ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2017
Ja vás tu zdravim,
v tejto oblasti som uplny amatér pretože som zatial brusil len na LANSKY,,, zajtra prechádzam na vyšší level, dorazi TORMEK.
Cele toto vlákno o brusení na TORMEK som prečíal a nie raz..Tak potom sa podelím s dojmami zo stroja a zo samotneho brusenia..
s pozdravom DB
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Vitaj Dano
ak budeš niečo potrebovať daj vedieť
Palo
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/26/2013
Vítej mezi námi.
Vaaca
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/9/2017
Dík
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/6/2017
ferko napsal:
ZeeTee napsal:
Ferko dik za memento. Me to doufam nečeká.. Jak tak jemnej kotouc dohladis? Tusim ze pisou neorovnavat diamantem..

Když něco nejde , objeví se někdo,kdo neví že to nejde a udělá to. Nehledal jsem jak to udělat a orovnal jsem kotouč přípravkem TT-50 od Tormeku. Je pravda že hrany kotouče se vyštipovaly a musel jsem vyjíždět z kotouče pomalinku.Potom jem to vyhladil kamenem SP-650. Načisto dorovnal jemným diamantovým brouskem z Lidlu. Pro jistotu ještě přejel čistícím kamenem Nagura. Na fotce je kal který zůstal ve vaničce po srovnání kotouče Tormek SJ.

Zdravím,

Kotouče na Tormek - japonské kameny od Dictum 4000 a 800 - před orovnáním (bez problémů pomocí Diamantového originál Tromek Truing tool) ještě upravím takto:

Zkosím hrany, aby se nevyštipovaly.
Pomocí roztočené rozbrušovačky a lamelového smirkového kotouče (velmi rychlé a nevyštipuje se), - pouze to hodně stříká okolo.
Nebo lehký přítlak a nový smirek na podložce - 100 nebo 120 zrnitost.
Poté teprve orovnávám diamantovým orig. přípravkem (Truing tool)....

L.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/19/2003
Zdravím pánové,
po dvou letech pokukování po tormeku a projíždění diskuse a Pavlových videí jsem se odhodlal a už mi v dílně stojí T8. Vím že mě čeká hodně času a cviku, než si brusku "ochočím"...

Chtěl bych se zeptat, zda používáte originál Tormek brusnou pastu, nebo něco ještě jemnějšího - (Unipol 0017, 0042 apod.). Viděl jsem z Pavlových videí, jak razantně dokáže pasta "zakulatit" hranu ostří.
Používáte někdo honovací kotouč jen s olejem bez pasty?
Ptám se na vaši zkušenost, protože vím, že jakmile pastu napustím do kotouče, už ji pryč nedostanu.

Brusku mám na nože, dláta, hoblíková železa (na ty jsem si vzal ještě jemný kámen SJ)

Taky mě napadá, zda je možné tormeka upravit, aby místo koženého kotouče byl osazen druhý brusný kámen. - vím že spousta lidí vůbec kožený kotouč nepoužívá, pouze kameny. Viděli jste takovouto úpravu např někde v zahraničí?

Díky!
Sergej

Posláno:

Štamgast
AhoJ Sergej,
želám ti trpezlivosť pri učení sa, na začiatok použi staré nože, dláta, ktorých ti nebude
ľúto, ak by si ich zničil

Sergej napsal:
Chtěl bych se zeptat, zda používáte originál Tormek brusnou pastu, nebo něco ještě jemnějšího - (Unipol 0017, 0042 apod.). Viděl jsem z Pavlových videí, jak razantně dokáže pasta "zakulatit" hranu ostří.

- bez pasty honovací kotúč nepoužívam,
- odskúšaj najskôr najjemejšiu pastu akú máš a uvidíš či sa ti osvedčí, ak nie môžeš použiť hrubšiu až sa možno dostaneš na PA-70 (mala by mať cca 3um)
- dodrž uhol pri honovaní a netlač

Sergej napsal:
Taky mě napadá, zda je možné tormeka upravit, aby místo koženého kotouče byl osazen druhý brusný kámen. - vím že spousta lidí vůbec kožený kotouč nepoužívá, pouze kameny. Viděli jste takovouto úpravu např někde v zahraničí?

- osobne som nevidel takúto úpravu - zádrhel môže byť v upevnení kotúča a jeho zmáčaní vodou
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/13/2016
Zdravím pani,

T4 som si kúpil len pre svoju domácu potrebu.a stále som som úplný amatér. Doteraz som brúsil len so základným kameňom dodaným k brúske. Teraz by som chcel dokúpiť jemnejší kotúč, aby som mohol nože úplne dokončiť. Pôvodný kameň som už začiatočníckym zarovnávanim zmenšil asi o 4-5 mm čo asi nevadí, ale neviem či mi to nebude robiť problém keď budem nože dobrusovať na jemnom kotúči. Určite tam bude iný uhol a to neviem či nebude problém., teda rád by som vedel čo ma čaká. Predpokladám, že riešenie by bolo zbrúsiť na jemnom kotúči to čo chýba na hrubšom alebo vždy prestavovať uhol pri prechode na jemnejší kotúč, ale možno je to úplne inak. Možno sa pýtam úplnú blbosť, tak či tak privítam názory skúsenejších.

Ďakujem
Posláno:

Štamgast
Zmenu priemeru kotúča kompenzujem skrutkou - plastovou ( hríbik) na SVM-45
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/13/2016
To znamená zistiť koľko otáčok treba s hríbikom urobiť aby sa kompenzoval rozdiel v priemeroch ... Ďakujem za radu.
Posláno:

Štamgast
Áno
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/19/2003
sandor napsal:
AhoJ Sergej,
želám ti trpezlivosť pri učení sa, na začiatok použi staré nože, dláta, ktorých ti nebude
ľúto, ak by si ich zničil

Sergej napsal:

- bez pasty honovací kotúč nepoužívam,
- odskúšaj najskôr najjemejšiu pastu akú máš a uvidíš či sa ti osvedčí, ak nie môžeš použiť hrubšiu až sa možno dostaneš na PA-70 (mala by mať cca 3um)
- dodrž uhol pri honovaní a netlač

Sergej napsal:

- osobne som nevidel takúto úpravu - zádrhel môže byť v upevnení kotúča a jeho zmáčaní vodou

Díky za rady Pavle! Na víkend mám naplánované rande s bruskou, tak uvidíme :)

Na několika místech v diskusi jsem četl, že se při nepozornosti zakousl nůž do kotouče. Předpokládám, že se to stává víc u měkčích kotoučů (SJ), pokud jsou hůř srovnané a pokud víc tlačím. Je větší riziko při broušení ostřejších úhlů (jako u nožů), nebo tupějších jako jsou třeba nůžky?

Rád bych si pořídil i kotouč z Rozsutce. Na nástroje jako je poříz by mohl být prima - bude u něj předpokládám menší riziko "zakousnutí". Jak o něj roste zájem, tak se dost zvyšuje i cena - což je pochopitelné... proto nechci dlouho otálet.
Jaký rozměr do T8 spolehlivě upnu? půjde ø250 šíře 50? (originál jsou psané 40mm).
Jak hodně různorodou/homogenní strukturu má rozsutec? Zatím používám jen jeden menší klasický blok, tak nevím co čekat od takto většího kotouče. Má místa s rozdílnou tvdostí či strukturou? U takto velkého kotouče bych chtěl, aby byl perfektní a neubýval v některých místech víc jako to občas dělá pískovec či břidlice.

Jaké jsou teď k mání kotouče ø250 okolo 1000 grit?
Zatím co vím, tak pouze Matsunaga grain size 800 z fine-tools.com . Jaké máte s tímto kotoučem zkušenosti? Víte o něčem dalším? Na zakázku dělané kotouče Tyrolit od Zdeňka Vacka jsou předpokládám všechny pryč...

Díky všem za cenné zkušenosti v této diskusi!

Posláno:

Štamgast
- zakusovanie je pri všetkých kotúčoch! Stále treba myslieť na to, že T je stroj. Mne to urobilo na SJ 250 pri Vinox na 40° - výsledok 3 stehy pod malíčkom
- Rozsutec je najlepšie vyberať osobne
- do T7 sa upne kotúč "ø250 šíře 50mm" bez problémov

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/28/2017
Zdravím všechny uživatele fotoho fóra, jsem začátečník, který by se rád věnoval broušení nožů. K broušení co se týče výbavy a pomůcek mi připadá jako nejlepší bruska Tormek. Co jsem pročítal fórum tak toho mám hodně a hodně co dohánět. Happy Díky za videa a články Sandore.
Posláno:

Štamgast
pepapantak napsal:
Zdravím všechny uživatele fotoho fóra, jsem začátečník, který by se rád věnoval broušení nožů. K broušení co se týče výbavy a pomůcek mi připadá jako nejlepší bruska Tormek. Co jsem pročítal fórum tak toho mám hodně a hodně co dohánět. Happy Díky za videa a články Sandore.

Vitaj papapantak
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Trochu jsem si pohrál se šablonami od Vítka (VPJ01). Podložky a šroubky jsou pro parádu. Zarážka je z plastu, vymezuje vzdálenost 139 mm - ostří na zarážce, plastový "hříbek" na šabloně. Čárky na ložiscích pro lepší rozeznání pohybu jsou studeným brynýrem - vydrží déle než fixa.

Surg vložil tyto přílohy:
1Celek.jpg.jpg
2Detail1.jpg.jpg
3Detail2.jpg.jpg
4Kolecka_detail.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/18/2016
Zaujimavy napad pre brusky tormek a pod.
https://www.youtube.com/watch?v=AcWAkQmoU8c
Hej ty robota! Mna sa neboj ja sa ta ani nedotknem!
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Surg napsal:
Trochu jsem si pohrál se šablonami od Vítka (VPJ01). Podložky a šroubky jsou pro parádu. Zarážka je z plastu, vymezuje vzdálenost 139 mm - ostří na zarážce, plastový "hříbek" na šabloně. Čárky na ložiscích pro lepší rozeznání pohybu jsou studeným brynýrem - vydrží déle než fixa.

Díky, maličkosti ale užitečné. Je vidět, že někomu to mysli. Prozraď, prosím, co to je ,,studený brynýr" a kde se kupuje.

Náhodou objevil jsem nový zdroj kotoučů k Tormeku 7. Ještě jsem ho neprostudoval, neměl jsem čas. Ale může být zajímavý, pokud pošle do Česka.

http://www.grinder-man.ru/tormek/t7/T7%28%D0%9A%D0%9A
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Studený brynýr je roztok na opravy černění zbraní.
Já používám tohle - je to výborné, je to sice určené na černění hliníkových slitin ("duralu"), ale funguje to i na oceli velice dobře (mimochodem, na tom duralu taky Happy ). Nebo můžeš použít Black Line - výrobce a dodavatel tady, nebo to mívají i v obchodech se zbraněmi. Tenhle přípravek ale nebarví zdaleka tak silně a rychle.
Nanáším čárky párátkem seříznutým do ostré špičky. Před černěním povrch bezvadně odmastit, nebo to neklapne!
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Už jsem poslal dotaz, jestli posílají do Česka. Analog SB-250 na T7 stojí 1716 Kč.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum