. Posobi tam pomerne velke ohybove namahanie.
Mne sa napr. podarilo vystrbit noz zo 440C od Nieta len pri sekani tenkych konarikov trnky, ked som sa predieral hustinou, a tiez potom, ked som si osekaval palicu, tiez z trnky. A na tom istom nozi sa mi raz podarili vyhnut cast ostria asi v 1/3 ostria od zastity tak, ze som v zime v mraze osekaval smrekove vetvicky od kmienka. Hrubka max 1 az 1,5cm. Cepel bola pokrivena akoby bola z plechu na plechovke. Bol som z toho pekne prekvapeny.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Petr Dohnal napsal:
To jsme nevymysleli, jen debatujem, je-li to vůbec možné, protože na stránkách pana Hofmana je o tom zmínka - jeho nože to umí. Ale samurajský meče prý taky přepůlí šátek, když na něj volně dopadne. Zapíchnutý meč do dna potoka (kterej vůl by to dělal) přepůlí volně plujíci list atd. Je pěkné přikládat věcem nadpozemské schopnosti ale všeho s mírou.
Podobne finty som videl v niektorych filmoch, mierne fantazijnych, alebo napr. Osobny strazca s K.Costnerom Laugh . Chcel by som vidiet taku kudlu, co by vyssie spomenute divy dokazala - teda rozrezat hodvabnu satku, ked dopadne na ostrie a pod. Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Chlapi nerad bych vypadal jeko nějakej prudič a proto zde uvedu, že jak pan Hofman, tak Kliment a především Brixi jsou přesně moje krevní skupiny a tihle pánové takoví mí vzorové v začátcích. Určitě jsou to chlapi s obrovskejma zkušenostma, ale to sekání do kamene mě trochu nadzvedlo a zarazilo. Možná vím hovno a pokud Brixi pouští kudly na beton a nic se něděje, smekám a mám se co učit a dozvídat.Wink
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
jex
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2002
Petr Dohnal napsal:
...pokud Brixi pouští kudly na beton a nic se něděje, smekám a mám se co učit a dozvídat.Wink
To jsem fakt viděl na vlastní voči, je to pár dnů... Hele, ani ve snu by mě nenapadlo že prudíš, člověk se přece má pořád co učit, a před Brixim se dá smeknout z mnoha důvodů, je to jeden z chlapů který tohle řemeslo u nás zvedli za posledních 12 let o několik pater...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
Kdyz si kdysi spolubydlici koupil noveho Voyagera, sice coldsteely nemusim, ale musim uznat, byl od fabriky velice slusne naostren, tak jsem presekl komara za letu, proste letel vzduchem, jen tak z legrace jsem po nem ve vzduchu sekl nozem, naprostou nahodou se trefil a na postel padly dva kusy, takze kdyz se bude ve vzduchu "vznaset" satek, tak verim, ze pri dopadu na ostri a vhodnem "zatahnuti" za nuz se "v pohode" prerizne . . . kdybych to s tim komarem neudelal sam a nevidel to na vlastni oci, tak tomu neverim, ale prisaham, povedlo se ! Wink
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
Jo, nechapu, proc kdyz mam nuz na soustruhu z Radeca (19810) nebo z "maximky" nebo z 19857 treba, tak beru 2mm sponu, huli se z toho, chladim to reznym olejem a drzi to a drzi, tak nevim, proc by beznej nuz s ne moc ostrym uhlem brusu nemel/nemohl rpeseknout hrebik, kterej je z blata bez jakehokoliv viditelneho/hmatem detekovatelneho poskozeni . . . Kor, kdyz bude mit 60HRC+ a bude z nejakyho slusnyho matrose . . .
Posláno:

Štamgast
Slušnej úhel myslíš jako soustružnický nože? To nemyslíš vážně ...
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
Petr Dohnal napsal:
Slušnej úhel myslíš jako soustružnický nože? To nemyslíš vážně ...
podle mě by se měl najít nejekej kompromis ,aby ostří nebylo v moc velkym uhlu ale ani v malím.ale nevim jestli by sním sel třeba uříznout chleba nebo kus masa.
s železem to je jak plastelínou
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Tož já teda ještě taky doplním osobní zkušenost: kdysi, když jsem byl ještě mladý a nerozvážný Wink, jsem taky sekal kdečím do kdečeho. Tak se mi povedlo nožem z 19133 (tvrdost nevím, kalil jsem ho sám) přeseknout hřebík a nožem z D2 (60HRc) se zaseknout 1cm hluboko do hrany 1mm plechu. V obou případech bez jakéhokoliv postřehnutelného poškození ostří. Je ale pravda, že oba nože měly hodně tupý úhel a navíc konvexní výbrus. Řezaly slušně, ale že by holily, to ne.
Plechovku jsem ochoten otevřít libovolným ze svých nožů, to zase takový zázrak není.
A k tomu sekání šátků: vypadá to nepravděpodobně, ale říkám si, že když dokážu já (a nemyslím si o sobě, že bych byl nějaký mistr) nabrousit nůž tak, že s ním přeseknu volně visící provaz nebo do vzduchu vyhozený list papíru, proč by nedokázal nějaký Mistr s velkým M přeseknout šátek?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/13/2003
Pike napsal:
A k tomu sekání šátků: vypadá to nepravděpodobně, ale říkám si, že když dokážu já (a nemyslím si o sobě, že bych byl nějaký mistr) nabrousit nůž tak, že s ním přeseknu volně visící provaz nebo do vzduchu vyhozený list papíru, proč by nedokázal nějaký Mistr s velkým M přeseknout šátek?
Nejde o "sekání" šátků, řeč byla o scéně z Osobního strážce, kdy šátek samovolným pádem o rychlosti cca 1m/5vteřin se přepůlil o nastavený meč. A to je podle mne blbost. Přeseknout letící šátek si umím představit v pohodě, ale do té vypjaté filmové scény plné erotického dusna by se to asi moc nehodilo.LaughLaugh
Zaháníme úzkost bojem s představami, budoucnost je vždycky nejistá,
když s obsahem lebky nevíme si rady - tu se zrodí síla nečistá...
Posláno:

Štamgast
Jo, zpětně mi ten rozdíl taky došel, stydím se Sad. Budiž mi snad omluvou, že jsem dotyčný film neviděl...
Posláno:

Štamgast
Pike napsal:
Jo, zpětně mi ten rozdíl taky došel, stydím se Sad. Budiž mi snad omluvou, že jsem dotyčný film neviděl...
Já se zase trochu stydím, že jsem dotyčný film viděl...Sad
Posláno:

Štamgast
Nehrajte si na tvrďáky, jak říká můj kamarád:" My jsme všichni strašný borci, ale doma žereme krupičnou kaši a věšíme záclony" LaughLaughLaugh
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal napsal:
Nehrajte si na tvrďáky, jak říká můj kamarád:" My jsme všichni strašný borci, ale doma žereme krupičnou kaši a věšíme záclony" LaughLaughLaugh
Hele, Petře, nech si toho, jóóó!?! My tady zcela vážně diskutujeme k věci... Razz A vůbec, vlezte mi všichni na záda, naštval jsem se a jdu věšet záclony Wink.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
Našel jsem nekolik listů z oceli které se používali na vývěvu k hovnocucu,navíte nekdo jak se jmenuje a kde by šla sehnat?
s železem to je jak plastelínou
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004
Hmmmmmmm krupicová kašeRazz to se tak někdo mááááá...... že bych se taky oženil?Laugh

Petr Dohnal napsal:
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal napsal:
1) Krupičnou kaši (u nás krupičkovou kaši) mam moc rád.
2) Protože mam malou ženu (Petře Ty jí znáš) a viděl sem jí jednou balancovat na dvou polstrovanejch židlích na sobě záclony věším taky já. Kdo by mi vařil tu kaši.
3) I přesto všechno se mi ten film nelíbil a slzu jsem neuronil.
ENDE
Posláno:

Štamgast
No to je panečku debatkaLaugh

Krupičnnou kaši nejím, záclony klidně pověsím, když nejsem v dílně, což je v podstatě skoro pořád, takže si mě záclony už skoro nepatují.
Malým ženám nižší strop, nebo větší židli, ta druhá možnost je jednodušší.

Tvou malou skoroženu pozdravuj.

A jinak k vážným debatám - někdy se může trochu ustřelit, nebo ne? Já mám ten život docela překudlovanej a kamarádům v hospodě už nic vykládat nesmím, prý už je s tím seru. Vědí toho už chlapci ale docela dost, pomalu ale jistě je vzdělávám Laugh
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/2/2005
tak som sa dneska pokusil vyrobit vlastny noz. dve hodiny som v dielni stravil s karbobruskou, priamociarou pilou a technickym stolom. Vysledok je horsi nez zly ale ma to byt noz na vrhanie takze jedina poziadavka je aby sa nezlomil. Este ho dokoncim a zajtra hodim obrazok.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum