ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Jestli onoto nebude mít něco společnýho s Aktivníma Zálohama(čepel je podobná temu bodáku)....Jenom dedukce a spekulace....Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/21/2006
Ládes napsal:
Jestli onoto nebude mít něco společnýho s Aktivníma Zálohama(čepel je podobná temu bodáku)....Jenom dedukce a spekulace....Wink

Ano, To jsou přesně ty dva modely na které jsem se ptal někdy v srpnu a nikdo mi zde neodpověděl. Na tankovém dnu v Lešanech je prodávaly ve stánku Aktivních Záloh (společně s tím jejich novým bajonetem na SA vz. 58, ale za ten chtěli asi 3.000). Čepele jsou takové zvláštně nazelenalé, ale nepřipadalo mi to jako povrchová úprava ale jako barva toho kovu....?

A ještě jedna zvláštnost: Nemají nikde žádné značení, ani MIKOV ani 007 (nebo 009) nebo něco podobného!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Měl si je v ruce?Co rukojeť,je stejná jako na UTOnu,nebo ji o něco zvětšili?
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
[quote=ranovak]Čepele jsou takové zvláštně nazelenalé, ale nepřipadalo mi to jako povrchová úprava ale jako barva toho kovu....?[quote]
Vzhledem k tomu, že čepel je z nerezovky, bude se určitě jednat o nějaký způsob chemického zmatnění povrchu. Už se to tu jednou řešilo v souvislosti s noži vz.85 BONUS - u těch čepel (z AK5) vypadá podobně, jen jsou tam navíc mapy a odstíny přecházejí od zelené k šedé. V dostupné literatuře je to popisováno jako "moření"...
Asi bude nejlepší se zeptat přímo v Mikovu.Wink

EDIT: V srpnu ti tady nikdo neodpověděl, protože jsi byl asi první účastník fóra, který tenhle nůž naživo viděl...Happy
Posláno:
Pokročilý
Gero napsal:

V ruce jsem ho měl. Rukojeť mi ale připadala stejná jako u standartních UTONů (ale svůj jsem pro srovnání s sebou neměl....). Za to čepel mi přisla delší a štíhlejší, ale možná to bylo jen jiným výbrusem, který byl vyšší a jiné bylo i druhé ostří, resp. úhel která obě ostří svírala (byl podle mne špičatější). Zkoumal jsem hlavně ten Diver, který měl ostří s jednostraným výbrusem, což je dáno těmy zoubky na čepeli....

EDIT: Teď na to koukám na stránkách Mikovu a nový UTON 07 AZ je o 18 mm delší! (původní 250 mm nový 268 mm!!!!) Diver pak ještě o dalších 5 mm (což dělá ta kovová koncovka rukojeti....)
Posláno:
Pokročilý
P. napsal:
Vzhledem k tomu, že čepel je z nerezovky, bude se určitě jednat o nějaký způsob chemického zmatnění povrchu. Už se to tu jednou řešilo v souvislosti s noži vz.85 BONUS - u těch čepel (z AK5) vypadá podobně, jen jsou tam navíc mapy a odstíny přecházejí od zelené k šedé. V dostupné literatuře je to popisováno jako "moření"...
Asi bude nejlepší se zeptat přímo v Mikovu.Wink

EDIT: V srpnu ti tady nikdo neodpověděl, protože jsi byl asi první účastník fóra, který tenhle nůž naživo viděl...Happy

Klasické fosfátování dělá modré mramorování, tohle bych řekl že je nějaké nitrátování...?
Jinak můj bonus je čistý jak lilie. Po nějakém moření ani památky! Je pouze leštěný.

Tak to jsem opravdu rád, že alespoň v něčem jsem první....Wink Akorát mne mrzí, že jsem je ani nevyfotil...
P.
Posláno:

Štamgast
ranovak napsal:
Klasické fosfátování dělá modré mramorování, tohle bych řekl že je nějaké nitrátování...?
Jinak můj bonus je čistý jak lilie. Po nějakém moření ani památky! Je pouze leštěný.

Nevím (tahle debata je bez odborníků jen mlácení prázdné slámy...Sad Wink ), nejsem technolog, ale nerezové oceli se snad ani nefosfátují, ne?Happy
Ten tvůj BONUS je "civil", pro ČSLA byly dodávány právě s tou "mořenou" čepelí.Wink

P. vložil tyto přílohy:
A.JPG.jpg

XTR
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/6/2006
Zakončení Divera je na rozbíjení skel? Nebo jaká je funkce?
P.
Posláno:

Štamgast
XTR napsal:
Zakončení Divera je na rozbíjení skel?

A proto tenhle model v Mikovu nazvali Potápěč...Wink

EDIT: Navíc se prodává s koženým pouzdrem.Shocked I když... u nás nic nového: v 50.letech min. stol byly pro potápěče ČSLA dodávány verze nože V07, kde čepel byla kupodivu nerezová, dřevěná střenka nahrazena hliníkovými příložkami, ale pouzdro zůstalo kožené (Napuštěné nějakým sajrajtem. Voskem?).Happy
Možná se u Divera jedná jen o marketingový tah (název) a s (pod)vodou nemá nic společného!Wink
V Absurdistánu je možné vše! Laugh

EDIT 2: Tak na stránkách Mikovu je nůž uveden jako "Útočný nůž DIVER 07" - takže název asi opravdu nemá s určením co dělat...
XTR
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/6/2006
P. napsal:
XTR napsal:
Zakončení Divera je na rozbíjení skel?

A proto tenhle model v Mikovu nazvali Potápěč...Wink

To víš, já se potápěl jen jednou a ke všemu bez nožeLaugh
Posláno:
Pokročilý
XTR napsal:
Zakončení Divera je na rozbíjení skel? Nebo jaká je funkce?

Na rozbíjení skle asi určitě ne. Takové věci bývají opatřené hrotem, tohle je moc kulaté. Ale co to má za význam u potápěčského nože opravdu netuším... Sad
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Pokusím se trochu vysvětlit. Název DIVER = potápěč je kvůli zoubkované části čepele na řezání vlasců a lan, kovové zakončení ručky není na rozbíjení skel, ale na použití jako kladivo, když je třeba pod vodou do něčeho praštit, hladkou čepelí se i vlasce řežou špatně a rukou pod vodou nepřetrhnete ani čtyřicítku.
Ke zbarvení čepele: dotaz psal do Mikovu Frana D. a tuším pan Bezděk z Mikovu mu odpověděl, že povrch není upravený, ale nechaný po kalení, tomu bych i věřil, po kalení ve vakuovce mi chodí takhle zabarvené čepele, stačí to lehce vzít na hadráku zelenou pastou a je to dole.
V našich vodách, hlavně na přehradách je potápění bez nože se zubatým ostřím poloviční sebevražda, z vlasců se nevymotáte.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/31/2005
Souhlas s Honzou J., zdravím do Písku Happy. Jinak ten tlouk je celkem fajn, my jsme takhle na sebe cinkali, když jsme našli skleněný láhve Happy
Posláno:

Štamgast
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=postmessage&t=1362&f=10&q=81489
doufám, že jsem se trefilHappy
jo, trefil, je tam dotaz i odpověď celý to sem vložit nenumímSad
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2006
ranovak napsal:
Gero napsal:

V ruce jsem ho měl. Rukojeť mi ale připadala stejná jako u standartních UTONů (ale svůj jsem pro srovnání s sebou neměl....). Za to čepel mi přisla delší a štíhlejší, ale možná to bylo jen jiným výbrusem, který byl vyšší a jiné bylo i druhé ostří, resp. úhel která obě ostří svírala (byl podle mne špičatější). Zkoumal jsem hlavně ten Diver, který měl ostří s jednostraným výbrusem, což je dáno těmy zoubky na čepeli....

EDIT: Teď na to koukám na stránkách Mikovu a nový UTON 07 AZ je o 18 mm delší! (původní 250 mm nový 268 mm!!!!) Diver pak ještě o dalších 5 mm (což dělá ta kovová koncovka rukojeti....)

Hmm, UTON 007 to je zklamání, zlatej armádní originál UTON vz. 75 z 80. tých let. Nový UTON pro pasivní zálohy nebo jak se to jmenuje, by měl asi vypadat trochu jinak: materiál: 440C nebo N690, fultang- tloušťka min. 5mm, konvex. výbrus, rukojeť: zelený nebo černý textit( micarta), pouzdro volitelně kydex, kůže, příp. látkové s kapsičkou- potisk vz. 95 s kydex. vložkou, k tomu skládací pilku od Fiskars nebo BAHCO a brousek od DMT. Cena by byla vyšší, ale dalo by se to zdůvodnit. Sad Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/31/2005
FranaD napsal:
Snad poslední INFO k novému UTONu:

Dotaz do Mikovu:
Dobrý den, mnoho mých kamarádů a nožových nadšenců se spolu se mnou ptá, jakých materiálů bylo použito k výrobě vašeho nového UTONa, zejména se jedná o ocel čepele, jesli bylo použito nějaké povrchové úpravy. Dále jakých délek je rukojeť a čepel a zda je nůž možno dodat nebo zakoupi či si objednat s tloukem, ale bez zubatého ostří..:O)) A poslední info, s jakým pouzdrem se nůž bude prodávat. Za nožomily děkuje David Franěk, Most.

Odpověď:
Dobrý den pane Fraňku,tento model byl vyrobený standardně z nerezové oceli 420 tak jako většina nožů a střenky jsou totožné s UTONem tedy z tvrzené pryže. Nechal se však
zmatnět při kalení, proto má tak zajímavý zelenkavý nádech.
Oba modely se dodávají v koženém pouzdře podobných těch které se dodávají k
UTONům. Samozřejmě že lze objednat upravenou verzi - tzn. bez zoubků.
Délka čepele je 15,8 cm u obou modelů a celková délka pak 26,8 cm. V případě potřeby dalších informací jsem Vám k dispozici.
S pozdravem Ladislav Bezděk
Posláno:

Štamgast
Dík Jirko, ze mě holt počítačovej mág nikdy nebudeSad
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Pocahontas čti a studuj Wink Razz
Tady máš dostatek materiálu, prozatím, než se něco sejde na Tvé lince.

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/12/2007
Dobrý den, včera jsem obdržel starýho mikováka a na čepeli je něco jako náznak ''kanálku na krev'' chtěl jsem se zeptat, jestli je to opravdu vyrobeno přímo v mikovu, nebo spíš nějaké samodělo

brak vložil tyto přílohy:
mikov_bloody.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
S takovým tvarem cepele jsem se jeste nesetkal. Mikov byl jednoduse rozebiratelny, takze nebyl problem nahradit cepel necim jinym. Rukojet, vcetne zastit je mikovacka
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum