ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2017
Radosť sa stalo Ok .
Schwedischer Smogebrotformer Lars/Tässchen Käffchen am Morgen vertreibt Augenring und Sorgen/Keine müde PuderatzeJedem Tierchen sein PläsierchenDer Groschen fällt pfennigweise
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/21/2013
Chlapi, vyrobil by mi niekto takýto nôž?

Potreboval by som to už tento mesiac.
Max 100-150€
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
koukni asi o 3 příspěvky vejš Wink
Sapere Aude.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/21/2013
Ja som čítal diskusiu od stránky 80 do 95, potom som preskočil nakoniec :D :D
A teraz som za blba :D Stránku dozadu sa úplne to isté ktosi pýta :)
Tie nože vyzerajú skôr na srbské šéfkuchárske nože....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/5/2012
Ahoj,
prosím vás nemáte někdo odřezek N690 4,5-5 x 50 x 95mm?
za něco vyměním nebo odkoupím..
Děkuju moc..m
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Chtel bych požádat o radu, nevim zda píšu do spravneho tématu, případně se omlouvám. Našel jsem v lese úplně rezavý nůž s rozlomenou ručkou. Vzal jsem si ho na zkoušku že jej obrousím vyspravím a že si na něm třeba něco zkusím. Když jsem ho očistil zjistil jsem, že je to damašek. Vyleptal jsem ho, leptaní není tedy moc výrazné. S čím mám však problém, je nůž nabrousit. Nejde mi dosáhnout obstojné ostrosti. Zkoušel jsem různé možnosti. Po zalestěni na kotouči filcu mi dokonce přišlo, že se otupil.
Proto bych se chtěl zeptat, kde je problém? Je to nějaká nevhodná ocel? Něco asi bude rukama, nože si brousím a standardně s tím není problém.
Díky za radu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Karel W napsal:
Chtel bych požádat o radu, nevim zda píšu do spravneho tématu, případně se omlouvám. Našel jsem v lese úplně rezavý nůž s rozlomenou ručkou. Vzal jsem si ho na zkoušku že jej obrousím vyspravím a že si na něm třeba něco zkusím. Když jsem ho očistil zjistil jsem, že je to damašek. Vyleptal jsem ho, leptaní není tedy moc výrazné. S čím mám však problém, je nůž nabrousit. Nejde mi dosáhnout obstojné ostrosti. Zkoušel jsem různé možnosti. Po zalestěni na kotouči filcu mi dokonce přišlo, že se otupil.
Proto bych se chtěl zeptat, kde je problém? Je to nějaká nevhodná ocel? Něco asi bude rukama, nože si brousím a standardně s tím není problém.
Díky za radu.

Ahoj, napadá mně jedna věc. Na netu se dají koupit " damaškové nože " z Asie za pár stovek. Prej to dělají v Pakistanu. je to sice kovářsky svařené, ale z nekvalitních ocelí. Asi je tam málo uhlíku, proto se nedají ani moc zakalit a pak ani nabrousit. Zkoušels tvrdost té čepele? Když to má rozlomenou ručku, zkus to znovu překalit a uvidíš.
L.
Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:
Štamgast
Tvrdost změřit neumím to já neznám jak neumím to.
Jinak nůž jsem dak komplet dokupi dodělal ručku a tak, takze to kaleni bych bral jako posledni možnost.
Mě nenapadlo, že bude problém když to byl už hotový nůž.
Jinak díky.
Kdyby měl někdo podobnou zkušenost budu rád za radu a info.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Karel W napsal:
Tvrdost změřit neumím to já neznám jak neumím to.
Jinak nůž jsem dak komplet dokupi dodělal ručku a tak, takze to kaleni bych bral jako posledni možnost.
Mě nenapadlo, že bude problém když to byl už hotový nůž.
Jinak díky.
Kdyby měl někdo podobnou zkušenost budu rád za radu a info.

Jednoduchá pomoc, zkus to škrábnout pilníkem a uvidíš...
L.
Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
jen doplním Karle poznámku.. jsou oceli s hrubým zrnem, např. D2, kterou doopravdy na filcáku ztupíš než abys je dotáhl do jedovata jako třeba O1 nebo N690.. tyhle hrubozrné se brousí na keramice, kde jakoby vyštípneš krystaly do mikropilky která je ostrá..

jinak nabrousit jde i měkká ocel, jen dlouho nevydrží ostrá..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/5/2012
m.a.t.e.s napsal:
Ahoj,
prosím vás nemáte někdo odřezek N690 4,5-5 x 50 x 95mm?
za něco vyměním nebo odkoupím..
Děkuju moc..m

Zkusím to ještě. Prosím vás jestli někdo nemá nepotřebný odřezek nějaké oceli těchto rozměrů?
Třeba AK5 preferoval bych nerezku..
Děkuji moc m.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/28/2006
m.a.t.e.s máš mejla.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/22/2016
Zdar páni, dávnejšie som si u jedného brúsiča dal opraviť nôž na ktorom som mal odlomenú špičku a on my z toho urobil takýto fileťák. Je tu niekto kto by vedel vyrobiť novú čepeľ, alebo to nemá zmysel riešiť.

mamator vložil tyto přílohy:
22ADA0BB_C7F2_4DB8_A81D_27C07C5C705F.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Já tedy nejsem žádný odborník, ale za sebe si myslím, že u tohoto nože to opravdu smysl nemá. Jedná se o takový ten běžný nožík s mosaznými konci na střence?? že. Z vlastní zkušenosti se mi jako moc dobré nože nezdály. Udělej si radost a kup si nový....
Posláno:

Pozorovatel
Riešim to len preto, že to bol dar, ale ak by s tym malo byť veľa srania tak sa na to vykašlem.
Posláno:
Štamgast
No to víš, jsou i jiné hodnoty než finance. S tím ti ale nikdo neporadí, na tom záleží jak to cítíš ty. Jestli je to dar od dávné lásky, tak to má asi nesmírnou hodnotu a pak to smysl má.
Pokud to bereš jen jako nůž, tak je celkem bežný, a tam si myslím, že to až tak smyls nemá. Nůž dělá hlavně čepel, když ji vyměníš, už je to jiný nůž....
Asi musíš sám podle citu..
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
mamator napsal:
Riešim to len preto, že to bol dar, ale ak by s tym malo byť veľa srania tak sa na to vykašlem.

Asi to nebudeš chtít slyšel, ale vykašli se na to, dar nedar.
Vyrobit a napasovat novou čepelku do stávajícího těla je celkem problém.
Ad 1. sranda je vůbec tohle roznýtovat, aby ses k tomu dostal. Tedy zcela přesně odvrtat nýty....už jen to je celkem slušná hoňka.

Ad 2, vyrobit čepel ze stejně tlustého materiálu jako je originál, jinak to nebude fungovat.

Ad 3. vahadlo bývá u těchto nožů vybroušené, nebo hrubě střihlé...prostě se s tím nikdo moc nemazal. Je jednodušší to v podstatě vyrobit a pasovat celé znovu.

Ad 4. málo kdy takový zásah přežijou střenky, (odvrtání a následné zas snýtování)

To je tak stručně řečeno vše k noži za pár stovekj...já vím, byl to dar. Já to beru čistě pragmaticky, za to se omlouvám.

Mat
Posláno:

Pozorovatel
Ahoj, tak keď to hovoríš ty tak mi neostáva nič iné len sa s tym zmieriť, nabúdúce si rozmyslím ku komu odnesiem nôž, pekný deň a nech sa darí.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
mamator napsal:
Ahoj, tak keď to hovoríš ty tak mi neostáva nič iné len sa s tym zmieriť, nabúdúce si rozmyslím ku komu odnesiem nôž, pekný deň a nech sa darí.

to rozhodně.. nebo se to naučit brousit sám, v domácích podmínkách není pár desetin materiálu problém.. p.s. je rozdíl dát nůž nabrousit nožířovi a brusičovi.. osobně jsem spravoval dost nožů, které vzal někdo na kotoučovku nebo flexu.. opravit jde vše ale kdyby s tím přišli rovnou, bylo by to lehčí než napravovat cizí chyby..
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
mamator napsal:

Mrzí mě, že jsem tě nepotěšil, ale bohužel jsou pojistky, které jsou co do výroby náhradních čepelí, opravy.... skutečný problém. Nechal bych ho jak je... už se stalo. Použitelný je, poučen jsi.

PS: Bohužel spousta lidí si myslí že umí a výsledky pak říkají něco jiného.

PSS: částečně související - jinde pozoruji hon za top ocelí na noži a následný problém ve zjištění, že vlastně majitel vůbec netuší, jak takové ostří udržet v provozu. Nabrousit funkčně nůž v ruce, bez serepetiček, se dnes stává raritou.

Mat

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum