ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Wajgy - je to dobou máčení za tepla!!! Taky mě to potkalo - krásně vybarvená jabloň, řízlá naštorc, leta pěkně po délce ručky, hezky do obloučku. Chrochtal jsem si, jak se to povedlo spasovat. No a po 20ti minutách přestaly jít bublinky. Vyndal jsem kudlu, utřel, položil na stůl a nechal být...... Měl jsem ji v té utěrce nechat zabalenou, aby chladla pomaleji!!!! Prostě dřevo je dřevo a holt se hejbe. Máme doma ložnici z modřínu po babičce mé ženy - 20tý leta - a těch zvuků v noci - a to je v poměrně stabilním prostředí ( vlhkost vzduchu i teplota)
Abych se vrátil... Snížil jsem teplotu na 30 ( ponořený zavařovací teploměr pomůže) a ručku pak nechám zabalenou v pap. utěrce - na volno, neutažené - líp to drží teplo.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
wajgy napsal:
Chlapi, teďka se mi po 2. stalo, že mi na hotový kudle seschnulo dřevo Sad
1. byl dub, napuštěnej lněným olejem (45min v horký lázni) a následně včelím voskem (45min v horký lázni).
2. americkej ořech, napuštěný včelím voskem 45min v horký lázni.

Odhadem to seschlo tak 0,4mm takže u čepele se udělala hranka.

Otázka zní, děje se Vám to u nestabilizovaných dřev taky a popř. čím napouštíte?
Docela mě to sere a přemýšlím, že začnu snad dělat jen stabilizovaný dřevo, ale zase si říkám, že víc se ještě pořád asi jede bez stabilizace, tak třeba jen dělám chybu v postupu...

Díky za rady Happy

Petře tenhle problém tu jednou za čas vyplave a nic nového na tom vymyslet nejde. U fultangu přiznat přechody mezi materiály, udělat na dřevu i kovu rádiusy, nebo použít materiál který nepracuje exotiku dřevo nebo mikartu atd. U montáže na trn je to vlastně to samé, kov vedle dřeva které pracuje ti bude dělat hranku takže zas rádiusy. Stabilizovaný dřevo taky vždy neni výhra a může malinko pracovat, vim že s tim občas trochu válčí Mat u některých dřev.
A pokud bys myslel že ti pomůže dostatečně dlouho nechat dřevo ustálit a pak zabrousit s kovem do roviny tak na to taky rovnou zapomeň protože za čas se zas někam pohne, takhle jsem jednou dal za sebe řádně napuštěnej ořech a eben třikrát jsem to zabrušoval a nakonec se smířil s tím že to nemá smysl a hranka tam bude vždy malinko cítit.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
Jak říká známej truhlík:
"Dřevo se přestane hejbat Wink až v kamnech!"
POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/7/2008
hanes napsal:
Jak říká známej truhlík:
"Dřevo se přestane hejbat Wink až v kamnech!"

Tam sa hýbe najviac, bo letí komínom.Laugh
Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/14/2015
Hmm, tak nějak jsem si to myslel...už to tady mám docela pročtený, tak děkuju za ujištění.

Meimingu, já dělám příložky lepený, takže tam ty rádiusy nejdou, ale dát tam šroubky by samozřejmě bylo určitý "řešení".

Komínem to teda asi zatím prohánět nebudu Laugh ale stabilizace bude cesta budoucna Happy
Makej na sobě tak dlouho, dokud se tvoje vzory nestanou tvými soupeři!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
wajgy napsal:
Hmm, tak nějak jsem si to myslel...už to tady mám docela pročtený, tak děkuju za ujištění.

Meimingu, já dělám příložky lepený, takže tam ty rádiusy nejdou, ale dát tam šroubky by samozřejmě bylo určitý "řešení".

Komínem to teda asi zatím prohánět nebudu Laugh ale stabilizace bude cesta budoucna Happy

Ked mozem tak dam moju skusenost. Urcite tejto skutocnosti nepomaha to macanie v horucom oleji (kolko stupnou?). Ja to macam v jednoduchej "vakuavacke " zostrojenej z nejakej nadoby ( ja mam novodurovu kanalizacnu trubku s origo koncovkami v jednej diera na stupel https://www.aaaradiatory.cz/venkovni-kanalizace-c2212/ ) a vakuovy punpu na vino a mozem ti garantovat ze to za 30min napustim omnoho hlbsie ako ty v teplom oleji za 2dni a hlavne za studena .Lebo ked to zohrejes predpokladam tak na 80 a viac (-+100) tak zacina zbytkova voda v dreve vret a aj teplom sa to drevo roztahuje
Nech sa dari Milan

https://www.google.sk/search?biw=1120&bih=580&tbm=isch&sa=1&ei=5OpNWo2TA8_EwQLC9o7IAw&q=vakuova+pumpa+vino&oq=vakuova+pumpa+vino&gs_l=psy-ab.3..0i8i30k1j0i30k1.8251.13473.0.13970.7.6.1.0.0.0.173.908.0j6.6.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.7.915...0j0i24k1j0i8i13i30k1j0i13i30k1.0.zZLQnXBtx2U
Posláno:

Štamgast
No vida, tak přeci jen něco nového Happy

Ohřívám to kolem 80 stupňů, aby se rozehřál ten včelí vosk, tam o moc míň nejde Sad
Samozřejmě chápu, že se to teplem roztáhne. Spíš je mi divný, že udělám ručku do finální podoby za studena, pak napustím a třeba po 14 dnes se to smrskne Sad
Možná ještě zkusím změnit postup a napustím to jenom při hrubém opracování a pak dodělám nahotovo až si to odpočine.
No každopádně asi jak říkal Hanes, trochu pracovat to bude vždycky no...

Děkuju za podělení o zkušenosti Milane! Ok
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
wajgy napsal:

Možná ještě zkusím změnit postup a napustím to jenom při hrubém opracování a pak dodělám nahotovo až si to odpočine.

To by som nerobil, preto že keď to bude napustené olejom, bude to umazávať jemné šmirgle a minieš ich neskutočne veľa.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Jo přesně jak píše Mimo, nepočítej s jemným broušením dřeva napuštěného voskem.
Petře možná tě nechápu, já dělám i lepený ručky ale vždycky tam je nějakej čep takže jdou i hotové sundat a vrátit přesně na místo dokud je nepřilepím, dělám to tak kvůli začátku "čelu" ručky kam se po přilepení už pořádně nedostaneš bez poškrábání čepele, takže poslední operace před lepením je srazit hrany pak přilepit a pak můžěš voskovat a dřevo si může pracovat, pokud se neutrhne lepení tak rádiusy ti těch pár desetin vyřeší. Uplně stejně se dělaj skládaný rukojetě na trn.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/15/2015
Ty jo, dva dny si lámu hlavu co mi to ten eben na fulltang čepeli vyved a zrovna se tu ukáže tohle téma, jak na zavolanou Happy Zajímavý je, že některá dřeva to nedělají, třeba zebrano a padouk mi to zatím vůbec nedělaj. Po roce od výroby jsou přechody dřevo-kov pořád pěkný. Já nože dávám do oleje cca 50 stupňů teplýho a nechám je tam až do úplnýho vystydnutí. Má to zřejmě stejnej efekt jako to ponechání v té utěrce. Ale nejlepší je asi to co píše Meiming-udělat rádiusy a je klid. Ještě mě napadlo-když udělám rádiusy, slepím a stáhnu svěrkama neudělá mi lepidlo, který vyleze ven na tom dřevě mapy dřív než ho stačím pořádně utřít?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Ahoj kluci, Jirka to přesně a detailně popsal. U těch přechodů dřeva a železa, nebo jiných kovů je to problém. Dřevo pořád pracuje a taky je měkčí a při broušení se ho víc odebere, jak kovu. Proto je opravdu lepší u těch přechodů dělat u jednotlivých dílů buď rádius, nebo sraž. hranku. Navíc to podle mně i líp vypadá. Samozřejmě je to jednoduché u skládaných ruček na trn, ale jde to i u lepených příložek u fultangu. Buď uděláš tak, že příložky svrtáš, přes otvory stáhneš šroubkama a uděláš obvod. tam pak srazíš hranku jak na čepeli, tak na ploše příložek na straně k čepeli. Pak už můžeš přilepit na hotovo a pak uděláš zbytek, tzn. tvar střenek z bočních stran. Taky znám jednoho dost dobrého nožíře, který tyto střenky na fultang přilepí částečně sekunďákem. Kompletně obrobí na hotovo a pak odloupne, upraví a na hotovo přilepí epoxem.
Jinak ještě k tomu máčení v oleji. Já už dávno nemáčím, páč to stejně nemá smysl. Jak mi vysvětlil jeden starý mistr, co restauruje historické zbraně. Většinou se to " napouští " přírodními vysychavými oleji, které časem stejně vyschnou a vyvětrají. Poradil mi toto: napustím to směsí lněného, světlicového a pomerančového oleje. Normálně ho vetřu odlič. tamponem do dřeva, nechám přes noc, pak znovu a pak ještě jednou. Oleje dřevo krásně zvýrazní a zatáhnou. Jak to dobře zaschne, trochu přeleštím hadrem a pak na to valím šelak. polituru. Ta to pěkně uzavře a dá dřevu lesk a trvanlivost.
Další schůdná varianta je, jak píše Motorkář - nacucat olej ve vakuu - to by mnělo taky fungovat. Ale potom bych to stejně finišoval šelakem.
Apoń podle mne.
Peťo přiložím obrázky obou případů. Laugh
Kluci, ať se daří! L.

libi vložil tyto přílohy:
DSC_0693___o.jpg
DSC_0827____o.jpg

Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:

Štamgast
No vida jaká krásná plodná diskuze se nám tu rozjela, díky za to a za Vaše postupy pánové!! Applause Applause Applause

Některý z nich určitě vyzkouším Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Zdravim panove, doufam ze sem dostanu fotky z telefonu, pokud ano, muze mi nekdo znalej rict zda by tohle drevo mohl byt orech? Happy

GanGreen vložil tyto přílohy:
20180114_101840.jpg.jpg
20180114_101817.jpg.jpg
20180114_101825.jpg.jpg

Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Jo, vypadá to jako ořech.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013
podle suku , ale i podle kresby mi to připadá jako ořešák , takovej co jsem měl na zahradě, vlašský.. je jich ale moc Královský, Černý , Popelavý.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Díky pánové Ok dodal si to budoucí majitel a mě to na ořech přišlo nějáký světlý, ale v životě sem to dřevo v ruce neměl, tak sem se jen chtěl optat než to plácnu na kudel...
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/29/2013
Ahoj, poznal by někdo, co je tohle za dřevo?

Jason vložil tyto přílohy:
IMG_20180202_151430.jpg.jpg
IMG_20180202_151441.jpg.jpg

Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
Jason napsal:
Ahoj, poznal by někdo, co je tohle za dřevo?

Sapeli
Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/13/2015
Ahoj
Trochu mi to připomíná mahagom , ale spíš meranti
Milan
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/29/2013
Dog a labil, díky chlapi za vaše tipy, hledal jsem si všechny zmíněné dřeva na netu a jistej si nejsem, on taky ani dub není jako dub, nejblíž z nich mi to přišlo tomu sapeli.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum