ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
křesání Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 9/12/2012
jj,to je pořádnej kousekOk
jdu obědnávatApplause
F.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/23/2008
Zdravím všechny pyromany,

pořídil jsem si na www.jatagan.cz firesteel scout, ten nejmenší, bez držátka a hned po obdržení zásilky jsem se nedočkavě pustil do křesání upravenou hranou nože Mora Classic 2 a jaké bylo mé překvapení, že hrana nože po tyčce firesteelu spíše klouže. V prví chvíli jsem si myslel, že je hrana otupená a tak jsem vzal na zkoušku můj letitý originální firesteel FireFlash (kupovaný jako originální firesteel používaný švédskou armádou) a jiskry létali, jako obvykle. V tu chvíli jsem si vzpomněl na kamarádův firesteel everest (největší) koupený také na jataganu, ale před mnoha lety. Tento jsem mu zasadil do parohu, dovybavil škrtátkem z pilky na železo (připravená tak jako vždy) a dal k používání. A vždy, když jsem měl možnost tuto jeho sadu použít, jsem mu spílal, ať si to škrtátko nabrousí, že to po tom firesteelu tak jako klouže. A nyní zjišťuji, že je to tedy asi výrobcem, protože ani mým škrtátkem ani nožem to nekřeše lépe.

Tedy Vás tímto prosím o Váš názor. Výše uvedená skutečnost mě celkem vadí, protože novým firesteelem se oheň zakládá o poznání hůře. Jsem zvyklý tyčku opřít o podpalovaný materiál a křísnout. To nyní nelze. Se starým kouskem zažehnu opravdu skoro vše a za všech podmínek (prosím, nechytat za slovo, míním tím, vše co se k podpalování hodí a to i za deště), tímto za ideálních podmínek jen ty nejlepší materiály.

Děkuji Vám za všechny Vaše názory a postřehy.

S pozdravem
David
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/17/2006
kobra napsal:
...firesteel scout.. že hrana nože po tyčce firesteelu spíše klouže...

Taky jsem se s tím setkal. Jde o tu "povrchovku" na tyčce. Ta se musí sundat a to buď zdlouhavě škrtáním, což je nepříjemné a otravně nudné. Lepší je vzít to hrubším pilníkem, zkrátka to trochu ošudlat a zdrsnit. Jiskří to pak o hodně líp.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/19/2010
Každá firma má jiné složení tyček (nejhorší je Mil-tec) .U těch z jataganu (podle mě lepší střed ) je potřeba strhnout černou slupku (třeba střepem ) a když se objeví stříbrná barva ,tak už to funguje .
Posláno:

Pokročilý
Ahoj,

díky za Vaše reakce, bohužel Vámi zmíněným povrchovým ošetřením to není. Tento kus firesteelu není mým prvním (mám nyní tři kusy celkem) a pouze tento a ten kamarádův se chová jak jsem popisoval. Ty ostatní dva jsou značkové FireFlash a LightMyFire ve velikosti army. A ty to nedělají. Dnes odpoledne jsem našel chvilku a šel si do dílny zakřesat a v detailnějším porovnání to vypadá na rozdílnou tvrdost materiálu. Nehledě na to, po pár desítkách křísnutí jsem našel ten správný úhel a postavení hřbetu čepele a již to jde lépe. Stále to ale zaostává za původním FireFlash. Budu se s tím ale muset naučit žít.

Jinak ohledně výrobků firmy Mil-Tec, dle mého názoru, stojí obecně za p** nezávisle na typu výrobku. Dalo by se říci, že mi nesmí do domu.

David
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/19/2010
Ale to je ten rozdíl o kterém jsem psal -firesteel je nářadí a to dělé mraky firem .,A aby to dělat mohly,musí být v jejich produktech rozdíly . Třeba mě ,by zajímala teplota jiskry v nějakém srovnání.
Posláno:

Pokročilý
pro 1969jakub: Ano, plně s Tebou souhlasím, myslel jsem, že to bude z mého posledního příspěvku zřejmé. Jen jsem reagoval, že to v tomto případě tou ochranou vrstvou (i v případě Jataganu) není. Jinak, taky by mě zajímala ta fyzika kolem rozdílných značek firesteelů. Ale to už bychom asi chtěli moc. Díky za reakci.

David
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/4/2015
Tak som sa opäť v dielni bláznil... Výsledkom je dar pre sestru, nech si poriadne zaškrtá 😁

ondruliak vložil tyto přílohy:
WP_20161030_203.jpg.jpg
WP_20161030_6793.jpg.jpg
WP_20161030_4302.jpg.jpg

Žiadny dobrý skutok nesmie zostať nepotrestaný...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/23/2016
Pokud to tu někde je, omlouvám se za dotaz. Mohli byste sem dát "žebříček" nejlepších podpalovacích látek, které ke křesadlu nosíte? Třeba v křesadle Gerber BG je v zásobníku kousek vaty - chytá dobře, ale přijde mi, že shoří dost rychle. Koupil jsem hoblinky plné pryskyřice, ale ještě jsem je nezkoušel. Slyšel jsem i o dámských odličovacích tampónech, taková ta kolečka. Nedávno mne zaujalo video s vatou napatlanou nějakou vazelínou - chytalo to dobře a hořelo dlouho, je to nejspíš princip svíčky, kde vata je jakoby knot a vazelína v roli vosku. Můžete doporučit ideální podpalovadlo, se kterým máte zkušenost i ve větru a vlhku? Díky.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/25/2016
Dámské tampóny ano, jen ne ty odličovací, ale spíš menstruační. Když to roztrhneš tak je uvnitř v podstatě taky jakási vata.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
březová kůra - nic lepšího a levnějšího neznám Wink
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
1, brezova kura.. muze celou noc chcat, vezmes kus brezovy kury, namocis na hodinu do kbeliku a stejne po naskrabani chytne.

2, vata . v jakykoliv fomre.. odlicovaci tampony, tampony do k.. lína :D jenom je musis rozcupovat..

3, masty drevo.. bud najdes koren borovice, nebo doma povaric ve vosku jakykoliv druh mekciho dreva..

ostatne podpalovace na skrtani nejsou na to aby horeli, ale aby pomohli zalozit ohen.. takze to ze po chvili vyhori, mi prijde logicky ;)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
drak02 napsal:
Dámské tampóny ano, jen ne ty odličovací, ale spíš menstruační. Když to roztrhneš tak je uvnitř v podstatě taky jakási vata.

Tohle podepisuju.
Navíc jsou sterilní,takže se dají velice dobře použít na první pomoc. Primárně jich několik nosím v lékárničce. Na podpal je používám, až když nic jiného nehoří. Stačí ukrojit centimetrový váleček a rozcupovat. Chytá první jisrkou.
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/12/2008
ondruliak

To na vrchnej strane firesteelu je fosforeskujúce?
Posláno:
Pokročilý
Březová kůra OK, ale tu nebudu nosit v KPZ. Dámské tampóny beru, od vaty vím co čekat, ale hoří krátce. Purschack píše, že od toho podpalovače jsou, aby podpálily a ne aby dlouho hořely, ale ani vaty nenosím balík a když je vlhko, může to být na podpálení málo. Na podzim jsme byli v Rumunsku na motorkách a poslední noc spali v horách, někdo ve stanu, já s přítelkyní pod plachtou nataženou mezi motorky. Chtěli jsme se zahřát, udržet dál šelmy (něco tam bylo, nevíme co, asi to přilákala vůbě buřtů, zaslechli jsme několikrát šustot a po nasvícení svítily ve tmě jen oči a vzápětí zmizely dál v lese) a něco si opéct k jídlu. Bylo vlhko, padala rosa, teplota kousek nad nulou, papíru nazbyt nebylo, tak jsem vytáhl vatu z křesadla, pomohli jsme tomu benzínem a nakonec to šlo. Pak jsem doma hledal účinnější podpalovadla a narazil na tu vatu napatlanou vazelínou, která nezabere víc místa než vata samotná a hoří mnohem déle - nemáte s tím někdo zkušenost?
A pak ještě ty hoblinky a nedávno jsem něco podobného dosal od dodavatele jako podpalovač krbu nebo grilu - podobné hoblinky plné pryskyřice, ale delší, řídce smotané do válečků velikosti tampónu. Ty taky není problém vozit.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Já jsem se v nějakém muzeu dozvěděl, že v minulosti používali jako troud troudnatec (tedy to, čemu my říkáme "choroš"). A musím říct, že to je úžasný materiál na zachycení jiskry, pak už stačí rozfoukat s něčím hořlavým (hoblinky dřeva, nehořlavý papír z letáků, ...)
Posláno:

Štamgast
IvanGS napsal:
Březová kůra OK, ale tu nebudu nosit v KPZ. Dámské tampóny beru, od vaty vím co čekat, ale hoří krátce. Purschack píše, že od toho podpalovače jsou, aby podpálily a ne aby dlouho hořely, ale ani vaty nenosím balík a když je vlhko, může to být na podpálení málo. Na podzim jsme byli v Rumunsku na motorkách a poslední noc spali v horách, někdo ve stanu, já s přítelkyní pod plachtou nataženou mezi motorky. Chtěli jsme se zahřát, udržet dál šelmy (něco tam bylo, nevíme co, asi to přilákala vůbě buřtů, zaslechli jsme několikrát šustot a po nasvícení svítily ve tmě jen oči a vzápětí zmizely dál v lese) a něco si opéct k jídlu. Bylo vlhko, padala rosa, teplota kousek nad nulou, papíru nazbyt nebylo, tak jsem vytáhl vatu z křesadla, pomohli jsme tomu benzínem a nakonec to šlo. Pak jsem doma hledal účinnější podpalovadla a narazil na tu vatu napatlanou vazelínou, která nezabere víc místa než vata samotná a hoří mnohem déle - nemáte s tím někdo zkušenost?
A pak ještě ty hoblinky a nedávno jsem něco podobného dosal od dodavatele jako podpalovač krbu nebo grilu - podobné hoblinky plné pryskyřice, ale delší, řídce smotané do válečků velikosti tampónu. Ty taky není problém vozit.

nevidím důvod, proč nemít v kpz na dně položené dva tři plátky březové kůry.... nosím to tak už od 7 let, co jsem nastoupil do skauta Happy
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/28/2010
Napr. Ekologický podpaľovač FLAMAX http://www.krb-pec.sk/produkt/1211-cistic-komina-flamax.html
Cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami.
Posláno:
Pokročilý
slon - choroše jsme kdysi párkrát použili, dočetl jsem se o tom myslím v nějaké Foglarovce a fakt to funguje. Teda pokud je po ruce, stejně jako březová kůra, protože i když opravdu není problém mít ve větší KPZ 2-3 plátky kůry nebo choroše, tyhle věci sebou prostě tahat nechci už vzhledem k tomu, že v pouzdru Maxpedition Janus mám posledních pár kubických milimetrů místa. Pouzdro, kam dám podpalovač, tam je, vejde se buď zmíněná vata, napuštěné hobliny, dámský tampón, nebo POZOR, teď mne napadlo - co klasický tuhý líh, co se používá na ty legendární skládací vařiče nebo na grily? Co si myslíte o něm? A fakt nikdo nezkoušel vatu s vazelínou? Já to zkusím sám, jen jsem si říkal, že existuje nějaká osvědčená hořlavá vazelína...Happy.
Posláno:

Štamgast
líh nee, křesadlem ho nezapálíš - tedy zkoušel jsem jen ten od Yate a nechytá ani nadrcenej na prach....
Možná jiný druh jo, to nevím....
Sapere Aude.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum