ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/9/2002
Jenda007: Super nápad i provedení, zájem bych měl taky - třeba se mi to taky podle Tvého výkresu (zatím ho nevidím) povede nechat udělat. Kacířský nápad (a promiň, že Ti do toho kecám): ono vlastně na celkové velikosti toho Tvého přípravku až tak moc nezáleží - po nastavení se sundá a už nepřekáží. Co takhle vypálit čáru ve vzdálenosti těch 139 mm - viz neumělý obrázek - k nastavení držáku, nebo to dokonce udělat "nahoru širší" a vypálit tam i ten oblouk k nastavení hrotu nože?

Surg vložil tyto přílohy:
Tournevis.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/26/2017
Skvělé doporučení, díky. Happy

Mohl by to být i docela masivní přimontovaný výstupek, ke kterému by se ostří dorazilo při nastavování délky 139 mm. Místa je tam všude dost.
Jestli bych přípravek dělal širší kvůli hrotu nevím.

Já jsem to opomněl, protože jak víš, nůž montuji do nožové úchytky pomocí jiné pomůcky, která mi to sama zajistí.

Pokud by byly nějaké potíže s DXF ozvi se. Jsou i jiné formáty. Wink

Jenda007 vložil tyto přílohy:
Paletka_Mora_tormek.jpg.jpg

Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/23/2015
Ahoj, nějakou dobu jsem tu nebyl a koukám, jako vrána, jak to tu žije.

K laseru mám snadný přístup, takže bych asi mohl těch šablon napálit dle libosti. Pokud bych měl volit něco "šetrného" k oceli, pak mám k dispozici hliník. Tím bych tedy začal.

Ještě ale musím pořešit ta ložiska. Už jste někdo něco hledal? Že bych si ušetřil práci... Klidně mi napište na PM ať zbytečně neplníme vlákno.

Až budu mít všechno jasné, napíšu ještě jednou a kdo mi pak dá vědět, tomu to nechám udělat.
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
Jenda007 napsal:
Váš zájem o přípravek mě těší. Happy
Tloušťka materiálu by mohla být 10 – 12 mm aby to dobře kolmo sedělo na supportu.

...mě to na nic nejni,ale myslím že by to šlo udělat stabilní (nevrglací) i z tenšího materiálu.Místo jedné placky vypálit a sešroubovat dvě k sobě s vymezovacíma podložkama("spejsrama") a do děr pro osy ložisek nebo disky přiskřípnout dvě kuličky...fungovaly by taky jako "spejsr" a zároveň jako kontaktní body s kotoučem
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pozorovatel
Ano to je určitě také dobré řešení. Happy Ty „skříplé kuličky“ ale nejsou vhodné, protože kontaktní kolečka se musí lehce otáčet, aby bylo vidět, že máme dobře nastaveno. Uživatelé TTS-100 si na kontaktní disky dělají značky fixkou, aby bylo hned vidět, zda se otáčí, když pohneme kamenem. Wink

Originální TTS-100 má v místě otvorů pro tyč supportu vymodelovaná pouzdra o výšce 16 mm. To my dělat nemůžeme, protože se nám otvory částečně překrývají. Daly by se však udělat dva přípravky, jeden pouze pro úhel 15° a druhý pro 10° a 20° a pak by to už snad mohlo jít.

Pořád si ale myslím, že nejjednodušší a nejlevnější řešení je použít kousek vysokomolekulárního polyetylenu (HMPE), který má výborné vlastnosti a vyrábí se v tloušťkách 10 i 12 mm.

TTS100_zadni_strana_480.jpg

Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/13/2016
Prosím ťa vedel by si zverejniť aj prípravok s otvorom iba pre 12° ?
Pre istotu sa ešte opýtam: Ten prípravok čo si zverejnil ráta s vonkajším priemerom ložísk 16 mm?
Už som z výkresu zistil že je to pre 16mm Happy

Ešte ma napadlo že či by nebolo riešením urobiť taký prípravok kde by sa tá diera pre support dala nastavovať na vyznačené značky pre najčastejšie používané uhly.

BTW: Veľká vďaka vám všetkým že ste ochotný podeliť sa o informácie ktoré by začiatočník inak musel zložito hľadať po internete. Admire
Posláno:

Pozorovatel
Ano Alkaj, umím to navrhnout pro libovolný úhel. Happy

Mušíš mi ale dát chvilku času. Nejdřív si totiž spočítám kde otvor bude, pak ho dám do výkresu a pro jistotu si odzkouším, že to dobře funguje.

Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/3/2017
Zdravím,
mate prosím vás zkušenosti s tímto broušením nikde jsem se nedočetl zda to ma smysl kupovat nebo raději koupi kvalitní ocilku,broušeni kuchynáku.
http://www.jatagan.eu/stroje-a-naradi/v-sharp-classic-ii-red

Děkuji za radu.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
zdenda01 napsal:
Zdravím,
mate prosím vás zkušenosti s tímto broušením nikde jsem se nedočetl zda to ma smysl kupovat nebo raději koupi kvalitní ocilku,broušeni kuchynáku.
http://www.jatagan.eu/stroje-a-naradi/v-sharp-classic-ii-red

Děkuji za radu.

Nezlob se ale na to jsou jiná specializovaná vlákna a probíhající diskuze je pro ,,tormekovce“ moc aktuální a důležitá.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
ALKAJ napsal:
..................................
Ešte ma napadlo že či by nebolo riešením urobiť taký prípravok kde by sa tá diera pre support dala nastavovať na vyznačené značky pre najčastejšie používané uhly.
.........................

To by bylo asi nejlepší řešení, udělat místo několika děr drážku a v ní posunovat "díru"Ok
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Pozorovatel
Meiming napsal:
ALKAJ napsal:
..................................
.........................

To by bylo asi nejlepší řešení, udělat místo několika děr drážku a v ní posunovat "díru"Ok

S podobným návrhem na vylepšení mého jednoduchého řešení přišel na Tormek fóru Wolfy, brusič nožů z Izraele, a udělal i náčrtek. On chtěl dokonce měnit i délku upnutí nože! Happy

Princip je dobrý, ale problém je v tom, že bod otáčení toho jeho raménka je kousek mimo základnu přípravku, mezi kontaktními kolečky. Dalo by se to obejít tak, že by se do základny vyfrézovaly vhodné kruhové drážky pro vedení raménka. Wink

Wolfy.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/13/2016
Jenda007 napsal:
Mušíš mi ale dát chvilku času. Nejdřív si totiž spočítám kde otvor bude, pak ho dám do výkresu a pro jistotu si odzkouším, že to dobře funguje.
Super. THX

Jenda007 napsal:
Princip je dobrý, ale problém je v tom, že bod otáčení toho jeho raménka je kousek mimo základnu přípravku, mezi kontaktními kolečky. Dalo by se to obejít tak, že by se do základny vyfrézovaly vhodné kruhové drážky pro vedení raménka.
Ja si to predstavujem nejako takto. Na tom by bola platnička s otvormi pre vedenie platničky v prípravku (4 diery?) a s jedným otvorom pre support. Na tej platničke by bola z boku ryska a na prípravku značky pre najpoužívanejšie uhly.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Jenda007 napsal:
...................

Princip je dobrý, ale problém je v tom, že bod otáčení toho jeho raménka je kousek mimo základnu přípravku, mezi kontaktními kolečky.......................
Z dovolením jsem to nakreslil, doufám že to je pochopitelná úprava. Jestli mají ty původní tři díry středy na jedné kružnici tak je uplně jedno kde má kružnice střed, prostě z nich udělám nekonečné množství kružnic. Myslím že i nastavování délky by šlo řešit podobně.

Meiming vložil tyto přílohy:
udelatko.jpg.jpg

Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Pozorovatel
Ano, šlo by to udělat i takto a konstrukčně by to bylo jednoduší. Úhlová stupnice by sice nebyla rovnoměrná, ale to ničemu nevadí.

Všechny otvory pro support opravdu leží na kružnici, která má střed mezi kontaktními kolečky, a to v místě kde se ostří dotýká brusného kamene. Poloměr kružnice je velmi blízký délce upnutí nože. Polohy otvorů na kružnici jsou dány geometrií nožové úchytky, hlavně výškou nože nad supportem. Wink Happy

Posláno:

Pozorovatel
ALKAJ napsal:
Jenda007 napsal:
Super. THX

Jenda007 napsal:
Princip je dobrý, ale problém je v tom, že bod otáčení toho jeho raménka je kousek mimo základnu přípravku, mezi kontaktními kolečky. Dalo by se to obejít tak, že by se do základny vyfrézovaly vhodné kruhové drážky pro vedení raménka.
Ja si to predstavujem nejako takto. Na tom by bola platnička s otvormi pre vedenie platničky v prípravku (4 diery?) a s jedným otvorom pre support. Na tej platničke by bola z boku ryska a na prípravku značky pre najpoužívanejšie uhly.

Ano, tak jsem si to v principu představoval. Happy

Doplnil jsem Ti tam červenou tečku kde je střed kružnice. Přesně si ho odvodíš z DXF výkresu, podud s ním můžeš pracovat. Polohy otvorů pro support jsou na kružnici rozmístěny úhlově rovnoměrně. Takže interpoací si snadno odvodíš polohu otvoru pro jakýkoliv stranový úhel břitu mezi 10 a 20 stupni. To je celé tajemství Wink Happy

Knife_jig_variable.jpg

Posláno:

Pokročilý
Zatím jsem přibrzdil s přípravou šablony na laser - teď to začíná vypadat k světu. Ještě někoho něco napadá, ať to zadám pokud možno co nejdokonalejší?

Poslední verze se mi líbí, jenom si nejsem jist, zda budu schopen hlídat polohu osičky suportu.

Zkusím to udělat z kartonu a nasucho otestuju. Dám pak vědět.
Posláno:
Pokročilý
[quote=VPJ01]Ahoj, nějakou dobu jsem tu nebyl a koukám, jako vrána, jak to tu žije.

K laseru mám snadný přístup, takže bych asi mohl těch šablon napálit dle libosti. Pokud bych měl volit něco "šetrného" k oceli, pak mám k dispozici hliník. Tím bych tedy začal.

Ještě ale musím pořešit ta ložiska. Už jste někdo něco hledal? Že bych si ušetřil práci... Klidně mi napište na PM ať zbytečně neplníme vlákno.

Asi nejlevnější varianta nákupu ložisek je na Aliexpressu:

www.aliexpress.com/wholesale?ltype=wholesale&d=y&origin=y&isViewCP=y&catId=0&initiative_id=SB_20170204104414&SearchText=ball+bearing+5x16x5+mm&blanktest=0&tc=af

Jestli potřebujeme 5x16x5 mm. Jsou tam samozřejmě i jiné rozměry, stačí zadat rozměr do vyhledavače. Na špičkové kvalitě asi v tomto případě až tak nezaleží, navíc třeba ploché obyčejné i keramické čínské ložiska používané na nože jsou kvalitní. Poštovné je zdarma, jedinou nevýhodou je doba dodání.
Posláno:

Pozorovatel
Pokud se dobře pamatuji, tak Francouz na ten nerezový přípravek použil ložiska OD = 16mm ID = 5 mm za 0,7 Euro. Za 1 Euro jsou nerezová.
Posláno:
Pokročilý
Na Ali to vyjde asi za 8 Kč. Ten cenový rozdil není velký.
Posláno:

Pokročilý
Díky za info, ložiska už víme - nevěděl jsem, jestli náš dodavatel dělá i takhle malá a je to potvrzeno, že ano. Cena okolo dvacky, což si asi můžeme dovolit Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum