ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pásová bruska II. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
To jsem také zkoušel. Jedná hadice se mi protočila, zahřala a rychle rozletěla. Použít se to dá ale má to svá omezení. Chce to hadici hodně na fest a natáhnout za tepla....
Ještě jsem našel samolepicí gumu s 3M lepidlem. Asi bych to zkusil, ale ten kousek co prodávají stojí docela dost peněz...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/28/2015
chce to kvalitnu hadicu gumovu/nie plastovu/ so špagatom vo vnutry, musi ist dost tažko natiahnut a ak ide trochu lahko daj lep.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2006
Ta "guma" většinou není guma, ale je to 2K PUR. Dá se to celkem v pohodě odlévat doma do jednoduché formičky z trubky a následně to přesoustružit, nebo přebrousit.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Tak bruska je snad konecne pripravena k provozu, dostala stolek (prvni projekt s MAG svareckou) a frekvencak.

Ovsem, aby nebyla nuda, bratri Polaci (vyrobce motoru) mi pripravili nepekne prekvapeni. Odstranil jsem stavajici kabelaz, prepojil z hvezdy na trojuhelnik, zapnul a nic. Resp motor zapiskal a menic ohlasil nezapojenou fazi. Po asi pul hodine zbytecneho zkoumani kabelaze a utahovani sroubu me napadlo premerit samotny motor a voila - byly prohozene dva vyvody vinuti (1. a 3. v horni rade), takze pri standardnim zapojeni (svisle spojky) byly dve vinuti "krizem" mezi dvema fazemi a treti bylo obema konci pripojene ke treti fazi. Pri zapojeni do hvezdy to samozrejme nevadilo. Grrrrr

EDIT: hmm, u fotky primo z telefonu se priznak natoceni zjevne nerozpozna.
PS: Ta krabice od piva jsou pasy, ne pivo ;)

krezac vložil tyto přílohy:
IMG_2270.jpg.jpg
IMG_2268.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/26/2015
CAR napsal:
Další výhodou FM je, že se směr pásu dá jednoduše přepnout. Bez něj se musely přehazovat drátky v zásuvce......

Na to by mohl stačit "Apator 4G10-11-PK vačkový spínač v krytu reverzační". Jako náhrada toho co tam dává výrobce.
https://e-elektromaterial.cz/apator-4g10-11-pk-vackovy-spinac-v-krytu-reverzacni/p994431
Posláno:
Štamgast
Coz ovsem neresi, ze rychlost vhodna pro ocel nejspis pripali drevenou strenku (pokud clovek nema dve oddelene masiny). I kdyz je fakt, ze za cenu toho IP66 menice by ta druha bruska byla ;)

Pouceni ze stavby, vykaslete se na koncept typu "IP20 menic v IP66 krabici" v domeni, ze nejak zasadne usetrite, kupte rovnou ten IP66. Pokud nemate "levny zdroj" elektroinstalacnich komponent, tak to v souctu nevyjde o tolik min a je s tim hromada s*ani. O velikosti nemluve.
Posláno:
Štamgast
FM s IP66 stojí raketu, ale při stavbě další brusky bych už o něm uvažoval. Je pravda že s tou bednou kryty a dalšími vecičkami je to dost pakarna a výsledek není nikdy takový.
Souhlas s výš uvedeným.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2009
Karel W napsal:
FM s IP66 stojí raketu, ale při stavbě další brusky bych už o něm uvažoval. Je pravda že s tou bednou kryty a dalšími vecičkami je to dost pakarna a výsledek není nikdy takový.
Souhlas s výš uvedeným.
Ahojte,úvaha to je logická,ale po určitých zkušenostech si nejsem jist,že toto krytí zajistí to ,že FM " neodejde".On ten drobňoulinký kovový prášek se dostane téměř všude. Oh No K
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:
Štamgast
Otazka je o kolik je na tom ta plechova bedna lip (kdyz ani v jednom pripade monter nezmrvi tesneni).
QNX
Posláno:
Pokročilý
krezac: Koupit nový měnič IP66 za 10-12k mi připadá poněkud nákladnější, než dát 500kč za rozvaděč a 2-4k za měnič. Bazarové IP66 se moc nevyskytují, ale běžný měnič se dá za ty 2-4k sehnat i nepoužitý. Rozvaděče v této velikosti se v inzerci pohybují kolem 500-1000Kč celkem běžně. Měniče i rozvaděče jsem za tyhle peníze už několikrát kupoval.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2009
krezac napsal:
Otazka je o kolik je na tom ta plechova bedna lip (kdyz ani v jednom pripade monter nezmrvi tesneni).
Ahojte,zatím nejspolehlivější řešení (neodešlo po pár létech provozu) je :1)z FM vytažené ovládání -zap/vyp,forwert/zurik,nastavení otáček ,umístěné u brusky 2) FM co možno nejdál od zdrojů prachu a za 3) pokud je FM v bedně -doporučuji ,tuto ventilovat "přetlakově" s filtry v mřížkách.P.S.:při spolehnutí na "krytí" odcházely FM i v profesionálních zařízeních renomovaných výrobců,Nejkratší doba čtrnáct dní,nejdelší dvě léta.K.
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:
Štamgast
QNX napsal:
krezac: Koupit nový měnič IP66 za 10-12k mi připadá poněkud nákladnější, než dát 500kč za rozvaděč a 2-4k za měnič. Bazarové IP66 se moc nevyskytují, ale běžný měnič se dá za ty 2-4k sehnat i nepoužitý. Rozvaděče v této velikosti se v inzerci pohybují kolem 500-1000Kč celkem běžně. Měniče i rozvaděče jsem za tyhle peníze už několikrát kupoval.

2.2kW menic z bazose za 3k5, krabici jsem vhodnou jetou nenasel, takze 2k, ovladaci prvky tak 2k (jen potenciometr je za 800), nejaky drobny material rekneme 1k. To jsme nekde na 8-9k. Plus jsem na tom stravil den prace. Dovolim si zopakovat vetu, co jsem napsal nahore:

Quote:
Pokud nemate "levny zdroj" elektroinstalacnich komponent
QNX
Posláno:
Pokročilý
krezac: Teď se mi to nechce hladat, ale má ten IP66 měnič zabudovaný filtr? Pokud nemá, tak ho stejně musíš někam dát a stejně potřebuješ rozvaděč. Stejně tak by tam měl být nějaký hlavní vypínač a ten dáš kam? Buď koupíš nějaký samonosný (= drahý), nebo koupíš několikrát levnější pro zabudování do rozvaděče). Potenciometr za 800? Potenciometr je spíš za 80Kč. Zdroj levných komponent (rozvaděče) je inzerce a k té má přístup každá. Já ročně spotřebuju asi tak 3 rozvaděče různých velikostí a zatím jsem si vždy vystačil s použitými za těch cca 500-1000kč (za 1k velké, třeba 600x600). Asi máme každý jiné počty, ale pro rozvaděč s FM vystrojený pro jeden motor počítám s cenou zhruba 5k. Do toho není problém se vejít.
Posláno:
Štamgast
FIltr nevim, ale predpokladam, ze u Haima vi co delaji, kdyz to montuji jak to montuji - presny typ myslim na webu neni, tak se neda podivat, jestli tam to pismenko oznacujici vestaveny filtr je nebo neni.
Pokud vis o IP66 potenciometrech za 800, posli odkaz, to by se mohlo v budoucnu hodit. Ja nasel jen tenhle: https://www.e1.cz/produkt/1212429-potenciometr-linearni-10kohm-eaton-m22-r10k-229491. (je pravda, ze ali a spol jsem nezkousel, cekat mesic se mi nechtelo).

Mit doma sklad rozvadecu k rozebrani (do ktereho sahnu jednou za par let) bohuzel neni pro kazdeho. Pokud to tocis, je to o necem jinem.
QNX
Posláno:
Pokročilý
krezac: Hele, poťák IP66 jsem nikdy nekupoval, zatím jsem nedělal žádnou pásovku pro mokré broušení, takže ochranu před stříkající vodou jsem ještě řešit nemusel. Asi bych tam stejně dal normální potenciometr za 50 kč a hřídelku utěsnil "O" kroužkem za korunu. Pro suché broušení stačí IP6X ochrana a tu zajistí taky potenciometr za 50kč a jestli to chceš vylepšit, tak pod ovládací knoflík můžeš dát kolečko z filcu. Tak se dřív běžně dělalo a některé z těch přístrojů fungují v prašném provozu i desítky let.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/29/2019
Karel W napsal:
Na trubky je to jistě super. Ono i na ty nože je to dost dobře použitelné, jen s tou gumou to bude asi o poznání lepší. Rolny id Haima se asi dají použít, ale jde o roztoč ložisek a jejich průměr. Byla by to nahado, pokud by se rozměry shodovaly.
Já gumu nemám a prostě to kope, na povrchu jsou přechody.

Tak dnes jsem konečně vyzkoušel a zatím nevidím problém, zkoušel jsem radiusy na různých hrubostech a zatím jsem spokojen, na takové to ,,domácí broušení" to snad bude stačit. Lepší než pilník Happy
Posláno:
Štamgast
To každopádně lepší.
Ono jebporreba se s tim také trochu naučit brousit a takové ty drobné nedostatky pak eliminuješ.
Tak ať se s bruskou daří.
Každopádně kdyby měl někdo ozkoušene řešení s doplněním gumy (možná filcu) budu rád za typ.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Karel W: Už jsem to psal, ta guma je většinou 2K PUR. Dá se koupit a odlévat do forem i doma. Úplně stejně se to dělá i v profi provedení. Jako forma se většinou používají naseparované hliníkové trubky a jednoduchá čílka. Aby to dobře drželo na podkladu, tak je dobré použít fosfátovací přípravek. Po vytvrzení se to soustruží, nebo brousí. Nic lepšího nevymyslíš.
Posláno:
Štamgast
Dobře, mrknu se na to případné ozkouším.
Díky
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/26/2015
Zdravím! Máte někdo dobré/špatné zkušenosti s frekvenčním měničem z Číny? Výběr veliký a ceny jaké nepřevyšují ceny brusky Rakovník. Třeba takový:
https://www.aliexpress.com/item/32807923135.html?src=criteo&albch=remarketing&acnt=criteo-LF&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=CZ&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5f82ba1fc8994a700a84570030337eb7_1602402848_32807923135
Díky
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum