ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Samurai Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2007
Stvonji: ale nekecej.. slintá se u Dohnalovic a Romanovic výtvorů Happy[/quote]

Ale jo slintal jsem Happy. Dohnalovic kluci to mají moc fešný, ostatní to mají moc hezký, ale já osobně slintám tvejma tsubama a katanama od Pavla Bolfa. Asi tě budu muset někdy ukecat, abys mi nějakou odprodal Wink. Já si nemůžu pomoct, ale japonský věci mě moc berou Happy.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2005
Same klobouk dolů, máš to fakt moc moc hezký!!! Shocked
Jsem patriot, ale léčím se...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
zdravim, vsechny tsuby opalujes ve vihni? zkousel si uz nejakou nechat zreznout normalne?
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
hamon napsal:
zdravim, vsechny tsuby opalujes ve vihni? zkousel si uz nejakou nechat zreznout normalne?

No ty poslední dvě nezrezlé zkusím nechat poprvé zareznout bez výhně, protože ta jednodušší má na kousku nesvařenou vrstvu paketu a když jsem minule hodil do výhně tsubu s podobným defektem, tak se ta předtím teňoučká linka víc roztáhla a nechci to samé risknout i u téhle. Tu tsubu se sakurou zase nadám do výhně proto, že má příliš tenké stěny a mohlo by dojít ke ztenčení o okuje a tím by se z toho stal břit.. což taky nerisknu..
Takže uvidím..

Stvonji: s tím odprodejem je to problém.. něco jiného je vyrobit pro někoho od začátku tsubu a něco jiného je se s něčím piplat, mít k tomu citový vztah a pak ji mít prodat.. to jdou snad jen ty, co mě i po dokončení nechytí u srdce Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
jestli to není svařený tak se ti ta díra stejně zvětší, natáhne se tam vlhkost a vyrezne zevnitř..

edit: citová vazba je zákonitá věc každého řemesla do nějž člověk vkládá veškerou svojí energii a um..taky se nerad loučím se svými noži, v každém z nich je kousek mého já...
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
želva: to nesvařené vidíš tady:

prostě nechcu risknout, že by se to oškéřilo ven a zostala díra.. zavařit elektrodou by to sice jistilo, ale zase u tsuby se snese lehce když má kaz evidentně vzniklý ve výhni a je aspoň vidět, že jde o překládané železo a ne pásovinu.. Takže ať si to klidně rezne i vevnitř.

S tou vazbou.. copak neznáš citový rozdíl, když děláš kudlu na zakázku a nebo pro sebe? řemeslo je oboje stejné, ale u té kudly na zakázku si člověk prostě od začátku uvědomuje, že mu po dokončení navždy zmizí z očí a je s tím smířený.. což neplatí u věci určených primárně k potěšení oka den co den Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Happy Same, máš je pěkný, jako obvykle, zvlášť ta s bonsají, je super a to nejsem žádnej japanofil, to víš, ale hezký věci a poctivý řemeslo se mi líbí
ať se ti daří, HonzaWink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Máš to pěkný, ale už jsme se o tom bavili i spolu. Nic na tom extra nevidím. Tvar si necháš vyřezat vodou a pak už je jen na cvičený opici, aby spilovala hrany a ošmirglovala to. Jasně že to zabere spoustu času, ale jen ten čas, prostě když to budeš pilovat den, budeš to mít nějak zakulacený, když tejden - víc. Vcelku na tom nemáš moc co posrat, na rozdíl třeba od výroby nožů, kovaných zvlášť. Navíc jsou to kopie, takže o nějakých uměleckých invencích se také nedá hovořit.
Tak nějak to vidím já.

Našel jsem na stránkách Patrika Bárty třeba tuhle placku. Jak je to dělaný? Když je to vystouplý ... To se mi hodně líbí

Petr Dohnal vložil tyto přílohy:
tsuba01.jpg

pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
tak nevim, jestli i tohle, ale rihacek to dela tak, ze to natepe zvlast do povrchu, jako jeho prace rihacka, to byla opravdu bomba, ukazal mi nejake cepele a tak na tech nic rxtra, spis mi na nich nesedel tvar a rozmery, ale kdyz mi ukazal nejake cuby, malem sem se posadil...Happy
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal: máš samosebou pravdu.. invence žádná, protože u tsub je kopírování tvarů nutnost, protože aby si někdo mohl dovolit navrhnout vlastní tvar tsuby (a že je při těch milionech tvarů kumšt vymyslet něco nového), tak musí být machr přes tsuby, historii, významy jednotlivých tvarů a jejich možné kombinace..

Jde o to, že na takové tsuby, jako má Bárta nebo Řiháček už musíš být rytec.. což nejsem ani v nejmenším.. takže dělám to, co se dá dělat po minutách volna v autobuse atd.. víc času na to nemám.. možná až budu mít dílnu k dispozici kdykoliv si zmyslím, tak to bude lepší.. ale v bytě toho moc neudělám.. schválně.. udělej doma v kuchyni nějaký nožík a pochlub se výsledkem Wink

k té tsubě: to se dělá takto:
když je to z jednoho materiálu, bývá to často rytina, někdy i ve formě zapuštěné plochy.. ale kdykoliv to je možné, dělá se to tak, že se udělá drážka v průřezu ala rybina, do drážky se zaklepe materiál a pak se dělá rytina jen toho zaklepaného materiálu..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Jak tak koukám na tu tsubu,tak nad rovinu vystupuje jen ta středová elipsa.Ta větvička je v urovni plochy.Obrytá je kontura a materiál okolo je odebrán dostracena směrem k ploše. edit. Ona ta elipsa je možná udělaná stejně.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Mně se ty Samovy výtvory líbí. Ikdyž abych se přiznal, moc nerozumím tomu, proč je dělá Happy. Tedy pokud nejsou někde na e-bayi na prodej. Pokud by byly jen do vitrýnky na "kochání" tak mi to přijde jako plýtvání časem, prostředky a talentem... Ale to jsem já... všechno hned přepočítávám na peníze (asi profesionální úchylka)Wink
( . )( . )
Posláno:

Štamgast
David: důvod proč je dělám není prodej, spíš znouzectnost.. v mládí jsem měl u baráku dílnu, spoustu volna a možst se realizovat na nožích, mečích, kuších atd..
Jenže pak přišla vojna a po vojně jsem už pendloval za prací po republice a bydlel po pronájmech, kde mi ale dílna citelně chyběla a protože mě japonské zbraně fascinují od mládí, začal jsem přemýšlet, co z meče se dá vyrábět doslova na koleně v bytě.. bez flexy, vrtačky i blbého svěráku, který není k čemu upnout.. čepele jsem hned vyloučil, tím pádem i pouzdro saya a rukojeť tsuka, habaki, fuchi, kashiru i tsukamaki, které jsou s čepelí návazně spojené..
takže mi z celého meče zůstala pouze tsuba, seppa a menuki, které nenavazují na čepel (otvor v tsubě se dá propilovat nebo sklepnout) a tak jsem začal přemýšlet jak na to..
Jako první tsubu jsem zkusil kus pásoviny ručně pilovat, ale s absencí možnosti upnout svěrák v bytě a pilovat, aby mě sousedi nesežrali padla verze ručního vyřezání a dopilování tvaru.. takže jsem to nahradil tím, že si to vyladím podle originálu v autocadu a nechám vyříznout vodou.

Té práce je pak na tom stejně jak na kostele, což sice Dohnal znevážil zručnou opicí, ale je to makačka.. Hrany totiž neodjehluju ale ručně seřezávám a to kolem 0.5-1mm = aspoň 4x po stejné hraně sem a tam. Chce to dopilovat nájezdy paprsku, zakulatit obvod atd.. obvod se piluje třeba fajn, to by asi ta zručná opice zvládla, protože můžu použít větší hrubší pilník, na který je místo.. ale když jsem třeba teď piloval ten kulatý kmínek, tak už to pro opici není ani náhodou.. klasický pilník se tam totiž pod úhlem už nevejde - naráží na reliéf opodál a tak musím pilovat jehlovým pilníčkem a i tím to není v celé jeho délce, ale třeba jen po 5mm dráze sem a tam.. Kdo takhle piloval ví, jaký je asi úběr materiálu při tomhle šmrdlání..

Takže dokud nebudu mít zase dílničku, zůstanu u tsub na zdi, třeba k nim jednou dodělám zbytek meče .-)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Díky za vysvětlení... Pokud je to pro tebe relax, tak v pohodě...

David

PS: To těch mečů bude teda pěkná řada Wink
( . )( . )
Posláno:

Štamgast
Já stojím za tebou Same. Nechápu proč Dohnalovic štouraj. Někdo dělá tsuby, někdo nože. Pokud vím tak výroba tsub bylo samostatné řemeslo a že to necháváš vyřezávat a potom to doma doděláváš růčo, každěj dělá jak může. Já doma taky nemam dílnu. Držim palce jen tak dál Happy.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Tak za prve "šťournul" jsem si já, ne Dohnalovic, synátor sem nepřispívá ...
Za druhé to nepovažuji za šťourání, jen za vyjádření svého názoru, že je to sice pěkné, ale vzhledem k vyřezávání vodou to až zase za takový zázrak nepovažuji. Výroba tsub byla samostatné řemeslo, ale ta jejich práce se s vyřezávací mašinou nedá asi příliš srovnávat. Dalo by se to vrznout do vyjiskřovačky a udělat to i s tím zaoblením ...
Proč si nepomoci mašinkama, chápu to a v podstatě mi to nevadí, tihle "Japonci" si ale rádi hrají na to, jak se vše dělá tradičními postupy, co to dá práce a že čím pracnější, tím lepčejší ... proto mi ta vyřezávačka k tomu nějak nepasuje.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal napsal:
Tak za prve "šťournul" jsem si já, ne Dohnalovic, synátor sem nepřispívá ...
Za druhé to nepovažuji za šťourání, jen za vyjádření svého názoru, že je to sice pěkné, ale vzhledem k vyřezávání vodou to až zase za takový zázrak nepovažuji. Výroba tsub byla samostatné řemeslo, ale ta jejich práce se s vyřezávací mašinou nedá asi příliš srovnávat. Dalo by se to vrznout do vyjiskřovačky a udělat to i s tím zaoblením ...
Proč si nepomoci mašinkama, chápu to a v podstatě mi to nevadí, tihle "Japonci" si ale rádi hrají na to, jak se vše dělá tradičními postupy, co to dá práce a že čím pracnější, tím lepčejší ... proto mi ta vyřezávačka k tomu nějak nepasuje.

Já jsem to nemyslel s tím "štouráním" nějak ve zlém Sad . Nerad bych, aby jsme nemohli tady každej říct svůj názor. Jen jsem chtěl říct, že Sama chápu, když nemá dílnu a ulehčuje si práci mechanizací a doma to dodělává růču. Těžko by si to v bytě vyjiskřoval nebo kovat tradičními postupy. Sam mě možná opraví a napíše že by to dělal stejně i kdyby tu dílnu měl - nevím. No zkrátim to, mě se tsuby od Sama líbí, ať je tvoří jak chce a může a určitě to i tak dá kus práce. P.S. Nechť synátor přijme moji omluvu Wink .
Posláno:

Štamgast
Petr: no na to téma řezání vodou versus ručně už toho padlo až moc.. ten důvod je snadný - nedělám to ručně jen proto, aby to nějaký zarputilý příznivec tradičních postupů ocenil, ale proto, že chci pro sebe tsubu, která se mi líbí, ale kterou bych nikdy nemohl získat koupí a tudíž beru cokoliv, co mě umožní udělat věrnou kopii a autocad mi spolu s vodou dokáže pomoct eliminovat to, k čemu by na 100% došlo při ručním vyřezávání, tedy k nedodržení tvaru a míň věrné kopii, nehledě na to, že každé nové tsuby si vybírám stále tvarově náročnější a mnoho z nich by se ručně ani vyřezat nedaly, ani dopilovat a v podstatě jsou tak pro mě výzvou, zda se mi to povede až do konce..

k vyjiskřovačce.. to by mě vyšlo dráž než originál tsuba v aukci.. nejsem milionář.. Razz příští PPN ti asi dám do ruk tsubu z oroshigane a škrabák, ať posoudíš na vlastní pazoury, jak moc snadné to je.. Wink

jinak ještě pro mě hlavní rozdíl mezi vodou a pilkou:

s autocadem dokážu na desetinu přesně vyříznout tvar a to včetně všech křivostí a asymetrií, které se dopustil tvůrce originálu při ručním řezání, čili je pak těžké odhadnout, jestli ta do oka bijící nepřesnost tvaru vznikla na desetinu přesným cnc obráběním, nebo tím, že se mi smekla pilka a prostě to ujelo Laugh
Posláno:

Štamgast
zdravim, jak rezes ty tsuby, schovavas si nejake ty soubory z autocadu, par co si jich delal se mi libi, a az bude nekdy cas, rad bych si neco pripasoval na cepel...Happy
Posláno:

Štamgast
hamon napsal:
zdravim, jak rezes ty tsuby, schovavas si nejake ty soubory z autocadu, par co si jich delal se mi libi, a az bude nekdy cas, rad bych si neco pripasoval na cepel...Happy

no kreslím už třetí stovku Happy) první stovku jsem dal na token.cz do vlákna Výkresy tsub..
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum