ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
No to je pravda, protože pokud se udělá klasickej damašek s použitím obyč plechu, těžko to můžeš zprůměrovat. Pokud je hodně vrstev, taky težko nejdeš místo, kde bys to píchnul jen do tvrdé vrstvy. Složité je to i při lepší rozlišitelnosti vrstev a kdy by se mohlo zdát, že to změřit půjde.
Nevíš totiž, jak je ta vrstva tlustá, a jestli pod tenkou šlupičkou není třeba už zase měkčí vrstva...
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
Když je tu řeč o tom damašku, tak bych se chtěl zeptap kde by šel sehnat nikl do damašku a jaký jsou ceny chtěl bych si skusi niklocelovej damašek.
s železem to je jak plastelínou
JJ
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/2/2005
Na damašek by mělo jít použít měření mikrotvrdosti. Obdobny princip jako vickers, ale zatežovací síly jsou třeba kolem deseti gramů. Není problém změřit vrstvu pohybující se řádově v µm. Touto metodou lze např. změřit i tvrdost nitridační vrstvy.
Posláno:

Štamgast
Nojo, ale otázka zněla, kde ho sehnat a kolik stojí. Já koupil nějakej nikl - anodu 10 mm silné, jenže se to trhá jako prase a po poradě se Ševečkem jsem se utvrdil v tom, že tudy asi cesta nepovede. Prý se to občas z anod daří, ale většinou ne. Takže mám pěknej kus na záštity - docela drahý ale zase luxus Laugh Takže kde sehnat a za kolik?
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Ajo tys odpovídal na měření tvrdosti damašku - no tak to problém možná není ale ještě jsem neslyšel o nikom, o žádné firmě, která by to nabízela a v klírnách takovej krám asi taky příliš namají. Alespoň ne v těch "normálních".
dohnalknives.com
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/22/2004
JJ napsal:
Na damašek by mělo jít použít měření mikrotvrdosti. Obdobny princip jako vickers, ale zatežovací síly jsou třeba kolem deseti gramů. Není problém změřit vrstvu pohybující se řádově v µm. Touto metodou lze např. změřit i tvrdost nitridační vrstvy.
zmerat tvrdost damasku samozrejme problem nieje, ale ako sa tu uz spomenulo ide o interpretaciu nameranych udajov, a tu je problem. ci budeme merat standardne, alebo mikrotvrdost vysledky nam nic nedaju, jednoducho ich nebude s cim porovnat.

je to podobny problem ako u Talonitu. jeho namerana tvrdost je pod 40 HRC a rezne vlastnosti niekde uplne inde.
mikrotvrdostou sa daju zmerat jednotlive vrstvy, ale to nam zase nic nevypovie o vlastnostiach damasku ako celku.

ked uz nejake charakteristiky, tak by som navrhoval standardnu tahovu skustu, skusku na unavovy lom, a vrubovu huzevnatost. vsetky ale maju jeden problem vyzaduju vzorku predpisanych rozmerov a su destrukcne Happy
ale damasek je v prvom rade esteticka zalezitost (dnes) tak ho nechajme na pokoji. ty co ho maju nech sa z neho tesia, a mozu napisat ake maju skusenosti s jeho pouzivanim.(ja osobne nepoznam nikoho kto vlastni damaskovy noz a bezne ho pouziva, a to uz nehovorim o nejakom sekani a hrubom zaobchadzani)

bolo by dobre aby niekto zhrnul uzivatelske vlastnosti damasku.
JJ
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/2/2005
To Tomasko: Měření mikrotvrdosti mě napadlo jako jeden z možných způsobů jak o materiálu získat nějaké objektivní informace a ne jen teoretické nebo papírové hodnoty. Aniž by u konkretní čepele došlo k destrukci. Při měření mikrotvrdosti je přístroj většinou řízen počítačem a zaznamenává kromě velikosti vtisku i průběh zatěžování a odlehčování. Z daných údajů lze potom vypočítat i modul pružnosti vrstvy. U damašku stejně určuje řezné vlastnosti (krom toho jak jsou vrstvy orientovány) halvně vlastnosti té "jakostnější" vrstvy. Přestože mají damašky některé vlastnosti podobné, nejde asi popsat jeden a vztáhnout zkušenosti na všechny ostatní. Talon je trochu jiný případ mimoto jeho veškeré mech. chem. atd. vlastnosti by měly být dostupné od výrobce a dále by se již neměly měnit což není případ damašku u kterého velmi závisí na kvalitě tepelného zpracování.
To Petr D.: V normálních kalírnách nevím a v okolí brna zkušenosti s kalením nemám, ale mikrotvrdost změří např. v QIP.
Posláno:

Štamgast
Ještě k té K390 - je to naprosto podivný, super matroš. Měřili jsme tvrdost na čepeli (původně jen na odřezku) a je tam až 63 HRc. Při této tvrdosti a při tak vysoké otěruvzdornosti, jaký tato ocel nabízí se to nedá vůbec šmirglovat, zkoušel jsem tedy i TRIZACT a trochu to jde, jen je to na dlouhou dobu. Zkoušel jsem škrabat do skla - při této tvrdosti už to jde, zkoušel jsem to pustit špičkou na beton a nestalo se, kromě malého mikrozoubečku, v podstatě nic - to je neuvěřitelné.

tomasko napsal:
podla Petrovho prispevku vyzera, ze tomu robili aj metalografiu. ak je ta dobra, tak by som to nechal tak.

dohnalknives.com
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
Petr Dohnal: Tak to jsem rad, ze jses spokojenej. To, ze to bude mit super vlastnosti jako drzeni ostri, houzevnatost apod. bylo asi jasny predem, a to, ze to skoro nepujde opracovavat (zakaleny) asi taky Wink)) . . . je to holt "kompromis". Hodne driny, ale super vysledek . . .
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/31/2005
Ahoj všichni! Chtěl bych vám představit své řešení výroby nože v omezených podmíkách (vrtačka + bruska + svěrák + nějaký ten šmirgl...). Vím, že tahle diskuse už je poněkud jinde než co vám chci předvést já, ale třeba to někomu pomůže začít.. Jedná se o "vitenamskou" čepel, kterou se mi nepodařilo provrtat obyčejným vrtákem. Z obrázku je to, myslím, celkem jasné. Snad jen k té červené čáře: potud je třeba nejprve nasadit kroužky a potom teprve nanýtovat trn. Takto vyrobený nůž mi slouží asi tři roky. Vím, že materiál není žádný zázrak, ale dá se to slušně nabrousit a člověk se alespoň častějším broušením naučí ovládat ocílku, která na to stačí..
Posláno:
Pokročilý
Sorry nechce mi to ten obrázek vzít. píše mi HTTP 500 vnitřní chyba servru. tak nevím..
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/25/2004
Cavte vsetci
toto je moj treti kusok, cepel je z rezacieho kotuca, ktorym sa odrezvali krky sliepkam, vazne, mam to od tatka z hydinarskych zavodov. Je to super ostre a drzi to ostrie a hrdzu chyta iba od kyslych veci, ked to od pomaranca neutriem, trosku zajde. Som obmedzeny len velkostou. Su to len 20 cm kotuce. Drevo je Orech a Mandla. Medzi nimi tenky hlinikovy pliesok. Taky mensi (18 cm cely) nozik na grilparty, nejake vyletydo kopcov a stanovacky. Zabava musi byt, ne?
Posláno:

Pozorovatel
Nejde mi vlozit obrazok z disku, je to nejako obmedzene? Pred casom mi to slo...
Posláno:
Pokročilý
Tak tady je konečně ten nákres.. není to žádné převratné řešení, ale funguje to.
Posláno:

Pozorovatel
tak teda tu je ten moj kusok.
Posláno:

Pozorovatel
Posláno:
Pokročilý
Tady je fotka nože, který se vztahuje k nákresu níže:
Posláno:
Pokročilý
A ještě dýka z pilníku, vyrobená stejným způsobem. Jenom trn a čepel jsou z jednoho kusu. Šlo to řezat závitníkem celkem v pohodě.
Posláno:

Štamgast
Taky se "pochubím
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
- "pochlubím - včera jsem dodělal zase jeden "laponskej výsadkovej nůž" - co Dominiku, patří myslím do té skupiny. Je z RWLky a myslím bude dobře sloužit ...

dohnalknives.com
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum