ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Týmto dávam na známosť, že najbližšie stretnutie - zaškolenie - seminár - kurz
brusičov nožov použivajúcich TORMEK sa uskutoční 9.3.2018
Cieľ: Ukázať a odskúšať si základy používania a nastavovania TORMEK-u a upínacích prípravkov pri brúsení nožov.
Miesto: Považské Podhradie
Čas: 9:00 - 12:00
Počet učastníkov je obmedzený na 4.
Poplatok - príspevok na lano :) 50€
Podmienky: doniesť si vlastný T s kotúčmi a upínacími prípravkami, "tréningový" nôž.
Záujemcovia kontaktujte ma prosím len cez email.

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/3/2018
Zdravím všechny uživatele Tormeků.
Při vzdělávání se broušení nožů jsem narazil na tento web.
Pro sebe a rodinu zatím brousím na prkně systém Lanský a pokukuji po nějaké brusce.

Pro začátek úpravu vlastní vodní brusky " hrazda + držáky nožů".

Potřeboval bych zjistit vzdálenost osy hrazdy k ose brusného kamene.

Něco pro zasmání:

Pracoval jsem na opravě gastro zařízení v nejmenovaném jídelním zařízení.
Najednou jsem zaslechl " pane vedoucí manžel vám přišel nabrousit nože".
Zbystřil jsem, třeba se něčemu přiučím.
Dotyčný vytáhnul kulatý pilník a jal se přejíždět nožem jako po ocílce.
Zklamaně jsem odešel pokračovat ve své práci.

Možná někomu pomůže:

Potřeboval jsem upnout brusný kotouč na brusku. Hřídel 12 a něco. Kotouč díra dvacítka.
Napadlo mě použít půl coulu plastovou trubku.
Na trubce deklarováno 20x3-4mm.
Trubka byla asi 20,1 tak jsem ji nastrčil na kotouč a párkrát otočil až pěkně sedla.
Plátkem pilky jsem odřezal.
Vnítřní průměr byl o trochu větší, tak jsem na hřídel namotal asi jeden a půl závitu izolační pásky. Po namontování se bruska ani nehnula.

Třeba by se dala najít trubka potřebných rozměrů.

Na přitažení brusného kotouče se mi osvědčily podložky vystřižené z korku. Korek na podlahy nebo obklady.

Posláno:

Štamgast
Zaujímavé novinky, začína DIA doba pre TORMEK.
som zvedavý na ceny....
https://www.tormek.com/international/en/about-tormek/news-archive/new-diamond-wheels-and-multi-base/

DC-250 grit 360
DF-250 grit 600
DE-250 grit 1200

MB-100 - Multi Base - umožňuje brúsiť na boku kotúča

sandor vložil tyto přílohy:
DIA.png.jpg
Multi_Base.png.jpg

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Dalibor Höfer napsal:

Vitaj Dalibor,
prosím nakresli škicu čo presne chceš odmerať
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:
Dalibor Höfer napsal:

Vitaj Dalibor,

Ahoj Sandor, díky za rychlou reakci. Doufám že to bude trochu čitelné.

Dalibor Höfer vložil tyto přílohy:
osa_kotouce_a_hrazdy.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Jedna moje úvaha: při broušení proti ostří leží nůž na vrcholové hraně kotouče-spíše před ní.
Když brousím široký nůž a mám ručku zašroubovanou a přejdu na úzký nůž bez seřízení ručky,
může se ostří dostat za vrcholový úhel kotouče. Dostanu kopanec a zásek v kotouči.
Proto asi ta doporučovaná vzdálenost 139mm.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/17/2017
Dalibor Höfer napsal:
Jedna moje úvaha: při broušení proti ostří leží nůž na vrcholové hraně kotouče-spíše před ní.
Když brousím široký nůž a mám ručku zašroubovanou a přejdu na úzký nůž bez seřízení ručky,
může se ostří dostat za vrcholový úhel kotouče. Dostanu kopanec a zásek v kotouči.

Bez seřízení ručky budeš mít hlavně mnohem tupější úhel, takže kopanec ano, ale otázka je, proč si tu ručku nenastavíš a budeš ten nůž brousit na plocho?
Posláno:

Štamgast
Dalibor Höfer napsal:
sandor napsal:
Dalibor Höfer napsal:

Vitaj Dalibor,

Nameral som 50mm
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Dalibor Höfer napsal:

Pri takejto zmene šírky noža určite nastav správny uhol brúsenia, ináč tam nabrúsiš uhol ....... ani ho neviem zmerať :(
Prečo 139 ? - opýtaj sa autora. Mne to skôr vychádza na optimalizáciu upnutia rôzných šírok čepelí.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:
Dalibor Höfer napsal:
sandor napsal:
Dalibor Höfer napsal:

Vitaj Dalibor,

Nameral som 50mm

Díky Paĺo.
Já to mám 95mm, ale mám držáky od jiného výrobce.
Posláno:
Začátečník
Marcus67 napsal:
Dalibor Höfer napsal:

Bez seřízení ručky budeš mít hlavně mnohem tupější úhel, takže kopanec ano, ale otázka je, proč si tu ručku nenastavíš a budeš ten nůž brousit na plocho?

Úhel změním výškou hrazdy, ale úzký nůž se dostane blíže k vrcholu kotouče. Doporučenou vzdálenost jsem vyčetl tady na vlákně v souvislosti s měrkou úhlu.
Posláno:
Začátečník
Uchycení nožů - nastavení do osy.
Koupil jsem si držák krátkých nožů. Hrazdička má tloušťku 2,5mm. Za střenku jde nůž upnout
pěkně do osy.

U klasických držáků je tím pádem osa přesná pro nůž 2,5mm.
Když jsem se učil měli jsme hodiny na soustruhu a při zakládání nože se nůž vyrovnával podložkami do osy.
Když upnu slabší rovný nůž vyrovnám podložkami do osy a mám přesný úhel broušení z obou stran.
U kuželových nožů by byla ideální z jedné strany zkosená podložka v úhlu nože.
U širších nožů více než 2,5mm se do osy nedostanu.
U nože 2,1mm byla při otočení držáku odchylka 0,9°.
Abych nemusel pořád něco centrovat, fixem si z obou stran označím uchycení nože a otočím nůž. Úhel je stejný z obou stran.
Posláno:

Štamgast
Niekde na zaciatku vlakna som dal postup pri nastavovani upnutia. Pri troche cviku to funguje aj pri inych hrubkach noza sko 2.5mm.

Rozdiel medzi osami na Tormeku 50mm a tvojou bruskou 90mm je velmi velky. Zrejme preto sa ty dostanes pod " vrchol" kotuca....

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/18/2016
Ahojte,
narazil som na zaujimavý spôsob ako nastavovať uhol brúsenia.
Chalani to merajú ako výšku od základne hrazdy. Dokonca na to majú soft, ktory tu výšku vyráta.

video:
https://www.youtube.com/watch?v=OvYN0jx_Hik
web:
http://knifegrinders.com.au/05Equipment_scripts.htm
Hej ty robota! Mna sa neboj ja sa ta ani nedotknem!
CAR
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2015
Už aby byl tento kotouč - DE-250 grit 1200 v prodeji. Ale do června snad vydržímHappy
Posláno:
Začátečník
Dalibor Höfer napsal:
Marcus67 napsal:
Dalibor Höfer napsal:

Úhel změním výškou hrazdy, ale úzký nůž se dostane blíže k vrcholu kotouče. Doporučenou vzdálenost jsem vyčetl tady na vlákně v souvislosti s měrkou úhlu.

Když snížíš hrazdu, tak se ostří posune zpátky za vrchol kotouče. Pokud chceš brousit pod stejným úhlem, tak to ani jinak nejde. Jen když to přeženeš, tak místo nože začneš brousit přípravek.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2018
V súvislosti s pripravovanými diamantovými kotúčmi od Tormeku a s potrebou kotúča okolo 1000 grit si dovolím otázku:
- kúpiť SunTiger 800 grit z finetools, alebo počkať na 1200 diamant ?
Posláno:
Začátečník
Asi bych si počkal na cenu toho diamantu a pak si koupil ten Sun Tiger :) Každopádně já ho mám a je to dobrý kotouč...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Děkuji za všechny rady a spoustu užitečných příspěvků zde na fóru. Proti předpokladům jsem jako druhý kotouč místo SJ-250 nakonec koupil Sun Tiger 4000. Důvod je pouze pocitový. Mám dojem, že u SJ se tu řešily jeho ostré hrany a jejich možné odštipování. U Sun Tiger jsou hrany hezky sražené (odhad 1,5x45°). A dodání do 3 dnů v obou případech potěšilo.

S výsledky broušení jsem zatím spokojen, i když se dá pořád zlepšovat. Řezbářská dlátka jsou ostrá tak, že při kolmém pohybu v pohodě řežou kancelářský papír (klidně v celé jeho délce, pokud úzké dlátko udržím v záběru). Zde si ale ještě pomáhám leštěním.
U nožů teprve začínám, ale i zde kancelářský papír v pohodě „krájím“ na úzké proužky (pouze bruska a obtažení řemenem). Úhel fazetky 2x18° pro první pokusy (staré kuchyňáky na pokusy).

Zatím nemám vyzkoumáno, jak na ostření krátkých řezbářských nožíků s vnitřním (konvexním) prohnutím ostří. Zde je snad jedinou možností brousit na hraně kotouče. Prosím o radu a předem se omlouvám za opakovaný dotaz, jestli jsem tuto informaci někde na fóru přehlédl. Bojím se, že jedinou rozumnou možností bude hezky ruční broušení (nebo s pomocí Lansky apod.).

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
U nás jsou už zase vánoce Applause SJ-250 Japanese Waterstone Happy
Srážíte před prvním použitím hrany, nebo jinak upravujete nový kotouč?

tomas72 vložil tyto přílohy:
DSC_0375.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum