ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2018
MiroSK napsal:
Ahoj Michal.
Naniwa Superstone na T8 sa zrejme už nevyrába. Ja som sa po intenzívnom prehľadávaní internetu dopracoval k jedinému riešeniu - Matsunaga Sun Tiger, grit 800 z Finetools ( https://www.fine-tools.com/Tormek.html ) No ako pozerám, tak ten tiež nie je skladom, dúfam že len dočasne. Momentálne iné riešenie asi nie je.

MiroSK dakujem o tejto stranke viem mam ju preluskanu celu skoda
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2018
Ahojte. Brúsil z vás niekto na Tormeku britvu ? Ako ? A ako to dopadlo ? Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/10/2018
MiroSK napsal:
Ahojte. Brúsil z vás niekto na Tormeku britvu ? Ako ? A ako to dopadlo ? Wink

MiroSk britvu som este nebrusil
No od ludi co robia aj s kozou hovoria ze je dolezite aby sa to dohladilo na vysiacej kozi
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Ahoj, díky upozornění od bcoufal jsem zjistil, že šablony z 3D tiskárny pro nastavování úhlů na Tormeku, které jsem tady ukazoval (původně od uživatele elem) mají chybu. Přesněji šablona 10°/15°/20° je v pořádku, ale u šablony 8°/12,5°/18° neleží otvory pro hrazdu na kružnici R = 133,5 mm.
Podařilo se mi s pomocí kamaráda vytvořit kompletně nové 3D výkresy šablon podle původního vzoru od Jenda007. Nové šablony už by měly být v pořádku a podle mých testů úhly odpovídají.

Takže díky Bohoušovi Applause jsem zase o krůček dál...

tomas72 vložil tyto přílohy:
novy_8_12_5_18.jpg
stary_8_12_5_18.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/21/2017
Zdravím všechny,
stal jsem se před týdnem majitelem Tormeku T8 a koupil jsem ještě sadu na ruční nástroje. Je tu někdo kdo má přístup k 3D tiskárně a byl by ochotný "vytisknout" šablony? Nejspíš by mi stačila jen jedna a to 10°,15°,20°. Samozřejmě náklady s tím spojené uhradím.

Zatím se s bruskou teprve seznamujeme, takže určitě budu mít ještě pár otázek. Happy
mt
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/14/2018
zdravom chcel by som sa na nieco opytat
mal by niekto na predaj pripravok na nastavovanie uhlov
bolby niekto ochotny za urcitu cenu vyrobit takyto pripravok https://www.youtube.com/watch?v=AcWAkQmoU8c
ake mate skusenosti s tymto kotucom https://www.fine-tools.com/Tormek.html je vasci zmesti sa do brusky
mate niekto na predaj alebo vponuke kotuc 250 grid okolo 1000
prosim odpiste mi
mt
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/14/2018
chcel by som kupit bud tu plastovu alebo tukovovu mierku 10, 15 , 20 stupnovu
tu su fotky z toho pripravku na brusenie. kto by mi ho mohol za urcite peniaze vyrobit
tu je odkaz na to video s tym pripravkom https://www.youtube.com/watch?v=AcWAkQmoU8c

mt vložil tyto přílohy:
11.jpg
TTS_100_modified_for_knives_1.jpg.jpg
Bez_názvu.jpg.jpg
Bez_názvu1.jpg.jpg
Bez_názvu2.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Už to tu bylo mnohokrát. Kotouče z fine-tools jsou velmi dobré a plně srovnatelné s originály od Tormeku. Samozřejmě se na brusku vejdou, těch několik mm navíc nedělá problémy. Já od nich používám oba (grid 800 a 4000) k plné spokojenosti. Ono dneska už asi jiná profesionální alternativa není - pro 250mm kotouče. Tedy krom pískovce, rozsutce a jiných kamenů na zakázku od místních kameníků, to ale nemám osobní zkušenost - v diskusi je k tomu informací hodně.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/20/2018
Tak a už aj ja patrím do rodín Tormek Applause dúfam že budete mať so mnou trpezlivosť. Happy a zvláštna vďaka Pavlovi Š. vďaka ktorému som prepadol tejto vášni. Ďakujem Applause
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 6/18/2018
mt napsal:
chcel by som kupit bud tu plastovu alebo tukovovu mierku 10, 15 , 20 stupnovu
tu su fotky z toho pripravku na brusenie. kto by mi ho mohol za urcite peniaze vyrobit
tu je odkaz na to video s tym pripravkom https://www.youtube.com/watch?v=AcWAkQmoU8c

Díky za super návod a postřehy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
R. Bujna napsal:
Tak a už aj ja patrím do rodín Tormek Applause dúfam že budete mať so mnou trpezlivosť. Happy a zvláštna vďaka Pavlovi Š. vďaka ktorému som prepadol tejto vášni. Ďakujem Applause

Vitaj Roman s Tormekom sa ponahľaj pomaly - neubliž si, je to stroj.
Palo
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/20/2018
Áno budem opatrný. Ale zároveň pri každom noži veľké vzrušenie že ako to dopadne
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/27/2018
Ahojte, tak od koupě tormeku t8 jsem nabrousil hodně nožů, jen 2x jsem se pořezal, ale ne při broušeni. Jak jsem jednomu zedníkovi co tu tady u mně v práci něco omítal, a řezníkovi v jedné osobě balil nože do novin v kterých mně nože donesl tak jak jsem motal jsem se řízl Laugh chtěl jsem mu to naůčtovat Cool
Ale tohle bylo pro pobaveni, spíše mám dotaz na Sandora, Pavoľ prosím tě jak bys upevňoval a podle čeho měřil ůhel na noži od F. Mikov typ nože Predátor. Ta potvora má děsný plochy kreré jdou od středu nože k okraji se svažují. Když tak odkaz na nůž https://www.mikov.cz/z3019-nuz-241-nd-1-kp

Díkes za radu. Kuba
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Ahoj, já bych neměřil. Použil bych měrku (jsou o pár řádků výše) a nůž naprosil na zvolený úhel.
Nebo:
Pomocí měrky jde i zpětnou metodou určit původní úhel: 1) Pomocí měrky upni nůž na vzdálenost 139mm, 2) Přes fixu na fazetce najdi polohu hrazdy, kdy kotouč bere barevnou stopu po celé šíři fazetky (ideálně na nejjemnějším kotouči co máš), 3) Postupně vyzkoušej všechny otvory v šablonách (mám obě plastové) a najdi otvor, kde kolečka nejlépe sedí na kotouči => úhel na fazetce. Jde odhadnout i mezipoloha dvou otvorů a dospět k přesnosti +-1°. Nyní také můžeš nůž nabrousit beze změny úhlu na fazetce.

Pro mne neocenitelnou pomůckou je měřící lupa 12x (bez ni detail fazetky nevidím)

bcoufal vložil tyto přílohy:
Lupa.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
- merať a nastavovať sa dá npr. ako scandy, alebo ako to popísal Bohuš
- do držiaku vlož tenšiu kožu cca 1 - 1.5mm a jemne dotahuj skrutky. (už som takto brúsil nikoľko predátorov a aj dýky)
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/7/2018
Zdravím, před nedávnem jsem se stal majitelem brusky Tormek T4. Zatím jsem zkusil nabrousit pár levných kuchyňáku a broušení na kotouči SG v přípravku mi přišlo bez nějakých závažnějších zádrhelů, možná i protože jsem přečetl celé tohle vlákno a shlédl spoustu videí. Ale problém nastane když chci odstranit jehlu na koženém lapovacím kole. Tím, že je nutné obtahovat z ruky nejsem moc schopen kopírovat přesně úhel ostří které jsem předtím vybrousil. Krásně to vidím, když si ostří začerním fixou. Sice moc netlačím ,ale stejně se mi stalo, že na několika místech (ne v celé délce ostří) se mi povede ostří zakulatit a tím ztratit ostrost.

Podle toho co jsem zde četl, tak většina lidí zde přechází na jemnější kotouče a tím jehlu zmenší. Nemá pro mě někdo nějaký tip nebo fintu jak správně a případně kolikrát ostří na koženém kotouči přejet, abych se zbavil jehly, ale ostří nezakulatil. Případně jestli je možné jehlu eliminovat i na standartním kotouči SG? Zatím nemám ambice brousit ostří do zrcadlového lesku.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
gembi napsal:
Zdravím, před nedávnem jsem se stal majitelem brusky Tormek T4. Zatím jsem zkusil nabrousit pár levných kuchyňáku a broušení na kotouči SG v přípravku mi přišlo bez nějakých závažnějších zádrhelů, možná i protože jsem přečetl celé tohle vlákno a shlédl spoustu videí. Ale problém nastane když chci odstranit jehlu na koženém lapovacím kole. Tím, že je nutné obtahovat z ruky nejsem moc schopen kopírovat přesně úhel ostří které jsem předtím vybrousil. Krásně to vidím, když si ostří začerním fixou. Sice moc netlačím ,ale stejně se mi stalo, že na několika místech (ne v celé délce ostří) se mi povede ostří zakulatit a tím ztratit ostrost.

Podle toho co jsem zde četl, tak většina lidí zde přechází na jemnější kotouče a tím jehlu zmenší. Nemá pro mě někdo nějaký tip nebo fintu jak správně a případně kolikrát ostří na koženém kotouči přejet, abych se zbavil jehly, ale ostří nezakulatil. Případně jestli je možné jehlu eliminovat i na standartním kotouči SG? Zatím nemám ambice brousit ostří do zrcadlového lesku.

Tak zkus otočit hrazdu do vodorovné polohy a pokračovat na koženém kotouči s tím že upravíš vzdálenost podle toho jak se stírá fixka.
Posláno:
Začátečník
To mě také napadlo. Nevím jak je to na T8, ale na T4 na to není dost místa, vadí tam už samotné utahovací kolečko hrazdy a také brusný kotouč.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
gembi napsal:
To mě také napadlo. Nevím jak je to na T8, ale na T4 na to není dost místa, vadí tam už samotné utahovací kolečko hrazdy a také brusný kotouč.

No brusný kotouč můžeš sundat a nahradit distančí podložkou a stavěcí šroubek jde vyměnit za např.červíka. Ale je potřeba se trošku zamyslet. Taky můžeš obtahovat na vojenském řemenu.
Posláno:
Začátečník
Díky za tip, ale sundávání kotouče u každého nože jsem se chtěl vyhnout. Nejde mi ani tak o pracnost, jako o to, aby se díra v kotouči častým sundáváním příliš nevychodila.

Zeptám se ještě jinak. Od jaké zrnitosti kotouče je možné se zbavit (minimalizovat) jehly bez toho aniž by se muselo obtahovat na koženém kole? Vím, že u SJ 200 ani Tormek nedoporučuje používat kožené kolo. Není možné třeba na zjemněném SG 200 trochu zvětšit úhel broušení a jedním nebo dvěma průchody po kotouči se jehly zbavit a vytvořit tak vlastně jakousi mikrofasetu?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum