ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pásová bruska II. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/9/2012
Ja mám 100N a videl som to na viacerých videách.
Sony Xperia 10 III 5G 6GB/128GB Dual SIM Android 13
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/8/2019
Pozdravujem
Ma niekto pasovu brusku PB2 50x1000 od české stroje CZ?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/3/2012
Zdravím páni,
chcel by som sa poradiť zo skúsenejšími nožiarmi. Pred časom som si kúpil túto pásovú brúsku:

https://www.youtube.com/watch?v=Ms5jAnQnmpI

Ide bez problémov, robí radosť, len som po pár nožoch prišiel na pár vecí. Prvá vec, pri zakalených kuchynských nožoch je dosť problém neprepáliť oceľ, hlavne pri konci, keď už je výbrus skoro hotový. Tak ma napadlo či by pri tom pomohla brúska s frek. meničom. To by asi pomohlo aj pri rúčkach, tam sa mi pri fixných otáčkach semtam páli drevo. Druhá vec je že niekedy mám problém stabilizovať pás aby sedel presne pod kovovou podložkou, tým pádom je zložitejšie spraviť pekný nábeh výbrusu.
Brúsku som kupoval lebo som si nebol istý či ma nožiarina bude baviť, a baví ma poriadne:)

Takže moja otázka, skúsiť sa zdokonaliť na tom čo mám, alebo si kúpiť toto:

https://www.pasovebrusky.com/variant/pasova-bruska-h01-v2/--zakladni-sestavy/pasova-bruska-h01p-v2-s-rovnou-bruskou/672/672/680

Ďakujem vám všetkým za názory!!!

Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Ja bych zacal tim frekvencakem, stoji par korun a v nejhorsim (kdyz nepomuze) se pouzije na neco jineho.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
macekP>> tak s HAIMovku chybu neurobisOk ,ale ze palis spicky nozov je z vecsej casti tvojima rukama {silno tlacis a mas pomali "posuv"} , a ostrostou pasu a az potom rychlostou tej tvojej brusky
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
Snad vam to nebude pripadat hloupe, nejsem nozir, ale proc pouzivate pasovku na uz zakalene noze? Je to opravdu takova uspora casu, ze riskujete prehrati cepele?

Myslel jsem si, ze u rucne vyrabenych nozu se pasovkou vytvori vybrus bez fazety pred kalenim a po kaleni se vytvori fazeta na brusu jako je Tormek, nebo na kamenech.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Za mě to chce víc citu při tom broušení , prostě si s tim vyhrát . Ostrý pás a časté chlazení je samozřejmost. Brousit ,brousit a brousit ....

K poslednímu dotazu :

Kdo se bojí tak nesmí dělat nože . Riziko vyhřátí čepele je u zkušeného nožíře/brusiče naprosto minimální oproti riziku deformacím při kalení skoro hotové tenké čepele . Záleží na hodně na tom co komu vyhovuje ale jak říkal J.Švejk - Pěšky jako za vozem Wink
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/3/2012
Chlapi ďakujem veľmi pekne!! Takže cesta je viac praxe, idem na to!!! Happy Niekde som videl video kde mal chlap na bruske rozprašovač, to by tiež mohla byť cesta:

https://www.youtube.com/watch?v=D4aFy3tRpI4

navstevnik>> ja som samozrejme začiatočník, ale dosť veľa ľudí na internete to odporúča robiť tak že dáš zakaliť výpalok a výbrus spravíš potom. Skúsil som spraviť jeden kuchyňák z plošáku aj z výbrusom, len som ho ešte neposlal do kaliarne. Že vraj sa často stáva že sa kvôli tenkosti čepele po kalení zdeformuje. Uvidíme...
Každopádne ďakujem za postrehy!

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/25/2007
Dělám debordelizaci a zbyly mi tu dvě kontaktní kola z Číny, pro které nemám využití.

Průměr 145 x výška 50, ložiska ok, měkká guma v trochu horším stavu.

Průměr 152 x výška 75, ložiska ko - nutno vyměnit!, velmi tvrdá guma na potahu (90A shore pokud se pamatuju).

Myslím že obě kola trochu hážou, takže ideálně pro někoho, kdo si je srovná, nebo se s tím srovná:) Na broušení z ruky bych řekl že je to ok, já to ale chtěl na rovinné broušení.

Nic za ně nechci, ale zas bych byl rád kdybych ty kola nepotkal za týden na aukru:) Praha 4 nebo mi pošlete kód na Zásilkovnu, dík.

Pafka vložil tyto přílohy:
01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
03.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/2/2010
Poslal som mail.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/25/2007
Peter, žádný email mi bohužel nedorazil. Teď už jsou obě kola zadaná - díky
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
navstevnik napsal:
Snad vam to nebude pripadat hloupe, nejsem nozir, ale proc pouzivate pasovku na uz zakalene noze? Je to opravdu takova uspora casu, ze riskujete prehrati cepele?

Myslel jsem si, ze u rucne vyrabenych nozu se pasovkou vytvori vybrus bez fazety pred kalenim a po kaleni se vytvori fazeta na brusu jako je Tormek, nebo na kamenech.

dovolím si odpovědět..

ono to souvisí hlavně s tloušťkou čepele, pokud dělám čepel o tloušťce kolem 3,5-5mm tak si prostě udělám výbrus před kalení, nechám tam tupé ostří pár desetin, pošlu do kalírny a po zakalení tak mám prostor na to odbrousit případné deformace na ostří, protože je z čeho..

ale když dělám třeba fileťák tlustý třeba jen 1,5mm tak je lepší to nechat nejprve zakalit a až pak stovnat po kalení čepel a na závěr výbrus do kaleného.. nejlépe brousit bez rukavic, to krásně motivuje k pravidelnému chlazení a k vyhřátí tak nedojde..

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Je tam ta holka jen proto, aby se na to lidi dívali, nebo to fakt vyrábí sama? Ta bruska, mimohodem, nevypadá vůbec špatně.
https://www.youtube.com/watch?v=BqhlBD_AvA0&t=793s

Je to boj
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/10/2014
Keď sa človek prinúti sledovať len jej rukyHappy , tak sa mi zdá, že jej rastú z toho správneho miesta Grin
Tak to aspoň s obľubou hovorievajú Rusi sami.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/3/2021
Samurai napsal:
[quote=navstevnik]Snad vam to nebude pripadat hloupe, nejsem nozir, ale proc pouzivate pasovku na uz zakalene noze? Je to opravdu takova uspora casu, ze riskujete prehrati cepele?

dovolím si odpovědět..

ono to souvisí hlavně s tloušťkou čepele, pokud dělám čepel o tloušťce kolem 3,5-5mm tak si prostě udělám výbrus před kalení, nechám tam tupé ostří pár desetin, pošlu do kalírny a po zakalení tak mám prostor na to odbrousit případné deformace na ostří, protože je z čeho..

ale když dělám třeba fileťák tlustý třeba jen 1,5mm tak je lepší to nechat nejprve zakalit a až pak stovnat po kalení čepel a na závěr výbrus do kaleného.. nejlépe brousit bez rukavic, to krásně motivuje k pravidelnému chlazení a k vyhřátí tak nedojde..

Zdravím, chtěl bych zkusit kuchyňák z N690 2,5 mm. Plochý výbrus do žiletky na pásové brusce.Brousit před kamením a jak moc
?Kalil bych u Špčáka. Nějaké postřehy od zkušenýchHappy?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/25/2020
Slupka napsal:

Zdravím, chtěl bych zkusit kuchyňák z N690 2,5 mm. Plochý výbrus do žiletky na pásové brusce.Brousit před kamením a jak moc
?Kalil bych u Špčáka. Nějaké postřehy od zkušenýchHappy?

Ahoj,
ke Špičákovi jsem už posílal 4 kuchyňáky z N690 2,5 mm i nějaký z 1,8 mm, výbrus vždycky tak na 0-0,2 mm. Zatím mi přišel pouze 1 nazpátek mírně do luku, cca 1-2 mm na 300 mm délce, ostatní došly přesně tak jak jsem je posílál, žádné zvlnění ostří nebo podobné.

Ale jak píšou ostatní výše, čím tenčí a delší, tím ta šance na nějakou deformaci bude větší.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/5/2012
Ahoj Chlapi prosím vás,mám na vás prosbu.Nemáte někdo nápad jakej použít motor na pásovku když mám v garáži 10A jistič aby mi to nevykopávalo? Mám tam běžný nářadí flexa,ruční pásovka a nic mi to nevyhazujte.. dneska sme zkoušeli motor 1,5kw a ani se nerozběhl naprázdno.. Neutral
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Budeš muset vyměnit jistič za 16 A, můj názor.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Jeste bych zvazil nejaky softstart
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/31/2013
... a je to nový motor, není nějaký přidřený?
Jinak vyměnit jistič by se řeklo. Ale - hodnota jističe je navázaná na průřez kabelu, co je ve zdi. Takže pokud chcete provozovat v dílně nějaké stroje, doporučil bych dotáhnout tam novej kabel patřičně dimenzovanej.
Pro jednoduchost se dá uvažovat (u mědi) že každej milimetr čtverečný průřezu vodiče (když je kabel zazděnej ve zdi) Vám umožní přenášet stabilně až 6 Ampér proudu.
Dále se bere v úvahu taky délka vedení - když je třeba dílna moc daleko, zvolí se o stupeň silnější vodiče.

Hliník je na tom samozřejmě hůř. Dnes už se nepoužívá (teda používá se jen u velikých průřezů - nějakých přívodů do budov, atd.)
Věci a situace mají takovou váhu, jakou jim přiřadíme.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum