ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/17/2005
neví někdo kde sehnat pravou katanu??je mi jedno kolik stojí klidně i 500000 Kč.dik
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Tak za ty prachy bych si pro ni zajel do Japonska ...
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
OT: Porad mi lezi v hlave si neco nechat udelat z oceli K390, jenze ji maj co ja vim jenom v blokach nebo kulatine Sad . . . ale stalo by to zato, modifikovana 10V, velka houzevnatost a maximalni pevnost v ohybu . . .

Co vy na to ?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
vaclav23 napsal:
neví někdo kde sehnat pravou katanu??je mi jedno kolik stojí klidně i 500000 Kč.dik
Niekde na fóre by sa našlo i viac odkazov... ale aspoň jeden. www.volny.cz/templ-rihacek/
jex
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2002
Oscarr napsal:
vaclav23 napsal:
Niekde na fóre by sa našlo i viac odkazov... ale aspoň jeden. www.volny.cz/templ-rihacek/
u pana Tatíčka v Platejzu jednu mají i s vývozním povolením.....
Posláno:

Štamgast
K té K390, budu mít 10 cm kulatiny (25 mm) na zkoušku, tak jsem zvědavej - dám vědět.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
vaclav23 napsal:
No potěš, buď si děláš srandu, nebo nevíš, co s penězma, a nebo seš fakt zažranec. V tom případě doporučuji napřed HODNĚ dlouho studovat, jednak aby tě někdo nenapálil, jednak aby sis té katany pak dovedl opravdu vážit.
Není mi moc jasné, co myslíš "pravou" katanou. Je víc pravá originál japonská katana ze sériové výroby ze II. světové, nebo "pouhá" replika třeba od Pavla Řiháčka, vyráběná přesně podle tradičních technologií?
Je to asi jako kdybys napsal že chceš koupit pravý diamant, ať to stojí co to stojí. V hrotu na řezání skla ho můžeš mít za stovku, ten z britské královské koruny ti asi neprodají...Razz
Posláno:
Začátečník
no právě že nechci repliku...chci pravou z japonska!Sad
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/28/2004
Ad katana- nevím, jestli jsi to zaregistroval, ale existuje u nás Společnost pro studium japonského meče. Jako laik jsem se na ně už taky jednou obracel s dotazem a velice korektně mi jej zodpověděli, pravda, nikoli obratem... Asi bych zkusil je, předpokládal bych, že by mohli mít dobrý přehled .
Posláno:
Začátečník
Miki napsal:
Ad katana- nevím, jestli jsi to zaregistroval, ale existuje u nás Společnost pro studium japonského meče. Jako laik jsem se na ně už taky jednou obracel s dotazem a velice korektně mi jej zodpověděli, pravda, nikoli obratem... Asi bych zkusil je, předpokládal bych, že by mohli mít dobrý přehled .

nevíš jaký maj www stránky jestli je maj?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
vaclav23 napsal:
nihonto.manga.cz/
Posláno:
Začátečník
slon napsal:
vaclav23 napsal:
nihonto.manga.cz/
dik
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
Petr Dohnal napsal:
K té K390, budu mít 10 cm kulatiny (25 mm) na zkoušku, tak jsem zvědavej - dám vědět.
A budes to zkouset kovat nebo jak to vidis ? (ja jen ze "bezne" kovani, tj. do vyhne apod asi muze tuto ocel slusne zdegradovat, ale mozna jen povrch . . . ). A co ta kulatinka stala, kdybych chtel si taky poridit a kde ? Primo od Bohleru CR ?

GK
Posláno:

Štamgast
No to zatím moc nevím, dáváme to nějak dokupy a zjišťujeme (zaangažoval jsem jednoho hodného člověka z obrovské fabriky, jehož funkce je: ved.provozu konstrukce a vyroba nastroj -tak to snad nějak klapne Wink)
Zatím mě to nestálo nic, mám to "na zkoušku".

Dotaz, jak je to u těchto ocelí s oduhličováním,
od jaké teploty, kde to hrozí, co s tím?
Pán mi psal: Vy si jistě pomůžete na
malé kousku koksem nebo i nátěry
, tak nevím, Slone, Piku - co?.
Jak je to vlastně s nauhličováním ocelí? Jak moc se toho tam dá zase narvat a jak?

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Jo s cenama - ceny prý jsou od 26 - 31 Euro za kilo, záleží na profilu.
Brrrr...
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
neví někdo jaký sou ty stránky pana hofmana??dik
Posláno:

Štamgast
noze.hyperlink.cz/

Vždyť je tak jednoduché třeba v Seznamu, ve vyhledávání, napsat například dvě slova: hofman nožíř - no a máš ho na prvním místě ...
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal napsal:

Dotaz, jak je to u těchto ocelí s oduhličováním,
od jaké teploty, kde to hrozí, co s tím?
Pán mi psal: Vy si jistě pomůžete na
malé kousku koksem nebo i nátěry
, tak nevím, Slone, Piku - co?.
Jak je to vlastně s nauhličováním ocelí? Jak moc se toho tam dá zase narvat a jak?
Oduhličování začíná (podle druhu oceli) již od nějakých 600˚C, samozřejmě čím vyšší teplota, tím rychljší. Relatovně nejmenší by bylo oduhličení v dobče seštelované plynové výhni (dát tam co nejméně kyslíku, aby akorát shořel), nejhorší to je u elektrické pece nebo ve výhni s koksem a spoustou vzduchu (silný ventilátor na plný koule). Ocranný nátěr proti oduhličení pomůže jen pro kalení, pokud to bydeš chtít kovat, tak to stejně omlátíš.
A cementace (tedy nauhličení) není komplikované, ale dělat bych to nechtěl - výrobek se uzaře do plechové nebo keramické krabice (není problém) s cementašní směsí (uhličitan barnatý, kyanidy (pěkný svinstvo), saze, uhličitany ...) Rychlost difuze je zpočátku asi 1 mm za hodinu, s rostoucí nauhlinou tloušťkou klesá.
Posláno:

Štamgast
Ale vždyť hořením uvolňovaný uhlík z uhlí zase trochu ocel nauhličuje - nebo ne.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal napsal:
Ale vždyť hořením uvolňovaný uhlík z uhlí zase trochu ocel nauhličuje - nebo ne.
Uvolňuje se oxid uhelnatý a oxid uhličitý (nad 700˚C už prakticky jen CO) a zůstává tam nespálený nadbytečný kyslík a ten spálí uhlík v oceli (proto ta "vyladěná" plynová výheň). Pokud by jsi měl kovářskou výheň s koksem a funěl tam jen málo vzduchu, došlo by k nauhličení (ale zase u vysokolegový nástrojovky to může spálit jinou leguru).
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum