ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/29/2014
Taky mám pod Tormek podložku na boty, doporučuju Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Pro ty, kterým je hrubost kotouče 220 až moc jemný, tak jsem dostal nabídku na zakázkový brusný kotouč Tyrolid s gridem 60. Pro přebrušování již zakalených materiálů by se také mohl někomu hodit. Mělo by to být brusivo přímo určené na kalené materiály s dlouhou životností. Protože se ale jedná o zakázkovou výrobu, tak je podmínkou odebrat 2 kusy a je dlouhá dodací lhůta.
Rozměr kotouče je 250x50x25 plus plastová vložka na střed (redukce) na 12mm. Jde to i bez té vložky, přímo na průměr 12, ale přijde mi, že by u takto hrubého kotouče byla vložka lepší. Cena vychází na cca 2200Kč za kus. Bez té středové vložky o stovku méně. Přesné označení kotouče je: Kotouč T1 250x50x25 90MA60J9VB40 TYROLIT (www.techcentrum.cz).
A komentář výrobce
"Nabízíme speciální monokrystal (brusné zrno), který je i na kalené materiály. Někteří výrobci brusek u těchto kotoučů uvádějí, že kotouč je z umělého korundu (brusné zrno) což by znamenalo jen bílý korund obarvený na modro. Pokud jej vyrobí v tvrdosti "I-J" tak to kalenou ocel bude brousit ale díky tomu umělému korundu bude nízká životnost."

Bohužel, aktuální dodací lhůta je 28.12.2018 (zakázková výroba). Když se najde jeden další zájemce, jsem ochoten do toho jít a kotouče objednat. Více zájemců bychom ale už řešili samostatnými objednávkami u výrobce (doprava je u něj zdarma), snad by to pro něj nebyl problém. Pozor na upnutí kotouče, šíře je 50mm, bez zúžení u středového otvoru - ověřte si, že ho upnete na brusku.
Zájemcům přepošlu originál cenovou nabídku, to není nic tajného.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Bylo pár dotazů na šablony pro nastavení úhlů z 3D tiskárny.
Pro ty kdo mají tiskárnu, nebo přístup k ní jsem dal na portál ke stažení STL soubory:

Tormek template (šablona)

Kdo by potřeboval šablonu vytisknout, může mi poslat email.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Uzavírám nabídku na hromadné objednání zakázkového kotouče T1 250x50x25 90MA60J9VB40 TYROLIT s redukcí na otvor 12mm. Kotouče jsou objednány. Pokud by měl někdo v budoucnu zájem, musí si již sám objednat u výrobce - kontakt a přesné označení kotouče je zde uvedeno.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/5/2005
Videa broušení jsou pěkná, výsledky taky. Dnes v Příbrami předváděli Tormek, týpek si nechal přebrousit Cold Steel tanto a to byla spíš antireklama. Fazeta na kratším ostří byla dvojnásobně vysoká oproti hlavnímu ostří, cca 5 mm. A taky byly na jedné straně vidět 2 úhly fazety. Majitel nevypadal moc spokojeně. Původní fazeta byla cca 1,5 mm. Ale ostrý nůž byl, to jo.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2016
Zdravím pánové,
měl bych otázečku. Jak brousíte nože na Tormeku viz. jako Para 2 od Spyderca, aby nebyla špička nabroušena v jiném úhlu než zbytek? Upínáte to nadvakrát nebo na to máte jiný fígl? Přebrousil jsem na tom mýho mazlika a jsem z toho, ne jako nespokojenej, ale vadí mi tam ten rozdíl trošku a pořád na to musím myslet a koukat hodně z dálky...Happy . Troufám si říci že ručně jsem to měl na oko hezčí, ale taky jsem to dělal hodinu možná déle.... Díky za případné rady. Tormeku zdar.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Fotečka výbrusu Para 2 sa najde?
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
No, zkoušel jsem to vyfotit,ale nejsem moc zdatný fotograf. Jde o to že faseta je u špičky tenčí než po celém noži...

Jinus12 vložil tyto přílohy:
P9152712.JPG.jpg
P9152713.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Vidím tu dve riešenia ktoré mám odskúšané:
1. Brúsiť "ala Origo Tormek" - vytáčať nôz pri brúsení - dodrži sa rovnaký uhol (pozor pri noži s nerovnomernou hrúbkou výbrusu!)
2. Brúsiť so zdvihanim pätky - mení sa uhol - pri špičke bude uhol väčší - treba to kompenzovať upnutím noža v prípravku - vysunúť špičku z prípravku , tým sa zmenši uhol pri špičke a zväčší pri pätke - "plávajúci uhol" a upnúť čepeľ čo najďalej od špicky - často som musel čepeľ vybrať z črienok

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Díky za radu. Napadlo mě ještě jestli není problém v tom že se čepel směrem ke špičce zužuje....
Posláno:

Štamgast
Zužovanie čepele nie je problém. Problém je v nerovnakej hrúbke výbrusu - skús šublerou zmerať prechod medzi čepeľou a fazetkou na rôzných miestach - pätka, stred čepele, špička. Je možné že nájdeš na niektorých nožoch rozdiel až 0.5mm!!! Pri Para 2 to bude asi 0.1 - 0.2mm. Keď potom na takomto noži nabrúsiš 35° vrcholových, tak fazetka bude v najhrubšom mieste výbrusu oveľa širšia cca 0.2-0.4mm (môžeš si to vypočítať )
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Díky moc za rady. Ok Začínám takže se s tím trochu peruHappy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/22/2017
Dobrý večer
Již delší dobu steduji toto vlákno až jsem se rozhodl a pořídil jsem si tormek 8 se základním kamenem . Zatím se seznamuji . Kde by se dal u nás (popřípadě na slovensku) sehnat kámen 1000 . Už tady byly dotazy na diamant ale zatím jsem žádnou odpověď nečetl , Už ho někdo zkoušel?
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/4/2008
Ahoj,
je tu někdo kdo vlastní přípravek SE-77 pro tormek? Chtěl bych vědět k čemu slouží válcový výstupek na tomto přípravku. Napadá mne snad jen jako místo pro "odložení" dorazu se šroubem co je zakreslen pod ním, aby se někam nezašantročil, když se přípravek nepoužívá.

Kdo se nedokáže divit, kdo už nedokáže žasnout, je takříkajíc mrtvý a oči má vyhaslé.
A.Einstein
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Garfield: přesně tak to je - kuk!
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/4/2008

Děkuji.

Surg napsal:
Garfield: přesně tak to je - kuk!

Kdo se nedokáže divit, kdo už nedokáže žasnout, je takříkajíc mrtvý a oči má vyhaslé.
A.Einstein
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/7/2018
Zdravím všechny brusiče, zvláště majitele Tormeků.Applause
Přečet jsem všech 50 stránek, abych nevznášel nový dotaz nechtíc téma dříve probrané. Jsem pevně rozhodnut k nákupu kotouče 250 na 1000. Situace je následná. V de mají ST 800 skladem a za 180 éček včetně dopravy. Tenhle kotouč byl mnohokráte probraný.
Situace v čr s kotoučem DE-250 je asi již jasná: https://brusnekameny.cz/cs/brusne-a-obtahkotouce-tormek/3150-tormek-de-250-diamantovy-brusny-kotouc-tormek-extra-jemny.html
Co na to zkušení brusiči? Dali by v tomhle případě přednost kameni nebo diamantu? Mám taky trochu obavy se zakousnutím.Shocked
Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/11/2017
Zdravím TORMEK priaznivcov. Dnes sa mi podarilo dostať sa na koniec tohto vlákna. Ako brúsiť a akým smerom sa budem vydávať ja, čo sa týka brúsenia mi prišlo hneď od začiatku tohto vlákna. Asi keď som sa prekúsal cez 3/4 tohto vlákna som mal už T8 na ceste. Dnes už mám prvé brúsenia za sebou a neviem si tento stroj vynachváliť. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorý sem prisievajú, pretože som tu našiel mnoho odpovedí na svoje otázky a omnoho viac. Dnes som si objednal do tretice 800ku (po SJ a orig. pribaleneho).
Na záver by som mal predsa len jednu otázku:
Našiel sa niekto kto má skúsenosti s brúsením ryteckých ihiel ?
Posláno:

Štamgast
Reed napsal:
....Mám taky trochu obavy se zakousnutím.Shocked

SJ sa mi uz zakusol, diamant ešte nieGrin
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/7/2018
Dík za odpověď, určo budu o hodně klidnější. Zatím jsem si nože brousil Lanskym a nebo ChefsChoice a tam je to snad nemožné. Tak jsem se trochu zamýšlel na zakouslém diamantu. Pokud by se to stalo tak tam vykouslej povrch konečná.

Tak jsem tedy kotouč DE objednal, ale vypadá to, že budu rád když jej dostanu pod stromeček.
Na svých stránkách se výrobce omlouvà, že poptávka je větší než očekával a bude se snažit ji co nejrychleji pokrýt.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum