ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pásová bruska II. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Jsou FM které mají výstup 400 V pak by mělo jít zapojení do hvězdy, tuším.
Jinak s FM můžeš zvednout otáčky skoro na 2 násobek. Motoru spíš vadí nízké otáčky, pod 30 HZ bych asi nešel, nahoru klidně na 80 -90 Hz. 10 20 % je málo. Je to normální konfigurace. Jen si rekneš kolik chceš aby to točilo. Určitě je lepší brat motor 2800 a udělat hnací kolo tak aby to běželo optimální rychlosti okolo 50 -60 Hz.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/8/2019
Zdravim kolegovia
Vedel by niekto poradiť ohľadom napínania pásu akú pruzinu zvolit ci vinutu ci plynovú poprípade ako určiť silu pružiny aby bol pas dobre nasponovany viem ze to záleží aj od konštrukcie pakovania napinacieho zariadenia.
Dakujem za rady
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/10/2014
krezac napsal:
Myslim, ze do trojuhelniku to musi byt vzdycky (nebo abych nekecal, nevidel jsem menic pro zapojeni do hvezdy).
S tim zrychlenim, asi zalezi na menici, ale necekej nic dramatickeho, max 10-20%.
Vic by mozna slo "spatnym" nakonfigurovanim motoru, ale to jsem nezkousel.

Nie je to celkom tak. Záleží od meniča. Treba si pozrieť poriadne parametre. Menič môže mať vstupné napätie jednofázové 230V a v takom prípade na výstupe dáva 3x230V. Motor musí byť do trojuholníka a musí mať na štítku vyrazené napájacie napätie 400/230
Čo je drvivá väčšina malých motorov do 3kW
V prípade, že menič je určený na vstupné napätie 3x400V, dáva na výstupe tiež 3x400V. V tomto prípade musí byť motor do hviezdy.
Otáčky motora sú dané rozsahom regulácie frekvencie na meniči. Zasa treba pozrieť jeho parametre. Otáčky motora na jeho štítku platia pri 50Hz. Ak má menič frekvenčný rozsah povedzme do 200Hz, dokážeš motor „pretočiť“ až až na štvornásobné otáčky oproti štítkovým. Pozor ale na to, že bežné motory sú konštrukčne riešené na nejaké maximum. Čítal som niekde, že je to 3000 – 5000 ot/min, potom sa konštrukcia rotora blíži k mechanickému maximu pevnosti. Neviem tento údaj presne. V praxi sa nastaví na meniči taký rozsah, aby výsledné otáčky boli v bezpečnej oblasti.
Takže 1400 otáčkovému motoru môžeš dať 100Hz (2800ot) bez obáv, ale 2800 otáčkovému radšej asi len 60 – 70Hz. Smerom nadol sa neodporúča ísť nižšie ako 20Hz z dôvodu chladenia motora (pri nízkych otáčkach sa pomaly točí aj jeho ventilátor).
No a podľa takýchto rozsahov treba spočítať priemer hnacieho kolesa.
Trochu som sa rozpísal...
RHx
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/6/2015
rád bych se zeptal zejména improvizátorů, jestli někdo nepoužil pro kola pásové brusky automobilní ložiska, případně která?
vyměnili mi ložisko v náboji zadního hnaného kola a je to takový široký přívětivý tvar a jistě robustní konstrukce, tak jestli s tím nemáte zkušenost
na ložisko bych nalisoval tvrdou pěnu a přestružil na průměr 160 mm, možná by se to dalo koupit i s nábojem, nebo náboj sehnat starší
-
jinak prostým výpočtem vychází, že při rychlosti pásu 35 m/sec bych ty otáčky navýšil až na hypotetickou rychlost b. weyron, ale za předpokladu, že už rok v brusce dobře drží ložiska v kola paletového vozíku, tak čistě teoreticky by mohla vydržet i ložiska automobilní tyhle trojnásobné otáčky a možná výrobce počítá s tím, že se "někomu může i splašit fabie" a staví je na to

RHx
Posláno:
Pozorovatel
tak ložiska pro kolo automobilu jsem vyzkoušel a můžu doporučit, nejlevnější jsou na trhu pro favofit/felicia kolem 200,- kč za kus
vůbec nepředpokládám, že by se dala pásovou bruskou na domácí použití utahat a při průměru kola kolem 90 mm se dokonce vejdu i do výrobcem uváděných max. otáček (6500) navíc použití je v řádu minut a zatížení zlomkové oproti řízlé zatáčce tím brilantním vozem na dálnici
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2011
Dnes mi prišla nová hračka. Mini pásová brúska 550W s regulátorom rýchlosti. Maximálne otáčky by mali byť 6000 ot/min. Maximálna rýchlosť pásu vycháza asi 22 - 23 m/s a šírka pásu je 25 mm. Brúska má celkom robustnú konštrukciu - je to kombinácia oceľ a alumínium, nosná tyč kladiek je oceľová. Celková hmotnosť je asi 8 kg.Zatiaľ som ju len poskladal a vyskúšal reguláciu rýchlosti a nastavenie brúsneho pásu a vyzerá byť v poriadku. Uvidíme ako sa bude správať pri dlhodobom používaní Happy

Igor44 vložil tyto přílohy:
Bruska_02.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Pěkná. Odkud to je? Ali?
Co to stálo,clo,DPH ?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/7/2021
Pásy jsou u nás dostupné nebo taky jen venku?dík.
Posláno:

Pokročilý
Áno, brúska je z Ali. Názov je: Belt Machine with Brushless Motor 762x25MM Belt Sander Polisher Sharpener Polishing Grinding Machine Fixed Angle Open V
Kupoval som ju z Poľska, takže žiadne clo ani DPH. Pásy som kúpil tiež v Číne, ale boli relatívne lacné a v rôznych zrnitostiach - od 40 do 1000 grid. Za 50€ som kúpil 60 ks. Ale niektoré sa dajú kúpiť aj u nás, lebo sú ako príslušenstvo k brúske DEDRA, ktorá sa predáva na Slovensku a aj v Čechách. U nás sú tie brúsne pásy o niečo drahšie a nemajú pásy na kov. Ale ešte som ich nedostal, takže ak k tomu bude DPH, tak to bude asi rovnako drahé.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/7/2021
Děkuji za odpověď Ok
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/26/2020
Igor44 napsal:
Áno, brúska je z Ali. Názov je: Belt Machine with Brushless Motor 762x25MM Belt Sander Polisher Sharpener Polishing Grinding Machine Fixed Angle Open V
Kupoval som ju z Poľska, takže žiadne clo ani DPH. Pásy som kúpil tiež v Číne, ale boli relatívne lacné a v rôznych zrnitostiach - od 40 do 1000 grid. Za 50€ som kúpil 60 ks. Ale niektoré sa dajú kúpiť aj u nás, lebo sú ako príslušenstvo k brúske DEDRA, ktorá sa predáva na Slovensku a aj v Čechách. U nás sú tie brúsne pásy o niečo drahšie a nemajú pásy na kov. Ale ešte som ich nedostal, takže ak k tomu bude DPH, tak to bude asi rovnako drahé.

Až se zajede, napíšeš prosím recenzi? Díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Pásy nemá smysl moc řešit - rozměr jaký chceš ti slepí každý slušný dodavatel brusiva. Cena pásu na zakázku se nijak neliší od ceny podobného rozměru dodávaného standardně. Akorát musíš objednávat rohu dopředu, obvykle jim slepení několik dní trvá.
Posláno:

Pokročilý
Ešte jedna fotečka. Okrem kladiek patri k brúske aj brúsne koleso s priemerom 10 cm. Hornú vrstvu tvorí tvrdá guma s hrúbkou asi 1 cm. Prvé nasadenie bolo náročné, použil som kladivo Happy, ale potom som trochu zväčšil vôľu na držiaku kolesa a už to bolo lepšie. Dnes som nechal bežať pár minút brúsku s kladkami na najvyššiu rýchlosť a tie kladky sa dosť zahrievali. Ložiská zrejme nie sú stavané na tie otáčky. Uvidím koľko vydržia a či ich nebude treba vymeniť za niečo kvalitnejšie. Ale to je zatiaľ hudba budúcnosti.

Igor44 vložil tyto přílohy:
Brusne_kolo.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/23/2011
Igor44 napsal:
Ešte jedna fotečka. Okrem kladiek patri k brúske aj brúsne koleso s priemerom 10 cm. Hornú vrstvu tvorí tvrdá guma s hrúbkou asi 1 cm. Prvé nasadenie bolo náročné, použil som kladivo Happy, ale potom som trochu zväčšil vôľu na držiaku kolesa a už to bolo lepšie. Dnes som nechal bežať pár minút brúsku s kladkami na najvyššiu rýchlosť a tie kladky sa dosť zahrievali. Ložiská zrejme nie sú stavané na tie otáčky. Uvidím koľko vydržia a či ich nebude treba vymeniť za niečo kvalitnejšie. Ale to je zatiaľ hudba budúcnosti.

Má tu samou z Ali , je to perfektně udělané a silu má v celém rozsahu otáček. Pás rychlost 30m/s což je fičák. Pásy jsou běžně k dostání u nás, používám hlavně na malé rádiusy, co je super je možnost naklonění o 90st. Je to takové miminko pásovky. Vnuk se na ni bude učit brousit. Na zavíráky jak stvořené, fakt jsem z ní nadšený. Mám ještě dvě velké pásovky, ale na ni dělám různé dodělávky čepelí.
Máš-li dobrého přítele, máš víc než on!
RHx
Posláno:
Pozorovatel
vyrábím pásovou brusku a dává mi rány statickou elektřinou, elektrikář na telefon se s tím nepotkává, nedal by mi někdo pár vět k problematice, jak to uzemnit apod.
je to 3f motor a konstrukce stroje je uzemněná jen přívodním kabelem, jestli mám zakopat tyč do země a vést uzemnění další apod. dík
-
a druhá otázka, jestli se problém vyřeší tím, že jedno z kol, které je ocelové by mělo plastové opláštění a tím by se běžící pás izoloval od konstrukce stroje, to bych ještě mohl udělat
Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/24/2021
Dobrý den, mám na Vás dotaz a prosbu. Dovybavuji si dílnu a při té příležitosti bych rád měl možnost vyrábět nože, což je můj velký sen. Pro začátek a vyzkoušení toho co dokážu a nedokážu bych nevolil profi zařízení, ale to co mi bude alespoň trochu k něčemu. Mám teď shodou okolností možnost mít nějaké zboží z Mall.cz zdarma, takže jsem se jako první poohlížel tam a našel jsem tuto brusku:
www.mall.cz/dvoukotoucove-brusky/shumee-pasova-a-kotoucova-bruska-300-w-100018048260
Nechci dělat ze začátku nic velkého, ale rád bych věděl jestli má vůbec smysl o téhle brusce uvažovat na vybrušování čepelí. Chápu, že Mall není obchod, kde bych asi měl brusku shánět, ale darovanému koni na zuby koukat nechci, pokud bude zbytí. Pokud by se tato bruska jevila jako úplný nesmysl, dokážete mi prosím poradit jestli z onoho zmiňovaného Mall.cz vůbec něco přichází v úvahu? Děkuji moc
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
To dej raději ty peníze do kvalitních pilníků. S nimi uděláš více práce rychleji, než s touto hračkou na dřevo.
Ale to je tu psáno mnohokrát.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Mam v byte neco podobneho, vpodstate to neni ani na to drevo - kdyz o pas opru strenku, bez problemu ho zastavim.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/24/2021
Děkuji moc, obával jsem se toho, ale ty výkony mi nic neříkají, tak jsem se raději zeptal. Peníze úplně problém nejsou, ale když jsem mohl mít možnost je ušetřit...
Jen se ještě pro jistotu zeptám, mají tam i "výkonnější" stroje:
www.mall.cz/dvoukotoucove-brusky/shumee-elektricka-pasova-a-kotoucova-bruska-550-w-200-mm-100018338115
Tam se ale obávám i poněkud omezeného přístupu k brusnému pásu. Jinak se tedy budu muset poohlédnout jinde. Projedu si větší kus diskuze.
Děkuji za ochotu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2008
Oook napsal:
Děkuji moc, obával jsem se toho, ale ty výkony mi nic neříkají, tak jsem se raději zeptal. Peníze úplně problém nejsou, ale když jsem mohl mít možnost je ušetřit...
Jen se ještě pro jistotu zeptám, mají tam i "výkonnější" stroje:
www.mall.cz/dvoukotoucove-brusky/shumee-elektricka-pasova-a-kotoucova-bruska-550-w-200-mm-100018338115
Tam se ale obávám i poněkud omezeného přístupu k brusnému pásu. Jinak se tedy budu muset poohlédnout jinde. Projedu si větší kus diskuze.
Děkuji za ochotu.

Ahoj !!!
Pokud peníze nejsou úplně problém, tak jestli za šest tuhle, tak to radši už za osm pásovku z Rakovníka. Kvalita provedení úplně jinde a v dílně budeš mít profi vercajk, který nezklame.
W.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum